Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


1624 αναγνώστες
3 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010
21:39

 

 

 

 

Μόνο χαρά προκαλεί η είδηση:

Ως «ανυπόστατα» χαρακτηρίζει, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε τα μεσάνυχτα χθες, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι «κλείνει ή διακόπτει τη λειτουργία του». Οι προγραμματισμένες παραστάσεις και εκδηλώσεις του ΟΜΜΘ θα συνεχισθούν κανονικά μέχρι τη λήξη της καλλιτεχνικής περιόδου τον ερχόμενο Μάιο

Και το αισιόδοξο σημείο της ανακοίνωσης

Το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης συνεχίζεται και θα διαμορφωθεί μετά την αναμενόμενη επιχορήγηση από το ΥΠ.ΠΟ.Τ.

Εδώ πλέον ησυχάζουμε.  

Για να πατάμε στην γή, ας κάνουμε μια γύρα στα δημοσιεύματα. Ξεκινάω με ένα αρθρο της Σάντυς Τσαντάκη απο την Καθημερινή:

                        Ορχήστρες ψάχνουν ρόλο και κοινό

Ξεκίνησαν λαμπερές και παραγωγικές και κατέληξαν χλωμές, μονοσήμαντες, ακριβοπληρωμένες, χωρίς κατεύθυνση .

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_16_21/03/2010_394757

 

Σας υπενθυμίζω το επαπειλούμενο σταμάτημα του Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης στο χθεσινό κείμενο.

Ακόμα όλοι έχουμε δεί τις αίθουσες του ΟΜΜΑ  τραγικά μισογεμάτες.

 

Και να ήταν μόνο αυτό. Τα θέατρα είναι άδεια. Μέχρι και  τηλεοπτικοί κωμικοί ηθοποιοί κόβουν  τις μεσοβδόμαδες παραστάσεις  τους και κρατάνε του τριημέρου (Παρασκευή με  Κυριακή).

Τα υπόλοιπα θέατρα, κυρίως τα μικρά, μαθημένα στην ένδεια συνεχίζουν "τον αγώνα τον καλό". Για πόσο ακόμα;

 

Εως και  αρχαιολογικά μουσεία υπολειτουργούν. Η Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς ένα πολλά υποσχόμενο μικρό και καινούργιο μουσείο (δημιούργημα μεταξύ άλλων και της Εταιρίας Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Κηφισιάς- ΕΦΑΜΚ) ανοιγοκλείνει αφού πότε υπάρχουν πότε δεν  υπάρχουν φύλακες.

Για να τελειώσουμε με τα εικαστικά. Φίλος καθηγητής της ΑΣΚΤ και γνωστός ζωγράφος μου περιέγραφε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην αγορά των εικαστικών.

Αλλά και περιφερειακές πινακοθήκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες. 

 

Ολα αυτά επιβάλουν να αναρωτηθούμε

 

 

Μήπως οι ιδεολόγοι του πολιτισμού συναντιώνται με τους υπερασπιστές του λαϊκού- δημόσιου χαρακτήρα της Τέχνης  στην εχθρότητά τους απέναντι σε οιαδήποτε  εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα;

 

Μήπως η  άρνηση  της αυτονόητης αρχής του cost- benefit έχει οδηγήσει σε παραμορφώσεις και σε αγκυλώσεις πολλές  δομές πολιτισμού;

 

Μήπως έχουμε αδιαφορήσει χρόνια τώρα, να δημιουργήσουμε ένα ενεργό κοινό για όλες τις τέχνες;

 

Μήπως τώρα πληρώνουμε την ανυπαρξία ουσιαστικής μακρόχρονης πολιτικής στο χώρο του πολιτισμού;

Ολα αυτά αναλύονται σε πολλά επιμέρους.

Ενοχλητικά και ανίερα για πολλούς τέτοια ερωτήματα. Ομως είναι υπαρκτά. 

 

 

 

Θα τα ξαναπούμε

 

Σας ασπάζομαι

 

Μαικήνας

 

 

Το σχόλιό σας
1313 αναγνώστες
11 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010
10:31

Κατ' άρχήν σπεύδω να απολογηθώ για την μη εμφάνιση των πρώτων σχολίων. Κάτι η ιερά συγκίνησις, κάτι η μετρία σχέση  μου με τα computers, είχα απενεργοποιήσει την εντολή αυτομάτου αναρτήσεως των σχολίων. Ο Σόλων (όχι ο σοφός) σωστά ήταν καυστικός και τον ευχαριστώ. Ευχαριστώ επίσης και όλους τους άλλους, γνωστούς μου και μη, που είχαν την καλοσύνη να μου στείλουν ένα μύνημα πριν βρεθώ μόνος μου στην μοναξιά του διαδικτύου.

Βέβαια υπάρχει και η ψυχαναλυτική θεώρηση. Lapsus mani (σφάλμα χειρός) το λένε οι αναλυτές (όχι των αγορών αλλά των ψυχών). Λέτε να κρύβω μέσα μου μια αντιδημοκρατική ψυχή; Για αυτό και δημοσιεύω τα χθεσινοβραδυνά σχόλια πρός επίρρωσιν των λεχθέντων.

Η ελεύθερη διακίνηση απόψεων φίλτατε Σόλων είναι μέρος της ουσίας του ίδιου του πολιτισμού. Η όποια διαφωνία πρέπει να λέγεται δημόσια και να μπορεί. Ιδίως όταν η διαφωνία μας αποκτά αισθητικά κριτήρια.  Πολλά πράγματα ακόμα  και απο τον χώρο της πολιτικής και της οικονομίας αφήνουν μια άσχημη αίσθηση. Πριν καλά καλά οργανώσουμε τα επιχειρήματά μας, κάτι μας ενοχλεί.Πρέπει να έχουμε την ελευθερία να διατυπώνουμε την διαφωνία μας και με αισθητικούς όρους. 

Ο υποστηριζόμενος πολιτισμός, είτε απο το χώρο του κεφαλαίου (αγορά) είτε απο το χώρο του πολιτικού κεφαλαίου (κράτος) εμπεριέχει αυτό το κίνδυνο. Να μην καθορίζεται και κρίνεται η πορεία του πολιτιστικού εργου με όρους αισθητικής, αλλά με όρους υποκίνησης. Διευκρινίζω: Η συγκίνηση είναι αισθητικό εργαλείο.

Με την ευκαιρία σας δίνω και ένα link σχετικά με το "φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης" στη Σάμο που κινδυνεύει με κλείσιμο λόγω έλλειψης χρημάτων.

http://www.inews.gr/33/se-anazitisi-250000-evro-gia-to-festival-manolis-kalomoiris.htm

Πάνω σε αυτό έχουμε να πούμε πολλά.

Ο Μαικήνας

Τα πρώτα μου σχόλια:                       (Σας ευχαριστώ)

Πολύ ενδιαφέρον και πολύ επίκαιρο το blog σας. Καλώς ήρθατε! 20/3/2010 18:21 Capital

Α ωραία! Έχει και λογοκρισία το πρόγραμμα ε? 20/3/2010 16:09 ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)

Να δείτε παιδιά ότι το εννοούν όταν λένε τέρμα η μάσες! Μπράβο στο ΥΠΠΟ... 20/3/2010 16:07 ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)

Καλώς όρισες στη "μπλογκογειτονιά" μας αδελφέ Πρόσκοπε 20/3/2010 15:18 Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1722 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Σάββατο, 20 Μαρτίου 2010
15:12

Διαβάζουμε στις ειδήσεις

"Το διοικητικό συμβούλιο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την αναστολή του καλλιτεχνικού του προγράμματος εξαιτίας της έλλειψης οικονομικής ενίσχυσης από το υπουργείο Πολιτισμού.
Το γεγονός προκάλεσε την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΟΜΜΘ Νίκου Αθηναίου. Στο εξής το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα παρουσιάζει μόνο φιλοξενούμενες εκδηλώσεις
 

Κοινώς αρχίσανε τα παρατράγουδα της κρίσης. Οι κακιές ειδήσεις δεν σταματάνε εδώ. Αλλά πρώτη μέρα σήμερα λέω να μην σας χαλάσω τη διάθεση. Ομως το πρόβλημα υπάρχει. Και ζητάει εξηγήσεις και απαντήσεις. Οι εξηγήσεις αφορούν το παρελθόν, οι απαντήσεις το παρόν και το μέλλον.

Που είναι το κοινό; Πόσοι είναι αυτοί που θα υπερασπιστούν τον πολιτισμό επειδή τον έχουν ανάγκη;  Πού είναι όλοι αυτοί που φιγουράριζαν στα κοσμικά έντυπα; Που είναι το κοινό του κυγρίου Παβαγρότι, που έλεγε και ο μακαρίτης ο Χατζηδάκις;

Προϊδεάζω τους φίλους δημιουργούς, μουσικούς, συνθέτες, εικαστικούς αλλά και τους άλλους φιλοτεχνους ότι  απο την στήλη αυτή θα επιχειρήσουμε να  προσεγγίσουμε την εγχώρια αγορά πολιτισμού, απο την παραγωγή στην κατανάλωση.Οι ψευδαισθήσεις τελείωσαν.

 

Μπορούμε να κάνουμε τον πολιτισμό εργαλείο επιβίωσης μέσα στην κρίση;

 

 

 

 

 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 60 από 60«Πρώτη<525354555657585960

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις