Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


ΕΡΜΗΣ ο Κερδώος ήτοι εμπορική εγκυκλοπαίδεια- Βιέννη 1815 / Παγκόσμια ημέρα βιβλίου
1220 αναγνώστες
Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010
13:24

 

 Παγκόσμια ημέρα του βιβλίου και ο Μαικήνας ψαχουλεύοντας τα ηλεκτρονικά αρχεία ενετόπισε σε ιστότοπο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου τα links 4 ψηφιακών βιβλιοθηκών ήτοι Ελληνομνήμων, Μυριόβιβλος, Πανδέκτης και Ιστορικό Αρχείο ελληνικής Νεολαίας. Το link του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου είναι το http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=636&cuser=0E78B1BB-41A6-4D94-A916-C24912A020C9

Ως λάτρης της διαδικασίας και αψηφώντας την σκόνη και τη λήθη εφτασε μπροστά σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 1815 στην Βιέννη, με τίτλο "Ερμής ο Κερδώος  ήτοι εμπορική εγκυκλοπαίδεια"

http://www.lib.uoa.gr/hellinomnimon/0709241343060000/main.htm 

Για όσους βαριούνται να επισκεφθούν τον ιστότοπο του Ελληνομνήμονα αντιγράφω κάποια αποσπάσματα

Ποίον είναι τό μέσον τό οποίον ή θεία Πρόνοια  μετεχειρίσθη διά  νά αναγείρη τό Γένος προσκαλούσα τάς μούσας είς τον πάτριον αυτών Ελικώνα και αποδεικνύουσα τήν Ελλάδαν αξίαν διά νά αναλάβη, κάν οποσούν τήν αρχαίαν δόξαν μεταξύ τών επαγγελλομένων τήν Φιλοσοφίαν καί τάς ελευθέρας Τέχνας Εθνών, εν ώ ελεεινώς αύτη κατάκειται δεδουλωμένη, απροστάτευτος  από άρχοντας και ηγεμόνας και χηρεύσασα από προνόμια καί εισοδήματα Στοών, Ακαδημιών, Λυκείων, Περιπάτων, καί όσα τοιαύτα κοινωφελή διδακτήρια εφώτιζον και εδόξαζον πάλαι ποτέ τήν φιλτάτην μας ταύτη πατρίδα;  Αυτά τα πράγματα μας πληροφορούσι ότι είναι τό Εμπόριον.

και συνεχίζει παρακάτω

Άλλοι δέ έκ τών ευδοκιμησάντων είς το εμπόριον μεταχειριζόμενοι ως καλοί οικονόμοι τό παρά του πλουσιοδώρου Θεού εμπιστευθέν αυτοίς τάλαντον είς ανέγερσιν καί είς προικισμόν Σχολείων τής πατρίδος καί τροφοδοσίας ενδεών μαθητών, αναγράφονται δικαίως είς τόν χρυσούν Κατάλογον των ευεργετών της Ελλάδος.

Ο τίτλος του Κεφαλαίου Β "Πότερον ωφελεί τό Εμπόριον, ή βλάπτει" , αλλά και το περιεχόμενο, παραπέμπει σε μια πιό ρομαντική αλλά ευγενέστερη ίσως Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Ο γνωστός bloger Προμηθέας καλείται να σχολιάσει.

Να επισημάνουμε την συμβολή των "εχόντων και κατεχόντων", κατά την έκφραση του πολιτικού συρμού, στην πολιτιστική αναγέννηση της υπόδουλης ακόμα  Ελλάδας. Η εκδοτική ιστορία του Νεώτερου  Ελληνισμού χρωστάει πολλά σε αυτό το αίσθημα οφειλής και χρέους που τότε ακόμα υπήρχε. Τότε που η χορηγία ήταν τίτλος τιμής και τεκμήριο επιτυχίας. Τότε όμως και τα  γρόσια  έβγαιναν αλλιώς. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία

Καλή Ανάσταση πατριώτες

Ο Μαικήνας

Σχόλια

01/04 20:09  nhad
Τι μαθαίνει κανείς περιδιαβάζοντας στο Capital! Καταπληκτική η δουλειά που έγινε στον "ελληνομνήμονα" του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν την ήξερα. Πάντοτε ονειρευόμουν τη εύκολη πρόσβαση σε τέτοια σπάνια κείμενα, να που έγινε πραγματικότης με χρήματα της ΕΕ, αλλά και με γνώση και θέληση κάποιων πανεπιστημιακών, υποθέτω.
Ευχαριστώ και πάλι για την πληροφορία.
Καλή Ανάσταση
ΥΓ. Ας χαρίσω και εγώ κάτι, ταιριαστό με τη μεγάλη εβδομάδα:
http://www.youtube.com/watch?v=AaUMXiFPkVw
02/04 12:24  σεβαστη
Σπευδω για Ελληνομνήμονα
05/04 22:15  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χριστός ανέστη!

Και τα εμά συγχαρητήρια επί τη αναδείξει ενός τοσο σπουδαίου κειμένου. Ελπίζω να μη σας πειράζει που το διεφήμισα όπου εμπόρεσα.
05/04 23:10  Μαικήνας
Τουναντίον φίλτατε
Υμέτερος
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις