Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Ας μιλήσουμε για Νούμερα
1105 αναγνώστες
Δευτέρα, 5 Απριλίου 2010
23:19

 

Δευτέρα του Πάσχα και ο Μαικήνας ανακτήσας την αυτοκυριαρχία του, η οποία απειλήθηκε απο την πατροπαράδοτη υπερβολή  αποφάσισε να επανέλθει στον βλογότοπο.

 

Τις ημέρες της απουσίας του δεν έμεινε άπραγος, αφού εξερεύνησε πολλές γωνιές του διαδικτύου προσπαθώντας να καταλάβει πως «παίζεται» το παιχνίδι στον Πολιτισμό (με τη στενή έννοια), ποιοί παράγοντες το καθορίζουν και ποιός είναι ο ρόλος ενός εκάστου εκ των 3 βασικών συμμετόχων. Ήτοι των Δημιουργών- Καλλιτεχνών, των Διαμεσολαβητών – φορέων και  τέλος των Αποδεκτών – κοινού.

Δεν χρειάζεται να επαναλάβω ότι ανήκει στην τρίτη ομάδα. Βέβαια θεωρώ ότι απο τότε που εισήχθη η έννοια tax payers money δηλαδή λεφτά των φορολογουμένων ή επί το ελληνικότερον δημόσιος πλούτος,  έχουμε λόγο και για τα πεπραγμένα των διαμεσολαβητών, που εν προκειμένω και ιδιαίτερα στην Ελλάδα είναι δημοσίας ευθύνης οργανισμοί  ΝΠΔΔ ή στην καλύτερη περίπτωση τύποις ιδιωτικοί αλλά συντηρούμενοι απο το κράτος. Κοινώς, το πως δουλεύει το μπακάλικο δεν αφορά μόνο τον μπακάλη αλλά και τους πελάτες του.

Θα αναρωτηθείτε ευλόγως αν θα  εισάγουμε λαϊκά συμβούλια για να αποφασίσουμε αν θα ακούσουμε την Ορχήστρα Μίκης Θεωδοράκης ή των Χρωμάτων το καλοκαίρι του 2010 στα .... άκεια, ή ......άδεια ή   .......εια  (παραθέτω τις συνηθέστερες καταλήξεις καλοκαιρινών φεστιβάλ , πχ Μαικήνεια 2010.  Βάλτε ότι όνομα θέλετε και κάντε φεστιβάλ.) Οχι βέβαια. Μόνο λεφτά μην ζητάτε απο το ΥΠ.ΠΟ. Γιατί λεφτά δεν υπάρχουν.

Θα σας ζαλίσω και σήμερα και στα επόμενα σημειώματά μου με κάποια στοιχεία απο άλλες χώρες και δη του επαράτου καπιταλιστικού μπλόκ. Αλήθεια εμείς σε ποιό μπλόκ ανήκομεν διότι διαβάζοντας τον νόμο 3525 του 2007 περί χορηγιών   

http://www.taxheaven.gr/laws/law/index/law/184

είδα μερικές διατάξεις ιδίως στο άρθρα 1 και 3  που είναι μνημείο κρατισμού 

 Ως «Αποδέκτης χορηγίας» νοείται το Δημόσιο, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερουδημόσιου τομέα, όπως αυτός κάθε φορά οριοθετείται, καθώςκαι τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικούχαρακτήρα και οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες τουάρθρου 741 Α.Κ., που επιδιώκουν, κατά το καταστατικό τους,σκοπούς πολιτιστικούς. 

 

Στον παραπάνω νόμο (αρθρο 3 &4 )προβλέπεται ότι ένας πολιτιστικός φορέας θα κάνει αίτηση στο ΥΠ.ΠΟ,  το γραφείο Χορηγιών θα συμπεριλάβει το αίτημά του σε κάποια εισηγητική έκθεση και θα αποφασισθεί αν στο τέλος θα πάρει χρήματα. Αν δηλαδή ένας επιχειρηματίας φερ΄ειπείν απο την Ξάνθη θέλει να δώσει χρήματα στην Ορχήστρα Νέων της Ξάνθης (το όνομα υποθετικό) δεν μπορεί. Απαγορεύεται η ελεύθερη σχέση Μη Κερδοσκοπικών Ν.Π και χορηγών. Το κράτος είναι ο υπέρτατος κριτής διότι αυτό είναι ο Πανόπτης. Δεν είναι τυχαίο ότι τους πρώτους μήνες ο μεγαλύτερος χορηγός τέτοιου είδους ήταν ο Μπάμπης Βωβός με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1.000.000 ευρώ. Δηλαδή ο Βωβός έδωσε τα χρήματα αυτά χωρίς να πεί που θέλει να πάνε. Η εμπιστοσύνη που έδειξε στο κράτος ήταν αξιέπαινη  και συγκινητική. Και για να μην φάω καμιά μύνηση απο τον εθνικό εργολάβο σας δίνω το link του δημοσιεύματος. http://archive.enet.gr/online/online_text/c=113,id=14562928

 

 Με άλλα λόγια το κράτος και οι εκπροσωπούντες τούτο πολιτικοί κάνουνε μνημόσυνο με ξένα κόλυβα

  Βέβαια θα μου πείτε ο Νόμος αυτός υπογράφεται απο του «τρείς φωστήρες» ήτοι Γεώργιον  τον αδίκως κατηγορηθέντα, Γεώργιον τον ηθικολόγον και Προκόπιον τον ανευ χαρακτηρισμού, άρα κάτι θα ξέρανε.

 

Αυτά την ώρα που στις Ευρωπαϊκές χώρες η χορηγική πολιτική έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό έχοντας δημιουργήσει ένα οργανικό σύνολο με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, αγγλιστί CSR. Βέβαια όπως θα δούμε σε μερικές μελέτες, απο Αγγλία και ΗΠΑ, οι συνεισφορά των επιχειρήσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2009 μειώθηκε. Ειδικώτερα στην Αγγλία η μείωση έφτασε το 68,2% ενώ στο υπόλοιπο περέμεινε σταθερή ή και αυξήθηκε.

Για όσους ενδιαφέρονται μπορούνε να επισκεφθούνε το site ARTS & BUSINESS στο   http://www.aandb.org.uk/ Σας έχω και στοιχεία της Eurostat για παρακάτω, καλά νάμαστε  να τα μελετάμε.

 

Αυτά για σήμερα

 

Σας ασπάζομαι

Μαικήνας

 

Σχόλια

05/04 23:27  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Πώς? Δεν υπάρχουν λεφτά? από πότε?

http://www.youtube.com/watch?v=IJ3S44yJJU4&feature=related

Εάν υπάρχει πολιτική βούλησις, ευρίσκονται λεφτά. Απλούν.
05/04 23:43  PREMIUM
Με το ζόρι...1000 σε συναυλία του Σγούρου ! http://www.youtube.com/watch?v=ByNU_VWLut0
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις