Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


ΠΑΝΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΚΟΣ FOR EVER
943 αναγνώστες
Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010
22:55

 

 

H συγκομιδή της Κυριακής

Κλειστά τα Τέμπη από οπαδούς του   "Πανχουλιγκανικού" 

Eπεισόδια στο ΣΕΦ στον τελικό του μπάσκετ/

 

Η είδηση

Κλειστά είναι και πάλι τα Τέμπη από τις 5 περίπου το απόγευμα, αυτή τη φορά, εξαιτίας οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΧΧΧΧΧΧΧ, οι οποίοι έχουν "στρατοπεδεύσει" στο ύψος των παλιών διοδίων των Τεμπών, διαμαρτυρόμενοι για τον πιθανό υποβιβασμό της ομάδας τους.

(Εσβησα το όνομα της ομάδας για να μην θεωρηθεί οτι στοχοποιώ)

 Η είδηση

 Μεγάλης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο ΣΕΦ με άγριες συμπλοκές οπαδών του ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ  και ανδρών της Αστυνομίας, περίπου μια ώρα πριν από το τζάμπολ του τέταρτου τελικού στο μπάσκετ με τον ΧΧΧΧΧΧΧΧΧ. Στις 22:25 ξεκίνησε ο αγώνας με καθυστέρηση 40 λεπτών ενώ διεκόπη στο 25ο λεπτό λόγω ρίψης αντικειμένων και ξανάρχισε ύστερα από μια ώρα!

 

Ωραία λοιπόν. Στην πατρίδα του ευ αγωνίζεσθαι, εδώ και δεκαετίες ανεχόμαστε τέτοια φαινόμενα. Άπαρτα  μπλόκα αγροτών ανοίγουν για να περάσουν οργανωμένοι οπαδοί, όταν δεν ανοίγουν για εγκύους. Χορός εκατομμυρίων, με κρατική επιδότηση στήνεται κάθε χρόνο. Μάλιστα το σύνταγμα του 2008 αναφέρει ρητά στα του πολιτισμού ότι η πολιτεία επιχορηγεί τα  Αθλητικά σωματεία. Γιατί απο όλο τον Πολιτισμό τέτοια σπουδή για τον Αθλητισμό;

Συνεχίζω : Χρέη που χαρίζονται. Βιαιότητα στα γήπεδα. Επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού ακόμα και για αστυνόμευση των γηπέδων που είναι τύποις χώροι ευθύνης  Ανωνύμων Εταιριών.

 Νομίζαμε ότι η βία ήταν φαινόμενο του ποδοσφαίρου, και μάλιστα όχι  ενδημικό. Η Λαμία όμως κάηκε απο χαντ μπολ. Εχθές είχαμε επεισόδια στο μπάσκετ. Σήμερα Δευτέρα, οι οπαδοί της αδικηθείσας ομάδας ανακοίνωσαν πρόγραμμα εβδομαδιαίων διαμαρτυριών για την αδικία που τους χτύπησε.

Ξεκινήσαμε σιγά σιγά. Πριν πολλά χρόνια κλείσαν για λίγο τον Εθνικό δρόμο, κάπου στη Λάρισα, επειδή τόλμησαν και τιμώρησαν παίκτη της τοπικής ομάδας, που βρέθηκε ντοπέ. Γελάσαμε τότε. Δηλαδή είχαμε αρχίσει να εθιζόμαστε στα φαινόμενα κοινωνικού παραλογισμού.

Αυτή η ιστορία τραβάει σε μάκρος.  Και είναι πολύ επικίνδυνη. 

 

 

Ομως ξέρουμε πως η εξέλιξη μας φέρνει αργά η γρήγορα στο άλλο σημείο, εκεί  όπου οι οπαδοί δεν ακολουθούν  την ομάδα  αλλά ψάχνουν αφορμή για  συμπλοκές.» Η κοινωνική κρίση μετατρέπει μεγάλες μάζες άνεργου νεανικού πληθυσμού σε ξερόχορτο.


Μια γνώμη απο Κύπρο
Από πού προέρχονται οι χούλιγκαν; Υπάρχουν «φυτώρια» αναλόγως του κοινωνικού στρώματος; Ήταν μερικές από τις απορίες μας. «Όχι είναι απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα. Υπάρχουν από πλούσιες οικογένειες και από φτωχές», μας απαντάει ο Υπεύθυνος του Γραφείου Χουλιγκανισμού Κύπρου, (στην Ελλάδα τι κάνουμε;) για να συμπληρώσει όμως λέγοντας: «Υπάρχουν όμως αρκετοί λόγοι οι οποίοι οδηγούν ένα νεαρό να γίνει χούλιγκαν και εμείς ως υπηρεσία τους έχουμε καταγράψει. Μεταξύ άλλων, η ανεργία που μαστίζει τα τελευταία χρόνια (την Κύπρο), που μεγαλώνει την αγωνία των νεαρότερων για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Η απουσία τους από τα κέντρα αποφάσεων, θεωρώντας έτσι πως άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις για εκείνους.

Κακά τα ψέμματα όταν σπουδάζεις και γενικά πιστεύεις ότι έχεις κάποιο μέλλον μπροστά  σου δεν γίνεσαι χούλιγκαν.

Το νεαρό άτομο βλέπει γύρω τους διάφορους επιτήδειους λευκού κολάρου να πλουτίζουν εύκολα με μεγάλα κόλπα (π.χ. σκάνδαλο χρηματιστηρίου). Να κορδώνουν και να συναγελάζονται με την πολιτική ελίτ. Να απολαμβάνουν ατιμώρητοι τον πλούτο. Βλέπει το «εύκολο» κέρδος κάθε μορφής. Βλέπει να εκθειάζεται η εξυπνάδα των νονών, οι οποίοι είναι πλέον «πρότυπα» επιτυχημένων επιχειρηματιών και θρυλικές προσωπικότητες....

Η βία στην οικογένεια αποτελεί το επιμελώς κρυμμένο τραύμα της κοινωνίας.

 Ο πολιτισμός έχει γίνει ο φτωχός συγγενής ή και ο επαίτης των καιρών. Γιατί λοιπόν ο νέος να κουραστεί επενδύοντας στη μόρφωση, σε ένα σύστημα παιδείας και αξιών που ακολουθεί κατά πόδας την παρακμιακή μας κοινωνία; Γιατί να μη δοκιμάσει την αρπαχτή; Γιατί να μην επιδιώξει να γίνει ένας νονός ή έστω ένας καθωσπρέπει διαπλεκόμενος λευκού κολάρου; Κι άμα δει ότι δεν τον φτάνουν οι «δυνάμεις του» για να γίνει θρύλος, τότε θα αναγκαστεί να «καθαρίσει» με άλλους τρόπους. Κυνηγώντας τους αλλοδαπούς που του τρώνε τις δουλειές (που έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν θα έκανε) και ρίχνοντας τις μολότοφ, που από τώρα έχει έτοιμες, στα σπίτια και στα μαγαζιά...   Έτσι θα περάσουμε από τον χουλιγκανισμό  στους διάφορους άλλους …ισμούς

 

 

 Υπάρχει όριο στην ηλικία; «Όχι . Βεβαίως το κυριότερο εύρος ηλικίας εστιάζεται στις ηλικίες 16 με 22 χρονών. Έχει βρεθεί χούλιγκαν 42 χρόνων αλλά και 10 χρόνων  » λέει ο Υπεύθυνος του γραφείου Χουλιγκανισμού

 

 

 

Τι κάνουν σε άλλες χώρες

Πώς έχουν αντιμετωπίσει το φαινόμενο του χουλιγκανισμού στην Αγγλία;

Έπρεπε να χαθούν εκατοντάδες ζωές για να ληφθούν σοβαρά μέτρα και να μπει ένα τέλος στο χουλιγκανισμό των γηπέδων. Στην Ιταλία έπρεπε να σκοτωθεί ένας αστυνομικός για να ληφθούν μέτρα. Στη Γαλλία έπρεπε να χάσει τη ζωή του ένας φίλαθλος για να παρθούν αυστηρές αποφάσεις για τους ενόχους. 

ΑΓΓΛΙΑ

Το «Χέιζελ» και το «Χίλσμπορο» ήταν τα δύο τραγικά γεγονότα που έφεραν τους Αγγλους προ των ευθυνών τους. Η Μάργκαρετ Θάτσερ, την οποία πολλές φορές αναφέρουμε, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον χουλιγκανισμό, δεν φοβήθηκε να βάλει ένα τέλος στη βία των γηπέδων με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων, δίχως εξαιρέσεις.

Περίπου 20 χρόνια πριν, η Θάτσερ, μέσω ειδικής νομοθετικής ρύθμισης γνωστής ως «Football Spectators Act», επέβαλλε μεταξύ άλλων τη χρήση κάμερας εντός γηπέδου, του ονομαστικού εισιτηρίου και των αυστηρών ποινών σε όποιον ξεπερνούσε τα όρια και εμπόδιζε με οποιονδήποτε τρόπο τη διεξαγωγή ενός αγώνα.

Εκτός αυτού, όμως, δημιούργησε μια νέα ομάδα αστυνομικών, τους λεγόμενους «spotters», οι οποίοι είχαν ως μοναδικό στόχο την εξάρθρωση των συμμοριών που «βανδάλιζαν» το αγγλικό ποδόσφαιρο. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι «spotters» κατάφεραν να κλείσουν τους συνδέσμους που αποτελούσαν το «μαύρο πρόβατο» του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Από τότε μέχρι σήμερα, τα επεισόδια στα αγγλικά γήπεδα όλων των κατηγοριών αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. Τα κιγκλιδώματα έφυγαν, τα εισιτήρια είναι πλέον ονομαστικά, οι κάμερες είναι δεκάδες, οι αστυνομικοί προβλέπουν την ασφαλή διεξαγωγή κάθε αναμέτρησης και το φαινόμενο της βίας μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το κακό είναι ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο παραμένει εκτός γηπέδων ή ακόμα και εκτός Αγγλίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που Aγγλοι οπαδοί πλακώνονται σε διάφορες συνοικίες ή ακόμα χειρότερα εκτός χώρας τους, εκεί όπου τα μέτρα είναι πιο ελαστικά. Πρόσφατο παράδειγμα το Μουντιάλ της Γερμανίας, όπου δεκάδες Αγγλοι οπαδοί, υπό την επήρεια αλκοόλ προξένησαν ουκ ολίγες φορές επεισόδια, κυρίως εκτός γηπέδων.

Το μοντέλο της Μάργκαρετ Θάτσερ

To 1985 στο Χέιζελ των Βρυξελλών, στον περίφημο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της Λίβερπουλ με την Γιουβέντους, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 39 οπαδών της ιταλικής ομάδας, ήταν ο σημαντικότερος σταθμός της έξαρσης της βίας στα γήπεδα.

Αμέσως τα φώτα στράφηκαν στον ποδοσφαιρικό χουλιγκανισμό, με τις αγγλικές ομάδες να αποκλείονται από τα Κύπελλα Ευρώπης μέχρι το 1990 (με τη Λίβερπουλ για έναν επιπλέον χρόνο). Τέσσερα χρόνια αργότερα (1989) στο Χίλσμπορο, στις 15 Απριλίου, 96 άτομα έχασαν την ζωή τους, μετά την αποτυχία της αστυνομίας να ελέγξει τους πολυάριθμους οπαδούς.

Το ειρωνικό είναι ότι αυτό το τραγικό συμβάν (γιατί περί συμβάντος πρόκειται, αφού ποδοπατήθηκαν, και όχι επεισοδίων και φαινομένων χουλιγκανισμού) ήταν ο σταθμός.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας, με Πρωθυπουργό τη Μάργκαρετ Θάτσερ, προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας νομοθετικής ρύθμισης, γνωστής ως «Football Spectators Act», την οποία εισηγήθηκε ο λόρδος Τέιλορ.

Επρόκειτο για ένα συνολικό σχέδιο δράσης, που περιείχε για πρώτη φορά την κοινή δράση κράτους, αστυνομίας, ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και συλλόγων. Κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης με κάμερες, ειδικό προσωπικό ασφαλείας, κατάργηση των χώρων για όρθιους θεατές, απαγόρευση πώλησης αλκοόλ εντός γηπέδου και υποχρέωση των ομάδων για τη δημιουργία κάρτας φιλάθλου, της περίφημης «fan card».

Οι σύλλογοι είχαν επίσης την υποχρέωση να ξέρουν με... όνομα και διεύθυνση κάθε μέλος όλων των συνδέσμων των οπαδών.

Όποιος συλλαμβανόταν για επεισόδια ξεχνούσε αυτόματα το γήπεδο. Δεν ξανάμπαινε ποτέ, ενώ ήταν υποχρεωμένος να δίνει το «παρών» σε αστυνομικό τμήμα, όποτε έπαιζε η ομάδα του.

Με την άψογη συνεργασία όλων στο «Football Spectators Act», η δικαιοσύνη ήταν αμείλικτη και οδηγούσε τους ταραξίες στη φυλακή (μέχρι και μέσα από τα σπίτια τούς... μάζευαν). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν πριν από κάποια χρόνια ένας οπαδός της Κάρντιφ κλώτσησε το άλογο ενός έφιππου αστυνομικού.

Ο οπαδός αυτός εντοπίστηκε μετά από λίγους μήνες, συνελήφθη έξω από το σπίτι και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης δύο ετών, με την κατηγορία απόπειρας ανθρωποκτονίας!

 ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια η Ολλανδία. Αν και τα μέτρα στα γήπεδα έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό κι έχουν περιορίσει το φαινόμενο της βίας, δεν λείπουν τα επεισόδια στους δρόμους και -κυρίως- στους σιδηροδρομικούς σταθμούς κατά τη μεταφορά των οπαδών για εκτός έδρας αγώνες.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αγγλίας, οι ολλανδικές αρχές δημιούργησαν ειδική ομάδα «Spotters» οι οποίοι εισχώρησαν σε συνδέσμους και κατάφεραν να συλλάβουν άτομα που είχαν ανάμειξη σε επεισόδια εντός κι εκτός γηπέδων. Οπως προαναφέραμε, όμως, ο χουλιγκανισμός δεν έχει εξαλειφθεί παρά τις προσπάθειες της εκάστοτε κυβέρνησης. Το παράδειγμα του 2004 όπου σε αγώνα των Νέων (!) μεταξύ Αγιαξ και Αϊντχόφεν καταγράφηκαν αιματηρά επεισόδια, λέει πολλά.

ESPANA

 

Στην Ισπανία ένας ιστορικός σύλλογος, FC BARCELONA πήρε γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Όμως για  πολλές δεκαετίες η διοίκηση του συλλόγου ανέχθηκε και συνέβαλε στο φαινόμενο με τους γνωστούς τρόπους. Δωρεάν εισητήρια και κάλυψη των δαπανών μετακίνησης των οπαδών. Επίσης στελέχη της διοίκησης προσελάμβαναν γνωστούς χούλιγκανς στις επιχειρήσεις τους ακόμα και σαν σεκιουριτι. Αυτή η σχέση μεταξύ του συλλόγου και των οργανωμένων οπαδών δημιούργησε ένα κλίμα που ευνοούσε εγκληματικά στοιχείαχωρίς να υπάρχει εξωτερικός έλεγχος.

 

Ο Χουάν Λαπόρτα, ο πρόεδρο;ς της Barca απο 2003 άλλαξε τη γραμή της υπόθαλψης σε μηδενική ανοχή. Η Βarcelona  είναι ο μόνος σύλλογος που έχει υιοθετήσει τέτοιες πολιτικές. Φυσικά τίποτε δεν αλλάζει εύκολα και ο Λαπόρτα έχει δεχτεί αρκετές φορές απειλές για τη ζωή του. Παρόλα αυτά οι μεγάλες τοπικές και εθνικές εφημερίδες στηρίζουν τις προσπάθειές του  θεωρώντας το θέμα σημαντικό. 

 

 

 

 

 

 

 

Και κάτι ακραίο

Ιράν: Επεισόδια; Θάνατος!

Αν θεωρείτε ακραίο παράδειγμα την Αγγλία και τα μέτρα της κατά της βίας, τότε τι να πείτε για το Ιράν όπου ούτε λίγο ούτε πολύ αντιμετώπισαν το χουλιγκανισμό διά του απαγχονισμού! 

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2001 σε αγώνα της Εθνικής του Ιράν, έλαβαν χώρα σοβαρά επεισόδια εκτός γηπέδου με αποτέλεσμα να συλληφθούν τέσσερις κάτοικοι της πόλης Εσφαχάν. 

Δίχως δεύτερη σκέψη, οι συλληφθέντες καταδικάστηκαν με θανατική ποινή λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια αθλητικού γεγονότος. Λίγο καιρό μετά, οι αρμόδιες ποινές εκτέλεσαν τη σχετική ποινή. Εξι χρόνια μετά η βία στα γήπεδα έχει εξαφανιστεί.

 

 

 

Είπαμε αυστηρότητα, αλλά όχι έτσι.

Κάλλιον προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν.

 Τελειώνοντας σας λέω ότι τα μουσικά πειραματικά σχολεία είναι τα μόνα σχολεία με μηδενικά σχεδόν ποσοστά σχολικής βίας. Μήπως κάτι λέει αυτό. Το ίδιο και τα αθλητικά γυμνάσια -λύκεια, όπου λειτούργησαν.

 

 

«Μπορεί ο κόσμος του ποδοσφαίρου να είναι η εστία του ρατσισμού, όμως είναι ο μόνος χώρος που έγινα αποδεκτός», είπε ο Κας Πίναντ, ο έγχρωμος οπαδός της Γουεστ Χαμ, ο πρώτος ανά τον παγκόσμιο χούλιγκαν που έκανε φυλακή (4 χρόνια) για τον χουλιγκανισμό και συνέχισε λέγοντας: «Παραδεχτείτε το, η μεσαία τάξη ενθουσιάζεται όταν βλέπει άντρες της εργατικής τάξης να σκοτώνονται, από την ασφάλεια του σπιτιού τους. Δεν κάνουμε κακό σε κανέναν άλλο. Δε ληστεύουμε ηλικιωμένες κυρίες στους δρόμους, ούτε κλέβουμε για ναρκωτικά ή κάτι άλλο. Είναι κάτι το οποίο μπορούν να κάνουν οι νεότεροι το Σαββατοκύριακο για να φύγει η πίεση της εβδομάδας».

 

Στα καθ΄ημάς
Επιστρέφοντας στους χούλιγκαν, δυστυχώς (στην Ελλάδα) και πάλι πρωτοτυπούμε δυσάρεστα… Πιστεύουμε πως τα άτομα που αποκαλούμε χούλιγκαν είναι οι οπαδοί των ομάδων οι οποίοι φοράνε τα χρώματα των ομάδων τους, λατρεύουν με πάθος τις ομάδες τους, θέλουν πάντα να κερδίζει η ομάδα τους και κατά κύριο λόγο ξεκινούν τα επεισόδια λόγω του πάθους που έχουν για την ομάδα τους. Μήπως δεν είναι λοιπόν έτσι;

 

Δεν στοχοποιούμε οπαδούς συθγκεκριμένων ομάδων, αλλά  προσπαθούμε να προσεγγίσουμε ένα φαινόμενο

 

 

 

 

 

 

 

Στην Αγγλία, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 άρχισαν να αναπτύσσονται οι λεγόμενες εταιρείες-επιχειρήσεις (firms), οι οποίες υποστήριζαν διάφορους συλλόγους. Στην ουσία ήταν γκρουπ που αποτελούνταν από χούλιγκαν και ως πρώτιστο στόχο είχαν την συμπλοκή με αντίστοιχα γκρουπ που υποστήριζαν άλλη ομάδα, επί ευκαιρία την μεταξύ των ομάδων τους αναμέτρηση. Μάλιστα τόσο πολύ ήθελαν να δείξουν το ποιοι είναι και τα κατορθώματα τους, που σε πολλές περιπτώσεις άφηναν επάνω στα θύματα τους και επαγγελματικές κάρτες με το όνομα του firm στο οποίο ανήκαν. Η Αγγλία ήταν η χώρα στην οποία βασίλεψε ο χουλιγκανισμός και μετρά πολλές δεκαετίες πριν, εξ’ ου και ο λόγος που την αναφέραμε ως παράδειγμα. Τέτοια γκρουπ χούλιγκαν υπήρχαν και υπάρχουν σε όλο το κόσμο.

Σε οργανωμένα σύνολα στην Ευρώπη συναντάμε και τους «ultras» οι οποίοι ωστόσο έχουν αρκετή διαφορά από τις εταιρείες που σημειώσαμε πιο πάνω. Σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση τόσο σε έννοια αλλά και σημασία, οι «ultras» είναι λίγο πολύ σαν τους οργανωμένους τους οποίους ξέρουμε στα μέρη μας. Βασικές προϋποθέσεις: Να μην σιωπάνε λεπτό, να μην κάθονται λεπτό, να μη χάνουν παιχνίδι και πάντα να… τιμούν την περιοχή όπου μαζεύονται όταν αγωνίζονται εντός, με την παρουσία τους (κατ’ εμάς, οι θύρες, τα πέταλα κ.ο.κ.). Από τους ultras δε λείπουν βεβαίως τα επεισόδια, σε πολύ μειωμένο βαθμό όμως σε σχέση με τις εταιρείες. Αντιθέτως, κύριος τους σκοπός είναι να στηρίξουν την ομάδα τους με πρωτότυπους κατά καιρούς τρόπους (τεράστια πανό, «χορογραφίες», κ.α.).

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

06/06 23:03  jerri
Δεκτά όλα τα παραπάνω σε μία χώρα όπου η ισονομία είναι αυτονόητη...
Το κλείσιμο των Τεμπών ήταν η μόνη κίνηση που θα έδινε την πρέπουσα δημοσιότητα σε μια κατάφωρη αδικία σε βάρος του Ηρακλή...
Ο λόγος; Ίσως να μη σε νοιάζει...
Έδιωξε τα λαμόγια...
5* για το άρθρο σου
06/06 23:13  Μαικήνας
Μήπως όμως υπερβαίνοντας όλοι μαζί τα όρια της επιτρεπτής διαμαρτυρίας στηρίζουμε το σύστημα εκείνο που αδίκησε την ομάδα σας;
Δεν γνωρίζω την αδικία. Δεν αμφιβάλλω ότι κάτι χοντρό θα έγινε.
Εστω λοιπόν ότι γλυτώνει τον υποβιβασμό η ομάδα σας. Το σύστημα που την στέλνει άδικα στον υποβιβασμό θα αλλάξει;
06/06 23:24  favlos
Ε..να γίνουμε όλοι μουσικοί,ευνούχοι και αδερφές για να είμαστε οκ και να αλωνίζουν οι εγκληματίες αλλοδαποί και μή, κλείνοντας σπίτια τον κόσμο απο τις 6 το απόγευμα.
07/06 07:09  jerri
Μαικήνας
τουλάχιστον το σύστημα διαπομπεύεται...

favlos
δεν εννοεί αυτό ο άνθρωπος...
07/06 07:28  Μαικήνας
Αγαπητέ φαύλε
Νομίζω σου απάντησε ο jerri.
Μου θυμίζετε τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού Κο Κούβελα που απεκάλεσε τους ποιητές λαπάδες. Το Σεφέρη λόγου χάριν.
Δεν προσέβαλα το ποδόσφαιρο ούτε τον αθλητισμό.
Στηλίτευσα κακώς κείμενα.
Τώρα αν εσείς συγχέετε την κριτική αυτή με αδελφίστικη συμπεριφορά ή νοοτροπία, και αν νομίζετε οτι η χουλιγκάνικη "λεβεντιά" είναι αυτή που θα μας σώσει απο τις αδελφές τους μετανάστες και τους εγκληματίες μάλλον λάθος κάνετε.
Ξανασκεφτείτε λογικά. Καιμην θολώνετε.
και έπειτα για ναμην κλειστεί κανείς στις 6 το απογευμα πρέπει να αποκλήσει τα Τέμπη.

07/06 07:39  Μαικήνας
Ερχομαι σε εσένα φίλε jerri. Σε ευχαριστώ κατ αρχήν για την κάλυψη που μου παρεσχεσ έναντι του φίλου Φαύλου.
Τουλάχιστον το σύστημα διαπομπέυεται.
Λοιπόν φίλε μου. Σκέψου πόσες πορειές γίνονται ακθημερινά. Πόση διακαιολογημένη οργή περνά καθημερινά μπροστά στα μάτια μας
Πόσες απο αυτές τις αδικίες (γιατί οι περισσότερες είναι αδικίες- απλήρωτοι- απολλυμένοι- εξαπατηθέντες απο τα κομματα κλπ)
Η διαπομπευση του συστήματος είναι μκια πλάνη. Απλά βγάζεις μια κραυγή καιμετά ικανοποιημένος ότι τους τα είπες πας σπίτι σου.
Το σύστημα αυτό δεν πτοείται. Θα περιμένει να κουραστείς.
Η μόνη διαπόμπευση που πιάνει είναιο αυτή που θρέφει την πλειοψηφία του κόσμου και παλι όμως υπα΄ρχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της.
Ο κόσμος εχει αγανακτήσει μετους πολιτικούς Βλέπετε να αλλάζει κα΄τι ραγδαία.
Στην Ελλάδα φίλε μου τα συστήματα καταρέουν απο τα αδιέξοδα που δημιουργούν.
Εκε΄'ι όποιος εχει σπείρει για μια θετική αντιπρόταση μπορεί αν ελπίζει ότι κα΄τιθα αλλάξει. Αλλιώς η διαχείριση της οργής θα αφεθεί στην τύχη.
07/06 08:36  shareholder-cs
Και να φανταστεί κανείς οτι το παρόν άρθρο εγράφη πριν το δραματικό τέλος του χθεσινού αγωνα μπασκετ Ολυτμπιακού Παναθηναικού...
Το πουλάρι, αν δεν του βάλεις χαλινό και σέλλα , θα γίνει άγριο και ατίθασο άλογο. Ομοίως και η ομάδα των 16-22 θα γίνει όχλος που τα σπάει για εκτόνωση, οσο ακολουθούμε πρακτικές ανοχής τύπου Παυλόπουλου και όχι της θείας-Μάγκι...
07/06 08:44  Μαικήνας
Shareholder

Παρόλο που δεν συμφωνούσα με τις λογικές της Θάτσερ σε όλα τα ζητήματα, νομίζω ότι στο συγκεκριμένο είχε δίκιο.
07/06 08:44  nhad
Πολύ καλό. Η μόνη μου διαφωνία είναι εκείνο το αρχικό "για να μη θεωρηθεί ότι στοχοποιώ". Κατά τη γνώμη μου, κακώς παραλείπουμε τα ονόματα όσων παρανομούν, έστω και αν η συγκεκριμένη παρανομία είναι συνήθης και γίνεται από πολλούς. Αντίθετα, επιβάλλεται η στοχοποίηση είτε για παραδειγματισμό, είτε για να μάθουν όλοι οι παρανομούντες ότι δε θα κρύβονται πίσω από γενικές καταγγελίες.
Επιτρέψτε μου λοιπόν να αναφέρω το όνομα της ομάδας της οποίας οι οπαδοί διέπραξαν τη συγκεκριμένη παρανομία. Στοχοποιώ λοιπόν τον Ηρακλή. Του οποίου οι χουλιγκάνοι φώναξαν και το «η Ελλάδα, η Ελλάδα θα καεί, αν ρίξετε τον Ηρακλή στη Β' εθνική».
07/06 09:14  Μαικήνας
Αγαπητέ nhad
Είτε το θέλουμε είτε όχι υπάρχουν και άλλες οπτικές όπως αυτήτου φίλου jerri και του favlou, αν και δεν ταυτίζονται απόλυτα.
Είμαστε υποχρεωμένη να μπούμε και σε διάλογο.
Αν διαβάσετε παραπάνω για την BARCA θα δείτε ότι εκτός απο την αστυνόμευση η διοίκηση της ομάδας μπήκε και σε ένα κατ ουσίαν διάλογο με στόχο την αντιμετώπιση και των οποιων κοινωνικών φαινομένων που κρυβόντουσαν απο πίσω. Πχ στην Καταλωνία υπήρχε ένα πολιτικό υπόστρωμα (φρανικοί - δημοκρατικοί με κοινωνικές - ταξικές προεκτάσεις
07/06 17:50  jerri
nhad
οι οπαδοί του Ηρακλή (αυτοί που αποκαλείς χουλιγκάνοι) βρίσκονται σήμερα στην όγδοη ημέρα ειρηνικής διαμαρτθρίας. Το κλείσιμο των Τεμπών όπως αναφέρω και παραπάνω γίνεται με ένα και μόνο σκοπό. Τη γνωστοποίηση του προβλήματος στο πανελλήνιο. Τα επεισόδια στο ΣΕΦ ουδεμία σχέση έχουν με τις διαμαρτυρίες των οπαδών του Ηρακλή.
Ένα μπουκάλι σε αγώνα βόλει στέρησε από τον Ηρακλή την έξοδο στην Ευρώπη. Πολύ σωστά...
Αναρωτιέμαι όμως ποια θα είναι η τιμωρία του Ολυμπιακού μετά τα χθεσινά όργια...
Έχει κανείς τα RX: να τιμωρήσει τον Ολυμπιακό με αποκλεισμό από τις ευρωπαικές διοργανώσεις...;
07/06 19:10  Μαικήνας
Παρόλο που είμαι άσχετος με τα ενδότερα του αθλητισμού, διαισθητικά αισθάνομαι ότι ο jerri έχει βάση στα λεγόμενά του.
Απο τα λίγα που παρακολουθώ ουκ ολίγες φορές οι ποινές των μικρών είναι εξαιρετικά αυστηρές και των μεγάλων "κατηγορίας πτερού".
07/06 20:41  nhad
Δε ξέρω πραγματικά πώς να αποκαλέσω αυτούς που φώναζαν το σύνθημα που αναφέρω.

Το κλείσιμο των εθνικών οδών κατά κανόνα έχει αυτόν ακριβώς το σκοπό. Δεν αποτελεί χουλιγκανισμό, είναι όμως παράνομο και στερεί θεμελιώδη δικαιώματα από όλους τους υπόλοιπους. Εν ολίγοις, είναι η επιβολή της θέλησης των λίγων στους πολλούς, με το έτσι θέλω.

Όσο για τον Ολυμπιακό, ελπίζω πραγματικά η τιμωρία να είναι μεγάλη.
07/06 20:58  Μαικήνας
Πολυ φοβαμαι φίλτατε nhad ότι τα όρια αναμεσα στο χουλιγκανισμό και σε άλλες μορφές διαμαρτηρία που δεν είναι χουλιγκανισμός είναι μικρά.
Απο τη στιγμή που θεωρεί κάποιος ότι το δίκιο τον πνήγει και δεν υπολογίζει τους άλλους, να μην πώ ότι ηδονίζεται να τους ταλαιπωρεί, τα πράγματα έχουν πάρει άσχημη τροπή. Εχουμε μπεί στη σφαίρα του
"Νόμος είναι το δίκιο του καθενός"
07/06 22:46  jerri
Μόλις γύρισα από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λευκό Πύργο.
Χαμός!
Λαοθάλασσα
Να σημειώσω ότι σήμερα ήταν η 8η μέρα κινητοποιήσεων και το μόνο αξιόποινο που συνέβη ήταν το κάψιμο 3 κάδων την πρώτη μέρα...
Αυτός είναι ο λαός του Ηρακλή!
07/06 22:52  Μαικήνας
Ας ελπίσουμε ότι θα σταματήσουμε στους τρεις κάδους. Παρόλα αυτά οφείλω να πω ότι ενημερώθηκα και αναγνωρίζω ότι έχετε δίκιο μετα δυο μέτρα και σταθμά που υπάρχουν.
Βέβαια επαναλαμβάνω ότι αμφιβάλω αν με αυτές τις αντιδράσεις λύνονται τα προβλήματα.
Το ζητούμενο είναι να μην τρωει το δίκιο της μικρής ομάδας η μεγάλη. Αυτό ομως θέλει ανεξάρτητη αθλητική διακαισύνη. Δεν τα παρακολουθώ, αλλά μου φαίνεται ότι τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει.
07/06 23:06  favlos
Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι μάλλον είστε γυναίκα θα έλεγα όταν απειληθείτε να προσφύγετε στον πρώτο μουσικό της περιοχής να σας σώσει και όταν η χώρα χρειαστεί άντρες εντός και εκτός συνόρων να πάιξουμε στους εχθρούς μιά σονάτα ώστε να τους εξημερώσουμε.

Τα αθλήματα και άλλα είναι φτιαγμένα ώστε να συντηρούν μαζί με όλα τα άλλα και ένα 'πολεμικό'ένστικτο στούς εν ειρήνη διαβιούντες κατοίκους του κάτω άκρου της χερσονήσου του Αίμου,ώστε να είναι έτοιμοι αν χρειαστεί ,πράγμα βέβαια απίθανο(χαχα),αφού εντός και εκτός των τοιχών διαβιούν φιλήσυχοι πολίτες και γείτονες.

Αν υπάρχει ροπή πρός τον χουλιγκανισμό και άνεση να ασκείται είναι θέμα κρατικών αρχών και όχι συμμετεχόντων.

Το σχόλιο του share και οι Θατσερικές πρακτικές αποδεικνύουν το παραπάνω.
07/06 23:17  Μαικήνας
Πρώτον δεν είμαι γυναίκα. Είμαι άντρας 55 ετών, με δυο κόρες, ουδέποτε υπήρξα gay και οι ανθρωπολογικές σας απόψεις για την ΄συντήρηση του πολεμικού ενστίκτου είναι συζητήσημες. Ο φρόϋντ μίλησε για το ένστικτο του θανάτου. Υπάρχουν επίσης και άλλες θεωρίες. Θα σας πώ όμως τούτο. Στην Αρχαία Ελλάδα που η πολεμική τέχνη ήταν τέχνη, συνοδευόμενη απο αρετή, απεχθανόντουσαν τη βία αυτού του είδους. Αντίθετα στη Ρώμη είχαμε την πρώτη εμφάνιση της εξαθλίωσης του αθλητικού ιδεώδους.
Α και κατι άλλο δεν είμαι μουσικός ή καλλιτέχνης. Επιχειρηματίας είμαι.
Εγκρίνομαι λοιπόν;
07/06 23:36  favlos
Συγγνώμη για την παρανόηση.

Αυτές άλλες κοινωνίες και απέχουν πολύ από την δική μας.
07/06 23:47  Μαικήνας
Εντάξει
Φίλοι
07/06 23:51  favlos
Οκ
;)
...
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις