Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ
877 αναγνώστες
Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010
23:10

αρχικός τίτλος

Το μυστήριο των 2,6 τρισ. δολλαρίων, οι χώρες του Νότου και ο Bruegel

 

Πρόκειται για το μυστήριο των 2,6 τρισ. δολαρίων.... Το ποσό δηλ. που ξένες τράπεζες και άλλοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι έχουν δανείσει σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, τρεις χώρες τόσο «βαθιά» βουτηγμένες στα οικονομικά προβλήματα, που αναλυτές και επενδυτές υποθέτουν ότι ένα σημαντικό μέρος του παραπάνω ποσού ίσως να μην αποπληρωθεί ποτέ.

«Αυτή τη στιγμή, η αγορά δεν γνωρίζει πού συσσωρεύεται ο πραγματικός κίνδυνος», επισημαίνει ο Νίκολας Βέρον, οικονομολόγος του ερευνητικού οργανισμού Bruegel στις Βρυξέλλες.  http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1826600

 

 Ερευνητικός οργανισμός BRUEGEL  http://www.bruegel.org/ Χμμ!  Ο πειρασμός να πάω  να κοιτάξω για τον  άλλο Bruegel, τον ζωγράφο Pieter Bruegel τον πρεσβύτερο. 1525- 1569 ήταν μεγάλος.  Άθελά μου έκανα συσχετισμό των πινάκων του με σκηνές που ζήσαμε στο χώρο της οικονομίας.

Με τα  έργα του εκτός απο μια καταγραφή της αγροτικής ζωής προσπαθεί να προσεγγίσει θεμελιώδη ανθρώπινα ζητήματα με αλληγορικούς πίνακες , παρουσιάζοντας  τις ανθρώπινες αδυναμίες και την ανθρώπινη ανοησία.

Οι πίνακές του είναι επίκαιροι τις δύσκολες τούτες ώρες για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Ας τους δούμε με άλλο μάτι λοιπόν.

 "Οι θεριστές".        Οι εποχές που η χρηματιστηριακή αγορά έμοιαζε με πυκνό χωράφι που το  μόνο που είχες να κάνεις ήταν να κουραστείς λίγο.

Ήταν  όμως έτσι ή έτσι;

"Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό"

Παρόλα αυτά εμείς πιστεύαμε. Διάφοροι προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι είχαν ανακαλύψει τη φιλοσοφική λίθο, κοινώς τον τρόπο να φιάχνουν χρυσό.

Ηταν οι Αλχημιστές. Βλέπετε έναν απο αυτούς στο εργαστήριό του να παλεύει. "ο Αλχημιστής"

Κι εμείς απτόητοι νομίζαμε ότι θα πάμε στ-η χώρα της Cocagne   εκεί που αποκαμωμένοι απο το φαγοπότι θα ξαπλώναμε.

 

 

Όμως οι άγγελοι που μας προστάτευαν αποδείχθησαν πεπτωκότες. Τιμωρήθηκαν για την αλαζονεία τους και την εξέγερσή τους. Ιδού

" Η πτώση των εξεγερμένων αγγέλων"

 

 

 

 

Και έτσι φτάνουμε στην "Πάλη ανάμεσα στο Καρναβάλι και τη Σαρακοστή". Δηλαδή ανάμεσα στη εγκράτεια  και την κραιπάλη.

 

 

Η νηστεία ίσως είναι η μόνη λύση. Δεν μου αρέσουν ,γενικά οι νηστείες πολύ περισσότερο όταν επιβάλονται σε ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων.  Ας νηστέψουμε όλοι μαζί λοιπόν γιατί αλλιώς μας περιμένει ...

 

 

Η επέλαση του θανάτου!!!

 

Αντε και καλά σαράντα!

 

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

 

 

 

 

Σχόλια

08/06 09:52  nhad
Μοναδικός ζωγράφος. Όποτε είδα πίνακές του σε μουσεία έμενα εκστατικός να τους κοιτάζω. Όπως και ο πρόδρομός του, ο Bosch, απεικόνισαν τόσο τη φρίκη των ασθενειών (κυρίως πανούκλα) και των πολέμων που σάρωναν την Ευρώπη, όσο και εικόνες ουτοπίας.
Λίγο ανατριχιαστική η σύγκριση με τα τότε, δοθείσης μάλιστα της δύναμης των εικόνων. Δεν πειράζει, ας μη μας πιάνει κατάθλιψη. Θα περάσουμε πιο στριμωγμένα χρόνια, αλλά δε θα χαθούμε κιόλας!
08/06 11:58  Μαικήνας
αλλά δε θα χαθούμε κιόλας!

Συμφωνώ φίλτατε.
Άλλωστε ο πολιτισμός δεν σταματάει ποτέ ακόμα και όταν ο άλλος (ο ανθρώπινος πολιτισμός) περνάει στιγμές βαθιάς κρίσης και εξαχρείωσης
08/06 14:16  nhad
Πάντως συγκρίνοντας τον αριθμό των σχολίων με τα 21 του προηγουμένου, "αθλητικού" άρθρου, συμπεραίνω ότι αν μη τι άλλο, οτιδήποτε αθλητικού περιεχομένου έχει περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει ενδιαφέρον. Και να πυροδοτήσει πάθη βεβαίως. Σκεφθείτε στη θέση σας να ήταν άλλος, με οξύτερο "πολεμικό ένστικτο". Ο αριθμός των σχολίων θα ξεπερνούσε το 100!
08/06 15:38  Μαικήνας
Ευστοχη παρατήρηση φίλτατε. Και που να ήταν τίτλος που να ήταν εμφανώς μέσα στο πνεύμα και όχι το μάλλον ύποπτο "Πανχουλιγκανικός"
Αν βάλω κάτι για τη Τζούλια, υπαινικτικά επαινετικό, βάζουμε στοιχημα ότι θα γίνει κοσμοσυρροή.
Όσο για το πολεμικό ένστικτο, η θητεία μου στα μεταδικτατορικά αμφιθέτρα με έκανε σοφότερο. Δεν με ενδιαφέρει να κερδίζω τις εντυπώσεις που στηρίζονται στο συναίσθημα, αλλά να διαδίδω μια διάθεση διαλόγου που στηρίζεται σε μια νηφάλια προσέγγιση.
Πάντως σας ευχαριστώ για τις επισκέψεις σας στο blog, αλλά και τα σχολιά σας
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις