Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Ο «ΑΘΩΣ" ΤΩΝ BLOGGERS. Εικονικές περιηγήσεις σε μια άλλη πραγματικότητα!
910 αναγνώστες
Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010
23:51

 Πραγματικά μια διαφορετική είδηση. Εκεί που νομίζουμε ότι πάντα είναι απόκοσμα, εκεί εμφανίζεται το διαφορετικό. Δεν θέλω να ακούσω σχόλια για Βατοπέδι. Όπου υπάρχουν "σαλοί δια Χριστόν" εκεί θα καταφεύγουν και οι "πεπτωκότες". Δεν θα κρίνουμε εμείς. Ας μείνουμε λοιπόν στην ιδέα μιας διαδραστικής περιήγησης.

Μαικήνας

 

23 φωτογράφοι από 7 χώρες
επισκέπτες και προσκυνητές στο Άγιον Όρος
αποτυπώνουν με τον φακό τους
την καθημερινότητα στη Μοναστική Πολιτεία
και διατυπώνουν τις εντυπώσεις τους στο ΔιαδίκτυοΔεκάδες φίλοι του Αγίου Όρους, από όλο τον κόσμο, επισκέπτονται το Άγιο Όρος, φωτογραφίζουν, γράφουν εντυπώσεις, συνομιλούν με τους μοναχούς, ψηλαφούν τον ιδιαίτερο κόσμο της Μοναστικής Πολιτείας.
Πολλοί από αυτούς διατηρούν προσωπικές σελίδες σο διαδίκτυο (blog, web galleries, web pages) στις οποίες αναρτούν φωτογραφίες και κείμενα, που αποτυπώνουν εντυπώσεις, επιλογές, προβληματισμούς.


Zbigniew Kosc, "Athos Exit"

home.tiscali.nl/kosc/

 

Μια πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας ανοίγει την Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010, στις 13:00 στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας.


Περιλαμβάνει 115 φωτογραφίες, φωτογράφων από επτά χώρες οι οποίοι επισκέφτηκαν το Άγιον Όρος, φωτογράφησαν στιγμές από την καθημερινή ζωή της Μοναστικής Πολιτείας και τις ανήρτησαν στο διαδίκτυο σε blogs, web pages, web galleries.  Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται διακεκριμένοι φωτογράφοι με σημαντική καλλιτεχνική δραστηριότητα και διεθνή αναγνώριση

Η έκθεση θα αναρτηθεί και θα λειτουργεί ταυτόχρονα και στο Διαδίκτυο από την Πέμπτη 10 Ιουνίου, με τον επισκέπτη να «περιηγείται» το κτίριο Νεδέλκου και τον εκθεσιακό χώρο, να παρακολουθεί τα έργα των συμμετεχόντων και να ενημερώνεται για τις εντυπώσεις κάποιων από τους bloggers που συνοδεύουν τις αναρτημένες στο διαδίκτυο φωτογραφίες τους.

Η Έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού λόγω του διεθνούς της χαρακτήρα και της αντιπροσωπευτικότητας της σε θεματολόγιο, τεχνικές, κλπ., απευθυνόμενη και στους ξένους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.


ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
1.    Αναστάσιος Ντούρος
2.    Νεκτάριος Αντωνίου

http://www.agioritikiestia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=141%3A-l-blogersr&catid=31%3Aektheseisthessalonikis&Itemid=214&lang=el

 

Σχόλια

10/06 14:57  nhad
Και μια "αιρετική" άποψη για τη μονή Βατοπεδίου, που την είχα εκφράσει σε email προς γνωστό δημοσιογράφο-συγγραφέα:
----------------------------
Αγαπητέ κ. ..., έχετε πάει στη Μονή Βατοπεδίου; Αν και μη πιστός, έχω πάει δύο φορές. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό συγκρότημα κτιρίων από διάφορους αιώνες, με διάφορετικά στυλ (μερικά θυμίζουν έντονα Παρίσι, άλλα είναι καθαρά μεσαιωνικά) αλλά που ταιριάζουν αρμονικά. Το πρώτο που σκέφτηκα βλέποντας τις υπέροχες μπουαζερί ξεχαρβαλωμένες, τις πανέμορφες και παραστατικότατες τοιχογραφίες να μουχλιάζουν, την αύρα της εγκατάλειψης να διαχέεται παντού, ήταν ότι αυτό το πελώριο συγκρότημα που κάποτε στέγαζε 900 μοναχούς και όταν το επισκέφθηκα μόλις ελάχιστους, ήταν καταδικασμένο. Χρειαζόντουσαν υπερβολικά πολλά χρήματα, και πολλές ψυχές να δουλέψουν για να συντηρηθεί. Ένας αληθινός θησαυρός έμελε να χαθεί.

Από τότε άλλαξαν κάποια πράγματα. Εμφανίστηκε μια ομάδα νεαρών μοναχών, που είχαν σχέση με την Κύπρο, που με συγκεκριμένο σχέδιο κατάφερε να πάρει το μαναστήρι στα χέρια της. Για την ακρίβεια, το μοναστήρι απέκτησε ηγούμενο για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Αυτό το διάβασα στα ψιλά γράμματα της Καθημερινής.

Δεν είχα επαφές με κανέναν εκεί πέρα, και η επόμενη φορά που έμαθα κάτι είναι τώρα, βρισκόμενος στο εξωτερικό. Δε ξέρω λεπτομέρειες, αλλά αυτό που φαντάζομαι είναι ότι ο ηγούμενος Εφραίμ κατάφερε να πείσει διάφορους πολιτικούς να δώσουν στο Βατοπεδι μια πελώρια κτηματική περιουσία. Και λοιπόν; Αυτή καθ’ αυτή η πράξη δε συνιστά σκάνδαλο. Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να δοθεί από το προυπολογισμό ένα κονδύλι της τάξης των 100.000.000 Ευρώ, αν τα χρησιμοποιήσει για την αναστύλωση της Μονής (πιστέψε με, το αξιζει η Μονή το ποσό αυτό) θα πρέπει να του αποδοθούν εύσημα. Θα μπορούσαν να εξεταστούν πολλά πράγματα – αν πχ οι καλόγεροι προσπορίστηκαν τα χρήματα προς ίδιον όφελος, αν πούλησαν τα ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές με σκοπό να προσποριστούν άλλοι κλπ. Κανείς όμως δεν ασχολείται με αυτό, κανε
10/06 14:58  nhad
Κανείς όμως δεν ασχολείται με αυτό, κανείς δεν έχει δωσει κάποιο στοιχείο ιδιοποίησης των χρημάτων. Όλοι κάνουν τη πλακίτσα τους με τους καλόγερους που τρώνε χαβιάρι, μιλάνε για το μέγα σκάνδαλο (λες και το κράτος δεν έχει νόμιμο δικαίωμα χρηματοδότησης της εκκλησίας) αλλά κανείς δε προσδιορίζει ποιος ωφελείται από το σκάνδαλο. Διότι σκάνδαλο χωρίς ωφελημένο δεν υπάρχει.Για να εξηγούμαι, δεν είμαι υπέρ της χρηματοδότησης της εκκλησίας. Θα προτιμούσα το χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος, και την ανάληψη της χρηματοδότησης από τους πιστούς, οι οποίοι θα είχαν έναν ωραιότατο τρόπο να αποδείξουν την πίστη τους. Η αναστήλωση όμως ενός αρχιτεκτονικού θησαυρού θα έπρεπε όμως να χρηματοδοτηθεί από το κράτος, και με το παρόν νομικό πλαίσιο, αυτός ο τρόπος χρηματοδότησης μου φαίνεται νόμιμος. Και ίσως πολύ πιο αποτελεσματικός από το αν το κράτος το ίδιο ανελάμβανε την αναστύλωση.
10/06 15:39  Μαικήνας
Αγαπητέ NHAD

Συμφωνώ απόλυτα με τα όσα λέτε ιδίως στην δεύτερη παράγραφό σας (χωρισμός και χρηματοδότηση αναλόγως του αν δηλώνει κάποιος ότι΄θέλει κλασμα των φόρων του να πηγαίνει στην εκκλησία του - υπάρχουν και καθολικοι σε αυτή τη χώρα,μην το ξεχνάμε)

Επίσης για το πρώτο σας μύνημα να πώ ότι παρακολούθησα τη συζήτηση για την Μονή Τοπλού. Και εκεί είδαμε την λογική του να βάλουμε χέρι στην εκκλησιαστική περιουσία δια της πλαγίας οδού.
Είτε το θέλουμε είτε όχι η εκκλησία έχει περιουσία.
Ας ελεγχθεί για να αναγκαστεί να την διαχειριστεί σωστά και όχι να τρώνε διάφοροι εκκλησιαστικοί παράγοντες.
Η απαλοτρίωση της περιουσίας αυτής μπορεί να προσκρούσει (και σωστά σε δικαιώματα ιδιοκτησίας τα οποία επιτέλους άρχισαν να γίνονται σεβαστά και στην Ελλάδα).
Ολα λοιπόν ξεκινάνε απο την απροθυμία να οδηγηθούμε σε ένα έντιμο και ειλικρινή διαχωρισμό. Φοβάμαι όμως ότι 'οπως οι πολιτικοί χρειάζονται την εκκλησία έτσι και οι εκκλησία χρειάζεται τους πολιτικούς. Αυτή η αλληλοεξάρτηση δεν έχει να κάνει με το ρόλο της εκκλησίας στους αγώνες του έθνους, άποψη που είναι συζητήσιμη γιατί η εκκλησία δεν είναι μονολιθικός οργανισμός. Τμήματά της συμμετείχαν ενεργά στους αγώνες, και άλλα πάλι στην διαχείριση ακομα και αυταρχικής εξουσίας σε διάφορες δύσκολες στιγμές. Δεν είναι μαύρο άσπρο.
Η άποψη για την ανάγκη του διαχωρισμού στηρίζεται σε μια ανάγκη για την δημιουργία κοσμικού κράτους στο επίπεδο της διοίκησης.
Απο εκεί και πέρα αν ο χ ή ψ πολιτικός συγκλονίζεται ή φρίττει ακούγοντας τον Κο Ανθιμο είναι θέμα προσωπικο και ουδόλως με ενδιαφέρει.
Εμένα με ενδιαφέρει η θεσμική λειτουργία του κράτους.
Και μεταξύ μας αυτή αμφισβητείται απο τους επικριτές του Βατοπεδίου, εστω και αν οι επικρίσεις είναι υποκριτικές.
10/06 17:32  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Όπερα στο δρόμο!

Φανταστείτε μια βραδιά όπερας έξω από τα καθιερωμένα: αποσπάσματα από την «Κάρμεν» του Μπιζέ και την «Τραβιάτα» του Βέρντι θα τραγουδηθούν από πολύ γνωστούς σολίστ στο δρόμο, στο κέντρο της πόλης -και πιο συγκεκριμένα στον πεζόδρομο της Μιλτιάδου στο Μοναστηράκι, μπροστά από το νεοκλασικό κτίριο στον αριθμό 18-, και μάλιστα τη βραδιά θα συνοδεύουν παγωμένες Amstel (10/6, 9.30 μ.μ.). Όλα αυτά από την ομάδα Oper(o)· ανάμεσα στα μέλη της η μέτζο σοπράνο Εριφύλη Γιαννακοπούλου, η σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου, ο βαρύτονος Νίκος Καραγκιαούρης και ο τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου, ενώ την ενορχήστρωση και τη μουσική επιμέλεια έχει αναλάβει η Νικολέτα Χατζοπούλου. Σημειώστε πως η παράσταση εντάσσεται στις πρωτοβουλίες του νέου θεσμού Perform in Art του ελculture, με σκοπό την υποστήριξη και την προβολή των νέων ομάδων.
10/06 17:34  Μαικήνας
κάτι ηλεκτρονικό να το αναρτήσουμε;
10/06 18:16  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις