Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – Κηφισιά – Κατεχάκη - Υδρα
1048 αναγνώστες
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010
14:13

Πρόταση 1η

Εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα Μουσικής (21 Ιουνίου)                Πολιτιστικό  κέντρο Δήμου Κηφισιάς (Διονύσου και Μυρσίνης  χώρος  Δημαρχείου)

Θα ακουστούν έργα των CHOPIN, SCHUMANN,  ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ,  ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ και του Ερρίκου  Βάϊου                                                                                                                Πιάνο  Stefanie Seah                                                                                                              Τραγούδι: Αννα Αλεξοπούλου soprano                                                                                              Επιμέλεια προγράμματος Ερρίκος Βάϊος

 Καλλιτεχνική Οργάνωση ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Δευτέρα 21 Ιουνίου   Ώρα 8:30 μμ.

Δεν σας βάζω την πρόσκληση διότι βρίθει  λαθών και είναι μνημείο αμετροέπειας. Πχ τα ονόματα των Δημοτικών αρχόντων είναι καταφανώς μεγαλύτερα απο των  Σοπέν , Σούμαν κλπ, ενώ η φράση «ερμηνεύουν Κηφισιώτες μουσικοί σε δύο μέρη» μόνο γέλιο προκαλεί.

Παρόλα αυτά επειδή έχω ενημερωθεί  σας λέω  ότι οι ενδείξεις υπόσχονται μια όμορφη βραδυά

Πρόταση 2η

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑ Μνήμη και ασθένεια στον εικαστικό λόγο

Στον υπαίθριο χώρο του νοσοκομείου «Σωτηρία»

Η έκθεση εγκαινιάστηκε

Αντιγράφω απο το site της γκαλερί    William James

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑ
Μνήμη και ασθένεια στον εικαστικό λόγο

Θα λειτουργήσει, για μισό αιώνα, ως ένας χώρος εγκλεισμού –ακούσιου ή εκούσιου- για τους ασθενείς της φυματίωσης. Υπήρξε, μια χαρακτηριστική περίπτωση ενός ετερότοπου, δηλαδή  ένας χώρου στον οποίο η κοινωνία απομόνωνε κάποια ειδική κατηγορία ατόμων που βρισκόταν –κατʼ αυτή- σε μια κατάσταση κρίσης. Την περίοδο της κατοχής η Σωτηρία συνδέεται –για άλλη μια φορά- με την ιστορία του τόπου μέσα από τις εκτελέσεις αγωνιστών και αποδράσεις κρατουμένων.
   Ο χώρος αυτός είναι, ταυτόχρονα, μουσειακός αλλά και χώρος κοινωνικός που έχει κάποιο πρακτικό σκοπό ακόμα και σήμερα, αφού λειτουργεί ως ένα γενικό νοσοκομείο. Το κοινό αυτής της έκθεσης δεν είναι μόνο φιλότεχνοι αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς καθώς και το προσωπικό του νοσοκομείου.    
  Το εικαστικό σχέδιο θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου 2010 στους χώρους του νοσοκομείου «Η Σωτηρία». Οργανώνεται από την Α.Σ.Κ.Τ, τη διοίκηση και τους συλλόγους εργαζομένων και περιθαλπόμενων της Σωτηρίας.
  Πρόκειται για μια θεματική έκθεση –με άξονες την ιστορία του νοσοκομείου- που περιλαμβάνει ζωγραφική- γλυπτική-video art και κατασκευές οι οποίες θα παρουσιαστούν στους υπαίθριους χώρους του νοσοκομείου, στο αμφιθέατρο καθώς και σε ένα νεοκλασικό κτήριο του 1915 που έχει δοθεί γι αυτόν το σκοπό. Συνδιοργανωτής αυτού του σχεδίου είναι Α.Σ.Κ.Τ της οποίας συμμετέχουν πλήθος διδασκόντων αλλά και φοιτητών της ενώ στα πλαίσια του σχεδίου έχουν συγκροτηθεί ποικίλες ομάδες εργασίας από εικαστικούς.
  Στη –σχεδόν- τετράμηνη διάρκεια του γεγονότος θα υπάρξει ένα παράλληλο πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου θα πραγματοποιηθούν διάφορα συνέδρια για την αρχιτεκτονική σημασία του χώρου, εικαστικά events και μουσικές εκδηλώσεις.
  Είναι από τις λίγες φορές που ένα εικαστικό γεγονός ανοίγεται με τόση μεγάλη ένταση στην κοινωνία και μάλιστα σε έναν ευαίσθητο χώρο όπως είναι αυτός ενός νοσοκομείου.

  

Πρόταση 3η

Πάμε Ύδρα για ζωγραφική

Hydra School Project.

Δελτίο Τύπου

 

CHAGALLESQUE

 

Επιμέλεια Έκθεσης : Δημήτρης Αντωνίτσης

Διάρκεια : 25-6-2010 έως 26-9-2010

Εγκαίνια :  Παρασκευή 25-6-2010 και ώρα 20:30

 

Το Hydra School Projects και ο Δημήτρης Αντωνίτσης παρουσιάζουν για ενδέκατη συνεχή χρονιά την έκθεση Chagallesque στα πλαίσια του εορτασμού των Μιαουλείων 2010, στο χώρο του παλιού γυμνασίου της Υδρας, του ιστορικού Σαχτουρειου. Στην έκθεση που θα διαρκέσει από τις 25-6-2010 έως τις 26-9-2010 θα παρουσιαστούν έργα  καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Συγκεκριμένα στην έκθεση συμμετέχουν οι:

Blind Adam, Kristine Roepstorff, Theo A. Rosenblum, Chelsea Seltzer, TJ Wilcox, Edward Morgan, Ελένη Σαρρή, Στυλιανός Κοντομάρης και η Ιωάννα Πανταζοπούλου.

 

Ο τίτλος (προφέρεται: shuh-GAHL-esk) αποτελεί αναφορά στον Marc Chagall σχολιάζοντας το γεγονός ότι ενώ ο ίδιος ως καλλιτέχνης ήθελε να θίξει σημαντικά υπαρξιακά θέματα όπως τον πόνο και την οδύνη της ταυτότητάς του, η έκφανση του έργου του εγκλωβιζόταν σε αισθητικά εύπεπτες συνθέσεις και ευχάριστους χρωματισμούς. (Μνημειώδη είναι τα γαλάζια και τα ροζ του). 

Οι καλλιτέχνες της Chagallesque έχουν επιλεχθεί στον ίδιο άξονα του υπαρξιακού angst, αλλά όμως με τελικό αποτέλεσμα που το χαρακτηρίζει μια πρωτόγνωρη δυναμική.

O Blind Adam κατασκευάζει μονοκονδυλιές απο εννοιολογικά ενδύματα, η Kristine Roepstorff αποδομεί τη γυναικεία ευαισθησία σε κολάζ από φωτοτυπίες και σκισμένες εκτυπώσεις, ο Theo A. Rosenblum μας μεταθέτει στα καθημερινά θρίλερ του καταναλωτισμού, η Chelsea Seltzer ζωγραφίζει απλά ωραία (και στη συνεχεια τα σβήνει), ο TJ Wilcox μελαγχολεί υμνώντας χαμένες ιέρειες του στυλ όπως τιν πριγκίπισσα Casati, ο Edward Morgan υδατογραφεί αρχιτεκτονικά μυθιστορήματα, η Ελένη Σαρρή μετενσαρκώνει την τρομώδη ειδησεογραφία σε παστέλ συνθέσεις, ο Στυλιανός Κοντομάρης σχεδιάζει φαντασιακά ραπιτογραφήματα εμμονικής τεχνικής και η γλύπτρια Ιωάννα Πανταζοπούλου αποτίει εφήμερο φόρο τιμής  σε 4500 ρολά χαρτί υγείας.

Ο επιμελητής μάλιστα σχολιάζοντας την "πτητικότητα" αυτής της έκθεσης δημιουργεί ένα άρωμα, με τον ίδιο τίτλο. Το  μοναδικό φυαλίδιο Chagallesque κατασκευασμένο στο Λονδίνο απο τον οίκο Le Labo θα δημοπραττηθεί από την κυρία Ελισάβετ Λύρα τη βραδιά των εγκαινίων.

 

Εχοντας κλείσει μια δεκαετία το HSP επεκτείνει τη δράση του δημιουργώντας το Hydra School Projects Residency Programm. Ετσι φέτος ειδικά, ο επισκέπτης θα χει τη δυνατότητα να απολαύσει τους καρπούς του προγράμματος αυτού, αφού θα συμπεριληφθούν έργα των πρώτων δύο artists-in-residence,  του Theo Rosenblum και της Chelsea Seltzer, που οι καλλιτέχνες δημιούργησαν κατά την παραμονή τους στην Υδρα τον Μάιο και Ιούνιο 2010.

 

Την έκθεση Chagallesque θα συνοδεύσει ο καθιερωμένος κατάλογος στη μορφή σχολικού τετραδίου σχεδιασμένος από τον art-director,  Αγγελο Παντελίδη ενώ η αφίσα/καμπάνια του ομώνυμου αρώματος έχει φωτογραφηθεί από τον Jeffrey Apoian, New York.

 

 

 

HYDRA SCHOOL PROJECTS

Ώρες λειτουργίας: 

Tρίτη–Κυριακή 11:30-13:30, και 19:30-22:00

Σχόλια

20/06 14:20  romanov
Πολύ καλές προτάσεις, 5*. Κοίταξε και μία δική μου, όποτε βρεις αιρό στο http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2136.aspx
20/06 15:14  Μαικήνας
Πολύ ενδιαφέρον! Φυσικά θέλω χρόνο να διαβάσω κάποια που με ενδιαφέρουν περισσότερο όπως για τη Βραζιλία.
Με προβληματίζει η αιρετική ματιά την οποία άλλωστε έχουν και τα άρθρα του blog εδώ στο capital.
Ομολογώ δυσκολεύομαι να βρώ το σωστό σημείο καταλογισμού των δικών μας λαθών σαν κοινωνία και της έξωθεν υπονόμευσης λόγω της δομής του παιχνιδιού.
Ότι το Bretτon Woods το πληρώνουν λαοί και κράτη είναι γεγονός. Πώς προχωράμε ειναι το ερώτημα;
23/06 10:22  nhad
Οι δύο τελευταίες προτάσεις είναι πράγματι πολύ καλές. Όσο για τη πρώτη, έχω αμφιβολίες. Κατ'αρχάς ο ίδιος ο Χατζιδάκης δεν ήθελε να τραγουδούν τα τραγούδια του οι σοπράνο, λέγοντας ότι είναι για άλλου είδους φωνές. Βέβαια, τα έργα έχουν τη δική τους ζωή, ανεξάρτητη από τους δημιουργούς τους, και επιπλέον έχω ακούσει την Angela Gheorghiu σε δίσκο με τραγούδια του Χατζιδάκη και ήταν εξαιρετική. Αλλά θα ήθελα να γίνει σεβαστή η επιθυμία του για μερικά χρόνια ακόμη.
Θεωρώ απλώς ατυχή την επιλογή Θεοδωράκη για οτιδήποτε "κλασσικό" έχει γράψει. Και δε μου αρέσει ο Schumann. Οπότε...
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις