Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Συνηγορία του ποδοσφαίρου απο έναν άνθρωπο της Τέχνης.
925 αναγνώστες
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010
13:09

 Αναδημοσιεύω, με  την άδειά του, ένα εξαιρετικό  κείμενο του συνθέτη και μουσικού Νότη Μαυρουδή, εκδότη διευθυντή του μουσικού διαδικτυακού περιοδικού TAR (βλέπετε τους συνδέσμους πλάϊ).

 

Νομίζω ότι τετοιες φωνές χρειάζονται. Η έπαρση των υπερασπιστών της ποιότητας είναι εξίσου επικίνδυνη με την αλαζονεία των υπερασπιστών της αγοραίας τέχνης.

Ο κος Μαυρουδής είναι μια μετριοπαθής φωνή απο αυτές που σπανίζουν.

 

Αυλαία του θεάματος μιας Τέχνης…

Posted on by mavroudistar

Έναρξη ποδοσφαιρικού θεάματος
Σήμερα ανοίγει η αυλαία του Μουντιάλ και όλοι εμείς της μουσικής (της σοβαρής μάλιστα),  υποκρινόμαστε αδιαφορία σε μια τέτοια τελετή έναρξης που θα κρατήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον επί ένα εικοσαήμερο. Οι οργανωτές συναυλιών και οι καλλιτεχνικοί οργανισμοί που οργανώνουν τα φεστιβάλ έχουν ήδη προνοήσει να αποφεύγουν ημερομηνίες που συμπίπτουν με σημαντικότερους αγώνες, για να μην διακινδυνεύουν να εκθέσουν τους καλλιτέχνες σε άδειους χώρους. Για όσο διάστημα θα διαρκέσει αυτή η γιορτή της μπάλας, θα υποχωρήσουν οι ¨αποκαλύψεις¨ και οι ¨αποκλειστικότητες¨ της ιδιόμορφης (και εν μέρει δικαιολογημένης) ανθρωποφαγίας όσων πλούτισαν ασύστολα εις βάρος του κράτους και ημών όλων. Τα σκάνδαλα που μας ταλανίζουν θα υποχωρήσουν ως μόνιμο θέαμα, για να δώσουν τη θέση τους στην τέχνη του ποδοσφαίρου.

Είπα ¨τέχνη¨! Μήπως υπερβάλω; Μήπως προκαλώ τους πολύ λόγιους συναδέλφους μου ή τους άλλους παλαιότερους συντρόφους μου που -θυμάμαι- είχαν (και συνεχίζουν να έχουν) στο μυαλό τους την παλαιά εκείνη ρήση, περί ¨όπιο του λαού¨; Παρακολουθώ σε έντυπα σοβαρά (και στη διαδικτυακή πλατφόρμα) πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι της τέχνης δημοσιεύουν σκέψεις και θεωρίες περί ποδοσφαίρου και της μαγείας της μπάλας.
Τις συμμερίζομαι αυτές τις απόψεις και συντάσσομαι σε μία συζήτηση περί της ¨τέχνης του ποδοσφαίρου¨ αφού συγκεντρώνει και αυτή όλα όσα στοιχεία χρειάζονται που συνθέτουν Τέχνη. Το ποδόσφαιρο χρειάζεται κι αυτό φαντασία, τεχνική, σωματική αντοχή, στρατηγική, πειθαρχία, αναρχία, τακτική, υπολογισμό, γεωμετρία, συναδελφικότητα, εμπειρία, ανακλαστικά, γνώση του χώρου, του χρόνου, άθλημα των φτωχών, των πλουσίων, ανάπτυξη της φαντασίας και άλλες χίλιες κρυφές ή φανερότερες αρετές…
Σε ολόκληρο τον πλανήτη οι μέρες αυτές είναι ημέρες γιορτής και το γεγονός πως συγχρόνως είναι μια γερή παγκόσμια μπίζνα που ακόμα και αυτή η διπλωματία υποκύπτει και προσαρμόζεται, δεν με κάνει λιγότερο ενθουσιώδη μπροστά σ’ αυτό το θέαμα.
Μήπως οι τέχνες διαφέρουν από την κερδοσκοπική τους διάσταση; Οι κερδοφόρες τέχνες με το κερδοφόρο ποδόσφαιρο έχουν περισσότερο κοινά σημεία, παρά διαφορετικά. Οι παρεκτροπές και οι χαουλιγκανισμοί του ποδοσφαίρου είναι τα συμπτώματα της παγκόσμιας κρίσης αξιών που υπάρχουν εν αφθονία στον πλανήτη Γη.
Θα προέτρεπα γι αυτές τις μέρες, τους απανταχού συναδέλφους μου να δουν ποδόσφαιρο και να μειώσουν τις ώρες μελέτης της κιθάρας (ή των άλλων οργάνων)… Θα καταλάβουν πως η τέχνη της μπάλας μπορεί να γίνει εργαλείο δουλειάς. Γιατί στο ποδόσφαιρο αυτό που συναντάει κανείς στο βάθος, είναι η ανθρώπινη επεξεργασία σκέψης.

Νότης Μαυρουδής
(11 Ιουνίου 2010, λίγο πριν την έναρξη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στη Ν. Αφρική)

 

Σχόλια

24/06 13:22  Ηρακλής
Η γενιά μας, όσοι δεν βολεύτηκαν, τουλάχιστον αποδεικνύει ότι ξέρει να σκέφτεται, ανοιχτά και χωρίς δογματισμούς.
24/06 13:23  Μαικήνας
συμφωνώ απόλυτα
24/06 14:05  nhad
Μα τέλος πάντων το πειραχτήρι μέσα μου δε μπορεί παρά να παρατηρήσει ότι τα περισσότερα από αυτά που κάνουν το καλό ποδόσφαιρο (φαντασία, τεχνική, σωματική αντοχή, στρατηγική, πειθαρχία, αναρχία, τακτική, υπολογισμό, εμπειρία, ανακλαστικά, γνώση του χώρου, του χρόνου, άθλημα των φτωχών, των πλουσίων, ανάπτυξη της φαντασίας) συνιστούν και την υψηλού επιπέδου πορνεία. Προφανώς και δε συγκρίνω τα δύο. Το γεγονός όμως ότι κάτι θέλει μεγάλες ικανότητες για να γίνει σωστά, δεν το εξυψώνει σε τέχνη. Μην τρελαθούμε κιόλας. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ανθρώπινων δραστηριοτήτων που απαιτούν πολλή προσπάθεια και πολύ ταλέντο τις οποίες προσωπικά θεωρώ εντελώς αδιάφορες (πχ αθλήματα σε επίπεδο πρωταθλητισμού όπως ιππασία, συγχρονική κολύμβηση κλπ).

Όσο για το ποδόσφαιρο, απλούστατα ισχύει το περί ορέξεως ουδείς λόγος. Ας σεβαστεί όμως ο κ. Μαυρουδής και τη γνώμη των μουσικών που θεωρούν την ενασχόληση με την κιθάρα πχ, πιο ενδιαφέρουσα από το ποδόσφαιρο.
24/06 14:25  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Παραθέτω από (ασθενούς) μνήμης απόσπασμα από τις θέσεις της αθλητικής επιτροπής του "Ρήγα Φεραίου" (της Νεολαίας, ουχί του αυτοπροσώπως...) περί το 1976, επί των ημερών Γραμματείας του γράφοντος:
<Εδάφιο: Διαχωρισμός Αθλητισμού και Αθλητικού Θεάματος. Μία όμορφη αθλητική αναμέτρηση μπορεί να προκαλέσει αισθήματα παρόμοια με μία καλλιτεχνική ερμηνεία επιπέδου. Από πολλές δε "καλλιτεχνικές" εκδηλώσεις είναι πιο σαφώς κοντά στην τέχνη. ...Άλλο βεβαίως είναι ο παθητικός θεατής στην κερκίδα και άλλο ο ενεργώς αθλούμενος κ.λπ.>


24/06 14:55  Μαικήνας
NHAD
Νομίζω ότι ο Νότης Μαυρουδής προσπαθούσε να αποδεχθεί αυτό που ενδόμυχα όλοι οι καλλιτέχνες και καλλιτεχνίζοντες θεωρούν ως κατώτερη εκδήλωση του ανθρωπίνου πνεύματος.΄ϊσως ήταν και λίγο προβοκατόρικη η τοποθέτησή του. Αλλά πιστέψτε με χρειάζεται και οι ιδαλγοί του ωραίου και του υψηπετούς να προσγιώνονται πότε πότε.
Παραθέτω ένα στίχο του Δ.Σαββόπουλου "Πίσω απο τα αυτάρεσκα τραγούδια μας η σήψη προχωρούσε"
Νομίζω ότι ήθελε να ξεκολλήσει διαφόρους του χώρου απο την αυταρέσκειά τους και την αυτοεπιβεβαίωσή τους.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις