Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Aκηδεμόνευτη αυτοδιοίκηση-- Ένα διαχρονικό αίτημα.
877 αναγνώστες
Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2010
10:03

 Ο Μαικήνας, όπως έχετε αντιληφθεί, ασχολείται με τα της αυτοδιοίκησης, όχι μόνο διότι πιστεύει ότι οι Δήμοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στον περιφερειακό  πολιτισμό, αλλά επειδή  συχνότερα οι ΟΤΑ έχουν ταυτιστεί με  κακοδιαχείριση. Αυτή με τη σειρά της ευθύνεται για τις ελλιπείς ή κακής ποιότητος υπηρεσίες, μέρος των οποίων είναι ο πολιτισμός. Μην ξεχνάμε ότι η ποιότητα της καθημερινότητάς μας χαρακτηρίζει τον πολιτισμό μας.

 Απο όποια πλευρά και αν το πιάσουμε, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Αν διαβάσετε μάλιστα την Eκθεση του 2009 του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης www.gedd.gr  θα καταλάβετε πολλά  περισσότερα.

 Φυσικά αυτές οι μαύρες τρύπες δεν εμφανίστηκαν ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα σταδιακών στρεβλώσεων των θεμελιωδών αντιλήψεων για την έννοια της Αυτοδιοίκησης.

Με χαρά σας παραθέτω πολύ ενδιαφέρον άρθρο του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής κου Παναγιώτη Κρητικού απο την εφημερίδα "Εστία".  Επανατοποθετεί τα ζητήματα της αυτοδιοικήσης με εξαιρετική διεισδυτικότητα.

Τον ευχαριστώ πολύ για την άδεια δημοσίευσης.

 

 

 

 

        Για μια ακηδεμόνευτη αυτοδιοίκηση

                                                                                             

                                                                 Του Παναγιώτη Ν. Κρητικού*

          

 

Η ασφυξία που προκαλεί το νοσηρό κλίμα στην κεντρική πολιτική σκηνή, η δυσοίωνη πρόβλεψη για την πολιτική επιβίωση πολλών κομματικών στελεχών στο άμεσο μέλλον, κάνει πολλά από αυτά (υπουργούς, βουλευτές και άλλα στελέχη της κεντρικής σκηνής) να αναζητούν διέξοδο και στάδιο δόξης για σταδιοδρόμηση στον Καλλικράτη (Δήμους και Περιφέρειες) των οποίων οι ενισχυμένες αρμοδιότητες και οι αποκεντρωμένοι πόροι λειτουργούν ελκυστικά.

Η ιδιοκτησιακή αντίληψη που κυριαρχεί στο δημόσιο βίο για κάθε μορφής εξουσία, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για την απώλεια κεκτημένων, οδηγεί στην αναζήτηση νέων ρόλων από τα κομματικά στελέχη. Πολλά εξ αυτών, απαξιωμένα πολιτικά και ηθικά και αποδεδειγμένα αποτυχημένα, επιζητούν το κομματικό χρίσμα για την κομματική κηδεμόνευση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Αν, κατά το Σύνταγμα η αυτοδιοίκηση είναι ακηδεμόνευτη, αυτόνομη και ανεξάρτητη (διοικητικά, λειτουργικά, πολιτικά), τα κόμματα την θέλουν υπό την κηδεμονία τους. Δεν είναι γι’αυτά αυτοδιοίκηση, αλλά ετεροδιοίκηση.

Αυτήν την ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχουν τα κόμματα είναι η ώρα ο λαός, οι τοπικές κοινωνίες να την αποκρούσουν έμπρακτα μέσα από δικές τους πρωτοβουλίες, δηλαδή μέσα από κινήσεις ελεύθερων πολιτών σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο. Είναι η ώρα τους κομματικούς εκπροσώπους, που θα τολμήσουν στο όνομα φθαρμένων κομμάτων και αντιλήψεων να ζητήσουν την ψήφο τους για να τους σώσουν, να τους αντιμετωπίσουν με τον τρόπο που εκείνοι ξέρουν. Γιατί πρέπει επιτέλους να γίνει συνείδηση σε όλους και πρώτα στους κομματικούς αρμοστές ότι:

α) Η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός πρωτογενούς λαϊκής εξουσίας και ένας τέτοιος θεσμός δε μπορεί ούτε να ποδηγετείται ούτε να χειραγωγείται από κανέναν. Είναι θεσμός βαθύτατα πολιτικός, αλλά και αυτοτελής, αυτόνομος και αυτοδιοικούμενος, άρα θεσμός αυτοπροσδιοριζόμενος.

β) Η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι απόλυτα ώριμη, είναι αποκεντρωμένη οντότητα εξουσίας, η οποία πρέπει να έχει δική της βούληση και ανεπηρέαστη δράση για την άσκηση πολιτικής σε σημαντικούς τομείς του δημοτικού βίου. Διαχειρίζεται δημόσιους και δημοτικούς πόρους, εφαρμόζει πρόγραμμα με στόχο την οικονομική, κοινωνική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη στο χώρο της δικαιοδοσίας της, υπόκειται στον κοινωνικό έλεγχο και λογοδοτεί στο λαό που την εκλέγει.

γ) Οι τοπικές κοινωνίες έχουν απεριόριστο δικαίωμα να επιλέγουν ακηδεμόνευτα τους τοπικούς εκπροσώπους τους, οι δε πολίτες έχουν επίσης δικαίωμα να διεκδικούν με ίσους όρους την τιμή να διοικήσουν τις τοπικές κοινωνίες.

δ) Η επιλογή υποψηφίων με στενά κομματικά κριτήρια αναιρεί, στην ουσία, το απόλυτο δημοκρατικό δικαίωμα δημιουργίας αυτοδιοικητικών σχημάτων από στελέχη που θα προέρχονται από τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας, με κριτήρια την ικανότητα, την εντιμότητα, την εργατικότητα και την κοινωνική καταξίωση. Γιατί τα κριτήρια αυτά δεν είναι μονοπωλιακά προϊόντα κανενός κόμματος, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

ε) Η αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων χρειάζεται τη γνώση, τον ζήλο, τη συλλογική προσπάθεια, την κοινή δράση και όλα αυτά απαιτούν την υπέρβαση των στενών κομματικών ορίων, τα οποία πολλές φορές λειτουργούν ανασχετικά για τη λύση των προβλημάτων.

στ) Δυνάμεις οι οποίες ευφορούνται από αυτές τις γενικές αρχές υπάρχουν εν αφθονία σε κάθε τοπική κοινωνία και μπορούν χάριν του κοινού τοπικού συμφέροντος να συνυπάρξουν και να συμπράξουν σε κοινή δημοτική δράση με γνώμονα το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.

Αυτές τις δυνάμεις με αξιοκρατικά κριτήρια οφείλουν να στηρίξουν τα κόμματα και όχι να δίνουν χρίσματα και ευλογίες στους εκλεκτούς τους. Και για να γίνουμε σαφείς, άλλο το χρίσμα των ημετέρων και άλλο η στήριξη των αξίων.

Οι επερχόμενες εκλογές στην αυτοδιοίκηση (περιφερειακή και τοπική) αποτελούν τη μεγάλη και μοναδική ευκαιρία για μεγάλες συλλογικές και μαζικές πρωτοβουλίες σε κάθε περιοχή από ελεύθερους πολίτες για τη δημιουργία σχημάτων ακηδεμόνευτων, για τη δημιουργία ανεξάρτητων ριζοσπαστικών αυτοδιοικητικών κινημάτων με γνώμονα το συμφέρον της κάθε τοπικής κοινωνίας. Για μια πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς κηδεμόνες.

 

Υ.Γ. έχουν συνειδητοποιήσει οι ηγεσίες των κομμάτων, ιδιαίτερα εκείνες των κομμάτων εξουσίας, ότι στις σημερινές συνθήκες το όποιο χρίσμα είναι ενδεχόμενο να γίνει μπούμερανγκ.

 

 

*Ο Παναγιώτης Ν. Κρητικός είναι πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Πολιτικού και Κοινωνικού Συνδέσμου «ο Νικόλαος Ζορμπάς».  Τα bold  ήταν του ιδίου.

 

 

 

 Δήμαρχοι :Απόλυτοι άρχοντες ελέω κομμάτων

 

Για την αντιγραφή

 

ΜΑΙΚΗΝΑΣ           

 

 

 

Σχόλια

02/07 21:22  nhad
Καλό είναι. Μόνο που επειδή αποτελεί και ολίγον ευχολόγιο, θα ήθελα πχ να στηρίξει ο ίδιος συγκεκριμένους υποψηφίους που να μην προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, και σε μέρη όπου κάτι τέτοιο δε μπορεί να εκληφθεί πχ ως αντιπάθεια προς τον υποψήφιο που προβάλλει το κόμμα.
02/07 21:41  oberon
Αναρωτιέμαι αν κανείς σκέφτεται ότι τα κόμματα δ-ε-ν ήταν εξ αρχής συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας.

Να το σκεφτόμασταν λιγάκι ;
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις