Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Ο εγκλωβισμένος πολιτισμός και εμείς.
1026 αναγνώστες
Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010
09:54

Αναλογιζόμενος τους έγλειστους του Σαν Εστεμπάν, άρχισα να παρατηρώ τις διάφορες μορφές καταναγκαστικού ή μη εγκλεισμού, με υπαιτιότητα του έγκλειστου  ή μη, αλλά και με τη θέλησή του  ή όχι. 

Παραδείγματα άπειρα.

Οι φυλακισμένοι, προφανώς δεν συμφωνούν με τον εγκλεισμό τους, γιαυτό και οι αποδράσεις αλλά και οι εξεγέρσεις είναι οι μόνες ειδήσεις απο αυτό τον ξεχασμένο τόπο   

Η εμπλοκή μου σε δημοτικές περιπέτειες, αυτοδιοικητικές  εκλογές γαρ εν όψει, με εμπόδισε να γράψω ένα σχόλιο για δύο εξεγέρσεις φυλακών. Η πρώτη στις περίφημες φυλακές Folsom, γνωστές απο το θρυλικό άλμπουμ του Johnny Cash που ηχογραφήθηκε live  σε αυτές τις φυλακές τον Ιανουάριο του 1968, με τίτλο Folsom Prison Tee.  Στις ταραχές είχαν εμπλακεί 2 συμμορίες, περί τα 200 άτομα, και χρειάστηκε η επέμβαση της φρουράς.

Στην άλλη εξέγερση, στην Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες, 6000 κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας. Προφανώς  οι ανθρώπινη παραβατικότητα δεν συναρτάται με το πολιτικό σύστημα.

Έγκλειστος με τη θέλησή σου, ισχύει στην περίπτωση του μοναχισμού. Αν γνωρίζετε άλλα παραδείγματα πείτε τα. Α, ξέχασα την ψυχανάλυση!

Υπάρχουν βέβαια και άλλα παραδείγματα εγκλωβισμένων, λόγου χάριν στο ΧΑΑ, αλλά εκεί ισχύει εν πολλοίς το γνωστό "πήγαινες γυρεύοντας". Όπως και οι διάφοροι ποινικοί έτσι και εμείς οι επενδυτές προφανώς κάναμε λάθος risk analysis με αποτέλεσμα να καταλήγουμε να οραματιζόμαστε την απόδραση.

Δυστυχώς όμως όπως πολλοί ποινικοί ξαναγυρίζουν πίσω έτσι και πολλοί χρηματιστηριακοί παίκτες (όχι επενδυτές) επιστρέφουν πάλι.

Εν τέλει ο περιορισμός της ελευθερίας μας είναι μέρος της καθημερινής ζωής. Απόλυτη ελευθερία δεν υπάρχει, μόνο σχετική. Το ισοζύγιό του ο καθένας το κάνει αλλιώς αφού πρώτα χαράξει όσο είναι δυνατόν, την πορεία του.

Αυτό φυσικά  αφορά και τον έγγαμο βίο, τις κάθε είδους σχέσεις και άλλα τέτοια.

Εν τω μεταξύ η επιιχείρηση απεγκλωβισμού των 33 συνεχίζεται κανονικά. Τους έχει εξασφαλισθεί και μια κατά κάποιο τρόπο  private επικοινωνία με τους δικούς τους. Βλέπετε κάτι που μας κάνει να νοιώθουμε άνθρωποι είναι η δυνατότητά μας να διαχειριζόμαστε υποτυπωδώς την ατομικότητά μας.

Στα επόμενά μου σημειώματα λόγω του εγκλωβισμού μου σε μια αυτοδιοικητική περιπέτεια, θα ασχοληθώ με τις ποικίλες μορφές εγκλωβισμού που παράγει ο "πολιτικός μας πολιτισμός". Συγχωρέστε μου τη χρήση αυτής της γελοίας φράσης, η οποία εμφανίστηκε πριν μερικά χρόνια όταν άρχισε ο κόσμος να απομυθοποιεί την πολιτκή. Ο πολιτισμός της πολιτικής θα έλεγα καλύτερα.

ΔΕΘ, χρίσματα περιφερειαρχών και δημαρχιακές φιέστες μας δίνουν μπόλικο υλικό να ασχοληθούμε. Μέσα σε όλα  γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και επικοινωνιακής χρήσης   και ο κατ' εξοχήν Πολιτισμός. Όχι των άρτων και των θεαμάτων, αλλά ο Πολιτισμός της ουσίας. Αυτός που το βράδυ πριν κοιμηθούμε πλημμυρίζει το νου και την ψυχή με σκέψεις γόνιμες, γεμίζει τις μπαταρίες μας για να συνεχίσουμε την επομένη τον προσωπικό μας αγώνα.

Καλό  Φθινόπωρο

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

Προσθήκη στο πρωϊνό σημείωμα:  Σπεύδω να συμπληρώσω και μια παράλειψη. Αναρωτιέμαι  μήπως σαν πολίτες του Δυτικού κόσμου έχουμε εγκλωβιστεί σε μια λογική αντι- ισλαμική ή φιλο- ισλαμική; Επίκαιρο ερώτημα λόγω 9/11. Απαντιέται εύκολα όμως;

Σχόλια

11/09 18:57  nhad
Καλή επιτυχία στην περιπέτεια!
11/09 19:06  Μαικήνας
Οταν λέμε ανεξάρτητοι ενοούμε ανεξάρτητοι.
Η θεσμική σκέψη, η υποστήριξη των σύννομων διαδικασιών, η μετρησιμότητα των αποτελεσμάτων και η διακριτές διαδικασίες είναι μερικά απο αυτά που χρειάζονται.
Οψόμεθα...
12/09 12:17  oberon
Μαικήνα καλημέρα,

Έχουμε πολύ καιρό να τα πούμε ...
Νομίζω από το σχόλιό σου στο "Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος¨;".

Ένα παλιό σύνθημα σε τοίχο στα Εξάρχεια έγραφε :
"Ζούμε μέσα σε μια φυλακή, ππυ έξω από τη φυλακή, είναι πάλι φυλακή"

Δ-ε-ν ξέρω τί σου λέει εσένα, φίλε μου, αλλά εμένα μου λέει πολλά.
Για την ακρίβεια σ-χ-ε-δ-ό-ν όλα ...

Πολύ απλά : Είμαστε ό-λ-ο-ι φυλακισμένοι.
Είναι μια πολύ καλή αρχή για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε.

Αν το κάνουμε, θα μπορούμε να δικαιώσουμε τον ... Αρχιμήδη.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις