Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Μίκη μου, εσύ τη μουσική σου
1038 αναγνώστες
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010
16:36

Το ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς, πρώτος κομμουνιστής Δήμαρχος το 1935 στην Καβάλα, Μήτσος Παρτσαλίδης εκστόμισε την παραπάνω φράση σε μία συνεδρίαση της γραμματείας της Ενωμένης Αριστεράς το 1974. Η Ενωμένη Αριστερά ήταν μια αδιέξοδη προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που είχε δημιουργηθεί μετά τα γεγονότα της Τασκένδης και την διάσπαση του εκτός νόμου Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το 1968. Τότε η ηγεσία του κόμματος υπο τον Κώστα Κολλιγιάννη διέγραψε το λεγόμενο Γραφείο Εσωτερικού  και τους Μπάμπη Δρακόπουλο Μήτσο Παρτσαλίδη κά. Το τμήμα αυτό του κομμουνιστικού κόμματος μετεξελίχθηκε αργότερα στο ΚΚΕ εσωτερικού, το οποίο ήταν ο εκφραστής του Ευρωκομμουνιστικού ρεύματος στην Ελλάδα. Εν πάσει περιπτώσει το μικρό αυτό κόμμα ήταν το μόνο που είχε πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, παλεύοντας για μια Ευρώπη των εργαζομένων. Ο μετέπειτα άρχων της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου φλερτάριζε με την άποψη του ΚΚΕ (εξωτερικού ή ορθοδόξου) "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο".

Όμως ας πάμε στο Μίκη. Πολλοί απο τους τότε εμπλεκομένους λένε ότι ο Μίκης προσπάθησε να ενώσει το Κόμμα. Αργότερα εμφανίζεται στην Ενωμένη Αριστερά με φιλοδοξίες να παίξει ηγετικό ρόλο.

Το μείζον πρόβλημα του αγαπητού Κου Θεοδωράκη δεν είναι η απουσία χαρισμάτων αλλά τα πλεονάζοντα ελλατώματα. Το μεγαλύτερο και το πιο χαρακτηριστικό ελλάτωμά του ήταν ότι θεωρούσε τον εαυτό του Εθνικό κεφάλαιο και απαιτούσε φόρο τιμής για τούτο.

Ο κος Θεοδωράκης δεν είναι τυχαίος  αναμφίβολα. Αλλά στέρησε απο τον εαυτό του τον τιμητικότατο τίτλο του Νέστορα.

Ο τόπος τούτος έχει ένδεια τέτοιων ανδρών. Οι Εγγλέζοι τους αποκαλούν senior statesmen. Οι κατηγορία αυτών των ανδρών δεν χώνονται παντού, ούτε επιζητούν το λιβάνισμα. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε Νέστορες, ούτε senior statesmen.  Έχουμε Μητσοτάκηδες και Θεοδωράκηδες και άλλους τέτοιους. Μόλις μιλήσουν όλοι τους ακούν. Αλλά δεν ακούν τίποτε.

Και μόνο η πληροφορία ότι ο Κος Θεoδωράκης σκέφτηκε να ονομάσει το Κίνημα των Ανεξάρτητων Πολιτών με το όνομα Σπίθα προκαλεί ερωτηματικά.

Για τους γνώστες της Ιστορίας, Σπίθα στα ρωσικά είναι ISKRA , δηλαδή η γνωστή εφημερίδα του εκτός νόμου κομμουνιστικού κόμματος της Ρωσίας επι Τσάρου, ήταν η εφημερίδα που έβγαζε ο παράνομος μηχανισμός του Λένιν.

Όλα αυτά καθώς και τα όσα είπε σήμερα ο κος Θεοδωράκης ο οποίος  "κάλεσε τους πολίτες σε «ανυπακοή» απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις, οι οποίες, όπως υποστήριξε, προέρχονται από τις ΗΠΑ, το  Δ.Ν.Τ  και την Ευρωπαϊκή Ενωση, και «εκχωρούν τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στις ξένες δυνάμεις". προβληματίζουν.

Ιδίως αυτή η Σπίθα  παραπέμεπει σε νεανικές χίμαιρες του ιδίου. Κρίμα Μίκη γιατί και για πολλούς ήσουνα κάποτε σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Επίτρεψέ μας να σε θυμόμαστε όπως τότε, στην επική σου συναυλία  στο στάδιο Καραισκάκη μετά την πτώση της Χούντας                        

Με αγάπη

Μαικήνας 

Σχόλια

01/12 17:33  cell
Καλησπέρα σας.
Είτε στο 1974 αναφέρεται κανείς
είτε στο 2010,
η ιδιότητα του καλλιτέχνη του μουσικού του ποιητή ή του όπως άλλως προικισμένου,
δεν του στερεί απαραιτήτως το δικαίωμα
- αν όχι υποχρέωση- να εκφράζεται και να συμπεριφέρεται ως Πολίτης!

"κάλεσε τους πολίτες σε «ανυπακοή» απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις, οι οποίες, όπως υποστήριξε, προέρχονται από τις ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, και «εκχωρούν τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στις ξένες δυνάμεις"

Αυτό έκανε ο πολίτης Μίκης.

Στην ομιλία του, που διήρκεσε δυόμισι ώρες, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέπτυξε τις θέσεις του Κινήματος, το οποίο,
όπως ανέφερε,
δεν αποσκοπεί να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/12/2010_367011

Πόθεν οι συνειρμοί "νεανικής χίμαιρας του ιδίου" εκ της Σπίθας, Χίμαιρα νοουμένη ως τί;
H Σπίθα παραπέμπει μάλλον στο τελευταίο και ομώνυμο συγγραφικό του πόνημα...
01/12 19:17  Μαικήνας
Μόνο που κάποιοι Πολίτες εξασφαλίζουν την προσοχή στα λεγόμενά τους όχι επειδή μιλάνε σαν πολίτες αλλά σαν επώνυμοι καλλιτέχνες. Δυστυχώς η δυνατότητα αυτή δεν απέχει απο το "δικαίωμα" του Κώστα Καρρά να γίνει βουλευτής της Ν Δ ή της Ελένης Ανουσάκη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Παραδέχομαι βέβαια ότι οι δύο προαναφερόμενοι δεν έχουν το καλλιτεχνικό εκτόπισμα του Μίκη. Αλλά όλοι τους ξεκινάνε με ένα bonus που τους δίδεται πολύ εύκολα.
01/12 22:03  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
1. Για την ιστορία "αποκαλύπτω" ότι ο <πρώτος κομμουνιστής Δήμαρχος το 1935 στην Καβάλα, Μήτσος Παρτσαλίδης> επικράτησε (επί) - ανέτρεψε (τον) Δήμαρχο αδελφό της εκ πατρός μάμης του γράφοντος...
2. Τούτο δεν απετέλεσε εμπόδιο και ο γράφων αγωνίσθηκε <νεανίσκος τότε...> εις τα ίδια "κομματικά μετερίζια" με το Μίκή...
3. Όμως, ούτε το ώς άνω (2.) αποτελεί εμπόδιο (αντιθέτως προτρέπει...) το γράφοντα να ενστερνισθεί απολύτως τη ρήση του σ. Μήτσου Παρτσαλίδη...
02/12 02:10  cell
Δεν ετέθη θέμα εκτοπίσματος ή επωνυμίας.

Ετέθη θέμα δυνατότητας έκφρασης του συγκεκριμένου πολίτη με την παράλληλη καλλιτεχνική του ή όποια άλλη του ιδιότητα.
Και αυτό σε σχέση με την ...προστακτική του τίτλου της ανάρτησης.

Δεν είμαι βέβαιος αν θα ετύγχαναν οιασδήποτε προσοχής τα πιθανώς λεγόμενα
εκ των δύο προσώπων που αναφέρεστε.
03/12 00:51  bartok
Φοβάμαι ότι αυτή η "έκφραση απόψεων" δεν είναι προϊόν που μοιράζεται"δημοκρατικά". Επομένως το σχόλιο σωστά θέτει (μεταξύ άλλων), θέμα επωνυμίας και ως εκ τούτου εκτοπίσματος (στο χρηματιστήριο της δημοσιότητας).
Όλοι μας θέλουμε να "εκφραστούμε", γι' αυτό άλλωστε ασχολούμαστε με τα blogs. Το θέμα είναι ότι ο "Μίκης μας", είχε σήμερα ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι στην πρώτη σελίδα της Ελευθεροτυπίας και είμαι σίγουρος ότι ανάλογη θα ήταν η κάλυψη και σε άλλες εφημερίδες.
Ερωτώ λοιπόν: Ήταν τόσο σημαντικά ή ρηξικέλευθα αυτά που έλεγε, επί δυόμιση ώρες, για να τύχουν αυτής της μεταχείρησης;
05/12 14:44  GIASEMI
η αντίδραση απο μόνη της είναι σημαντική
και αφού ο "απλός" ο κόσμος δε μιλάει ας το κάνουν οι "επώνυμοι" έστω κι έτσι,ο Θεοδωράκης είτε μας αρέσει είτε όχι τουλάχιστον παίρνει θέση,δεν το βρίσκω κακό.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις