Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


"Για να το λέτε εσείς, έτσι θα είναι, σεβαστέ κε Πρύτανη".
851 αναγνώστες
Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010
21:13

Η  ΕΙΔΗΣΗ

Ομόφωνο «όχι» από τους πρυτάνεις στις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

NAFTEMPORIKI.GR Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010 11:09
Ζητούν από το υπουργείο να αποσύρει τις προτάσεις και πρόκειται να εκθέσουν τις δικές τους απόψεις για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου. Όλοι αποδέχονται ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση χρειάζεται αλλαγές, αλλά προς την κατεύθυνση της πλήρους αυτοδιοίκησης, της απρόσκοπτης κρατικής χρηματοδότησης και της δωρεάν παιδείας. Συγχρόνως, οι πρυτάνεις τονίζουν ότι τα ΑΕΙ διοικούνται από εκλεγμένα όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας, δηλαδή από τη σύγκλητο και πρυτανικό συμβούλιο.

Οι πρυτάνεις αποφάσισαν επίσης να αρχίσουν κύκλο επαφών με όλα τα πολιτικά κόμματα στα οποία θα εκθέσουν τις θέσεις τους για τις αλλαγές στα Ιδρύματα, ενώ προτίθενται να ζητήσουν και μάλιστα σε αυστηρό τόνο, όπως είπαν, να σταματήσει η απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και των λειτουργών του.

ΤΟ  ΣΧΟΛΙΟ  

Μα είναι  σαφές. Συνεδρίαζαν 10 ώρες για να πουν αυτό που ξέρουμε. Δεν δέχονται καμία αλλαγή. Η φράση "προς την κατευθυνση της αυτοδιοικησης ..  της απρόσκοπτης κρατικής χρηματοδότησης... και της δωρεάν παιδείας "  πέραν του ότι ενέχει αντιφάσεις υπαγορεύει ένα συγκεκριμένο προσανατολισμό, άρα και η συζήτηση   και η εύρεση λύσης είναι εξ ορισμού αδύνατη.

Προσωπικά δεν συμπαθώ ή αντιπαθώ την Υπουργό. Ούτε στέκομαι στις όποιες προτάσεις της.  Στέκομαι όμως στην ανακοίνωση  των πρυτάνεων. Η οποία απαιτεί την απρόσκοπτη κρατική χρηματοδότηση, χρησιμοποιεί για μια ακόμη φορά το  "ιερό" επιχείρημα της δωρεάν παιδείας, όταν είναι φανερό ότι το πανεπιστήμιο έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας όπως ήταν παλιά. Μέσω του πανεπιστημίου ο γυιός του αγρότη είχε την ευκαιρία να αλλάξει κοινωνική θέση. Και τούτο ήταν η πραγματική δικαιωση της δωρεάν παιδείας. Δοκιμάστε όμως σήμερα να συνδέσετε τα δωρεάν συγγράματα με το ύψος της φοροδοτικής ικανότητος των γονέων. Θα καεί η Αθήνα.

 Τέλος θέλουν  να μας πείσουν ότι τα πανεπιστήμια διοικούνται σωστά, όταν είναι γνωστό τοις πάσι το αλισβερίσι με τις φοιτητικές παρατάξεις αλλά και το ανακυκλούμενο πρόβλημα του ασύλου. Για το τελευταίο (το θέμα του ασύλου) παραπέμπω στο άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην Καθημερινή της 3 Δεκεμβρίου με τίτλο "Ναοί του ελληνικού ανορθολογισμού" http://www.medium.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3702:1&catid=56:2008-09-01-08-32-31&Itemid=77   

Θα ρωτούσα τους Κους πρυτάνεις. Ξεχνάτε ότι αυτοδιοίκηση σημαίνει αποκλειστική  ευθύνη των Πανεπιστημιακών οργάνων για την οικονομική βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου. Φυσικά κανείς δεν αρνείται ότι  πρέπει να δίδεται ένα ποσό απο τον κρατικό προϋπολογισμό στα Πανεπιστήμια, αλλά η ευθύνη για την βιωσιμότητα του "μαγαζιού" θα πρέπει να είναι των Πανεπιστημίων.

Που σημαίνει ότι, για βελτιώσουν τα οικονομικά τους πρέπει να επιλεγούν τα αντίστοιχα ιδρύματα για προγράμματα ερευνητικά, που είναι και βασική πηγή εσόδων , εκτός βέβαια της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που κοιμάται, γιατί άραγε;.  Τα κονδύλια όμως αυτά δεν έρχονται μόνα τους   Θα πρέπει να έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα στους διεθνείς δείκτες αξιολόγησης. Αν δεν κάνω λάθος τα πρόσφατα αποτελέσματα δεν ήταν καλά. 

Ολα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα.Αν το "μαγαζί"  δεν  παράγει καλό "προϊόν" , γιατί και οι  υπηρεσίες παιδείας προϊόν είναι,  δεν θα είναι και βιώσιμο.  Δεν ξέρω κανένα σουβλατζίδικο που να κάνει άθλιο σουβλάκι και να επιβιώνει.  

Δόξα τω θεώ πολλοί απο εμάς έχουν παιδιά που επεδίωξαν να κάνουν μεταπτυχιακό στο εξωτερικό.  Δυστυχώς οι διαφορές είναι προφανείς αρχίζοντας απο την  εκπαιδευτική  συμπεριφορά των καθηγητών (πόσο γρήγορα απαντάνε σε ένα ερώτημα του φοιτητή καταλήγοντας στο άχαρο κομμάτι της διοίκησης, γραματείας κλπ)

Ζητώ συγγνώμη για τον προκλητικό τόνο. Υπάρχουν  πολλοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι εξαίρετοι, με σημαντικό έργο και χαίρεσαι να συζητάς μαζί τους  και δείχνουν σπ΄΄ανιο εκπαιδευτικό ήθος.  Όμως ήρθε ή ώρα να πούμε κάποια πράγματα με το όνομά τους.  

Όσοι είμασταν στο Πανεπιστήμιο την περίοδο της μεταπολίτευσης είδαμε πολλά αλλά ομολογήσαμε λίγα. Ε λοιπόν,  η αποχουντοποίηση και ο "Νόμος Πλαίσιο" μας κληροδότησαν πολλές αμαρτίες. Και κάτι για τα κεκτημένα του φ.κ** η μεταφορά μεταφερομένου μαθήματος ήταν δώρο της Χούντας. Ήσουνα στο πτυχίο και χρωστούσες μάθημα του πρώτου έτους. 

Και νάταν μόνο αυτά.  Ο Αιμίλιος Μ  ήταν δείγμα του της αποδόμησης των Πανεπιστημίων σαν συγκροτημένων δομών. Προφανώς δεν μιλάω για τον "Αιμίλιο ή περί παίδων αγωγής"  του Ρουσσώ.

Τελειώνοντας τον αντιεπιστημονικό μου και αντιδραστικό μου κατήφορο θα έλεγα στους Κους Πρυτάνεις ότι η επιλογή του σημείου συνάντησης, το τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου , που είναι όντως ένα στολίδι και σαν θεσμός πολύ ελπιδοφόρος,  βρίσκεται εκεί που βρίσκεται επειδή  είναι  κληρονομιά του βιομηχανικού ιμπεριαλισμού της Γαλλίας και  της Αγγλίας. Οι δε Γάλλοι παρέμειναν τύποις μέχρι το 1981 ή ΄82. 

Το ερώτημα είναι  γιατί η  Ελλάδα γιατί δεν μπόρεσε να στήσει δική της βαριά βιομηχανία. "Φταίει ο ιμπεριαλισμός και οι ντόπιοι εκφραστές του " θα μου πούνε οι πιο προοδευτικοί.  Μήπως όμως και οι πανεπιστημιακοί ήσαν μέρος του κομματικο- πελατειακού συστήματος που ρήμαξε την χώρα;  Προ της Χούντας με συντηρητικό προσανατολισμό, μετά την Χούντα με άλλον προοδευτικότερο. Δείγμα γραφής έχετε στην ανακοίνωση των Πρυτάνεων.  Δυστυχώς ο κορπορατισμός έχει βαθιές ρίζες.

Υπομονή 

ΜΑΙΚΗΝΑΣ 

**φκ: φοιτητικό κίνημα, για όσους έχουν ξεχάσει το λεξιλόγιο αυτό.

Και κάτι ακόμα. Όπως βλέπετε απέφυγα να αναφερθώ στο άρθρο 16. Άσε καλύτερα.

 

Σχόλια

12/12 22:21  bartok
Ένα ζήτημα που περνάει λίγο ξώφαλτσα στο σχόλιο αλλά αξίζει να το δούμε ως βαθύτερο κοινωνικό φαινόμενο:
Επί της ουσίας οι Πρυτάνεις, αντιδρούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν εδώ και χρόνια σε κάθε αλλαγή, οι ΟΣΕδες, οι ΔΕΗδες, οι ΑΔΕΔΥδες, ο ΟΤΕδες, οι εφοριακοί,οι φορτηγατζίδες, οι εργαζόμενοι στον προβλήτα ΙΙ, παλιότερα οι αγρότες, εν γένει οποιαδήποτε συντεχνία που είναι ή αισθάνεται ισχυρή.
Καμία διαφοροποίηση σε πρακτική, ελάχιστες στη φρασεολογία. Πάλι καλά που υπάρχουν ανάμεσα τους και μερικοί που μπορούνε ακόμα να χειριστούν στοιχειωδώς σωστά την ελληνική γλώσσα.
Όπως καταλαβαίνετε, δεν τους εκτιμώ καθόλου και ας λέει ο "Μαικήνας (κρατώντας και κάποιες ισορροπίες) ότι, "υπάρχουν πολλοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι εξαίρετοι". Όμως τον "τόνο" τον δίνουν οι υπόλοιποι!
13/12 09:45  nhad
Η προηγουμένη σύνοδος των πρυτάνεων είχε εκδώσει άλλο ένα ψήφισμα της οποίας το κεντρικό σημείο - πέραν της άρνησης οποιουδήποτε διαλόγου πάνω στο σχέδιο του Υπουργείου - ήταν:
«Η Σύνοδος γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο: τα εντεινόμενα οικονομικά προβλήματα των Ιδρυμάτων, οι χρόνιες ελλείψεις σε ακαδημαϊκό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό καθώς και σε υποδομές, η έλλειψη σταθερής και αξιόπιστης πολιτικής υποστήριξης της έρευνας συνθέτουν το σημερινό τοπίο.»
Φυσικά οι πρυτάνεις αρνούνται πεισματικά να αναφερθούν στις «ελληνικές ιδιαιτερότητες» όπως: την άθλια εμφάνιση των ιδρυμάτων, την έλλειψη οποιασδήποτε αμοιβής ή τιμωρίας ανάλογα με την απόδοση των καθηγητών, τη συστηματική παραβίαση των ακαδημαϊκών ελευθεριών από τους καταληψίες, την απόλυτη αδιαφορία των ίδιων των πανεπιστημίων για την ποιότητα και την ποσότητα της έρευνας που παράγεται, ή για την ποιότητα της διδασκαλίας που παρέχεται, το απίστευτο ποσοστό φοιτητών που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους ή παίρνουν πτυχίο σε 10 χρόνια.
Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι σε μερικά ιδρύματα ή Τμήματα η κρατική χρηματοδότηση είναι ανεπαρκής. Στη γενικότητά της όμως είναι ψευδέστατη, όπως ψευδέστατη είναι και η έλλειψη διοικητικού και διδακτικού προσωπικού. Αντίθετα, στο μεν διδακτικό προσωπικό ο αριθμός μελών ΔΕΠ στα Τμήματα των κεντρικών Πανεπιστημίων είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από των αντιστοίχων Τμημάτων του εξωτερικού. Τα στοιχεία "αριθμού φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ" είναι επίσης παραπλανητικά γιατί περιλαμβάνουν τους αιώνιους φοιτητές-φαντάσματα.
13/12 09:56  nhad
Αλλά και η έλλειψη διοικητικού προσωπικού είναι ψέμα. Η αλήθεια είναι ότι πολλά Πανεπιστήμια έχουν γεμίσει από εκατοντάδες ημετέρους καθηγητών που απασχολούνταν στα λεγόμενα "ερευνητικά προγράμματα" - έτσι βαφτίζονται οι μελέτες που παίρνουν για τον ιδιωτικό τομέα έναντι αμοιβής και χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό και τα χρήματα του ιδρύματος αλλά που παράγουν μηδενικό ερευνητικό έργο. Αυτοί μονιμοποιήθηκαν ως συμβασιούχοι επί κυβέρνησης καραμανλή διότι δηλώθηκε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δείτε τα σημεία και τέρατα για τη μονιμοποίηση 416(!) τέτοιων στο ΕΜΠ, στο

http://greekuniversityreform.wordpress.com/2009/03/28/μονιμοποίηση-συμβασιούχων-στα-αει-μι

Το ερώτημά μου είναι προς τους κ. πρυτάνεις: Πόσο κοστίζουν οι εν λόγω κύριοι και κυρίες στον κρατικό προυπολογισμό; Πόσο ανεβάζουν το κόστος ανά πτυχίο που χορηγεί το ίδρυμα;
13/12 11:37  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Κάθε νέο Νομοσχέδιο απορρίπτεται (και κάθε νέος Νόμος πλέον δεν εφαρμόζεται.
Ας δεχτούμε ως υπόθεση εργασίας, ότι είναι διαδοχικώς χειρότερα. Μήπως αυτό θυμίζει "Κυπριακό" ή και "Μακεδονικό" και που οδηγήθηκαν;
Δύο σύνδεσμοι προσφάτων αναρτήσεων του γράφοντος εις την ανεξάρτητη πύλη των "παιδιών μου" (το <εκεί> ψευδώνυμο neaoktana είναι διάφανο... πρόκειται για το mail επικοινωνίας μου):
http://www.mqn.gr/phpBB/viewtopic.php?f=20&t=2152
προσέξτε ειδικώς το σημείο 6.
13/12 11:48  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
http://www.mqn.gr/phpBB/viewtopic.php?f=9&t=1927&start=120#p38095
Αναρτήθηκε σε όλα τα επιμέρους μαθήματα και βεβαίως δεν εφήρμοσα τις δηλώσεις μου...
14/12 10:05  bartok
Στη συνέχεια της κουβέντας για το παραπάνω άρθρο - σχόλιο. Ελπίζω όλοι να διαβάσετε τη σημερινή παρέμβαση του Κώστα Στούπα. Συμπληρώνει και εξηγεί απόλυτα τη συμπεριφορά των κ.κ. πρυτάνεων!
Βέβαια η εξήγηση δεν αναιρεί, αλλά μάλλον επιτέινει την αίσθηση μελαγχολίας και απογοήτευσης. Γιατί εδώ δε μιλάμε για φορτηγατζίδες, συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ, λιμενεργάτες ή εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δ. Αθηναίων, αλλά για την υποτιθέμενη "πνευματική ηγεσία" αυτού του τόπου.
Η (αχνή) αισιόδοξη προοπτική βρίσκεται στο απόφθεγμα "οι κοινωνίες δεν αυτοκτονούν". Αν αυτό όντως ισχύει, τότε πολλές από αυτές τις νοοτροπίες (και όσοι τις εκφγράζουν) θα σαρωθούν από την πίεση των γεγονότων.
14/12 17:08  bartok
Κάτι τεχνικό που το ξέχασα πριν: Αγαηπτέ Μαικήνα την επόμενη φορά πρόσεξε το μέγεθος της γραμματοσειράς σου !
Για να διαβάσει το κείμενο κανείς βγάζει τα μάτια του. (Έχουμε και κάποια ηλικία...)
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις