Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Τι πρόβλημα έχετε με τα Χριστούγεννα;
944 αναγνώστες
Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010
19:21

Μία απο τις μεγάλες ασθένειες της εποχής μας είναι ο αγνωστικισμός. Ο αγνωστικιστής έχει κάνει πίστη την επιλογή τού "δεν γνωρίζω". Απο κοντά ο σχετικισμός και το ορθολογικό πνεύμα. Με πρόσχημα τον ορθολογισμό αρνούμαστε ακόμα και πράγματα που ανήκουν στη σφαίρα του  μέχρι πρότινος αποδεκτού "φανταστικού".  Δυστυχώς η πολιτική ορθότητα που έχει γίνει θέσφατο, μαζί με όλα τα προηγούμενα επικυρώνει ενίοτε ακραίες λογικές. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συζήτηση στο χώρο της παιδαγωγικής για τα παραμύθια. Κάτι η δημοκρατική ευαισθησία, κάτι η θεωρητικοποίηση του πραγματισμού, και η συζήτηση για την πολιτική ορθότητα ενός παραμυθιού με βασιλιάδες και δράκους φούντωσε για τα καλά, ιδίως τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια. Εσχάτως όμως η πολιτική ορθότητα έχει αγγίξει και άλλα έθιμα. 

Και φυσικά  τα Χριστούγεννα  και τον ’η Βασίλη. Εγώ αν και στην 6 δεκαετία της ζωής μου πάντα βάζω ένα παπούτσι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς για να μου βάλουν ένα μικρό δώρο.

Το δώρο αυτό περιβεβλημένο με το μυστήριο του Αη Βασίλη είχε πάντα μια άλλη "αύρα". Κι ας ήξερα ποιά μου το είχε βάλει. Για αυτό και δεν ήταν δώρο μεγάλο ή ακριβό, για  να μην μπούμε σε συζητήσεις του τύπου "σου άρεσε;", "ξέρεις σκέφτηκα ότι..", "μπορείς να το αλλάξεις" κλπ .

Ήτανε  πάντα το δώρο του ’η Βασίλη.

Τις σκέψεις τούτε τις έκανα διαβάζοντας το κείμενο του Χρήστου Μιχαηλίδη στο  blog του filoftero (το link στο πλάϊ).

Τον ευχαριστώ για την άδεια που ελπίζω να μου δώσει εκ των υστέρων για την δημοσίευση. Το βρίσκω πολύ ουσιαστικό. 

Καλά Χριστούγεννα λοιπόν.

Οι μίζεροι των Χριστουγέννων...

 
Εντάξει. Εγώ είμαι από εκείνους που «χαζεύουν» τα Χριστούγεννα. Μου αρέσουν πάρα πολύ. Τα περιμένω πως και πως. Χαίρομαι όταν έρχονται, και τα απολαμβάνω με τον ίδιο ενθουσιασμό που τα απολάμβανα όταν ήμουν παιδί. Ας με συγχωρέσουν, λοιπόν, όσοι τους τη σπάει αυτή η γιορτή, αλλά και που ταυτόχρονα φροντίζουν να κοινοποιούν, με αρκετό δηλητήριο ειν’ αλήθεια, το πως και γιατί τους την σπάει. Μού θυμίζουν έναν πολύ αυστηρά μεγαλωμένο συμμαθητή μου στην Αφρική, τον Τζέρεμι, που όποτε τον ρωτούσε κάποιος «τι θα ήθελες αγόρι μου να σου φέρει φέτος ο ’η Βασίλης;», εκείνος έβαζε τα χέρια στη μέση, σαν ξεπεσμένος καθηγητής, και έλεγε «’η Βασίλης δεν υπάρχει, είναι δημιούργημα των μεγάλων για να ξεχνάμε, εμείς τα παιδιά, τα προβλήματά μας»!
Αργότερα, όταν μεγαλώσαμε, σκέφτηκα πολλές φορές ότι οι γονείς του Τζερεμι θα πρέπει να ήταν τίποτα κομμουνιστές, αλλά εκείνα τα χρόνια, μέσα δεκαετίας του ’60, που να βρεθούν κομμουνιστές, και μάλιστα λευκοί, στην αγγλοκρατούμενη τότε Ροδεσία;

Θαθελα πολύ, όμως, να μάθαινα που κατέληξε εκείνο το παιδί, να μάθαινα επίσης ποια προβλήματα είχαμε τότε, όλα τα παιδιά εκεί, που βάλθηκε «η συνωμοσία των Χριστουγέννων» να μας κάνει να ξεχάσουμε.

Υπερβάλλω, όμως, και εγω με την αντίδρασή μου για τον Τζέρεμι, που μάλλον ηταν, απλώς, ένα ακόμα από τα εκατομμύρια παιδιά του κόσμου που θέλουν, πριν από την ώρα τους, να δείξουν ότι μεγάλωσαν. Πιο πολύ τα έχω με τα σημερινά «μεγάλα παιδιά» - ενήλικες, τακτικούς αρθογράφους σε εφημερίδες, περιοδικά, blogs και free press – που κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, αισθάνονται την υποχρέωση να βγουν φόρα παρτίδα και να ανακοινώσουν στον κόσμο όλον γιατί μισούν τα Χριστούγεννα.
Και καλά να τα μισούν εάν τους φέρνουν στη μνήμη κάποιο δυσάρεστο γεγονός που συνέβη τέτοιες μέρες παλιότερα – αυτό, μπορώ να το καταλάβω. Αλλά να τα μισούν επειδή κάνουν, λέει, άλλους ανθρώπους να συμπεριφέρνονται χαρούμενα, σαν μικρά παιδιά, «ενώ δεν έχουν κανέναν λόγο να είναι», υπερβαίνει κάθε λογική, όπως και εάν αυτή ορίζεται.

Δεν τους αρέσουν τα δέντρα. Θεωρούν τα στολίδια κιτς. Πιστεύουν ότι το πάρε-δώσε των δώρων είναι σκέτη υποκρισία. Χαρακτηρίζουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα χαζοχαρούμενα τραγουδάκια. Αποδοκιμάζουν τα έθιμα όλα. Ενοχλούνται από την εμπορευματοποίηση των γιορτινών ημερών. Τους αποδιοργανώνει και τους κάνει να φαίνονται πιο μίζεροι απ’ ότι είναι «το παραμύθι των Χριστουγέννων».


Σήμερα, δεν χόρταινα ν’ ανοίγω τη πόρτα μου για να μπουν στο σπίτι παιδιά να μας πουν τα κάλαντα. Ο μίζερος του … διπλανού εντύπου είχε βάλει ωτασπίδες, να μην ακούει το κουδούνι…
                             Χρήστος Μιχαηλίδης / filoftero
 
 
 
Χρόνια Πολλά Χρήστο.
 
ΜΑΙΚΗΝΑΣ
Σχόλια

25/12 10:20  nhad
Δηλαδή, σύμφωνα με το Χ. Μιχαηλίδη, αν σε κάποιον του τη σπάνε τα Χριστούγεννα, θα έπρεπε υποχρεωτικά να το φυλάξει για τον εαυτό του και να μην το λέει;

Προσωπικά υπάρχουν στοιχεία που μου αρέσουν πολύ στα Χριστούγεννα, όπως πχ τα κάλαντα. Δυστυχώς τώρα πια τα παιδιά δεν τολμούν να πάνε σε σπίτια - σημεία των καιρών; - και πάνε μόνο σε μαγαζιά. Περιμένω πώς και πώς τα λιγοστά παιδιά που το κάνουν. Άλλα πράγματα όμως "μου τη σπάνε". Αλλά ας μην επεκταθώ γιατί δεν υπάρχει κανείς λόγος όσοι δε διασκεδάζουν ιδιαίτερα σε μια γιορτή να χαλούν τη διάθεση των υπολοίπων.

Πάντως συμφωνώ απολύτως για τα παραμύθια. Μας τα έχουν πρήξει οι διάφορες κυρίες που αναλαμβάνουν να γράψουν παραμύθια με σκοπό να στρέψουν τα παιδιά προς πολιτικώς ορθές λεωφόρους.
25/12 10:53  Μαικήνας
Μα αγαπητέ NHAD δεν νομίζω ότι ο Χ. Μιχαηλίδης θα συμφωνεί με την υποκρισία των Χριστουγέννων (ξαφνικός πόνος για τον συνάνθρωπο και άλλα τέτοια) Ελπίζω να εννοείτε αυτά. Θα θέλατε να γράφατε τι σας την σπάνε. Υπόσχομαι ότι δεν θα απαντήσω ήνσχολιάσω. Αλλά θεωρώντας σας ευαίσθητο και νουνεχή θα ήθελα να ακούσω τι έχετε να πείτε.
25/12 14:25  Ηρακλής
Χρόνια πολλά, με υγεία και καλά, και γιορτάστε την 25 Δεκέμβρη όπως της πρέπει.
25/12 16:02  bartok
Βρε παιδιά λίγο ήρεμα!
Τελικά πάμε να βάλουμε από την "πίσω πόρτα" την κουβέντα που λέμε ότι δεν έχει νόημα να γίνει;
Ας χαλαρώσουμε λιγάκι..
Περιδιαβάστε στα διάφορα Blogs, τα περισσότερα κάτι "χριστουγεννιάτικο" έχουν. Επίσης αν θέλετε να γελάσετε σκρολάρετε εδώ πιο κάτω και διαβάστε τις "στιχουργικές ακολασίες" του Μαικήνα.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα ’ρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις