Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ : Βάλανε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα;
1646 αναγνώστες
Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011
23:37

Με αφορμή την κατάργηση του Εργου Πολιτών απο το ΥΠ. ΠΟ

 

Είναι γνωστή η σχέση του Μαικήνα με τον χώρο των εθελοντικών οργανώσεων. Δεν χρησιμοποιώ τον όρο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις  θέλοντας να επιμείνω στην έννοια του εθελοντισμού.

Προσωπική άποψη του  γράφοντος είναι πως χωρίς εθελοντισμό, χωρίς την ανυστερόβουλη διάθεση, δεν νοείται κοινωνία των πολιτών,δεν νοείται ο χώρος των ΜΚΟ.

Δυστυχώς η μετατροπή πολλών ΜΚΟ σε εξωτερικούς συνεργάτες του  κράτους οδήγησε και σε σκάνδαλα και σε ευνοιοκρατικές χρηματοδοτήσεις. Είναι πεποίθησή μου πως όπου το κράτος δεν ασκεί έλεγχο νομιμότητας, αλλά μοχλέυει δράσεις ελέγχοντας, στο όνομα της προσφοράς, δημιουργούνται στρεβλώσεις και συχνά το αποτέλεσμα δεν δικαιολογεί την δαπάνη.

Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις η εκτέλεση του αντίστοιχου έργου απο μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση μπορεί να στοιχίσει πολύ λιγώτερο, ενώ το αποδιδόμενο στην κοινωνία έργο είναι ποιοτικώτερο. Αυτό όμως όταν ο κοινωνικός χώρος είναι μια ανοικτή αγορά ιδεών και δράσεων. Στην Ελλάδα της αδιαφάνειας, της κομματικής διαπλοκής και της ελαστικής συνείδησης και τουπροστατευτισμού,  τα άνθη του κακού ανθίζουν ακόμα και εκεί που υποτίθεται ότι υπάρχει μόνο αγνή ιδεολογία.

Το ίδιο έγινε και στο χώρο της φιλανθρωπίας, αλλά και στο χώρο των ΜΚΟ. Φυσικά όμως δεν μιλάμε για την μεγάλη μάζα. Εκεί άξιοι ανθρωποι δίνουν πολλές φορές ένα υπεράνθρωπο αγώνα να προστατεύσουν τα λογιών λογιών διακυβεύματα της κοινωνίας. Απο το περιβάλλον μέχρι τη κοινωνική συνοχή.

Όμως οι λίγες οι κραυγαλέες περιπτώσεις ήρθαν να ρίξουν νερό στο μύλο του λαϊκισμού και του υποθάλποντος αριστερισμού. Ο πρώτος εκφράζεται με τη λογική "κι εσύ τα παίρνεις, γιατί θεωρώ παράλογο να προσφέρεις ανιδιοτελώς". Ο δεύτερος ο αριστερισμός θεωρεί όλα αυτά ανώφελα αφού εξοραΐζουν ένα σάπιο σύστημα ενώ το πρόβλημα είναι να λυθούν οριστικά οι αιτίες. Εξ ου και η εχθρότητα προς την φιλανθρωπία, ακόμα και την ριζοσπαστική.

Ειναι φανερό ότι ο κρατισμός δεν βοηθάει. Αντι να συμβάλει στην άρση της πρώτης ένστασης ("και εσείς τα παίρνετε") ελέγχοντας την τήρηση των νόμων, εμπλέκεται προσπαθώντας δήθεν να βοηθήσει, δήθεν να προστατεύσει, δήθεν να μοχλέυσει αλλά στην πράξη άλλους σκοπούς επιδιώκει. 

Τέτοιος ήταν και ο κρατικίστικης έμπνευσης οργανισμός δημιουργημα της προηγούμενης κυβέρνησης "ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ"

Η Κα Σοφία Καλαντζάκου βουλευτής της ΝΔ έλεγε στη Βουλή         

Η Κυβέρνηση είδε με τους Ολυμπιακούς ότι οι εθελοντές ήταν πραγματικά η ψυχή των αγώνων. Όλος ο κόσμος μιλούσε για την ευγένειά τους και για τη συμβολή τους για να γίνουν άρτια οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είδαμε ότι υπήρχε αυτή η δυναμική συμμετοχή που δεν παρατηρείται στην Ελλάδα. Αυτή τη δυναμική συμμετοχή δεν ήθελε να την χάσει. Επελέγη λοιπόν το σύστημα της δημιουργίας ενός κρατικού οργανισμού. Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα μεταξύ μας.
Μπορεί να υπάρχει ένας κρατικός οργανισμός ο οποίος θα μπορεί όλη αυτή τη δύναμη των πολιτών να την συντονίζει, να την ενθαρρύνει και να κάνει οικονομική διαχείριση των πόρων; Ακούστηκαν πολλά τα οποία αμαυρώνουν αυτό το θέμα που είναι πολύ σοβαρό. Το θέμα του εθελοντισμού μπορεί να κάνει μια από τις πιο ωραίες συζητήσεις στη Βουλή. Τα περί υπόπτων και τα περί καθοδήγησης του εθελοντικού κινήματος που προσπαθούμε να το καπελώσουμε δεν ισχύουν. Κατ αρχήν δεν είμαστε καλοί σ αυτά αλλά ούτε έχουμε και καμία τέτοια πρόθεση. Επιπλέον αυτά που ακούστηκαν για τους διορισμούς δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, στο σύστημα και μια μικρότητα και μια μικροψυχία απέναντι σ αυτό που προσπαθούμε να επιτελέσουμε.

Πάντως δεν σας κρύβω ότι και εγώ αντιμετωπίζω το θέμα κάπως κριτικά.  Γιατί όταν μιλάμε για τον εθελοντισμό και για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, εννοούμε ένα τεράστιο πλέγμα. Δεν είναι μόνο οι πολίτες που θέλουν να προσφέρουν την εργασία τους δωρεάν στο κράτος.

Προφανώς η κυρία βουλευτής τα είχε μπερδεμένα. Η εθελοντική προσφορά δεν προσφέρεται στο κράτος, αλλά στην κοινωνία και ιδιαίτερα σε επιμέρους ομάδες ή υποκείμενα μη δυνάμενα να υπερασπισθούν τον εαυτό τους.  Τέλος πάντων με αυτά και εκείνα δημιουργήθηκε το Εργο Πολιτών. Προσπάθησε με χίλιους δυο τρόπους να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ΜΚΟ. Πολλές στην αρχή απάντησαν στο ερωτηματολόγιο του. Η λογική "να τα έχουμεκαλά με το Σουλτάνο" είναι ισχυρή. 

Πάντως για να λέμε του στραβού το δίκιο

1ον) Στους κόλπους του Εργου Πολιτών βρέθηκαν και αξιόλογοι άνθρωποι

2ον) Αμφιβάλλω αν το ΠΑΣΟΚ θα το καταργούσε, αν μπορούσε να  συνεχίσει  το ίδιο τροπάριο. Άλλωστε στελέχη του προσπάθησαν να το πρασινίσουνε.  Βλέπετε όμως η άτιμη η κρίση κτυπάει αλύπητα τους 26000 Δημόσιους Οργανισμούς . Ετσι ανακοινώθηκε η καταργηση των πιο άχρηστων υποθέτω. Μεταξύ τους  και το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Δεν έχω δάκρυα να χύσω. ¨Αλλωστε ποτέ μου δεν κατάλαβα τι σόι εθελοντισμός είναι η μοχλευόμενη απο το κράτος  κινητοποίηση του κόσμου. Μου θυμίζει άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα.

Συγγνώμη για τον τίτλο. Φυσικά το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν ήτανε ο λύκος αλλά δούλευε για τον λύκο. Καμια φορά στην Ιστορία δεν πληρώνεις για αυτό που είσαι αλλά για αυτό που εκπροσωπείς.

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

 

Σχόλια

04/02 11:32  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Να και μία (εισέτι) καλή επίπτωση της "λιτότητας"...
04/02 11:41  Μαικήνας
Τριαντάφυλλε δυστυχώς ισχύει το "ουδεν κακο αμοιγές καλού" Για την κρίση εννοώ.
04/02 12:17  nhad
Σας χαιρετώ από Ταϊβάν.
04/02 17:23  Μαικήνας
χαιρετούμε το μακρινο Καοσιουνγκ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις