Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Διαλέγουμε : Συνταγματικές λύσεις ή τσαμπουκά.
777 αναγνώστες
Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011
23:51
Συνεχίζω την προσπάθεια. Μέχρι σήμερα έχουμε  56 υπογραφές. Προφανώς λίγες. Η πρωτοβουλία όμως δεν πρέπει να πεθάνει. Για αυτό και ξαναδημοσιεύω το προηγούμενο σημείωμα. Το επιχείρημα ότι ευρισκόμαστε ενώπιον αδιεξόδου, αφού η διαδικασία των εξεταστικών επιτροπών ουδέν απέδωσε, δεν αρκεί για να μας οδηγήσει σε λογικές άλλες,όπως αποκλεισμός της Βουλής κλπ.
Προσοχή. Παίζουμε με τη φωτιά και δεν το αντιλαμβανόμαστε. Απο την άλλη όμως πρέπει  ως πολίτες με υπευθυνότητα να προβούμε σε ενέργειες που να στοχεύουν σε θεσμική ανάταξη και όχι επαναστατικώ δικαίω επαναχάραξη του θεσμικού χάρτη της χώρας.
Εντάξει, ίσως το τελευταίο να  φαίνεται σε μερικούς ακραίο. Το πρόβλημα όμως ύπάρχει. Ο παρατεταμένος εγκλωβισμός της ελληνικής κοινωνίας σε μία συνθήκη αδιεξόδου χωρίς προφανή αιτία και ένοχο, μοχλεύει συναισθήματα και αντιδράσεις που  με τη σειρά τους  θα εκκολάψουν  απρόβλεπτες αντιδράσεις του κοινωνικού σώματος.
Εάν μεν "τσουλήσουμε " το πρόβλημα  παρά τον τωρινό θυμό και αγανάκτηση, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα οδηγηθούμε σε μία "μαραζωμένη" κοινωνία.
Απο την άλλη αν αντιδράσουμε ο καθένας όπως νομίζει, θα βρεθούμε σύντομα αντιμέτωποι με  ιδιότυπα μορφώματα πολιτικής και κοινωνικής δράσης.
Ως εκ τούτου ας προχωρήσουμε με ότι έχουμε. Μόνο ένα αδιαπραγμάτευτο κείμενο γενικής αποδοχής , το ΣΥΝΤΑΓΜΑ, πρέπει να αποτελέσει τη βάση όλων των ενεργειών.
Παρακάτω το κείμενο της πρωτοβουλίας που σκοπό της είναι να πιεστούν οι Έλληνες πολιτικοί  να δεσμευτούν δημόσια ότι δεν θα  κάνουν χρήση της ασυλίας, που άλλωστε μόνοι τους έχουν νομοθετήσει.
 
ΣΤΙΣ  20 Ιουλίου 2009  ο ΜΑΙΚΗΝΑΣ  με τη βοήθεια του έγκριτου νομικού  Γ.Κ.Στεφανάκη  ( http://www.gkstefanakis.gr/ ) πήρε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει  την συλλογή  με  ηλεκτρονικό τρόπο υπογραφών ενός αιτήματος - απαίτησης προς τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου με σκοπό την παραίτηση των βουλευτών απο την κάλυψη της ασυλίας.  Η ηλεκτρονική του διεύθυνση είναι http://www.gopetition.com/petition/29530.html. Στηρίζεται στην 5η παράγραφο του  άρθρου 86 του Συντάγματος. (βλ.παρακάτω)
 
 
 
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Εμείς οι πολίτες που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο απευθυνόμενο προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς – Υφυπουργούς και τους Βουλευτές όλων των Κομμάτων έχοντας υπ΄όψη ότι:

1) Η τιμή του πολιτικού κόσμου έχει βαρύτατα τρωθεί. Η κοινή γνώμη ελάχιστη έχει εμπιστοσύνη στους εκπροσώπους του Λαού. Δεν υπάρχει σκάνδαλο κατά την τελευταία εικοσιπενταετία όπου να μη φέρονται αναμεμειγμένοι και πολιτικοί. Μάλιστα δε Υπουργοί – ατυχώς – και Πρωθυπουργοί.

2) Οιαδήποτε έρευνα κινηθεί προσκόπτει σε τεχνικά εμπόδια και κυρίως στη βραχυχρόνια παραγραφή της υπουργικής (και πρωθυπουργικής) ευθύνης.

3) Το Σύνταγμα στο άρθρ. 86 § 5 προβλέπει ότι κάθε δίωξη που σταματά για τυπικό λόγο – περιλαμβανομένης και της παραγραφής – επιτρέπεται, εν τούτοις, να συνεχισθεί εάν το ζητήσει ο κατηγορηθείς.

4) Με βάση τα άνω και για την στοιχειώδη αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του πολιτικού κόσμου, όπως και για το κύρος των κοινοβουλευτικών θεσμών, επιβάλλεται, ως συμβολή ελάχιστη, η διατύπωση από την Βουλή του εξής ψηφίσματος τιμής.

Ψήφισμα Τιμής
«Ολοι εμείς οι υπογράφοντες συναισθανόμενοι βαριά την ευθύνη μας, ως βουλευτών όλων των κομμάτων, για τον εκπεσμό του πολιτικού κόσμου, ψηφίζουμε με δέσμευση τιμής την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που έχουν κινηθεί κατά μελών (των κατά περίπτωση υπουργικών συμβουλίων) κατά την τελευταία εικοσιπενταετία, ώστε να υπάρξει ηθική κάθαρση κατά το άρθρ. 86 § 5 του ισχύοντος Συντάγματος.
 Αυτονόητα όλοι δεσμευόμεθα να μη προβάλουμε τυπικά τεχνικά εμπόδια ώστε οι ένοχοι εγκλημάτων κατά των Ελληνικού Λαού να αποκαλυφθούν και έτσι να παύσουν να διασύρουν και τους λοιπούς εντίμους.»
 
 
Και αποκάτω θα πρέπει να μπούν υπογραφές.
 
Με απλά λόγια υπάρχει δυνατότητα να συνεχιστεί η έρευνα παρακάμπτοντας τον νόμο  περί ευθύνης υπουργών και τα άλλα παραθυράκια της ασυλίας. Όποιος πολιτικός αρνηθεί να υπογράψει καθίσταται υποπτος συγκαλήψεως ή και συνενοχής.
 
 
Αν υπογράψει έστω και ένας  πολιτικός  θα ακολουθήσουν και άλλοι. 
 
Ο στόχος και η λύση δεν είναι να γίνει κατάληψη του Κοινοβουλίου.  Ούτε να ξυλοφορτωθουν, και όχι μόνο, κάποιοι πολιτικοί  απο  αυτόκλητους δικαστές -τιμητές.
Ο στόχος είναι:   να μπορέσει ένα κίνημα ισχυρής πίεσης και ήπιας δύναμης απλών πολιτών να πιέσει, αλλά  πάνω απ όλα να πετύχει να γίνουν συμμέτοχοι οι πολίτες σε διαδικασίες που θα μοχλεύσουν θεσμικές και νομοθετικές αλλαγές.
 
Όσοι πιστοί προσέλθητε
 
ΜΑΙΚΗΝΑΣ
 
 
 
Σχόλια

13/02 10:45  oberon
"Ο παρατεταμένος εγκλωβισμός της ελληνικής κοινωνίας σε μία συνθήκη αδιεξόδου χωρίς προφανή αιτία και ένοχο, μοχλεύει συναισθήματα και αντιδράσεις που με τη σειρά τους θα εκκολάψουν απρόβλεπτες αντιδράσεις του κοινωνικού σώματος."

Συμφωνώ απόλυτα Μαικήνα με την εξής ... μικροπροσθήκη : ... απρόβλεπτες γ-ι-α α-υ-τ-ο-ύ-ς αντιδράσεις ...

http://www.youtube.com/watch?v=ZS2pjZkvEEY
αν μιλάμε για ντίβες ...
13/02 11:32  Μαικήνας
Αγαπητέ φίλε
Συμφωνώ. Άλλωστε και εγώ δεν έχω την καλύτερη γνώμη για τους επαγγελματίες του είδους.
Όμως... συνεχίζω να επιμένω ότι πρέπει να πιεστούν απο τον κόσμο ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ ώστε να αναγκαστούν, να οδηγηθούν δια της πολιτικής βίας να δεσμευτούν σε θεσμικές λύσεις όπως αυτή που προτείνεται.
Κατ ουσίαν θα είναι σαν να λένε μεταξύ τους " Sory συνάδελφε Κομπινόπουλε αλλά πρέπει να κρεμαστείς γιατί αλλιώς θα μας κρεμάσουν όλους" Με άλλα λόγια να αντιληφθουν κάποιοι, οι λιγώτερο διεφθαρμένοι ή οι λίγοι έντιμοι, ότι είναι προς το πολιτικό τους συμφέρον να αποκυρήξουν και να αφήσουν έκθετους τους σκάρτους συναδέλφους τους.
13/02 13:33  oberon
Αγαπητέ φίλε Μαικήνα,

Το "συντεταγμένα" είναι κάτι που μπορεί να προκύψει εξ αρχής, μπορεί κάπου στη μέση, μπορεί και τελείως στο ... τέλος.

Η βασική "βαριάντα" έχει να διαχειρισθεί, όσο το δυνατόν καλύτερα, χαοτικές καταστάσεις. Απρόβλεπτες τελείως.

Οι "συνάδελφοι" που λες αντιλαμβάνονται αρκετά ότι "φεύγει το χαλί κάτω από τα πόδια τους". Ένας όχι τυχαίος από αυτούς είπε πριν από λίγες μέρες "θα φάμε ξύλο".
Είναι αλήθεια μια πολύ πιθανή εξέλιξη και μάλιστα χωρίς να μπορέσουν να "βγάλουν την ουρά τους απ' έξω" αυτοί οι λίγοι από αυτούς που θα είχαν κάθε δικαίωμα να το κάνουν.

Η εκτίμησή μου.
13/02 19:02  Μαικήνας
Σε ένα παλιο σημείωμά μου "Οι δίκες των πτωμάτων" μήνες πριν (14 Ιουνίου 2010) έγραψα :
" Δεν λέω να μην μάθουμε τι έκανε ο Άκης και ο Μαντέλης. Αλλά η έννοια της τιμωρίας και κατ επέκταση του καθαρμού νοείται, όταν το αίμα που χύνεται είναι φρέσκο."

Το ίδιο εξακολουθώ να πιστευω. Αλλά δεν θέλω την αγχόνη να την στήσει ένα λαϊκό διακαστήριο, πολλώ μάλλον μιμητέςτου Κουφοντίνα. Η αδιαφορία για τους θεσμούς στο όνομα του θυμού που είναι αιτιολογημένος και στο όνομα του αισθήματος αδικίας που νοιώθουμε που αι κι αυτό είναι δικαιολογημένο, , αυτή λοιπόν η αδιαφορία είναι που θα αφήσει πεδίο ελεύθερο σε τέτοιους αυτόκλητους σωτήρες του λαού.
Η κρίση αυτή είναι κρίση θεσμών και νοοτροπίας. Είναι δηλαδή καθολικού χαρακτήρα.
13/02 19:15  oberon
Συμφωνώ απόλυτα ότι "Η κρίση αυτή είναι κρίση θεσμών και νοοτροπίας. Είναι δηλαδή καθολικού χαρακτήρα."

Γι' αυτό όποιος προβλέπει, ή ακόμα "θέλει", κινδυνεύει να βρεθεί προ εκπλήξεων.

Κατά τα άλλα, για τα περί "φρέσκου αίματος", η θέση μου υπάρχει σε σειρά 7 άρθρων που αρχίζει με το :

"Του αράπη το παιδί όσο πάει και μαυρίζει";
Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010 13:39

http://oneirokolakairinisnyktas.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=25208&blid=396

Τότε ί-σ-ω-ς μαζευόταν η κατάσταση. Τώρα δεν ξέρω ...
13/02 19:41  Μαικήνας
Μίλαγες για "μαύρη σας χρονιά" Ενέχει ένα στοιχείο απειλής αλλά δε θα διαφωνήσω Αλλά και πάλι η απειλή της τιμωρίας πρέπεινα εκπορευτεί απο καποιον. Να επιδικασθεί απο καποιον και να εκτελεσθεί απο καποιον. Τι λές επ αυτού;
13/02 20:14  oberon
Δεν θυμάμαι πού έγραψα για "μαύρη σας χρονιά". Θα ήταν - αφού θυμάσαι κάτι σχετικό - κάποια απλή έκφραση.
Σίγουρα δεν απειλώ κανένα. Θα χρειασθεί να αναμετρηθώ - όπως και όποιος προσπαθήσει κάτι παρόμοιο - με αυτούς που θα επιμείνουν ...

Η "τιμωρία" θα προκύψει [και ήδη προκύπτει] αναπόφευκτα από "τις αναπόδραστες συνέπειες των πράξεων και παραλείψεων" του καθ' ενός. Έτσι αντιλαμβάνομαι τη Νέμεσι.

Κατά περίπτωση κάποιους θα προλάβει η Δικαιοσύνη ή το κοινό περί δικαίου αίσθημα - ελπίζω να διάβασες σχετικά.

Οι εκτιμήσεις μου - πάντα.
13/02 20:52  Μαικήνας
απο το λινκ που μας εδωσες

<<ελάτε παληκαράδες να ξεράσετε ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ό,τι κατάπιατε, να γυρίσετε ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ τα κλεμμένα, να παραιτηθείτε αν πρέπει, να κάνετε ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΩΡΑ!

Και η κοινωνία σας υπόσχεται να σας αντιμετωπίσει με κατανόηση κρίνοντας με το χέρι στην καρδιά τη στάση σας από εδώ και πέρα.

Γιατί, αν δεν το κάνετε, "μαύρη σας χρονιά" !>>

Πάντως δεν διαφωνούμε

13/02 21:36  oberon
Κοίτα : είναι άλλο να απειλείς τώρα "μαύρη σας χρονιά" και άλλο να τους το λες για την περίπτωση που δεν αξιοποιήσουν μια διόλου ευκαταφρόνητη ευκαιρία αποκατάστασης.

Και βέβαια είναι "πλάνο" διατύπωσης πρότασης από θέση ι-σ-χ-ύ-ο-ς, όχι τώρα.

Έχω επανέλθει αργότερα στο θέμα και αξίζει να το δεις :
«Σχόλια στον Γκάντι !»
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 21:30

http://oneirokolakairinisnyktas.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=27463&blid=396

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις