Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Οταν σκίζεις την κλήση το πρόστιμο δεν σβήνει.
960 αναγνώστες
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011
21:29

 

Πάνε τρείς και πλέον δεκαετίες που βρέθηκα πολυ νέος στο City του Λονδίνου. Προερχόμενος απο παραδοσιακή ναυτιλιακή οικογένεια προαλειφόμουν για  επαγγελματική καριέρα στον αντίστοιχο  χώρο όπου δεκάδες οικογένειες συμπατριωτών μου, απο τη Χίο και τις Οινούσσες, δραστηριοποιούνται. 

Θυμάμαι ακόμα την πρώτη μέρα στο γραφείο ενός θείου, ο Θεός να τον αναπαύση. Με πήρε για να πάμε την πρώτη μου επίσκεψη στην πάλαι ποτέ ιστορική ναυλαγορά του Λονδίνου, το περίφημο Baltic Exchange. Στο δρόμο με εκείνη τη χαρακτηριστική βαριά  προφορά των εκπατρισμένων Χιωτών, γλωσσικό κατάλοιπο άλλων εποχών, μου λέει: 

-Κάτσε να σε μάθω να κλέβεις τα παρκόμετρα.

Η κλοπή των παρκομέτρων ήταν μία έκφραση του αδούλωτου πνεύματος του Έλληνα παντός καιρού και παντός αγοράς. Ήταν όμως πιο πολύ ένα παιχνίδι, αφού οι ίδιοι οι εφοπλιστές σε άλλες εκδηλώσεις  της ζωής τους ήσαν κάτι παραπάνω απο ανοιχτοχέρηδες. Ιδίως οι παραδοσιακοί, με  τους καπετανέους, τους μηχανικούς αλλά και άλλους ναυτικούς. Βλέπετε η παράδοση της "κολλεγιάς" επεβίωνε μέχρι και τη δεκαετία του ΄80. Βέβαια η κλοπή δεν ήταν συστηματική. Ήταν περισσότερο μια διαδικασία μύησης και καθόλου τρόπος συμπεριφοράς.  

Ο θείος, στον οποίο χρωστάω πολλά πράγματα, κυρίως πως να αξιολογώ τους κινδύνους της αγοράς αλλά και τους λογιών λογιών φιγουρατζίδες, είχε μια άλλη μανία.

Επειδή ξεχνούσε να βάλει κέρματα στο παρκόμετρο, όχι απο πρόθεση, άλλωστε όταν κλείνεις ναυλοσύμφωνο λογικό είναι να ξεχάσεις το αυτοκίνητο, η αντίδρασή του μόλις έβλεπε την κλήση στο παρμπρίζ  ήταν να την πάρει, να την τσαλακώσει και να την πετάξει, λέγοντας την παροιμιώδη φράση "ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ".

Ειλικρινά διασκέδαζα  με την αντίδραση αυτή, όχι τόσο γιατί συμφωνούσα αλλά διότι ήθελα να δώ που θα οδηγηθούν τα πράγματα.

Η λογική λέει ότι κάποια μέρα το "σύστημα" θα σε στριμώξει.

Ετσι και έγινε. Ένα απόγευμα μετά από πολύ καιρό ήλθε στο γραφείο μία νοστιμούλα γούλφα (trafic warden πιο απαξιωτικά traffic woolf, φραγκοχιώτικα γούλφα) κουβαλώντας ένα πακέτο κλήσεις.

Ο θείος αρκέστηκε στο να κάνει το δύσκολο, ήταν και λίγο τσαχπίνης, ακούστηκαν κάτι γελάκια, αλλά στο τέλος πλήρωσε. Έκανε όμως το δύσκολο και αυτό το έκανε να νοιώσει καλά. Το ότι πλήρωσε παραπάνω δεν τον πείραζε. Ήταν θέμα υπερηφάνιας.

Τον τελευταίο καιρό θυμάμαι τον μακαρίτη ολοένα και περισσότερο.  

Τώρα που ακούω διαφόρους να λένε να μην πληρώσει η Ελλάδα γιατί το χρέος είναι παράνομο. Οτι εκδόθηκαν παράνομα οι τίτλοι.  Ότι θα κάνουμε μύνηση στη Moody's. Αλήθεια σε  πιο δικαστήριο;

Μπορούμε να φωνάζουμε όσο θέλουμε. Να τους πούμε ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ εκατό φορές, χίλιες. Το χρέος όμως δεν σβήνει.

Και δυστυχώς ούτε ο Παπανδρέου είναι τσαχπίνης, ούτε η Μέρκελ νοστιμούλα. Έτσι για την τιμή των όπλων βρέ αδερφέ.

Δυστυχώς.

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

ΥΓ  Για να ειμαι δίκαιος μαζί του ένα ακόμα απο τά πολλά που μας δίδαξε ήταν η πρόνοια αποπληρωμής όχι μόνο των τόκων αλλά και του κεφαλαίου. Είτε μιλούσαμε για πολλά είτε για λίγα.

 

Σχόλια

11/03 10:28  SiegdesGlaubens
Για κάθε τέτοια ιστορία, θα μπορούσα να αναφέρω άλλες πέντε μπαταχτσήδων, που απλώς "δεν πλήρωσαν". Το Τσαρικά ομόλογα (δεν αποπληρώθηκαν ποτέ). Το χρέος της Αργεντινής τη δεκαετία του '20. (Γράφτηκε στο χιόνι). Πολεμικές αποζημιώσης της Ναζιστικής Γερμανίας (Ακόμα τις περιμένουμε). Αν η Ελλάδα θέλει να τσαμπουκαλευτεί υπάρχουν τρόποι να το κάνει. Το θέμα είναι πως δεν θέλει!
11/03 11:01  Μαικήνας
Προτεινετε λοιπόν να μην πληρώσουμε; Και να παραμείνουμε εντός Ε.Ε ή όχι;
11/03 11:56  SiegdesGlaubens
Ναι λοιπόν! Προτείνω να μην πληρώσουμε. Απλά και καθαρά: "Δεν έχουμε κύριοι" Το αν τώρα θα μας πετάξουν έξω από τη νομισματική ένωση είναι δικό τους θέμα. Αν το κάνουν, υπάρχουν τα επόμενα βήματα. Περιορισμοί στην εξαγωγή κεφαλαίων, δασμοί, εισφορές σε αλλοδαπές επιχειρήσεις. Ο "τσαμπουκάς" είναι κλιμακούμενος μεν, ατελείωτος δε.
11/03 15:27  Μαικήνας
Μήπως είναι και λιγουλάκι δικός μας θέμα το να μας πετάξουν έξω; Εχουμε έτοιμες τις παραγωγικές υποδομές που θα μας επιτρέψουν να είμαστε ανταγωνιστικοί όταν θα είμαστε μόνοι μας στο έλεος των ανοιχτών αγορών.
Φοβάμαι ότι τότε θα φάμε περισσότερο ξύλο απ ότι τρώμε τώρα.
Επειτα τα κεφάλαια έχουν εξαχθεί σε μεγάλο βαθμό και μην νομιζετε οτι αν κάνουμε κάτι τέτοιο θα μας δίνουν στοιχεία οι ξένες κυβερνήσεις.
Με τους δασμούς δεν έχω πρόβλημα αλλά σημαίνει ότι βγαίνουμε απο την GATΤ και τον Παγκοσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Τέλος πάντων το θέματων δασμών δεν είναι απλό.
Οι δε αλλοδαπές επιχειρήσεις θα φύγουν όπως φεύγουν αργά καισταθερά.
Μήπως λοιπόν να το ξανασκεφτείτε;
11/03 16:30  nhad
Άσχετο: Αγαπητέ Μαικήνα, η κάτοχος του ιστολογίου "Ἐκτός τῶν ἄλλων" (το οποίο έχει πράγματι άψογη αισθητική, όπως της είχα γράψει παλαιότερα) σε παρεκάλεσε να της αναφέρεις το δικό σου, για να σε επισκεφθεί.
11/03 16:33  nhad
Κάτι δεν πήγε καλά με το πολυτονικό που προσπάθησα! Είναι το ιστολόγιο Εκτός των άλλων.

Επέστρεψα εις τα πατρώα. Με ανάμικτα συναισθήματα.
11/03 18:08  Μαικήνας
Θα σας επισκευθώ φίλτατε
Το λινκ των σχολιων στο μπλογκ της κυρίας δεν το ειδα να εμφανιζεται όταν της εγραψα.
Το μπλογκ της πώς το βρίσκουμε;

και φυσικά ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ!
11/03 18:49  John Fiser
Εδω μας βρισκετε: http://ektostwnallwn.capitalblogs.gr/listArticles.asp

Εδω μας βρισκετε
11/03 18:58  σεβαστη
Εχεις δίκιο Μαικήνα ,το πρόστιμο δεν σβύνει εμείς όμως δεν το έχουμε πάρει ακόμα απόφαση.
11/03 19:48  εκτός των άλλων
Αγαπητε μου ποση αληθεια πικρη διαπιστωνει κανεις σε αυτην σας την αναρτηση.
11/03 20:24  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ως γνωστόν, ο γράφων προέρχεται από στρατιωτική οικογένεια.
Η "ανάλογη εκπαίδευση" από τους θείους έγινε επομένως σε αντίστοιχο - συμβατό πεδίο:
Πλωτό σκάφος, μετάβαση μακράν της παραλίας, ώθηση εις θάλασσα και προτροπή: "σκάσε και κολύμπα να φτάσεις στην ακτή, έχουμε κι' άλλα ανήψια..."
11/03 21:02  Μαικήνας
Trantafyllos the great
Αναπολώ όμως φίλτατε τις λαμπρές μέρες του Ερμη του αγοραίου.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις