Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΝ εγκώμιο.
1052 αναγνώστες
Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011
13:46

Ο Μαικήνας παλαιός πρόσκοπος και βαθμοφόρος,  φανατικός των οργανωμένων μοντέλων συνύπαρξης και δράσης, έζησε μοναδικές στιγμές παρελαύνοντας παιδιόθεν άλλοτε  χάριν παιδιάς και άλλοτε επειδή με κάποιο ακατανόητο τρόπο εύρησκε  μια ισχνή επαφή με το νόημα της γιορτής.

Τις πρώτες μου παρελάσεις τις έκανα γύρω απο το τραπέζι  της τραπεζαρίας ακούγοντας σε δισκάκι 45 στροφών την Γέφυρα του ποταμού KWAI.

Αργότερα αποκλεισμένος λόγω φυσικής κατατομής απο το άγημα που εκπροσωπούσε το σχολείο αρρένων στο  οποίο πήγαινα, ικανοποίησα τα απωθημένα  μου υπο την φιλόξενη σκέπη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Διέπρεψα και ως  τυμπανιστής, στα απλά τύμπανα και στην γκρανκάσα, αλλά και ως σαλπιστής. Ενθυμούμαι μάλιστα μια παρέλαση όπου χάριν συμμετρίας είχαμε δύο τρομπετίστες, πλην όμως ο άλλος δεν ήξερε να παίζει και τον δασκάλεψα πότε να βάζει  την τρομπέτα  στο στόμα του και να κάνει ότι φυσάει. Ο ήχος ήταν εμφανώς μονοφωνικός αλλά εκείνα τα χρόνια τα ώτα των ακροατών δεν έιχαν εκλεπτυνθεί απο τα dolby surround  και τα τοιαύτα.

Εις το Πανεπιστήμιο, αν και 1974, επεβίωνε ακόμα το σύστημα της δικτατορίας όπου μπορούσες να συμψηφίσεις τις 20 παρουσίες της γυμναστικής με δύο παρελάσεις.  20 πρωϊνές εγέρσεις λιγώτερες, δεν ήταν μικρό πράγμα. Ασε που σε θέριζε και ο Βαρδάρης. Κάτι όμως τα φρονήματα, κάτι οι θεωρίες για ξήλωμα των χουντικών καταλοίπων, ούτε εγώ ούτε οι φίλοι μου ενδώσαμε στην πρόταση. Υπομείναμε καρτερικά την πρωϊνή γυμναστική έχοντας την αυταπάτη ότι η απόφασή μας αυτή έκρυβε κάποιο σημαντικό συμβολισμό. Τρομάρα μας!

Αργότερα απο την θέση του συγγενούς, δόξα τω θεώ υπάρχουν αρκετά ανήψια, αλλά και του γονέα έζησα τον παραλογισμό των μαθητικών παρελάσεων.

Αντι άλλου σχολίου σας παραθέτω το κείμενο της φίλης bloger DEVOTCHKA, που ηλικιακά ανήκει στην γενιά των παιδιών  μου. Είναι τριτοετής στο Πανεπιστήμιο.  Η κατάθεσή της έχει ενδιαφέρον γιατί βρέθηκε πολλές φορές να είναι σημαιοφόρος. Το βλόκιο της παραπλεύρως (My sweet elegy)

Απ΄ ότι αντελήφθην και εγώ, η  σημαία μόχλευε παλαιόθεν πολλά πάθη. Προσωπική μου άποψη είναι πως η λυσσαλαία διεκδίκηση απο πολλούς γονείς, που έκαναν την ζωή του λυκειάρχη κόλαση επειδή η κόρη τους πήρε 19 και 12/15 και όχι 13/15 με αποτέλεσμα να "χάσει" τη σημαία, δεν είχε καμία σχέση με πατριωτισμό. Όλοι μας παιδιά και γονείς θρέφουμε κάποιο εγωϊσμό με όλα αυτά. Απλά κάποιοι γίνονται γραφικοί. 

Αλήθεια υπάρχουν μαθητικές παρελάσεις σε άλλες ευρωπαΊκές χώρες; Γιατί με ποιές να συγκριθούμε; Το ΙΡΑΝ ή την Κούβα;

Εσείς τι λέτε;

ΜΑΙΚΗΝΑΣ  

 

"Εθνικά υπερήφανες" παρελάσεις?*

 
Παρελάσεις....

Παρελαύνω..?  Πήγα και εγώ και εσύ και αυτός... κάπου.. κάποτε.. 

Και? Και τι με αυτό θα σκεφτώ τώρα? 

Προβληματίζομαι αυτές τις μέρες.. Σίγουρα δεν μπορώ να βρω ένα νόημα στις παρελάσεις. Τόσος χρόνος, κόπος, ένταση...χωρίς κάποιο ουσιαστικό νόημα. Δηλαδή που είναι αυτό το νόημα, το τόσο καλά κρυμμένο που εγώ δεν το βλέπω?  Έτυχε και είδα μόνο παρέες κοριτσάκια στο μετρό με άσπρα πουκαμισάκια και μίνι μπλε φουστίτσες, όχι πολύ μακριά από αυτό που θα χαρακτήριζες sexy... 

Sexy...Να μία λέξη που δεν φανταζόταν κανείς να ακούσει σε μία πρόταση σχετική με την παρέλαση! Κολοκοτρώνης....sexy.... (σχήμα οξύμορο από το άκουσμα και μόνο!)

Καθόμουν και τις χάζευα.. Βάψιμο για club τουλάχιστον!!! Γόβες και σκισίματα στις φούστες!

Όχι δεν είναι κάποια συντηρητική μου φύση που κάνει να με ενοχλεί αυτή η θέα. Με ενοχλεί το ότι αυτό που βλέπω, μου επιβεβαιώνει ακόμα περισσότερο το γεγονός πως ΔΕΝ έχει νόημα να γίνεται  όλο αυτό!
Ίσα ίσα..θεωρώ πως καταστρέφει γενιές παιδιών, δίνοντας τους μία αίσθηση "εθνικής υπερηφάνειας", χωρίς όμως ταυτόχρονα να τους δίνει τα απαραίτητα εργαλεία αποδόμησης της τεχνητής και επίκτητης αίσθησης ιστορικής συνέχειας.. Μίας εντύπωσης που βρίσκεται στις ρίζες πολλών συνειδήσεων.. Ο Σωκράτης, κάνει παρέα με τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, καθώς τα πίνουν με τον Υψηλάντη...και πάει λέγοντας! Δεν είναι δυνατόν να επικρατούν αβίαστα τέτοιου τύπου αντιλήψεις περί ελληνικής συνέχειας, οι οποίες καταλήγουν σε στερεοτυπικού τύπου θεωρήσεις. Αν κάποιοι κρίνουν πως οι παρελάσεις κάτι έχουν να προσφέρουν στην (πολυπόθητη) συνοχή του κοινωνικού συνόλου ας τις πραγματοποιούν.. Θα πρέπει όμως την ίδια στιγμή να έχει αποκτηθεί το απαραίτητο επίπεδο γνώσης και συνείδησης του ποιός είμαι και γιατί παρελαύνω?? Βέβαια πολλοί θα βρισκόντουσαν να μου πουν πως αυτό είναι μία πολύ μεγαλύτερη συζήτηση, ευρύτερου περιεχομένου, η οποία στην πραγματικότητα αγγίζει ζητήματα εκπαίδευσης (και όχι μόνο πιθανά..).

Όταν ήμουν στην τρίτη δημοτικού, κάθε μεσημέρι γύριζα σπίτι μου και έλεγα στο μεσημεριανό τραπέζι, απευθυνόμενη κυρίως στον "ιστορικό" πατέρα μου: "Η Πόλη είναι δικιά μας, και θα την πάρουμε πίσω! Μας το είπε και η κυρία!!".. Ο πατέρας μου φυσικά τότε φώναζε και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να μου εξηγήσει ότι προφανώς δεν υπήρχε ίχνος σοβαρού ιστορικού λόγου στα λεγόμενά μου..  

Σαφώς το νεαρό της ηλικίας μου, δικαιολογούσε σε κάποιο βαθμό την αφέλεια στα όσα τόσο επίμονα "πίστευα".. Και φυσικά αυτή η "ιστοριούλα" είναι μία ακραία μορφή εξελικτικής αντίληψης της ιστορίας. Όμως και στην καθημερινότητα, ποιός είναι σίγουρος πως τέτοιες αντιλήψεις δεν επιβιώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο? Αν δεν αποδομηθούν κάποια βαθειά ριζωμένα στερεότυπα αντίληψης της ιστορίας, πώς θα μπορέσει μία ολόκληρη κοινωνία να κατανοήσει ποια είναι στην πραγματικότητα και εν τέλει πώς θα εξελιχθεί? 

Μία ιστορικός που εκτιμώ, μας είπε πριν κάποιες μέρες πως η ιστορία μπορεί να μην διδάσκει για το μέλλον και να μην επαναλαμβάνεται, αλλά σίγουρα η σωστή ανάγνωση της βοηθά σε μία πιο ρεαλιστική "ανάγνωση" της κάθε υπάρχουσας χρονικά και τοπικά πραγματικότητας.. Ας "αποδομηθούμε" λοιπόν!

http://mysweetelegy.blogspot.com/2011/03/blog-post_7036.html

 

ΜΑΘΗΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΛΑΣΗ  ΣΤΗΝ  ΚΙΝΑ.  Εντάξει εμείς έχουμε Δημοκρατία και παρελάυνουμε αυτοβούλως.

 

 

Σχόλια

27/03 21:35  bartok
Αγαπητέ Μαικήνα,
Πιστός στη "σωκρατική" σου μέθοδο θέτεις (αθώα;) ερωτήματα τα οποία δεν απαντάς ευθέως. Αυτή όμως τη φορά σαν να έχω την αίσθηση ότι παίρνεις θέση λίγο πιο πολύ απ' ότι συνήθως. Ίσως σ' αυτό συντήνει και η μεταφορά του κειμένου της νεαρής κοπέλας...
Θέτεις λοιπόν (έστω και ως σκέψη), θέμα κατάργησης των μαθητικών παρελάσεων;
Πάντως εγώ θα έλεγα ότι αν είναι να γίνονται ας γίνονται σωστά! Δηλαδή αυτό το χάλι που για μία ακόμα φορά παρακολούθησα από την τηλεόραση, "χύμα" βηματισμός, άθλιες γραμμές, κανένα παράστημα, οι "σέξυ" κοντές φουστίτσες και τα τακουνάκια, που μόνο για παρέλαση δεν κάνουν και όλα τα συναφή, μου άφησαν -για μία ακόμα φορά- την στενάχωρη αίσθηση ότι είμαστε η χώρα του απέραντου "δήθεν", που όμως δεν τολμάμε να θίξουμε!
27/03 22:34  Μαικήνας
Απαντώ ευθέως. Θεωρώ ότι η διαδικασία των παρελάσεων δεν συμβάλει ούτε στην χαλύβδωση του εθνικού φρονήματος των νέων παιδιών ούτε στην καλλιέργεια του σεβασμού προς τους προγόνους. Χαβαλές και κοπάνα είναι τα μόνα αποτελέσματα.
Αντ αυτού θα προτιμούσα σοβαρές γιορτές εντός του σχολείου, γιατί όχι και κάποιο διαγωνισμό διασχολικό. Υπάρχουν τρόποι. Αλλά έλεος ... Θυμάμαι στο Π Ψυχικό παρέλαση απο παιδιά ιδιωτικού με στολή Sebago Levis κλπ.
Κατα τα άλλα μας πειράζε ο Τσενάϊ.
Υποκρισία υποκρισία υποκρισία
28/03 17:40  bartok
OK, "καλύφτηκα", που λέγαμε κάποτε στις κομματικές οργανώσεις...
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις