Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Δεν μας έχουν μείνει παρά μόνο οι τάφοι.
998 αναγνώστες
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011
15:57

Ο συνομιλητής μου, ένας ευγενής ηλικιωμένος κύριος, άρχισε να μιλάει για αυτό που έζησε σαν παιδί εκτρέποντας την συζήτησή μας εκτός του εμπορικού πεδίου.

Η αλήθεια είναι πως οδηγηθήκαμε σε αυτά τα μονοπάτια απο μία τυχαία αναφορά στον τόπο του δράματος.

Στις 13 Δεκεμβρίου 1943  ο συνομιλητής μου ήταν παιδάκι 4-5 χρόνων. Ο πατέρας του, δικαστικός στο επάγγελμα,  έμενε αλλού λόγω διορισμού,  ο ίδιος ορφανός απο μητέρα, έμενε με την θεία του στα Καλάβρυτα.

Περιέγραψε με ήρεμη φωνή πώς τους μαζέψανε στο σχολείο, αφού πρώτα ξεχώρισαν τους άντρες και τους εφήβους. Μαζί τους και ένα παιδί 10 ετών που είχε την ατυχία να είναι μεγαλόσωμο. 

Κάποια στιγμή το σχολείο πυρπολήθηκε. Μες την αντάρα και τους καπνούς έτρεξαν στην πόρτα, και ποιός ξέρει γιατί οι Γερμανοί δεν πυροβόλησαν παρόλο που είχαν στημένα πολυβόλα απ΄έξω.  

Καταφύγανε στον σιδηροδρομικό σταθμό, σε ένα χαντάκι. Κι όταν μετά απο ώρα κατέβαιναν οι στρατιώτες τραγουδώντας απο τον τόπο της εκτελέσεως, η θεία του που ήταν μορφωμένη, με όσο θάρρος της είχε απομείνει ρώτησε τον επικεφαλής που είναι οι άντρες. Εκείνος έδειξε αδιάφορα πρός τα πάνω. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ο άντρας της. Οι νεκροί συγγενείς του συνομιλητή μου ήσαν 15. Λυπόταν όμως μια άλλη θειά του που έχασε άντρα και τρείς γυιούς.

Συνέχισε την περιγραφή μιλώντας για την διαχείριση του τραυματικού βιώματος. Απαντούσε στην αναπόφευκτη ερώτησή μου, πώς και πότε άρχισε να χωνεύει τα γεγονότα.

Ήταν λιτός. " Στην πρώτη γυμνασίου, γράψαμε μια έκθεση με θέμα : <<Κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ>>.   Τότε τα τακτοποίησα μέσα μου"  Κάθε χρόνο πηγαίνει στο μνημόσυνο. Τα παιδιά του τον πιέζουν να πάψει. Εκείνος όμως πηγαίνει κάθε χρόνο.

"Το γεγονός δεν σβήνει" μου είπε. "Θα πηγαίνω όσο ζώ.  Στα Καλάβρυτα δεν μας έχει απομείνει παρά ένας οικογενειακός τάφος. " 

"Και οι μνήμες" συμπλήρωσα εγώ.

Ο συνομιλητής μου συνεργάζεται 30 χρόνια με Γερμανική εταιρία. Θαυμάζει την συνέπειά της και την οργάνωσή της. Παρόλα αυτά με πίκρα μου μετέφερε την θλίψη του, για να μην πώ το θυμό του για την ανταπάντηση του Γερμανού πρέσβυ στην δήλωση- παράπονο του Δημάρχου  Καλαβρύτων ότι εκκρεμούν ακόμα οι αποζημιώσεις. Την είχε κάνει στα πλαίσια της πολυήμερης φιλοξενίας και ξενάγησης Γερμανών μαθητών απο το Δήμο Καλαβρύτων.

"Δεν ήξερα ότι ανταλλάσονται οι μνήμες με χρήματα" είπε μπροστά στα παιδιά.

"Όχι", θα του  απαντούσα, "αναταλλάσονται  όμως με μια συγγνώμη." 

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

ΥΓ 1  Η συνομιλία έλαβε χώρα λίγες ώρες πριν την ανάρτηση του σχολίου.

 ΥΓ 2 Για την ενημέρωσή σας είμαι μέλος του εποπτικού συμβουλίου Γερμανοελληνικού ιδρύματος για άτομα με νοητική υστέρηση.  Μακράν εμού κάθε προκατάληψη εναντίον των  Γερμανών. Υπάρχει  όμως κάτι που λέγεται και αξιοπρέπεια.

 

 

 

Σχόλια

29/03 17:07  PREMIUM
Αγαπητέ Μαικήνα ...
Από ΤΟΤΕ μέχρι σήμερα μήπως στήσαμε τα λεγόμενα αυτο~κρεματόρια ????
http://discount.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=30561&pg=10000#comment217138
ΥΓ. Τους θυμάμαι πάντως το 1990 χαιρετούσαν νέοι άνθρωποι χτυπώντας τα πόδια στρατιωτικά, αλλά "κάτι" έβλεπαν στο ... βλέμμα μου ! :-)
~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~
29/03 17:13  PREMIUM
Μάλιστα ήταν ζευγάρι γερμανών ... δικαστικών !
από τί άλλο ???? από ... σύμπτωση ... :-)
~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~
29/03 18:11  Μαικήνας
Ο συνομιλητής μου, κα΄τι πήγε να πεί για γονίδια. Αντέτεινα ότι είναι μια ισχυρή αίσθηση πειθαρχίας και οργάνωσης που συνθλίβει άλλωστε και τους ίδιους τους Γερμανούς.
Όποιος έχει γνωρίσει Γερμανούς πράσινους και ζήσει την αντι - πειθαρχία τους καταλαβαίνει πολλά.
Όμως και τούτοι οι τελευταίοι έχουν ένα αφάνταστα πείσμα και επιμονή.
Να βλέπεις Γερμανίδα μαμά να μαγειρεύει στα ξύλα σε ένα ελληνικό χωριό, μόνο ακι μόνο απο ιδεολογικό πείσμα. Πώς να το κάνουμε, προβληματίζεσαι
29/03 22:43  PREMIUM
Ο Τσαμουργ~έλης πριν λίγο είπε ότι δεν μπορούμε ούτε να ψηλώσουμε, ούτε να γίνουμε ... ξανθοί !
http://discount.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=30511&pg=10000#comment217166
~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~
29/03 23:37  εκτός των άλλων
Γιατι Γερμανοελληνικου και οχι Ελληνογερμανικου ιδρυματος αληθεια;
29/03 23:45  εκτός των άλλων
http://www.youtube.com/watch?v=M6Ill1r1TvA

Δειτε αυτη την ταινια αν εχετε χρονο καποια στιγμη.Εκφραζει απολυτα την γνωμη μου για τον φιλοχρηματο και καλοπερασακια γερμανικο λαο που ακομα καυχιεται και κορδωνεται με τα λαφυρα των νεκρων συνανθρωπων του που κρατουν τις τραπεζες του.
30/03 14:54  Μαικήνας
Διότι Εκτός των άλλων το συγκεκριμένο ίδτυμα έγινε με λεφτά Γερμανών (μεταξύ αυτών και ένας πολύ γνωστός βιομήχανος ο οποίος εχει λόγους προσωπικούς να υποστηρίζει τα άτομα με νοητική υστέρηση) οι οποίοι έχουν ιδρύσει ακι έχουν τρέξει επι 35 χρόνια 2 κοινότητες συμβίωσης ενηλίκων καθυστερημένων ατόμων σε δύο πόλεις της Γερμανίας. Στην πρώτη ζουν 300 άτομα στη δεύτερη 500. Το ίδυμα Εστία Αγιος Νικόλαος ιδρύθηκε στην Γερμανία και πήρε άδεια εγκαταστάσεως στην Ελλάδα. Να σας πληροφορήσω ότι οι έλεγχοι απο το Γερμανικό κράτος είναι εξαντλητικοί. Επιπλέον περίπου 60 νέοι Γερμανοί έχουν κάνει ετήσια εναλλακτική θητεία βοηθώντας Ελληνες με νοητική υστέρηση. Εγώ λοιπόν έχω γνωρίσει και μια άλλη Γερμανία.
Να γιατί το λέω Γερμανοελληνικό.
30/03 15:01  Μαικήνας
Επιπλέον ο πολύ σημαντικός αυτός Γερμανός βιομήχανος έδωσε 300 εκατομμύρια για να χτιστούν τα πρώτα σπίτια. Απο το ελληνικό κράτος πήραμε μόνο 30.000 ευρώ απο τον κάποιον πρώην υπουργό όταν θυμήθηκε ότι κατάγεται απο τη Φωκίδα, παρόλο που πολιτευόταν στην Α Αθήνας.
Α και ένα σπίτι (το τέταρτο της κοινότητας ) απο το Υπουργείο υγείας που όμως δεν λειτουργεί ακόμα γιατί ο εργολάβος του Δημοσίου (εμείς δεν πήραμε χρήματα) το έκανε φοβερές κακοτεχνίες και 3,5 χρόνια προσπαθούμε να το ξεμπλέξουμε.
Το παραρτημα της Γερμανικής ετασιρίας ευτυχώς βοήθησε και λυθηκε το πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού και το θέμα του ασφαλούς νερού χωρίς να επικαλεσθούν το νόμο περί δωρεάς.
Είπατε τίποτα;
30/03 15:02  Μαικήνας
300 εκατομμύρια δραχμές βέβαια όχι ευρώ.
30/03 15:11  PREMIUM
Μόνο ότι κάνουν καλή <δουλειά> τόσο σε καιρό ειρήνης, όσο και σε καιρό πολέμου !

850.000 ευρώ θάναι και η δική μου αντί~στοιχη δωρεά <κάπου> αντί~στοιχα , όταν ένα χαρτάκι πάει από 0,30 ευρά απλά και μόνο στα ΤΟΤΕ υψηλά του ...

Δεσμεύομαι ...
30/03 15:58  Μαικήνας
Δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο ούτε εδώ ούτε στην Γερμανία.
Είναι καθαρα οικογενειακή εταιρία.
Η συγκεκριμένη οικογένεια έχει κανει και ένα πολιτιστικο κεντρο στην Καρλσρούη αν δεν κα΄νω λάθος όπου δουλευουν ΑΜΕΑ.
Επαναλαμβάνω υπάρχουν σοβαροί λόγοι ευαισθησίας.
30/03 16:22  ks
Οι "Γερμανοι". Δεν βοηθά σε προσωπικό επίπεδο ούτε τους συλλογισμούς, ούτε τα συναισθήματα. Δηλαδή, πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το "οι Έλληνες";
Σε εθνικό επίπεδο ομως, οι "Γερμανοι" και οι "Ελληνες" και τοτε και σημερα "συναλλασονται" με καποιο τροπο και αυτο δεν εχει σχεση με τα συναισθηματα του πόνου, του χαμού, της αξιοπρέπειας ή της απέχθειας, οπως αυτα που γενικά αναδύονται απο την ιστορια του συνομιλητη σας.
30/03 17:58  Μαικήνας
Άπέχθεια;;;
Νομίζω ότι κανετε λάθος.
Εκτός αν εγω σας παρεξηγώ. Όμως ότι υπάρχουν συναισθήματα, αναμφίβολα ναί.
Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν. Προσπάθησα να μεταφέρω την εικόνα ενός ανθρώπου πονεμένου αλλά πολύ συγκρατημένου.
Αν δεν πέρασε αυτη η εικόνα τότε φταίω εγώ
30/03 22:34  bartok
Άντε πάλι βρε παιδιά !
Από τη μία τα γ>5@#! στερεότυπα και τώρα εγώ να σας απάντήσω με εκ ίσου βλακώδεις κοινοτοπίες του τύπου: "υπάρχουν καλοι και κακοίασε κάθε λαό";
Είναι τόσο δύσκολο να πάει η συζήτηση ένα βήμα μπρος;
30/03 23:21  bartok
Κάτι που θυμήθηκα και το μεταφέρω με πολύ επιφύλαξη: Είναι κάποιες πληροφορίες για τη σφαγή που μου μετέφερε ο μακαρίτης πλέον πεθερός μου, επίσης καλαβρυτινός:
Η πόρτα του Σχολείου, μάλλον άνοιξε από κάποιο Γερμανό στρατιώτη, που δεν άντεξε τη θυριωδία. Δεν θυμάμαι αν μου είπε ότι αυτό που το έκανε εκτελέστηκε επί τόπου, κάτι τέτοιο νομίζω άκουσα αόριστα.
Για τον ίδιο ο λόγο και τα πολυβόλα δεν πυροβόλησαν.
31/03 08:44  εκτός των άλλων
Δεν νομιζω πως χρειαζονται επιχειρηματα αγαπητε μου ,για το οτι οι γερμανοι συντηρουν και χρηματοδοτουν ατομα νοητικης στερησης.Αλλωστε ανεκαθεν αυτο τους εξυπηρετουσε.Το προβλημα ειναι πως με δυσκολια κανουν το αναλογο σε συνολα με οραμα και δεδομενη ευφυια.Τυχαιο?
31/03 10:49  Μαικήνας
Ποιά είναι αυτά τα άτομα με το όραμα και τη δεδομένη ευφυία;
Εν πάσει περιπτώση μιλάτε σαν αριστερός που διαφωνεί με την δράση των γιατρών χωρίς σύνορα ή άλλων τέτοιων οργανώσεων επειδή λέει εξωραϊζουν το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.
31/03 10:51  Μαικήνας
Επιπλέον οι συγκεκριμένοι άνθρωποι πρέπει να κρ΄'ινονται σαν ατομα και όχι σαν Γερμανοί ΄η Ελληνες.
Είναι φανερό ότι με την φιλαλληλία δεν τα πατε καλά.
01/04 19:57  εκτός των άλλων
Δεν ειμαι αριστερη και γενικοτερα (αν κρινετε και απο το ψευδωνυμο μου)απεχω απο καθε προσανατολιζομενη μαζα.Σε οτι αφορα την φιλαλληλια νομιζω μονος σας το γραψατε."Μας εχουν μεινει μονο οι ταφοι."Δεν διαφωνω μαζι σας.Ομως το να κατουραμε και πανω τους επικαλουμενοι την επιλεκτικη μας μνημη και την φιλεσπλαχνη αμνησια μας,ειναι νομιζω υπερβολικο.
01/04 19:59  εκτός των άλλων
Σε οτι αφορα την ερωτηση σας η απαντηση μου ειναι:Τα ευρωομολογα και οι υπερασπιστες τους.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις