Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Αναμνήσεις ενός μεταριστερού (μέρος 3) ΤΟ ΧΑΡΤΙΝΟ ΠΟΥΛΙ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
2150 αναγνώστες
Τρίτη, 12 Απριλίου 2011
15:53

Λογω απουσίας σημαντικών προς σχολιασμό γεγονότων, μόνο ο μη εκλεγμένος Ρομπέϊ ήλθε, συνεχίζω με την δημοσίευση του ημερολογίου.

Εν αναμονή των εξελίξεων εγώ τουλάχιστον κοιτάζω πίσω. Η συμβολή μας στις αιτίες του σημερινού αδιεξόδου είναι  μάλλον δεδομένη, ειδικά της γενιάς μου. Τουλάχιστον εγώ δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Τα γραφικά και ρομαντικά φαινόμενα πολλές φορές εξελίσσονται σε  επικίνδυνα.  Καταλήξαμε να έχουμε νομιμοποιήσει παράλογα πράγματα. Θα το αντιληφθείτε όσο προχωράει η αφήγηση.

Μαικήνας

Το χάρτινο πουλί της Χούντας

Το σύμβολο της στρατιωτικής Χούντας ήταν το περίφημο πουλί, ο φοίνικας που αναγεννάται απο τη στάχτη του και μπροστά  του με μαύρο χρώμα το δίκην σκιάς το αποτύπωμα ενός φαντάρου  με όπλο. Ήταν αναρτημένο  σε πολλά σημεία ιδιαίτερα δε μπροστά απο δημόσια κτίρια.  Σε πολλές περιπτώσεις  το σύμβολο αυτό ήταν ανάγλυφο απο κακής ποιότητος papier  mache. Έτσι ήταν και το πουλί που ήταν κρεμασμένο στο μπαλκόνι της κοινότητας Φιλοθέης. Το 1970 ήμουνα ενθουσιώδης πρόσκοπος στο τοπικό σύστημα. Ίσως δεν γνωρίζετε ή δεν θυμάστε ότι οι πρόσκοποι  δεν αντιμετωπιζόντουσαν με συμπάθεια απο τη Χούντα για αυτό και είχαν προσπαθησει να οργανώσουν και να διαδόσουν ένα άλλου τύπου  νεανικό σώμα, τους Άλκιμους.  

Κατά τη διάρκεια του αποκριάτικου χορού του Α΄ συστήματος Προσκόπων που γινόταν στα γραφεία της κοινότητος  κάποιος έσκισε το εμβληματικό πουλί στο μπαλκόνι. Όπως είναι φυσικό  τα υπνώτοντα ανακλαστικά της τοπικής Ασφάλειας αφυπνίσθηκαν. Οι δύο επικρατέστεροι ύποπτοι θεωρηθήκαμε εγώ και ένας  φίλος μου πρόσκοπος και αυτός. Τα σαΐνια της ασφαλείας εφήρμοσαν  προηγμένες για την εποχή  ανακριτικές μεθόδους  με παράλληλη ανάκριση  του φίλου μου και εμένα, σε χωριστά δωμάτια και με ανταλλαγή ανακριτών, όχι μια, αλλά περισότερες φορές.

Αυτό που θυμάμαι είναι ότι έχασα μερικά απογεύματα αλλά ότι δεν ένιωθα ούτε φόβο ούτε και ηρωική έξαρση για τον απλούστατο λόγω του ότι υπήρχε ένα στοιχείο γελοιότητος στην υπερβολή της όλης διαδικασίας.  Φυσικά ούτε αυτοί ούτε εμείς μάθαμε ποιός το έσκισε. Χρόνια μετά ένας φίλος μη πρόσκοπος, που τον είχα καλέσει τότε στο χορό, μου αποκάλυψε ότι αυτός είχε σκίσει το πουλί της Χούντας υπό την επίρρεια  αλκοόλ αλλά και της παρουσίας της Λ, μιας συμπαθεστάτης  και χαριτωμένα αφελούς νεάνιδος.

Άραγε τόσο συνειδητή είναι εμπλοκή μας στο ιστορικό γίγνεσθαι; Η ιστορία είναι γεμάτη απο accidental heroes.

 

Πάντως για να υπερασπιστώ το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων  αξίζει να αναφέρω αρκετά χρόνια αργότερα σε μια συνεστίαση του πάλαι ποτέ διαλάμψαντος  «Ρήγα Φεραίου», νεολαίας  του ΚΚΕ εσωτερικού, κάναμε μια προχειρη έρευνα σχετικά με το παιδικό και εφηβικό παρελθόν των παρισταμένων. Σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια ισοδύναμες  ήσαν  τρεις ομάδες. Παιδιά του κατηχητικού, παιδιά παλιών αριστερών και πρόσκοποι.   Κατ΄αντιστοιχία εσχατολογική πίστη, μνήμη της  υποκειμενικά βιωμένης αδικίας  και  αίσθηση καθήκοντος. Εγώ ανήκα στην τρίτη κατηγορία.

Μου πήρε χρόνια να καταλάβω ότι το κοκτέιλ αυτό το βρίσκει κανείς και αλλού.

 

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

ΥΓ Η δημοσίευση ξεκινάει την Κυριακή 3 Απριλίου.

Σχόλια

12/04 18:06  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Εντυπωσιακή η <εκ βαθέων> κατάθεσή σου φίλτατε Γ.
Να προσθέσω τη δική μου μαρτυρία:
1. Οι Πρόσκοποι ήταν <τότε>, ακόμη και <αργότερον>... κόκκινο πανί για την Αριστερά. Η δικαιολογία: Αστικό, παραστρατωτικό σώμα,βασιλόφρων, με προέλευση και επιρροή ιμπεριαλιστική (Βρετανία). Ο λόγος: Βαθύτατα δημοκρατικό -αυτοδοιηκούμενο κίνημα νεολαίας.
2. Οι Πρόσκοποι μπήκαν στο στόχαστρο της Χούντας για τον ίδιο ως άνω λόγο...
3. Οι πιέσεις στους Βαθμοφόρους ήταν αφόρητες. Έπρεπε να "προσχωρήσουν"... κάποιοι απεχώρησαν, μεταξύ αυτών και ο (ελαφρώς πρεσβύτερός σου) γράφων, κάποιοι παρέμειναν και επέμειναν σε πρακτικές "κρυφού σχολειού", κάποιοι (μικρή μειοψηφία) "μήδισαν"
4. Στην έρευνα την οποία αναφέρεις δεν είχα λάβει μέρος... Προφανώς θα ήμουν στην κατηγορία <3> και μάλιστα στη (σημαντική) υποκατηγορία: <Πρόσκοποι και από στρατιωτικές οικογένειες>, όπου το χαρακτηριστικό <αίσθηση καθήκοντος>, ενισχύετο από την <οικογενειακή παράδοση καθήκοντος>.
12/04 18:26  σεβαστη
Προς Τριαντάφυλλον Κατσαρέλη,
αν καλώς ενθυμούμαι, τότε ,πριν την Χούντα,
και αστικό ,και παραστρατιωτικό σώμα και κυρίως βασιλοφρων ήταν το σώμα των προσκόπων Με πρώτο πρόσκοπο τον διάδοχο!
Αρχηγοί δε και ομαδάρχες παιδιά "εθνικοφρόνων"με όποιο περιεχόμενο βάζεις
στον χαρακτηρισμό.
Και αλήθεια είναι ότι τους έσωσαν οι άλκιμοι,που έφτιαξε η χούντα ,ως αντίπαλον δέος.
Μετά την χούντα έστειλα και γώ τον γιό μου στα λυκόπουλα.
12/04 18:41  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Αστικό ΝΑΙ
Παραστρατιωτικό ΟΧΙ (δεν το κάνει η στολή... και οι θυρωροί των Ξενοδοχείων και οι αεροσυνοδοί φοράνε).
Δημοκρατικό - αξιοκρατικό ΝΑΙ
Βασιλόφρων ΟΧΙ (ο Διάδοχος ΘΕΣΜΙΚΩΣ ήταν ο 1ος Πρόσκοπος, τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας... Ο κος Στεφανόπουλος - παλαιός Πρόσκοπος ήταν ο μόνος "σχετικός").
Βαθμοφόροι <παιδιά "εθνικοφρόνων"> ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ (από τον ορισμό). Προφανώς παιδιά <ακραιφνώς αριστερών> δεν τα άφηναν να πηγαίνουν. Παιδιά "Βενιζελικών": Η συντριπτική πλειοψηφία!
15/04 01:09  bartok
Τι το ψάχνετε βρε παιδιά; Αν σας πώ εγώ ποιοί (σημερινοί και χθεσινοί), Ηρακλείς της Εξουσίας (με αντίτιμο φυσικά...), εκε΄λιναι τα χρόνια ως "πούροι αριστεροί" έκαναν κριτική και στους προσκόπους θα φρίξετε!
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις