Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Οι νόμοι, τα παράθυρα και η χλωρίνη.
763 αναγνώστες
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011
21:22

 

Τα νομοσχέδια στην Ελλάδα είναι  κείμενα μεταφυσικού περιεχομένου. Θυμίζουν λίγο προφητείες υποσχόμενα ένα καλύτερο αύριο.  Θυμίζουν υποσχεση γάμου της παλαιάς εποχής, την οποία όμως ο γαμπρός συχνά αθετούσε. Τέλος θυμίζουν έργο μοντέρνας τέχνης αφού ο καθένας βλέπει αυτό που θέλει και αφού πάνω στον καμβά βλέπεις εκτός απο χρώματα, παλιά παπούτσια κολλημένα, ακόμα και  μια ψόφια μύγα. Με το μόνο που δεν έχουν σχέση είναι με την πραγματική πραγματικότητα. Μόνο με την εικονική.

Κάθε καλός νόμος σεβόμενος την καθιερωμένη πρακτική έχει παράθυρα. Για  μην εμποδίζει τη θέα. Τα παράθυρα επιτρέπουν στην εκτελεστική εξουσία αλλά και στην δημόσια διοίκηση να σου παρουσιάζουν άπειρες εκδοχές του πρακτέου. Συνήθως για να σε βασανίσουν. Καμιά φορά όμως για να σε βοηθήσουν. 

Συνηθίζουμε να κατηγορούμε τους ανάλγητους γραφειοκράτες.  Πρέπει να πούμε οτι πολλές φορές βρίσκουν προτότυπες λύσεις στα προβλήμά που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Βασική προϋπόθεση να σε συμπαθήσουν.

Μια τέτοια ιστορία θα σας διηγηθώ απόψε. H χρονική απόσταση προσφέρει τη σχετική ασφάλεια χωρίς να έχει χαθεί στο ελάχιστο η ουσία.

1980 και κάτι.  Ένας γνωστός μόλις έχει γυρίσει απο την Σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία. Για επαγγελματικούς λόγους πρέπει να πάει στην Νότιο Αφρική. Η ύπαρξη σφραγίδας της Τσεχοσλοβακίας τον εμπόδιζε να ζητήσει άδεια απο την Νότιο Αφρική. Μόνος τρόπος ήταν να βγάλει καινούργιο διαβατήριό. Η ψευδής δήλωση απωλείας, εκτός ότι δεν του πήγαινε λόγω χαρακτήρα, σήμαινε αναμονή μηνών μέχρι να πιστοποιηθεί ότι το διαβατήριο δεν βρέθηκε.

Αποφασίζει να κάνει το ανήκουστο. Να πεί την αλήθεια στην υπηρεσία και να ζητήσει αντικατάσταση του διαβατηρίου. Εισέπραξε  ένα παγερό «όχι, δεν γίνεται»   σε όλες τις βαθμίδες  της ιεραρχίας. Έπρεπε να λήξει το διαβατήριο για να εκδοθεί καινούργιο.  Ή να χαθεί.

Μετά απο μακρά παραμονή στο αρμόδιο τμήμα κάποιος τον λυπήθηκε.

Του ψιθήρισε την μαγική λέξη. ΧΛΩΡΙΝΗ.

Η εκ λάθους καταστροφή του δημοσίου εγγράφου δεν επισύρει πειθαρχική ποινή. Αντιμετωπίζεται σαν γεγονός υπέρτερης ανάγκης και επιδεικνύεται το σχετικό έλεος.Η χλωρίνη λοιπόν  ήταν η λύση στο πρόβλημα. Και η υπηρεσία θα ήταν εντάξει με τον νόμο και ο πολίτης θα έκανε την δουλειά του.

Ο φίλος μου εκνευρισμένος το έσκισε μπροστά τους.  Ευτυχώς ήθελαν να τον ξεφορτωθούν και δεν τον παρέπεμψαν για φθορά δημοσίου εγγράφου παρά μόνο του είπαν αυστηρά : «Είπαμε να το καταστρέψεις αλλά όχι και μπροστά μας».

Βλέπετε η συμβουλή της παράκαμψης είναι ένα δώρο που δίδεται απο την υπηρεσία εν τη μεγαθυμία της. Ως εκ τούτου η υπακοή και η ευγνωμοσύνη πρέπει να χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά των πολιτών.

Ως αγαθός και φιλάνθρωπος και ελεήμων Θεός.

 Αμήν  

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

Υγ Τα τελευταία χρόνια η χλωρίνη αντικαταστάθηκε με λάδι.  Δεν έχει σημασία αν το ένα αφαιρεί τους λεκέδες και το άλλο τους δημιουργεί. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

ΥΓ 2  Η  αφηγήσεις του μεταριστερού αύριο πάλι.

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις