Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Η ανοχή της Δημοκρατίας. Η περίπτωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
801 αναγνώστες
Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011
16:04

Καλές οι αναμνήσεις, αλλά νομίζω ότι δεν αρκούν οι στοχαστικές εξομολογήσεις τούτη την ώρα.

Το αν και σε πιο βαθμό νομιμοποιήσαμε την έλλειψη μέτρου , εμείς, η τελευταία χουντική και πρώτη μεταπολιτευτική γενιά, είναι ένα ερώτημα που καλόν είναι να απαντηθεί, αλλά δεν θα μας λύσει τα προβλήματα.

Το μείζον είναι να αναρωτηθούμε πώς θα βγούμε απο το αδιέξοδο του εικονικού σεβασμού της Δημοκρατίας.

Ίσως όταν θα καίμε τις αναστάσιμες λαμπάδες για να κυκλοφορούμε στο σπίτι μας, σε λίγο που  θα ξεκινήσουν τα black out της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, να σκεφτούμε ξανά ότι η αλληλεγγύη έχει όρια.

Ο αγώνας των συντεχνιών και των πατρώνων τους δεν είναι δικός μας αγώνας. Είναι δικός τους και δεν έχει καμία σχέση με την προάσπιση της Δημοκρατίας.

Δημοκρατία δεν είναι να πρέπει να κατέβω με τα πόδια τρία πατώματα εγώ και πολλοί άλλοι με κινητικά προβλήματα (ηλικιωμένοι, μερικώς ανάπηροι κά) επειδή μου κόβουν το ρεύμα.

Δημοκρατία δεν είναι να πρέπει να αγοράσει γεννήτρια  η ασθματική μητέρα ενός φίλου για να μην σταματήσει η παροχή οξυγόνου απο την αντλία επειδή την προηγούμενη φορά παραλίγο να πεθάνει.

Δημοκρατία δεν είναι πολλά απο αυτά που χρόνια τώρα ανεχόμαστε στο όνομά της. 

Έχουμε χάσει το νήμα της λογικής. Και της Δημοκρατίας.

Η εκεχειρία της Κερατέας σήμανε και την κατάλυση του κράτους.

Όλα αυτά ενώ η στενή ομάδα του πρωθυπουργού συσκεπτόταν πως θα προβληθεί η χώρα απο το facebook και τα άλλα δίκτυα.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ  και καλή μας φώτιση.

"Με το Φωτόπουλο;" θα ρωτήσετε.

Σας απαντώ με τη φράση που κάποιοι αφελείς αισιόδοξοι ή πολιτικοί απατεώνες χρησιμοποιούν μπροστά στα αδιέξοδα: " Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα"

Μήπως κάνω λάθος;

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

 

 

 

Σχόλια

21/04 17:19  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Πρώτα χάσαμε το νήμα της Λογικής (και της "Κοινωνικής Ηθικής", είναι γνωστή η διαφωνία μας στον όρο και την αξία της "Ηθικής", αλλά ας είναι το πασχαλινό μου δώρο η χρήση του ...) και ακολούθησε το της Δημοκρατίας.
Ας παραθέσω, χωρίς σειρά αξιολόγησης, κάποια αγαπημένα μου ρητά από τη Διαχείριση Ποιότητας:
<Κάθε Ηγέτης (διάβαζε και Κοινωνία = "κυρίαρχος λαός") έχει τη επιλογή η δουλειά να γίνεται σωστά ή όχι!>
<Δεν υπάρχουν κακές Συμφωνικές Ορχήστρες, παρά μόνο κακοί Μαέστροι (όπου την ευθύνη έχουν όσοι τους επέλεξαν)>¨
<Εάν ηγείσαι των ανθρώπων ορθώς, ποιος θα τολμήσει να μη συμπεριφερθεί ορθώς;>
<Τίποτα δεν καταστρέφει την αποτελεσματικότητα ενός Οργανισμού (ή Κοινωνίας), όσο η αγωνιώδης αναζήτηση του τι θα αρέσει ή απογοητεύσει βραχυπρόθεσμα το "Αφεντικό" (ή τον "κυρίαρχο λαό").
<Κανείς Οργανισμός (ή Κοινωνία, Έθνος, Λαός...) δεν είναι καταδικασμένος να επιβιώσει, εάν δεν το επιθυμεί.
21/04 18:06  orimos
Είναι έτσι όπως τα γράφεις. έχω όμως την εντύπωση ότι αυτή αλλά και καμία κυβέρνηση από αυτές που πέρασαν δεν μπορούν, γιατί αυτές έδωσαν εξουσίες σε πρόσωπα και ομάδες που δεν τις άξιζαν, αλλά τι να περιμένεις και από κυβερνήσεις που δεν αξίζουν. Καλή Ανάσταση και καλές γιορτές.
21/04 19:10  σεβαστη
Το θέμα δεν είναι η ΓΕΝΟΠ ,αλλά αν γλυτώσουμε από τον δημοσιουπαλληλικό συνδικαλισμό,η Ελλάδα ίσως έχει κάποια ελπίδα!
21/04 20:17  Μαικήνας
Triantfylle
Με καλύπτεις απόλυταμε αυτά που γράφεις Ελπίζω η διαφωνία μας στην έννοια της Ηθικης να μην αναφέρεται σε μεταξ΄υ μας διαφωνία διοτι δεν θυμάμαι να έχουμεδιαφωνήσει επαυτού. Αν πάλι το έχουμε συζητήσει θυμισέμου το.
Απο αυτά που γράφεις αναδεικνύω ως καίριο το προτελευταίο (Τίποτα δεν καταστρέφει την αποτελεσματικότητα ενός οργανισμού ...)
Επεσες διάνα. Στην Ναυτιλια που οπως ξέρεις εχω θητεύσει, πιο πολύ κινδύνευε η εταιρία απο γλυφτες καπετανιους που ήθελαν να είναι κοντοπρόθεσμααρεστοί στα αφεντικά. Αντίθετα αυτοί που είχαν κοκοβια (και έχω 1- 2φίλους ακόμα αποτα χρόνια της θάλασσας)και κρατούσαν τα μποσικα και προς τους νάφτες και το "γραφείο" έκαναν εξαιρετική δουλειά και στοτέλος το performance ευχαριστούσε τους πάντες. Αφεντικά, ναυλωτές , charterers brokers, νηογνώμονες, ακόμα και το ΥΠ Εμπορ. Ναυτιλίας
21/04 20:18  Μαικήνας
ORIMOS Ποιός σας είπε ότι είμαι αισιόδοξος. Το αντίθετο. Καλά καταλάβατε.
21/04 20:25  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
http://prometheus.capitalblogs.gr/showArticle.asp?
http://prometheus.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=725&blid=28
id=691&blid=28http://prometheus.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=807&blid=28
21/04 20:38  cornelsen
Το ευτύχημα είναι πως υπάρχουν ακόμη κάποια ισχυρά σωματεία (πχ ΓΕΝΟΠ, συγκοινωνίες, ναυτεργάτες). Το δυστύχημα είναι πως τα σωματεία αυτά ελέγχονται εδώ και χρόνια από γραφειοκράτες (και σε κάποιο βαθμό και διεφθαρμένους) συνδικαλιστές. Οι κύριοι αυτοί σε πρώτη μοίρα βάζουν την προσωπική τους ανέλιξη και την εξυπηρέτηση των κομμάτων στα οποία ανήκουν και σε δεύτερη τα συμφέροντα των εργαζομένων τους οποίους, υποτίθεται, εκπροσωπούν.
Όμως πως θα αντιδράσουμε στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που επιχειρεί η κυβέρνηση; Γιατί, μην έχετε αυταπάτες. Κανείς δεν θα επενδύσει (ξένος ή ντόπιος επιχειρηματίας) για να σας προσφέρει καλύτερες ή/και φτηνότερες υπηρεσίες. Και μόνο έκπληξη μού προξενεί πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν βλέπουν τι εξυπηρετεί ο μνημονιακός στόχος των ιδιωτικοποιήσεων. Το παρελθόν του ΔΝΤ το λέει καθαρά:
«Ας μην ξεχνάμε ότι, μετά την «εισβολή» του ΔΝΤ στη Βραζιλία, μόνο η Petrobras παρέμεινε στην ιδιοκτησία του δημοσίου (χάρη στους συνδικαλιστές της) - ενώ η Χιλή υποφέρει από έλλειψη ακόμη και πόσιμου νερού, μετά την άλωση της από τις πολυεθνικές.»
http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2317.aspx
Μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ να δεις σε τι τιμές θα αγοράζεις την κιλοβατώρα, πόσα πατώματα θα κατεβαίνεις με τα πόδια και πόσες ασθματικές μανάδες θα πεθαίνουν γιατί δεν θα έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Αλλοίμονο αν μείνουμε στις λογικές των ανδριανοπουλοπρετεντέρηδων. Και στον σεβασμό της… Δημοκρατίας (ποιάς, αυτής που σου κλέβει την ψήφο και μετά σε στέλνει στον καναπέ για να κάνει τα αντίθετα από όσα σου είχε υποσχεθεί προεκλογικά;). Η γνώμη μου είναι πως η υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα της ηλεκτρικής ενέργειας (και όχι μόνο) είναι υπόθεση ΟΛΩΝ των εργαζομένων και όχι μόνο της ΓΕΝΟΠ. Αλλά ο αγώνας αυτός έχει, δυστυχώς, ανεπαρκή ηγεσία έτοιμη να τον ξεπουλήσει στην πρώτη στροφή.
21/04 21:14  Μαικήνας
Αγαπητέ φίλε
Δεν είμαι απο αυτούς που λένε πως όλα πρέπει να είναι ιδιωτικά. Όμως πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο που η διοίκηση οργανισμών δημοσίου συμφέροντος να κρίνεται με κριτήρια αγοράς.Δηλαδή κριτήρια βιωσιμότητας. Εδώ είναι η κόκκινη γραμή. Δεν μπορούμε στο όνομα της "πολιτικής" δήθεν επιλογής να συντηρούμε μοντέλα διαχείρισης ελλειματικά. Απο εκει και πέρα ουτε εγώ συμφωνώ να πεί φτωχός το νερό νεράκι και το ρεύμα ρευματάκι. Να γνωρίζουμε όμως τι μας στοιχίζει, γιατί μας στοιχίζει τόσο, και αν οι διοικήσεις υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Νομίζω ότι το αυτοδιαχειριστικό πείραμα της ελεύθερης επειχειρηματικότητας που πάει να εισαχθεί στην Κούβα του Ραούλ, ίσως πρέπει να το παρακολουθήσουμε απο πιο κοντά. Τι είπαν; Η καθε επιχείρηση έχει την ευθύνη της βιωσιμότητάς της.
Άλλο εγγυημένο δημόσιο συμφέρον και άλλο εγγυημένο εισόδημα+bonus,οδηπορικά κλπ των στελεχών, των συνδικαλιστών και των παρατρεχάμενων. Ο κορπορατισμός και η φαυλοκρατία- κομματικοκρατία έχουν φέρει την Ελλάδα στα χάλια αυτά.
21/04 21:18  Μαικήνας
Τριαντάφυλλε είδα την παραπομπή στο κείμενό μου "Η πολιτικά ορθή εκδοχή της φιλανθρωπίας" Αν το διαβάσεις ξανά θα δείς ότι μιλάω γιαμια ηθική πολύ σκληρότερη και αυστηρή απο την γκλαμουράτη φιλανθρωππία που αναφέρονται στα σχόλια.
21/04 21:24  cornelsen
Αρχίζοντας από το τελευταίο, ο κύριος υπεύθυνος για την κατάστση τής χώρας είναι ο χαρακτήρας τής αστικής μας τάξης. Είναι "αρπακολλητζήδες" και αρπακτικά ικανοί να πουλήσουν το έθνος τού οποίου ηγούνται για να σωρεύσουν και άλλα δισ€ σε Τράπεζες (κυρίως) τού εξωτερικού. Και σαν τα μούτρα τους έκαναν και την υπόλοιπη κοινωνία.

Με κανέναν τρόπο δεν υπερασπίζομαι αυτούς τούς συνδικαλιστές. Αντιθέτως, λέω πως παναγόπουλοι και πολυζωγόπουλοι έφεραν το εργατικό κίνημα σε αυτήν την κατάσταση. Προς όφελος των εαυτών τους αλλά προτίστως τού συστήματος.
21/04 21:36  cornelsen
Λες για ελλειματικά μοντέλα διαχείρισης. Μα και στον καπιταλισμό χρειάστηκαν "ελλειματικές" Δημόσιες επιχειρήσεις. Φαντάζεσαι ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, οι συγκοινωνίες να δούλευαν με γνώμονα το κέρδος; Έξω από την Αθήνα θα είχαν νερό, ρεύμα, λιμάνια, δρόμους; Ποιός επενδυτής θα έρριχνε τα κεφάλαιά του -άσε που τα αναγκαία κεφάλαια ήταν τεράστια.

Για την Κούβα, τον υπαρκτό σοσιαλισμό, την ΕΣΣΔ επίτρεψέ μου να έχω μια άλλη γνώμη. Φυσικά σοσιαλισμός δεν σημαίνει να γίνουμε όλοι ΔΥ. Αλλά ούτε και πλησιάζουμε στον σοσιαλισμό όσο περισσότερες επιχειρήσεις κρατικοποιούμε.
Μού αρέσει ένα απόσπασμα από βιβλίο τού Χάρμαν:
"Το πρόσωπο ενός στραγγαλισμένου πτώματος μπορεί να μοιάζει μ’ αυτό τού ζωντανού ανθρώπου. Έτσι, οπτικά η Ρωσία τού 1927 έμοιαζε με τη Ρωσία τού 1917. Αλλά στην πραγματικότητα ήταν ριζικά διαφορετική."
http://cornel.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=26232&blid=95
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις