Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Διαβούλευση ζωής - Διαβούλευση θανάτου / Μεταμοσχεύσεων συνέχεια.
886 αναγνώστες
Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011
13:34

Συνεχίζοντας την χθεσινή ανάρτηση σας ενημερώνω ότι αν δεν θέλετε να θεωρηθείτε οιωνεί δότης πρέπει να το δηλώσετε τώρα που είστε εν ζωή.

Σίγουρα πολλοί συνάνθρωποί μας  έχουν οφεληθεί από το θεσμό των μεταμοσχεύσεων. Κάποιος γνωστός μου ανήκει σε αυτούς. Να είναι καλά.

Νομίζω όμως ότι το να μετατρέπουμε το όλο τον πληθυσμό εν αγνοία του σε πιθανό δότη μας οδηγεί αλλού.

Διάβασα μία ανάλυση για  τα οφέλη του ΕΣΥ απο την γενίκευση των μεταμοσχεύσεων με αυτόν τον οριζόντιο τρόπο.

Διάβασα επίσης τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις μεταμοσχεύσεις. Βέβαια οι άνθρωποι προσπαθούν να θέσουν ένα ασφαλές πλαίσιο που να μην μετατρέπεται η μεταμόσχευση σε διαδικασία  χασάπικου. Σωστό.

Δεν μπορώ όμως να μην πώ ότι η έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μοσχεύματος μου θύμισε ανάλογες οδηγίες για τα χαρακτηριστικά άλλων προϊόντων. Θα μου πέιτε πως για  την ασφάλειά μας γίνονται όλα αυτά. Εχω όμως την αίσθηση ότι σκεφτόμαστε περισσότερο τον λήπτη (αφού θα ζήσει),  και λιγότερο εως καθόλου τον δότη.

Κοντά σε αυτά ήλθε και η ενοχλητική διαπίστωση ότι στην ιστοσελίδα  του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων  (ΕΟΜ) τούτη την ώρα που συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν κείμενα στα links των υποσελίδων του site του Ε Ο Μ με θέμα τον προσδιορισμό του εγκεφαλικού θανάτου, την θέση της Εκκλησίας και την υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία.

Σέβομαι τους λαμπρούς επιστήμονες που αποτελούν το ΔΣ του ΕΟΜ, αλλά θα ήθελα να με σέβονται και αυτοί προσφεροντάς μου την αναγκαία ενημέρωση. Ιδίως την στιγμή που το νομοσχέδιο έχει  τεθεί σε διαβούλευση.

Δεν είμαστε αντικείμενα.

Εχοντας περάσει 3 μισυ μήνες σε εντατική εκ των οποιων 2 κοιμόμουνα χαροπαλεύοντας έχω μια αυξημένη ευαισθησία.

Ευγνωμονώ τους γιατρούς που μου έσωσαν τη ζωή και έτσι δεν χρειάστηκαν τα παιδιά μου να απαντήσουν στο ερώτημα "Θέλετε ο πατέρας σας να σώσει άλλους;"

Με προβληματισμό

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

 

Σχόλια

11/05 18:43  ks
Από http://www.pitsilidis.gr/magazine_gr.asp?id=374&category=4:
Κλινική αξιολόγηση του ασθενή για εγκεφαλικό θάνατο

Η κλινική εξέταση διαπίστωσης εγκεφαλικού θανάτου αποτελείται από τρία μείζονος σημασίας μέρη:

Α. Παρουσία μη αναστρέψιμου κώματος. Δεν υπάρχει κινητική ανταπόκριση που να αποδίδεται στον εγκέφαλο ή άνοιγμα των οφθαλμών σε λεκτικά ή επώδυνα ερεθίσματα (άλγος σε άπω θέσεις των άκρων, κεντρικό άλγος στη στερνική εντομή ή άλγος των κόγχων στην υπερκόγχια σχισμή). Η συστροφή των θηλών του μαστού θα πρέπει να αποφεύγεται επειδή μπορεί να επιφέρει μερική άνοδο των βλεφάρων, μέσω της συμπαθητικής εννεύρωσης του μυός του Mueller. 62 Έχει περιγραφεί ένα πλήθος αντανακλαστικών κινήσεων της σπονδυλικής στήλης 63 και, σε περίπτωση που υπάρχουν ερωτηματικά αναφορικά με την προέλευσή τους, θα πρέπει να πραγματοποιείται μια επικυρωτική εξέταση.

Β. Απουσία αντανακλαστικών από το εγκεφαλικό στέλεχος.
1. Απουσία του φωτοκινητικού αντανακλαστικού, δηλαδή μέση θέση των κορών (4 ως 6 mm) ή μεγάλες (9 mm), μη αντιδρώσες κόρες του οφθαλμού. Θα πρέπει προφανώς να αποκλεισθεί η προηγούμενη τοπική εφαρμογή μυδριατικών. Η ενδοφλέβια χορήγηση ατροπίνης σε δόσεις που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής (0,03 mg/kg) ενδέχεται να επιφέρει μια ελάχιστη διαστολή της κόρης του οφθαλμού, αλλά δεν καταργεί την αντανακλαστική απάντηση.64 Η παρατεταμένη χρήση ατρακούριου ή βεκουρόνιου μπορεί να οδηγήσει σε αναστρέψιμη, μη αντιδρώσα μυδρίαση, 65 αλλά η βραχυπρόθεσμη χρήση φαρμάκων που προκαλούν νευρομυικό αποκλεισμό δε αναμένεται, λογικά, να επηρεάσει την απάντηση της κόρης. 57

2. Απουσία κινήσεων των οφθαλμών κατά τη διάρκεια του οφθαλμοκεφαλικού αντανακλαστικού (η ταχεία στροφή της κεφαλής από πλευρά σε πλευρά θα πρέπει να αποφεύγεται στους ασθενείς με υποψία τραυματισμού της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης) ή του αιθουσο-οφθαλμικού αντανακλαστικού ( η «εξέταση ψυχ
11/05 18:44  ks
Για σχετικό διαφωτισμό στο τι σημαίνει νεκρωση στελεχους. Όλο το κειμενο στο link
11/05 21:07  Μαικήνας
Σας ευχαριστώ.
Εντουτοις νομίζω ότι το σχόλιο μου έχει βάση.
11/05 21:14  Μαικήνας
Απο το σχετικο link που έστειλε ο φίλος ks
Εδω μέσα εντοπίζω εγώ ο ανίδεος τα ζητήματα.

<< Όλες οι άλλες θεραπείες διακόπτονται, αλλά, βάσει των κανονισμών του νοσοκομείου, (δηλαδή;) μπορεί να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθείται για τη διακοπή της θεραπείας υποστήριξης της ζωής, οπότε διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ότι ο ασθενής δε θα υποφέρει. Εάν ο ασθενής εμφανίσει ασυστολία εντός του προκαθορισμένου διαστήματος αναμονής, επιτρέπονται ακόμα 5 ως 10 λεπτά παρακολούθησης (σε περίπτωση που επιστρέψουν οι καρδιακές σφύξεις μέσω αυτόματης ανάνηψης) και στη συνέχεια, γίνεται διαπίστωση του θανάτου και ακολουθεί (σχόλιο: είμαστε σιγουροι ότι ακολουθεί παντα;) άμεσα η διαδικασία αφαίρεσης των οργάνων από την ομάδα μεταμοσχεύσεων (η οποία δεν θα πρέπει να έχει προγενέστερα εμπλακεί στην απόφαση διαπίστωσης του θανάτου/ σχόλιο :τύποις ναι ουσία όμως;). >>>
11/05 21:52  ks
Αν κατι φοβαμαι δεν ειναι τα κριτηρια, που ειναι αρκετα σαφη, αλλα προφανως τον ανθρωπινο παραγοντα που θα τα εφαρμοσει. Συνηθως ομως αυτος καλυπτεται απο την αναγκη για ομαδα ειδικων - ποτε η διαγνωση εγκεφαλικου θανατου δεν γινεται απο εναν ουτε δύο, τουλαχιστον στις πολιτισμενες χωρες.
Παντως συμφωνω απολυτα με την αναγκη σοβαρης θεσμισης αυτων των ζητηματων, οπως και με τις ανησυχιες σου, που σιγουρα παιζουν ρολο για τις αποφασεις πολλων. Ο ιδιος εγω, δεν ειμαι δωρητης οργανων, για λογους οπως αυτοι που εκφραζεις. Ωστοσο, αν ζουσα σε χωρα με σοβαρη ιατρικη παραδοση θα ημουν.
12/05 10:44  Μαικήνας
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις