Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


"Η Κυβέρνηση Νόβα δεν ηρκέσθη να είναι .... Έγινε και Κυβέρνησις αίματος " Γεώργιος Παπανδρέου παπούς 1965
860 αναγνώστες
Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011
12:27

                "Αχ που ήσουν νιότη πούλεγες πως θα γινόμουν άλλος;"  αφιερωμένο στον Γιώργο Παπανδρέου τον εγγονό.

Δεν ξέρω αλλά η μνήμη με πήγε πίσω στα παλιά.

Δεν είναι ότι θυμήθηκα την απρόκλητη επίθςση της αστυνομίας στο μπλοκ του ΚΚΕ εσωτερικού στην γωνία Οθωνος και Αμαλίας στις 16 Νοεμβρίου 1980. Η επίσημη δικαιολογία ήταν  ότι κάποια ομάδα αριστεριστών λίγο πιο μπροστά απο εμάς προσπάθησε να σπάσει τον κλοιό της αστυνομίας.

Ήμουν και εγώ εκεί, ήμουν ο ίδιος μάλλον αιθεροβάμων αλλά ήπιος άνθρωπος παρέα  με μια μικρή νεάνιδα του Ρήγα Φεραίου. Θυμάμαι ακόμα τα γκλομπς και το μένος και την προσπα΄θειά μου να την γλυτώσω.

Η αστυνομική βία γενικεύτηκε.   Το ίδιο βράδυ σκοτώθηκαν η 21χρονη εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου κι ο 26χρονος φοιτητής της Νομικής Ιάκωβος Κουμής.

Η Κανελλοπούλου χτυπήθηκε με τον ίδιο ακριβώς ζήλο που είδαμε στις οθόνες μας, μπροστά απο του Zonnar's  δεχόμενη 80 και πλέον χτυπήματα, όπως προέκυψε απο την ιατροδικαστική έρευνα. Το γεγονός μάλιστα κατήγγειλε ο αείμνηστος Παναγιώτης Κανελλόπουλος διερωτόμενος "προς τι τόση βία".

Ως γνωστόν στην εξουσία ήτο η κυβέρνηση Ράλλη ο οποίος εθεωρείτο έκφραστής μιας ήπιας εκδοχής της παλαιάς δεξιάς.  Η κυβέρνηση περιορίστηκε να εκφράσει την οργή της για τις "οργανωμένες ομάδες αναρχικών και εξτρεμιστικών στοιχείων" που "αμαύρωσαν τη μεγάλη λαϊκή επέτειο και προκάλεσαν βάναυσα τα δημοκρατικά και ειρηνικά αισθήματα του συνόλου του ελληνικού λαού", διευκρινίζοντας απλώς ότι "για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε ο θάνατος νεαρής εργάτριας διετάχθησαν διοικητικές ανακρίσεις" Όπως ακριβώς και τώρα.

Εξίσου διακριτικός απέναντι στην αστυνομική βία υπήρξε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αλλωστε χρησιμοποιούσε το ΚΚΕ για να κάνει το παιχνίδι του. Ας όψεται το τελευταίο για την σύμπραξη στο άισχος της συνταγματικής κακοποίησης του 1985.

Η μνήμη όμως με πηγαίνει και πιο πίσω. Στον Σωτήτη Πέτρουλα.

Ο Σωτήρης Πέτρουλας 1943-1965  ήταν φοιτητής που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης το  1965.

Σε νεαρή ηλικία οργανώθηκε στη Νεολαία Ε.Δ.Α. Φοίτησε στην μέση εμπορική σχολή Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. Αποβλήθηκε για έναν χρόνο απο τη σχολή για πολιτικούς λόγους ενώ είχε εκλεγεί μέλος της διοικούσας επιτροπής της Νεολαίας Ε.Δ.Α. Πρωταγωνίστησε σε όλες τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και αργότερα προσχώρησε στην Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη, στης οποίας το ιδρυτικό συνέδριο συμμετείχε.

Την 21 Ιουλίου 1965 συμμετείχε σε μεγάλη διαδήλωση φοιτητών στην Αθήνα την οποία κατά τις πρώτες βραδυνές ώρες προσπάθησε η Αστυνομία να διαλύσει κάνοντας χρήση γκλοπς και δακρυγόνων. Στη σύγκρουση αυτή φέρεται να τραυματίστηκαν και να συνελήφθηκαν περίπου 250 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ο Σωτήρης Πέτρουλας, στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Λαδά, γύρω στις 22.00.

Η πρώτη καταγραφή του χτυπημένου Πέτρουλα αναφέρεται στις 03:00 το πρωί της 22ας Ιουλίου στο Σταθμό Α' Βοηθειών του Ε.Σ. στην οδό Γ' Σεπτεμβρίου όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Το επίσημο πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης έκανε λόγο για θάνατο που προκλήθηκε από ασφυξία λόγω δακρυγόνου. Η κηδεία του στη συνέχεια πήρε την μορφή διαδήλωσης.

Τότε ο  Γεώργιος Παπανδρέου ο παπούς του σημερινού καταγγέλοντας δημόσια την κυβέρνηση Νόβα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η Κυβέρνηση Νόβα δεν ηρκέσθη να είναι Κυβέρνησις προδοσίας. Έγινε και Κυβέρνησις αίματος

Εμείς παραφράζοντας την φράση θα λέγαμε: Η Κυβέρνηση Παπανδρέου δεν ηρκέσθη να είναι κυβέρνηση ανικανότητος. Εγινε και Κυβέρνηση αίματος.

Το επιχείρημα του συμπαθούς χοντρού της κυβέρνησης, του κου Καστανίδη (για τη θέση του αντιπαθούς διαγκωνίζονται άλλοι δύο) πως τα νεύρα των αστυνομικών είναι σπασμένα επειδή επι 4 μήνες στην Κερατέα δεχόντουσαν επιθέσεις και απειλές.

Μα αν δεν κάνω λάθος την Κερατέα την εξέθρεψαν οι ίδιοι, όπως και την Cosco και άλλα πολλά μέτωπα.

Οσο δεν ικανοποιείται το περί κοινού δικαίου αίσθημα, δηλαδή να τιμωρηθουν παραδειγματικά και ουσιαστικά κάποιοι,

Όσο δεν δίνουν το μύνημα στην κοινωνία ότι την ακούνε και καταλαβαίνουν τι τους λέει,

Όσο  δεν  παίρνουν την πραγματική ευθύνη να επεξεργαστούν ,  να συζητήσουν΄ σοβαρά (όχι διαβούλευση και άλλα τέτοια φαιδρά),  να σχεδιάσουν  λυσεις, να υλοποιήσουν  και αν χρειαστεί να επιβάλουν παίρνοντας όμως την ευθύνη,

 δεν πρόκειται να  εκτονωθεί η οργή.  

Δεν χαροπαλέυει μόνο ο χθεσινός τραυματίας.  Ελπίζουμε να ζήσει. Χαροπαλεύει η  κοινωνική συνοχή. Χαροπαλεύει  η ευρυθμη λειτουργία  της Δημοκρατίας.

Αλλιώς  θα συνεχίσουν να σπάνε κεφάλια.

Με θυμό

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

Σχόλια

12/05 13:23  Ηρακλής
Μαικήνα
Η ΔΗμοκρατία είναι η δικτατορία των πολλών,επί των λίγων, ακόμα και όταν είναι αντιπροσωπευτική.
Οταν εκχωρείται στην αστυνομία και τους επι κεφαλής της, τότε γίνεται η δικτατορία των λίγων επί των πολλών, με την έγκριση του "50% +1 ", που έχει εκπέσει σε 15% λόγω αποχής και εκλογικού συστήματος.
12/05 14:21  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Επικεφαλής του "μπλογκ" του Κ.Κ. Εσωτερικού η Οργάνωση Καισαριανής.
Ο "εμπειροπόλεμος" (αν και σχετικώς νεαρής ηλικίας) και διορατικός Γραμματέας της απεφάσισε υποστολή των λαβάρων και συντεταγμένη υποχώρηση. Δημιουργήθηκε ένα σωτήριο χωρικό κενό, το οποίο απερρώφησε κάπως την ορμή της επίθεσης, "δικαιώνοντας" την απόφασή του... Πολλά μέλη της Οργάνωσης βεβαίως κακοποιήθηκαν και τραυματίστηκαν, πιστεύω ακόμη ότι έκεί ακριβώς θα είχαμε περισσότερους νεκρούς...
12/05 14:29  Μαικήνας
Ευχαριστώ για την πληροφορία.
Εμείς απο τις οργανώσεις των Βορειων Προαστίων δεν είχαμε καν οργανωμένη παρουσία. Μαλλον σαν σε εκδρομή πηγαίναμε. Το λέω για να μην νομίσουν οι αναγνώστες ότι είμεθα δημόσιοι κίνδυνοι. Τουναντίον.
Οπως έλεγε και σε μια παλιά επιθεωρηση του Ελεύθερου Θεάτρου "νεραντζάκι εσείς ρόπαλο αυτοί"
12/05 17:02  zyzzx
Το αιμα της MARFIN δεν μετρησε;

Η μηπως δεν ηταν ικανο να συγκινησει επαρκως το αλαλαζον πληθος των διαδηλωτων, εφοσον δεν ηταν υπευθυνοι οι "κακοι" αστυνομικοι;
12/05 17:59  Μαικήνας
Αγαπητέ zyzzx

Μακράν εμού κάθε διαφοροποίηση μεταξύ νεκρών. Ειτε πολίτες είτε αστυνομικοί είναι νεκρόί.
Σας θυμίζω το σχόλιο μου Απο την Αμαλία Γκινάκη στους νεκρούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Παρομοιως και για τους νεκρούς της ΜARFIN

Σαφώς όμως θεωρώ για την Αστυνομία ότι υπάρχει προβλημα όργάνωσης και εκπαίδευσης, εκτός του αυτονοήτου της αμοιβής.

¨οτι συχνά σε περιόδους κλονισμένης εξουσίας η αστυνομία κάνει του κεφαλιου της σπα΄ζοντας τα κεφάλια διαφόρων είαι βέβαιο. Τούτο μπορεί να οφείλεται σε κόπωση ένταση και άλλα πολλά. Είναι όμως το ίδιο με τα να λέμε επειδή υπάρχει μια βαριά επηδημία οι γιατροι των νοσοκομείων επιτρέπεται να κάνουν εγκληματικά λάθη. ¨ΟΧΙ
Αυτό που είδαμε στις οθόνες μας ήταν φανερή υπέρβαση και καταχρηση βίας. Αφού είχεφάει ένας αρκετα χτυπήματα με γκλόπ ήρθε ο άλλος και συνέχιζε και ο τρίτο ς καικλωτσούσε. Εστω ο πρώτος εφήρμοζε την τάξη. Οι άλλοι δύο τι εφαρμόζανε;
12/05 19:35  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Όσο και αν φαίνεται παράδοξο η προσήλωση του γράφοντος στη <μη-βία> οφείλεται στη στρατιωτική οικογενειακή παράδοση.
Ο πατέρας μου, (Ανθυπολοχαγός της Σ.Σ.Ε. το 1940 - Μακεδονία - Ελ Αλαμέϊν - Ρίμινι - Εμφύλιος) επιμόνως αρνήθηκε να μου διηγηθεί "πολεμικές ιστορίες" και τα "κατορθώματά του", όταν ήμουν πιτσιρικάς...
"Άσε παιδί μου, ο πόλεμος είναι βρώμικη και όχι ηρωϊκή ιστορία:"
<
12/05 20:33  Μαικήνας
Triantafylle

Το θέμα του ηρωισμού μου το περιεγραψε γλαφυρά ένας παλιός πολιτικός κρατούμενος.

"Πρόκειται να φάμε 90 βουρδουλιές. Εγώ κατασκευής και κράσης αντέχω 100 και βγαίνω ήρωας, εσύ για τους ίδους λογους κατασκευή και κράση αντέχεις 70 και σπάς. Γινεσαι δειλός και προδότης"
Σωστο;
13/05 13:14  cornelsen
"Η Κυβέρνηση Νόβα δεν ηρκέσθη να είναι Κυβέρνησις προδοσίας. Έγινε και Κυβέρνησις αίματος"
Ποιός το δήλωσε; Ο άνθρωπος που ως εντεταλμένος των Άγγλων οδήγησε την χώρα στα Δεκεμβριανά! Τόχει αυτή η οικογένεια στο DNA της το ψέμμα και τον δοσιλογισμό.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις