Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Οι πολίτες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μίλησαν. Εμείς πότε;
1141 αναγνώστες
Σάββατο, 21 Μαΐου 2011
20:02

Aντιγράφω απο το site "Αυτονομία ενάντια στη βαρβαρότητα"  http://eagainst.com/

Παρά την πιθανή διαφωνία που μπορεί να έχει κανείς αναμφίβολα πρόκειται για μια άλλη φωνή  διαφορετική απο την ξύλινη γλώσσα των προστατών του λαϊκου συμφέροντος της δεξιάς και της αριστεράς. 

Στις μέρες μας πυκνώνουν οι φωνές που ζητάνε επιστροφή στην νομιμοποίηση που απορέει απο το επιπέδο των καθημερινών  πολιτών. Ενα κίνημα  κοινοτισμού (Community Spirit) διαπερνά τον Δυτικό κόσμο. Σε πολλές χώρες και ανάλογα με τις συνθήκες παίρνει πιο "συντηρητικό" ή πιο "προδευτικό" περιεχόμενο. Η κεντρική ιδέα είναι μία: Θεσμοί απο  τους πολίτες για τους πολίτες. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία του Δυτικού κόσμου οδηγήθηκε στην  ισχύ μη αντιπροσωπευτικών θεσμών, επικεφαλής των οποίων τοποθετούνται ανθρωποι, που πολλές φορές η απουσία εκλογικής έγκρισής τους είναι σκανδαλώδης.

Φίλη μεν Ευρώπη, φιλτέρα δε η αλήθεια

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

Παραθέτω το κείμενο όπως το αντέγραψα απο το προαναφερόμενο site

 

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

<<Στο άρθρο αυτό μεταφράζουμε και αναδημοσιεύουμε από την ισπανόφωνη ιστοσελίδα Democracia Real Ya το μανιφέστο πολιτών ενάντια στο πολιτικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η διατύπωση του μανιφέστο είναι ενωτική, αφήνοντας στην άκρη ιδεολογίες, κομματικές ταμπέλες, θρησκείες, και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που ζουν στην Ισπανία. Ανάλογο μανιφέστο έχει δημοσιευθεί και από πολίτες της Πορτογαλίας.>>

        

Είμαστε απλοί άνθρωποι. Είμαστε σαν κι εσάς: άνθρωποι που που ξυπνούν κάθε πρωί κάθε πρωί και πηγαίνουν να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να βρουν δουλειά, άνθρωποι που έχουν οικογένεια και φίλους, που εργάζονται σκληρά κάθε ημέρα για να ζήσουν και να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στους γύρω μας.

Κάποιοι από εμάς είναι προοδευτικοί, κάποιοι άλλοι συντηρητικοί. Μερικοί από εμάς πιστεύουν στο Θεό, μερικοί όχι. Μερικοί έχουν συγκεκριμένη ιδεολογία, και άλλοι είναι απολίτικοι. Όλοι μας, όμως, είμαστε ανήσυχοι και εξοργισμένοι από τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις που βλέπουμε γύρω μας: τη διαφθορά των πολιτικών, των επιχειρηματιών, των τραπεζιτών… αισθανόμαστε αβοήθητοι. χωρίς φωνή.

Αυτή η κατάσταση μας πληγώνει όλους καθημερινά. Όμως αν αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να την αλλάξουμε. Ήρθε η ώρα της αλλαγής, η ώρα να οικοδομήσουμε μια καλύτερη κοινωνία μαζί.
.
Ως εκ τούτου,υποστηρίζουμε ότι:
-Προτεραιότητα για κάθε προηγμένη κοινωνία πρέπει να είναι η ισότητα, η εξέλιξη, η αλληλεγγύη, η ελευθερία της συμμετοχής στον πολιτισμό, η οικολογική βιωσιμότητα, η ευημερία και την ευτυχία των ανθρώπων..
-Αυτά αποτελούν αξίες που πρέπει να διέπουν την κοινωνία μας: το δικαίωμα στη στέγαση, στην απασχόληση, στον πολιτισμό, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην πολιτική συμμετοχή, στην ελεύθερη προσωπική ανάπτυξη, τα δικαιώματα του καταναλωτή, το δικαίωμα για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.
-Με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα η κυβέρνηση και το οικονομικό μας σύστημα αδυνατούν να φροντίσουν γι’ αυτές τις προτεραιότητες και αυτό αποτελεί πλέον εμπόδιο για την εξέλιξη των ανθρώπων.

-Δημοκρατία σημαίνει κυβέρνηση του λαού (δήμος = λαός, κράτος = δύναμη), και αυτό θα πρέπει να συμβαίνει. Αντίθετα, ξέρουμε όλοι ότι το πολιτικό μας σύστημα δεν θέλει καν μας ακούσει. Το καθήκον των πολιτικών μας θα έπρεπε να είναι να είναι η μεταφορά της φωνή μας στα εθνικά και διεθνή θεσμικά όργανα, να διευκολύνουν την συμμετοχή των πολιτών μέσα από κανάλια άμεσης επικοινωνίας, να λειτουργούν προς όφελος της ευρύτερης κοινωνίας. Ο ρόλος τους είναι να πλουτίζουν και να ευημερούν εις βάρος εμάς, που είμαστε απλοί θεατές της δικτατορίας των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων που έχουν στην κατοχή τους στην εξουσία μέσω των μονοπωλίων του Λαϊκού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
-Η επιθυμία για εξουσία και η συγκέντρωσή της στα χέρια των λίγων παράγει ανισότητα, προκαλεί εντάσεις, φέρνει αδικία, η οποία οδηγεί στη βία. Κι εμείς την απορρίπτουμε.Το απαρχαιωμένο οικονομικό μοντέλο παγιδεύει την ατμομηχανή της κοινωνίας μέσα σε ένα φαύλο κύκλο όπου οι λίγοι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι πολλοί βουλιάζουν στη φτώχεια τη μιζέρια. Και έτσι καταρρέουμε. Μοναδικός σκοπός του συστήματος είναι η συσσώρευση κεφαλαίων σε βάρος της αποτελεσματικότητας και της ευημερίας της κοινωνίας.
-Η σπατάλη πόρων οδηγεί στην καταστροφή του πλανήτη, δημιουργώντας ανεργία και οι καταναλωτές πολίτες αποτελούν μέρος του κέντρου βάρους σε ένα μηχάνημα σχεδιασμένο να εμπλουτίσει μια μειοψηφία που δεν ξέρει τις ανάγκες μας.
-Η θέληση και ο σκοπός του ισχύοντος συστήματος είναι η συσσώρευση του χρήματος, όχι με γνώμονα την ευημερία της κοινωνίας. Σπαταλώντας πόρους, μολύνοντας τον πλανήτη, δημιουργώντας ανεργία και δυσαρεστημένους πολίτες.
-Οι πολίτες είναι τα γρανάζια μιας μηχανής σχεδιασμένης για να πλουτίζει μια μειοψηφία η οποία δεν ενδιαφέρεται για τις ανάγκες μας.
Είμαστε ανώνυμοι αλλά χωρίς εμάς τίποτα δεν θα μπορούσε να υπάρξει, καθώς εμείς κινούμε τον κόσμο.

Αν σαν κοινωνία μάθουμε να μην εμπιστευόμαστε αφηρημένες οικονομικές αποδόσεις που ποτέ δεν ωφελούν τους πολλούς, μπορούμε να εξαλείψουμε τις καταχρήσεις την αδικία από την οποία σήμερα όλοι υποφέρουμε. Χρειάζεται μια ηθική επανάσταση…
Χρειαζόμαστε μία ηθική επανάσταση. Αντί να τοποθετούμε τα  χρήματα πάνω τους ανθρώπους, ας τα φέρουμε στην υπηρεσία των ανθρώπων. Είμαστε άνθρωποι, όχι προϊόντα….
Για όλα τα παραπάνω, είμαι εξοργισμένος.
Νομίζω ότι μπορώ να τα αλλάξω.
Νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω.
Ξέρω ότι μαζί μπορούμε.
Γνωρίζω ότι μαζί μπορούμε .Γνωρίζω ότι μπορώ να βοηθήσω.

Ξέρω ότι μαζί μπορούμε.

 

Για την αντιγραφή

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

ΥΓ  Ευχαριστώ τον φίλο μου bloger ΠΡΟΜΗΘΕΑ που μας έφερε το φώς ενός πιο φρέσκου πολιτικού προβληματισμού.

Διαβάστε επίσης :

Ισπανία: Οι «Los Indignados» αψηφούν την απαγόρευση

NAFTEMPORIKI.GR Σάββατο, 21 Μαϊου 2011 10:06

      http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1976317    

 Μουσική καλυψη:  http://www.youtube.com/watch?v=-XDHzeUFblk&feature=player_detailpage

 

Σχόλια

21/05 20:15  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
"Venceremos"
http://www.youtube.com/watch?v=VAP7Y4_wOmY
Ερμηνεία του Γ. Χαρούλη στη δημιουργία του Ν. Άσιμου
21/05 20:21  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Τα εύσημα στον ελπιδοφόρο Σπουδαστή μου Π. ή (3ο έτος Πολ. Μηχ. ΕΜΠ)
http://www.mqn.gr/phpBB/viewtopic.php?f=20&t=1395&start=630#p48574
εκείνος το "ανεκάλυψε", εγώ απλώς ενθουσιάστηκα...
21/05 23:50  othonk
El pueblo unido jamas sera vencido...
22/05 00:58  bartok
Το βασικό που θέλω να καταθέσω είναι ολίγον "συνομωσιολογικό" αλλά νομίζω έχει κάποια ουσία:
Σήμερα το βράδυ μιλώντας με φίλο μου (πρώην αριστερό) που παρακολουθεί αρκετά ακόμα τα τεκταινόμενα, εξεπλάγην που δεν είχε ακούσει τίποτα για την κατάληψη της Puerta del Sol. Τελικά κάπου σε εσωτερική σελίδα του Κυριακάτικου Βήματος, βρήκε κάτι.
Το παραπάνω είναι ανάλογο με τη δική μου εμπειρία. Πληροφορήθηκα για τα τεκταινόμενα από το blog του Προμηθέα εδώ στο Capital, νομίζω πριν τρεις μέρες. Ως εκείνη τη στιγμη είχα μαύρα μεσάνυχτα. έμαθα επίσης ότι αυτή η ιστορία κρατάει τώρα κάπου πάνω από 10 μέρες, μπορεί και πιο πολύ.Το σύνθημα αλ.&*@ - ρου$-^F@ - δημοσιογράφοι, ήταν πάντα ένα σύνθημα που με απωθούσε, όμως τέτοια αδιαφορία βρε παιδί μου για τα γεγονότα της Μαδρίτης, τόσες πολλές μέρες. Ειδικά εδώ στην Ελλάδα...
Τυχαίο; Δεν νομίζω...
22/05 08:51  nhad
Θα διαφωνήσω με την εκλεκτή ομήγυρη. Διαφωνώ γενικά με κάθε κείμενο που θα μπορούσε να ενστερνιστεί ο οποιοσδήποτε (πχ θέλουμε όλοι οι άνθρωποι να είναι πλούσιοι, υγιείς, να μη σκοτώνονται στη δουλειά, να τους παρέχεται άριστη παιδεία, στέγη, πολιτισμός υψηλού επιπέδου κλπ κλπ - μήπως δε θέλουμε;). Είναι ένα κείμενο που δυστυχώς θα το ενστερνιστούν κατά 90% οι διάφοροι Τσιπρέοι, πασόκοι, νεοδημοκράτες, έστω και αν τους ενοχλεί λίγο η αναφορά στις ευθύνες των παρατάξεων. Εξ άλλου οι ίδιοι αναφέρονται διαρκώς στα τόσα τρωτά που πρέπει να αλλάξουν και αποδέχονται μερίδιο της ευθύνης.
Γιατί λοιπόν διαφωνώ; Γιατί θεωρώ ότι κάθε ευχολόγιο που δεν προτείνει έστω και ένα συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής, οικονομίας κλπ, είναι ευχολόγιο που θα σπεύσουν να εκμεταλευτούν οι διάφοροι δημοκόποι. Πρέπει να εκτεθείς προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα, να υποστείς κριτική για τις προτάσεις σου, αν πραγματικά σκοπεύεις να αγωνιστείς για να αλλάξεις κάτι.
Πχ ας έρθου,ε στο "δικαίωμα στην απασχόληση". Τι σημαίνει αυτό, ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσες προσλήψεις; Ότι θα πρέπει να απαγορευτούν οι απολύσεις; Ποια θα είναι τα μέτρα για να επιτευχθεί; Πώς θα δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίες, ποιος θα τις προσφέρει; Θα μπορούσα να ερωτήσω ανάλογα για τα περισσότερα από τα δικαιώματα που αναφέρονται.
22/05 08:54  mdana
Άλλη μια επανάσταση των λουλουδιών; Μακάρι να έχω άδικο.

Δυστυχώς οι μεγάλες ρήξεις στην ιστορία ξεκινούν από βαθύτερες υπαρξιακές διαδικασίες και όχι από επιφανειακά αιτήματα τύπου δουλειά για όλους.

Άθεοι και θρησκευόμενοι μαζί; Δεν μπορούν να κάνουν πάνω από δύο συντονισμένα βήματα...
22/05 09:36  Μαικήνας
Αγαπητέ NHAD και εσείς καλοίμου φίλοι,

Καταλαβαίνω τις ενστάσεις, και μπορώεν πολλοίς να τις πρωσυπογράψω. Παρολα αυτά όμως έχω την αίσθηση, και γιατι οχι την εκτίμηση, ότι στη Ισπανία τα πράγματα έχουν πάει λίγο παραπέρα.
Στο Μανιφέστο της 18ης Μαϊου της Puerta del Sol (βλέπε ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ blog)γράφονται κάποια πράγματα που δεν τα έχουμε ακούσει εδώ αποτους κατ επάγγελμα πάτρωνες της λαϊκής οργής και απογοήτευσης.
ΠΑΡΑΘΕΤΩ:
<<2.Η Πραγματική Δημοκρατία εναντιώνεται στην βαθμιαία απώλεια του κύρους των θεσμών που θέλουν να αντιπροσωπεύουν τους πολίτες, ενώ έχουν μετατραπεί σε παράγοντες διοίκησης και διαχείρησης, στην υπηρεσία των δυνάμεων της διεθνούς οικονομικής ισχύος.
3.Η δημοκρατία που προέρχεται από τους διεφθαρμένους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς είναι απλά ένας συνδυασμός άκακων εκλογικών πρακτικών, όπου οι πολίτες έχουν μηδενική συμμετοχή.
4.Η αναξιοπιστία της πολιτικής έφερε μαζί της την κατάσχεση των λέξεων από αυτούς που έχουν την εξουσία. Οφείλουμε να επανακτήσουμε τις λέξεις, να τις επανανοηματοδοτήσουμε για να μην μας χειρίζονται με τη γλώσσα και να μην αφηνόμαστε ως πολίτες ανυπεράσπιστοι και ανίκανοι για δράση με συνοχή.
5.Τα παραδείγματα χειρισμού και ουσιαστικά κατάσχεσης της γλώσσας είναι πολυάριθμα και αποτελούν εργαλεία ελέγχου και παραπληροφόρησης.>>

Νομίζω το στοιχείο της γλωσσικής μεταμφίεσης και του δήθεν είναι αυτό που είναι καινούργιο. Επίσης διακρίνω ένα αδιαμόρφωτο αίτημα για θεσμούς που να λειτουργούν θεσμικά και να μην οδηγούν σε εξωθεσμικές λύσεις.
Φερ ειπείν ξεχνάμε ότι γίνανε απανωτά δημοψηφίσματα για να περάσουν το Ευρώ σε πολλές χώρες. Το πρόβλημα του χειρισμού του κόσμου το βιώνουμε τώρα σαν απόσυσρση της εμπιστοσύνης του κόσμου προς τους πολιτικούς, τους υψηλά ιστάμενους και τους θεσμούς. Η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας τότε έκρυβε μέσα της κάποια προβλήματα.
Αυτό το επισημαίνω εγώ που ήμουν υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είμαι μάλιστα και Γενικός γραμματέας μια οργάνωσης που προωθεί τα θέματα της θεσμικής ενα
22/05 09:38  Μαικήνας
θεσμικής εναρμόνησης με τις άλλες ευρωπαίκές χώρες και την οικοδόμηση ενός φιλικού προς τις επιμε΄ρους χώρες υπέρκείμενου ευρωπαίκου οικοδομήματος
Εξ ου και η παρατηρηση μου << Φιλη μεν Ευρώπη φιλτέρα δε η αλήθεια>>.
22/05 10:10  mdana
Οι λέξεις κοιμούνται όταν μένουν για πολύ καιρό αχρησιμοποίητες στο σκονισμένο ράφι της Ιστορίας. Ποιος θα είναι ο νέος άνεμος που θα τις ξεσκονίσει και θα τις ζωντανέψει;

Κατά τη γνώμη μου η απενοχοποίηση του (συλλογικού) συμφέροντος μέσω της χειραφέτησης από ιδεοληψίες του παρελθόντος. Η "κοινωνία του μηδενικού κέρδους". Όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί έτσι είναι καλύτερα.

Αυτό το βήμα όμως της ανθρωπότητας προϋποθέτει ανθρώπους με ανεξαρτησία σκέψης, ανθρώπους που έχουν παλέψει με τα ιδανικά και έχουν βγει νικητές. Δεν προσδιορίζονται από αυτά αλλά αυτοί οι ίδιοι προσδιορίζουν την επικράτεια τους (των ιδανικών) στο χάρτη μιας καλά συνειδοτοποιημένης πραγματικότητας.
22/05 11:07  othonk
Το πρόβλημα εν γένει είναι τι θα κάνουμε με τις ιδεοληψίες του παρόντος!

Το κίνημα της Ισπανίας μολονότι ξεπερνά τις υπάρχουσες πολιτικές δομές και τις αμφισβητεί, είναι βαθύτατα Πολιτικό, δείχνει να ριζοσπαστικοποιείται και να παίρνει χαρακτηριστικά μιας πρώτης μαζικής λαϊκής αντίδρασης στον εκφασισμό των κοινωνιών και της πολιτικής μέσω μιας παγκοσμιοποίησης αποκλειστικά υπέρ του Κεφαλαίου και μιας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με «φεουδαρχικά» χαρακτηριστικά και όρους 4ου Ράϊχ.

Λέει ο φίλος mdana: «Άθεοι και θρησκευόμενοι μαζί; Δεν μπορούν να κάνουν πάνω από δύο συντονισμένα βήματα….». Μολονότι η θέση αυτή μπορεί και να ισχύει γενικά, παραγνωρίζει τις ανάγκες των καιρών και προβάλει τις δευτερεύουσες αντιθέσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων, υποβαθμίζοντας ή αγνοώντας εντελώς τη Κυρίαρχη Αντίθεση μεταξύ των απανταχού ελίτ και των Κοινωνιών.

Αν η συνειδητοποίηση ξεκινά από μια χώρα όπως η Ισπανία, αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί εκεί υπάρχει συσσωρευμένο εδώ και μερικά χρόνια όλο εκείνο το υλικό που μπορεί να πυροδοτήσει τέτοιες εξελίξεις, (υλικό που μόλις τώρα αρχίζει να συσσωρεύεται στη χώρα μας), π.χ. υψηλή ανεργία και κυρίως των νέων που ξεπερνά το 40% κτλ., αλλά πρέπει να δούμε και τη κουλτούρα και τις παραδόσεις του συγκεκριμένου λαού. Π.χ. τις βαθύτατες ρίζες του Αναρχισμού και των αυτονομιστικών κινημάτων.

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να προβλέψουμε και να κρίνουμε τη πορεία αυτού του Κινήματος, δηλαδή αν θα σβήσει, ή θα επεκταθεί. Αν θα «εξαχθεί» και σε άλλες χώρες κι αν θα μπορέσει να επηρεάσει και σε ποιο βαθμό τις εξελίξεις.
22/05 13:04  ks
othonk συμφωνω απολυτα.
22/05 13:50  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Θα απαντήσω στο φίλο nhad, μόλις καταλάβω τι συμβαίνει με τις αναρτήσεις μου στο scribd, οι οποίες "δεν διαβάζονται" πλέον μέσω των links εις το βλόκιόν μου.
Πάντως ο Μαικήνας μου έχει αναθέσει από χθές "καθήκοντα και πλάνο" :)
22/05 14:38  Μαικήνας
Σου ανετέθησαν με "κοοπτάτσια" φίλε Τριαντάφυλλε. Για τους μη γνώστες υπόσχομαι να αναρτήσω σχόλιο σχετικά με την <<καπηλεία και την απονεύρωση της γλώσσας και την πολιτικά ορθή χρήση της>>
22/05 15:09  mdana
Χαχα! ks... κι εσύ αστεράκια;
22/05 15:37  othonk
Πάντως, οι πρώτοι λίγοι βρίσκονται ήδη στο Σύνταγμα!
22/05 17:35  ks
Μια ανησυχια μονο: αν η ατζεντα παραμεινει λιγο-πολυ λευκη, το καθε κινημα κινδυνευει να χρησιμοποιηθει εκ των υστερων ως προσχημα ειτε για κατηγοριες ("ο ατιθασος λαος φταιει που τελικα αποτυχαμε , πτοωχευσαμε" κλπ.,) ειτε για το περασμα -και παλι- ιδιοτελων προτεραιοτητων που αρχικα θα μοιασουν συλλογικες: με δυσαναλογη δυναμικη ως προς τη λευκοτητα της ατζεντας, χρειαζονται σηκωμενες κεραιες και μεγαλη ισχυς στη μαζικη ενημερωση.
22/05 20:21  othonk
Πράγματι τέτοιου είδους κινήματα είναι εξαιρετικά ευάλωτα είτε σε ηθελημένες (προβοκατόρικες), είτε σε αθέλητες ενέργειες αποσυσπείρωσης, αποσυντονισμού και τελικά διάλυσης και μπορούν να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

Γι’ αυτό συνήθως, πίσω από τέτοιες κινητοποιήσεις υπάρχουν πολιτικές οργανώσεις, έστω κι αν δεν παρουσιάζονται ως τέτοιες, με συγκεκριμένους στόχους, που δρουν αφανώς και εμμέσως καθοδηγούν, έχοντας κάνει πολυεπίπεδη και επίμονη προετοιμασία. Τίποτα δεν είναι απολύτως «λευκό». Αλλά και οι άνθρωποι που συμμετέχουν, έχουν ήδη πειστεί, ή είναι έτοιμοι προς τούτο, έστω και σε γενικές γραμμές, για τη τελική επιδίωξη.

Δεν έχουμε τα στοιχεία της προετοιμασίας στην Ισπανία, αλλά είμαι βέβαιος, ότι η προσπάθεια έχει βάθος και πολύμηνη, αν όχι πολύχρονη προετοιμασία, από ανθρώπους και οργανώσεις, ή δίκτυα (κυρίως της Αριστεράς, έστω κι αν δεν εμφανίζονται ως τέτοιες), που έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους, που θα παρουσιάζονται εξελικτικά και ανάλογα με τη πορεία που θα παίρνουν τα πράγματα και ανάλογα τον βαθμό συσπείρωσης, ή αποσυσπείρωσης, ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο η κινητοποίηση να υποστηρίζεται, ή να υποστηριχθεί σε κάποια φάση έμμεσα ή και άμεσα από τα εργατικά συνδικάτα.

Εδώ προς το παρόν δεν έχουμε δει τέτοιου είδους κινητικότητα, παρά μόνο αποσπασματικές πρωτοβουλίες μικρών ομάδων χωρίς ευρύτερη απήχηση, ενώ ο κόσμος που έχει πραγματική διάθεση κινητοποίησης δεν εμπιστεύεται τέτοιες μικρές ομάδες, όσο κι αν τις «βλέπει» συμπαθητικά και αναμένει πιο οργανωμένες κινήσεις, γι’ αυτό μη περιμένουμε τίποτα χωρίς τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός μέρους της Αριστεράς (εξωκοινοβουλευτικής, ή μη).
22/05 22:06  bartok
Κατ' αρχήν -σε σχέση με το προηγούμενο σχόλιό μου- να πω ότι τουλάχιστον στον SKY, είδα πλέον κάλυψη της όλης υπόθεσης, έστω και σε σχέση με τις εκλογές και την αναμενόμενη βαριά ήττα των Σοσιαλιστών, (που όμως με το "μηδενικό άθροισμα", μοιάζει να ευνοεί τους Συντηρητικούς.)
Όμως η συζήτησή μας εδώ αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον σε άλλο επίπεδο! Μας βλέπω όλους λίγο-πολύ αμήχανους και προβληματισμένους για τα τεκταινόμενα στην Ισπανία. Σε άλλες εποχές θα ήταν από ευκολότατο ως πολύ εύκολο, διαβάζοντας την παρέμβαση του καθενός μας να τον "κατατάξεις" κάπου στο ιδεολογικό-πολιτικό φάσμα. Τώρα αυτό πλέον δεν είναι τόσο εύκολο και ο λόγος είναι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με τα παλιά μας, εν πολλοίς, εργαλεία.
Νομίζω ότι εμείς οι παλαιότεροι καταλαβαίνουμε ότι ζούμε (ξανά) σε ενδιαφέρουσες εποχές! (Οι νεώτεροι υποθέτω ότι όπως και εμείς κάποτε, απλώς βιώνουν εμπειρίες χωρίς τέτοιου είδους σκέψεις.)
Ωστόσο... Το "να ζήσεις σε ενδιαφέρουσες εποχές" αποτελεί και μία (ευγενική) κατάρα που έλεγαν (και ίσως λένε ακόμα), οι Κινέζοι...
22/05 22:18  Μαικήνας
Δοξα τω θεώ που πηγαίνουμε πέρα απο τα στερεότυπα.
Είμαστε σε μια νέα εποχή όπου η έννοια του πολίτη μπορεί να είναι η υπέρτατη αξία.
Ευχαριστώ λοιπόν τον πολίτη Κατσαρέλη, τον πολίτη OTHONK τον πολίτη KS, NHAD, mdana και bartok.

Προσοχή όμως : Η μαζικές δράσεις έχουν παγίδες. Η λαιμητόμος παραμονεύει.
22/05 23:18  othonk
Πολίτης όμως σημαίνει συμμετοχή στα κοινά, δηλαδή στη πολιτική. Και συμμετοχή στα κοινά σημαίνει πρώτα απ’ όλα απαλλαγή από εγωκεντρισμούς, δηλαδή να τα θέλουμε όλα όπως εμείς αποκλειστικά νομίζουμε ότι πρέπει να είναι (και εμείς στο κέντρο του κόσμου).

Αν τα παραδοσιακά σχήματα έχουν πάψει να μας εκφράζουν και τα εργαλεία θεωρούνται παρωχημένα, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, για την «εφεύρεση» των νέων. Αν και για τα τελευταία (τα εργαλεία), υποψιάζομαι ότι δεν φταίνε αυτά, αλλά ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε!
23/05 01:30  othonk
Και μια τελευταία παρατήρηση για τις κινητοποιήσεις στην Ισπανία.

Σημαντική επίπτωση έχει ο ρόλος της Αστυνομίας, όπου η έξυπνη «αποχή» από τα «καθήκοντά» της έχει συμβάλει στις εξελίξεις με τρόπο επιθυμητό για το σύστημα, το οποίο αναμένει τον σταδιακό εκφυλισμό της κινητοποίησης υπό το βάρος των όποιων εσωτερικών αντιφάσεων και δευτερευουσών αντιθέσεων ενυπάρχουν. Φαντάζομαι άλλοι μηχανισμοί, αυτοί της καθεστωτικής προπαγάνδας, έχουν αναλάβει το ρόλο της ανάδειξης και υπόθαλψής τους, όπως ακριβώς γίνεται και στην Ελλάδα.

Εδώ όμως που φαίνεται να έχουν φτάσει τα πράγματα, εάν η στάση αυτή των δυνάμεων καταστολής εξακολουθήσει, τότε το πλέον πιθανό σενάριο είναι ο σταδιακός εκφυλισμός, διαφορετικά θα υπάρξει ανεξέλεγκτη τροπή για το σύστημα και η κοινωνική έκρηξη με σχεδόν πανευρωπαϊκά χαρακτηριστικά θα είναι γεγονός!

Αλλά ξέρετε καμιά φορά «Μωραίνει Κύριος όν βούλεται απωλέσαι»!

Ίδωμεν………………
23/05 01:52  bartok
"Πάντα εμπρός τα πληρώματα σπρώχνουν,
σε ένα ναύλο με δρομολόγιο διπλό."
Κατί τέτοια έχει γράψει ο Σαββόπουλος και τον (ψίλο)ανεχόμαστε ακόμα...
Θέλω να πω δηλαδή ότι τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. Τίποτα δεν μπορούμε να πούμε ότι θα πάει έτσι ή αλλίως: Πολιτικό σύστημα, ΜΜΕ, Αστυνομία, κλπ, κλπ, κοντολογίς όλοι οι παίκτες -μικροί και μεγάλοι- αυτή τη στιγμή τοποθετούνται. Το ίδιο έγινε και γίνεται στο (πιθανά πολύ σοβαρότερο ), μεταβαλόμενο σκηνικό του αραβικου κόσμου.
Μιάς και μας φιλοξενεί ένα κατα βάσην οικονομικό site, είναι ακριβώς το ανάλογο με αυτό που συμβαίνει σε εποχές ασάφειας στις αγορές, ανάμεσα στους "ταύρους" και τις "αρκούδες" ή τους "σορτάκιδες" και τους "επενδυτές".
Η διαφορά είναι ότι εκείνοι ποντάρουνε λεφτά ενώ μερικόι από εμάς ιδέες και πιθανά τον εγωϊσμό μας...
23/05 11:08  Μαικήνας
Νομίζω ότι εχουμε εξαντλήσει το θέμα. Ας κρατήσουμε τις πολύ γόνιμες σκέψεις, και τα ξαναλέμε.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις