Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Κραυγή αγωνίας απο την Ενωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών
785 αναγνώστες
Τρίτη, 24 Μαΐου 2011
03:01

« ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ»

 

Η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών παρακολουθεί με εντεινόμενη ανησυχία την σταδιακή εκ μέρους της Πολιτείας εγκατάλειψη σημαντικών οργανισμών της λόγιας θεατρικής και μουσικής ζωής με πολυετή και αδιαφιλονίκητη προσφορά στη θητεία του ελληνικού πολιτισμού. Η  δοκιμασία του ανεκτίμητου Θεατρικού Μουσείου, το θεσμικώς άδηλο μέλλον της Ορχήστρας των Χρωμάτων και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, η επ’ αόριστον αναστολή λειτουργίας της Πειραματικής Σκηνής και η απειλούμενη ύπαρξη της Όπερας Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής,  το ψυχορράγημα του ιστορικού «Αμφιθεάτρου» του Ακαδημαϊκού και σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελάτου, η θρυλούμενη επισφάλεια της προοπτικής των «Ελληνικών Μουσικών Γιορτών» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ενδεικτικώς αναφερόμενες,  απειλούν να οδηγήσουν σε βίαιη αναδιάταξη του εγχώριου πολιτιστικού τοπίου. Η επίκληση της αναντίρρητης οικονομικής κρίσης δεν δικαιολογείται όμως να οδηγήσει στον αφανισμό ζωτικής σημασίας γηγενών πολιτιστικών σχημάτων και στην υιοθέτηση παρόμοιου οργανωτικού  προτύπου με το ολέθριο εκείνο της πραγματικής οικονομίας, που αφάνισε την πρωτογενή παραγωγή υπέρ της αποκλειστικής κατανάλωσης ετοίμων προϊόντων του εξωτερικού.

Η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία να μην αποστρέψει το βλέμμα, αλλά να εντάξει στις προτεραιότητές της τον οργανωμένο και αυτοφυή εγχώριο  πολιτιστικό πλούτο  και καλεί όλους τους ανθρώπους του πνεύματος σε συναγερμό συνεχούς επαγρύπνησης.

 Αθήνα, 4 Μαίου 2011                                                                 Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΘΜΚ»

Το σχόλιο του ΜΑΙΚΗΝΑ

Κύριοι του ΥΠ.ΠΟ και της κυβερνήσεως, άλλο πράγμα είναι η εξοικονόμηση πόρων  και άλλο η κατεδάφιση δομών και θεσμών. 

Μήπως σας διαφεύγει ότι  σε καιρούς κρίσης ο πολιτισμός υπηρετεί την κοινωνική συνοχή, δεν είναι μία κακή καταναλωτική συνήθεια που μόνο καλό κανει ο περιορισμόςτης.

Αν δεν απατώμαι όμως, ακόμα συζητάτε το θέμα  των επιχορηγήσεων των ΠΑΕ παρά τα όσα έχετε εξαγγείλει.

Βλέπετε οι θεατές μιας συναυλίας ή θεατρικής παράστασης δεν κατεδαφίζουν την Αθήνα, ούτε αποτελούν δεξαμενή ψήφων.

Με όλη μου την αγάπη σας αφιερώνω το παρακάτω τραγουδάκι.

Η αοιδός ήτο της αρεσκείας του αειμνήστου αν δεν απατώμαι. (γκουγκλάρετε μαζί τα δύο ονόματα και θα δείτε τα δημοσιεύματα)

http://www.youtube.com/watch?v=7uGvAs2uvpc

Με εκτίμηση

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

 ΥΓ: Για την ενημέρωσή των  αναγνωστών μου: Ένας ακόμα αξιόλογος  ιστορικός φορέας κατεβάζει ρολά λίαν συντόμως, περιμένοντας την επιχορήγηση που εγκρίθηκε τον Οκτωβριο του 2010.

Μιλάμε για την ιστορική Ενωση Ελλήνων Μουσουργών (ιδρυτές Καλομοίρης, Μητρόπουλος κα). Την ίδια τύχη θα έχει και το περιοδικο της Ενωσης  ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΟΝΟ.  

 

 

 

 

Σχόλια

24/05 08:36  nhad
Δυστυχώς ελάχιστοι από τους πολιτικούς μας έχουν την παραμικρή σχέση με τον πολιτισμό, ξεκινώντας από τον κατ' εφημισμόν αείμνηστο. Σκεφτθείτε μόνον μερικούς από αυτούς που επέλεξαν κατά καιρούς ως υπουργούς πολιτισμού (πχ Κούβελας, Βουλγαράκης, αλλά και Βενιζέλος, Πάγκαλος κλπ - άνθρωποι που συνήθως τους έβαζαν όχι γιατί είχαν άποψη περί των πολιτιστικών, αλλά επειδή για να τους εξουδετερώσουν.
24/05 11:01  Μαικήνας
Οπως είπε ένας συμπαθής εικαστικός "ο καθε υπουργός πολιτισμου βλέπει τον εαυτό του σαν γλύπτό".
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις