Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Απουσία συναίνεσης ή ασυνέχεια του κράτους; Η νοοτροπία του "Δεν με δεσμεύουν οι αποφάσεις των πρώην"
590 αναγνώστες
Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011
11:15

Ας είμαστε ρεαλιστές. Ο κόσμος τόχει τούμπανο και μεις κρυφό καμάρι.

Στην Ελλάδα η απουσία σεβασμού των θεσμών εκφράζεται με αυτό που βιώνει καθημερινά  ο πολίτης, δηλαδή την ασυνέχεια του κράτους.

Μια ιστορία:  Το 1973 αγόρασε κάποιος ένα οικόπεδο που είχε προκύψει απο κατατμηση το 1956. Η κατάτμηση ήταν αποτέλεσμα της απαλλοτριώσης ενός μεγαλύτερου τμήματος απο το κράτος. Στον πρώην ιδιοκτήτη της μεγάλης εκτάσεως αφήνεται ένα τμήμα σαν αποζημίωση (προβλέπεται απο τον νόμο) και του επιτρέπουν να συστήσει οικιστικό συνεταιρισμό με πολύ αυστηρούς όρους  δόμησης.

Ο αγοραστής του 1973 απεδέχθη τους όρους αυτούς. Κατέβαλε τους φόρους, αφού πρώτα είχε διερευνήσει αν το οικοπεδο ήταν αρτιο και οικοδομήσιμο. Φυσικά και είναι του είπαν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Χτίζει νόμιμα, πληρώνει, μάλιστα έκανε και αναθεώρηση αδείας, επειδή υπήρχαν αποκλίσεις, και κατέβαλε τα δέοντα.

Ο αγοραστής του 1973 πεθαίνει το 1980 και οι κληρονόμοι του πληρώνουν φόρο κληρονομιάς.

Το 1986 κάποιος υφυπουργός ονόματι Γκικόνογλου αποφασίζει και ανακαλεί την κατάτμηση του 1956  και κυρήσει την περιοχή υπο διακατοχή.

Ερωτώ : Υπάρχει η δεν υπάρχει συνέχεια της διοικήσεως της χώρας;

Παρόμοια περιστατικά ανακολουθίας βιώνουμε καθημερινά. Φερ ειπείν τι είναι οι περαιώσεις; Ασυνέχεια και ασυνέπεια του κράτους. Εστω ότι εγώ είμαι συνεπής. Πληρώνω στο ακέραιο. Μη οφελούμενος απο την περαίωση έχω ζημιωθεί σε σχέση με τους  ασυνεπείς.

Άλλο επίσης παράδοξο είναι η συζητούμενη  επιβολή πρόσθετου ΦΜΑΠ με βάση νέες τιμές που θα ιχύσουν αναδρομικά για 2 ή 3 χρόνια. Και ερωτώ οι τιμες που ίσχυαν το 2008 δεν ήταν απόφαση του κράτους;  Καλή η κακή η απόφαση δεν ενδιαφέρει τον πολίτη. Αν παραβίασαν κάποιο νόμο οι τότε διοικούντες ας τιμωρηθούν.  Βγάζει όμως κόρακας κοράκου μάτι;  Αλλά αναδρομική επιβολή φόρου ισοδυναμεί με μη αναγνώριση πράξεων της προηγουμένης διοίκησης του κράτους.

Μην σας κουράζω,θα έχετε όλοι σας τέτοια περιστατικά.

ΑΥΤΟ είναι το πρόβλημα και με την αξιοπιστία της χώρας. Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι στην  Ελλάδα δεν υπάρχει σταθερό πλαίσιο. Κάθε επόμενος θεωρεί ότι δεν δεσμεύεται απο τις πράξεις των προηγουμένων.

Εδώ ο υπουργός αλλάζει και αλλάζει η πολιτική του Υπουργείου. Πόσο μάλλον η κυβέρνηση.

Μην εξάπτεσθε λοιπόν για την ιταμή απαίτηση των ξένων για συναίνεση.
Γιατί κάλλιο να σου βγέι το μάτι παρά το όνομα.

Το ζητούμενο δεν είναι η συναίνεση αλλά η συνέχεια του κράτους και των ανειλημμένων υποχρεώσεων και δεσμεύσεων. Εάν ήξεραν ότι δεν θα έλεγε ο όποιος επόμενος "άλλο αυτός, άλλο εγώ" νομίζω ότι θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα.

Η ασυνέχεια του ελληνικού κράτους ταλανίζει και τους πολίτες του και το ίδιο το κράτος.

Ας το καταλάβουμε.

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις