Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Τα ΘΑ της ΚΑΘΑΡΣΗΣ και η ασθενής βούληση του πολιτικού προσωπικού.
749 αναγνώστες
Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011
12:04

 

Διαβασαμε:    <<Νομοσχέδιο για την εκδίκαση, με διαδικασίες εξπρές, εγκλημάτων υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, διοικητών δημοσίων οργανισμών κλπ θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης.

O υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε ότι θα ξεκινήσει θεσμικός διάλογος μεταξύ των τριών συντεταγμένων εξουσιών, εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική, με σκοπό την ανάληψη από κοινού της ευθύνης να αντιμετωπιστούν ζωτικής σημασίας οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά προβλήματα.

Όπως επισήμανε, «αναμένει ο κόσμος, ο οποίος απαιτεί την πολύ γρήγορη διαλεύκανση τέτοιων πράξεων διαφθοράς, που τελούνται από τους πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους>>.

Καλά όλα αυτά, αλλά  βλέπουμε πολλά ΘΑ και πολλές διαβουλεύσεις.

Ειλικρινά απορώ γιατί δεν ενεργοποιούν με πολιτικές και ίσως  νομοθετικές διαδικασίες (αν και το δεύτερο ίσως δεν μπορεί να γίνει με νόμο) την παράγραφο 5 του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Εκεί προβλέπεται:

 Αρθρο 86 /  παράγραφος 5.

"κάθε δίωξη που σταματά για τυπικό λόγο – περιλαμβανομένης και της παραγραφής – επιτρέπεται να συνεχισθεί εάν το ζητήσει ο κατηγορηθείς."

Η πρόταση είναι απλή. Με απόφαση του Πρωθυπουργού ή άλλων κοινοβουλευτικών αρχηγών ή έστω με πρωτοβουλία μερικών βουλευτών να δηλώσουν όσοι θέλουν, ότι παραιτούνται  απο την επίκληση της παραγράφου 5 του αρθρου 86 του Συντάγματος. Όποιος δεν το δηλώσει, κατ εμέ έχει λόγο ή βάζει πάνω απο τη Δημοκρατία το κομματικο όφελος.

Επιπλέον να δεσμευτούν ότι δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος  να παύουν τη δίωξη κάποιου. ΄Αλλωστε αν αυτοί έχουν υπογράψει ένα τέτοιο χαρτί και ο ύποπτος όχι, δεν έχουν πρόβλημα.

Αν πάλι ο κατηγορηθείς το έχει υπογράψει τότε του δίνουν τη δυνατότητα να οφεληθεί απο τη συνέχεια της έρευνας προκειμένου να φανεί ότι είναι καθαρός.

Σε μια αποτυχημένη πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρισυ για ηλεκτρονικό δημοψήφισμα υπήρχε η σκέψη να πιεστούν οι βουλευτές
να υπογράψουν το παρακάτω ψήφισμα:

 Ψήφισμα Τιμής των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου

 
«Ολοι εμείς οι υπογράφοντες συναισθανόμενοι βαριά την ευθύνη μας, ως βουλευτών όλων των κομμάτων, για τον εκπεσμό του πολιτικού κόσμου, ψηφίζουμε με δέσμευση τιμής την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που έχουν κινηθεί κατά μελών (των κατά περίπτωση υπουργικών συμβουλίων) κατά την τελευταία εικοσιπενταετία, ώστε να υπάρξει ηθική κάθαρση κατά το άρθρ. 86 § 5 του ισχύοντος Συντάγματος. Και αυτονόητα όλοι δεσμευόμεθα να μη προβάλουμε τυπικά τεχνικά εμπόδια ώστε οι ένοχοι εγκλημάτων κατά των Ελληνικού Λαού να αποκαλυφθούν και έτσι να παύσουν να διασύρουν και τους λοιπούς εντίμους.»
 
 Αν το επισκευθείτε θα δείτε ότι το κείμενο αναφέρεται στα περσινά δεδομένα. Όμως η ουσία είναι ίδια.
 
Η προσπάθεια του ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος δεν πέτυχε τα αναμενόμενα.    Προφανώς δεν πίστευαν αρκετοί στην εγκυρότητα του εγχειρήματος ή στην σοβαρότητα των εμπνευστών της πρωτοβουλίας.
 
Νομίζουμε τάχα ότι με τις μούτζες θα προχωρήσει η Δημοκρατία;
 
Έχουμε καταλάβει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και μερικά απο τα παλιά υλικά.
Δεν μιλάμε για επανίδρυση της Δημοκρατίας. Μιλάμε για προσπάθεια αποκατάστασης της λειτουργίας της. Υπάρχουν θεσμοί και δυνατότητες.
 
Θέλει δουλειά όμως για να βρούμε πολιτικά και κοινωνικά   πρακτικές και αποτελεσματικές λύσεις.
 
Με τα ΘΑ δεν ΘΑ γίνει τίποτα.
 
 ΜΑΙΚΗΝΑΣ
Σχόλια

03/06 22:38  bartok
Ήδη στην χθεσινή μου παρέμβαση, στην προηγούμενη ανάρτηση του Μαικήνα, σας έλεγα για το εν λόγω θέμα.
Νομίζω ότι "κατ' ακολουθίαν και συρροή" βλέπουμε το πολιτικό σύστημα να είναι πίσω από τα γεγονότα. Δεν το θεωρώ αναγκαστηκά καλό (όπως πολλοί), αυτή τη στιγμή. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε πολύ άσχημες (καθ' ότι ανεξέλεγκτες), καταστάσεις.
Όμως έτσι είναι...
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις