Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Η παραίτηση του Μαέστρου, η συναυλία που δεν έγινε και το μέλλον των "Χρωμάτων"
1474 αναγνώστες
Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011
13:36

Η πρόσφατη ξαφνική  παραίτηση του επί 20 έτη αρχιμουσικού της Ορχήστρας των Χρωμάτων κου Μίλτου Λογιάδη,  σοκάρισε τους πολλούς φίλους της Ορχήστρας, και εκνεύρισε λίγους, τους καθ΄ύλην αρμόδιους. Αναζητείται ακόμη η αντίδραση των  παραγόντων του χώρου, είτε απο τη πλευρά της Ορχήστρας, είτε απο τη πλευρά του Υπουργείου.

Θα είμαι δυσάρεστος σήμερα και θα μιλήσω ευθέως. Η υψηλή πολιτική των ισορροπιών, των διαύλων επικοινωνίας με το ΥΠΠΟ και της κομψής διαμαρτυρίας απέτυχε.Το αναίσθητο ελληνικό κράτος και το πολιτιστικό του εποικοδόμημα νίκησαν κατά κράτος.

Νικημένοι κατά  κράτος μια ομάδα ανθρώπων αφοσιωμένων στην Μουσική και τον Πολιτισμό. Η εχθρική ή έστω ενοχλημένη αντίδραση προς την ακραία αλλά απόλυτα κατανοητή αντίδραση του κου Λογιάδη απο τους εμπλεκόμενους, αλλά και απο μία  κατ΄επάγγελμα υμνωδό της «καθώς πρέπει»  πολιτιστικής ευαισθησίας είναι τουλάχιστον υποκριτική.

Τον κο Λογιάδη δεν τον γνωρίζω προσωπικά, αλλά τον έχω παρακολουθήσει πολλές φορες να διευθύνει προσφέροντάς μας υψηλού επιπέδου εκτελέσεις. Πολλές επίσης είναι οι αδιάψευστες μαρτυρίες για τον αγώνα του υπέρ της Ορχήστρας, τόσο απο τους μουσικούς της, όσο και απο συνθέτες,  αλλά και μαθητές του στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.  Δυστυχώς  όμως  "έσπασε" όπως έλεγαν  και  οι παλιοί αριστεροί.

Είχε προηγηθεί το καλοκαιρι του 2010 η αποχώρηση του καλλιτεχνικού διευθυντή κου Κουρουπού απο τη θέση του για πραγματικούς λόγους υγείας. Τότε όμως η συμφωνία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και οι άφθονες υπουργικές διαβεβαιώσεις δημιουργούσαν αισιοδοξία. Άλλωστε και μετά  ο κος Κουρουπός δεν έπαψε ποτέ να παλεύει για την Ορχήστρα.

Το γιατί  λοιπόν ο κος Λογιάδης  παραιτήθηκε τώρα, λίγο πριν την καθιερωμένη  συναυλία -αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι και δεν αποφάσισε να  το κάνει  μετά, ακόμα και  αναγγέλοντας την αποφασή του  απο το pontium, δεν είναι θέμα σοβαρής συζήτησης.

Η όψιμη post mortem ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ότι είχε εγκριθεί (προ εβδομάδας) κονδύλι 300.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθεί μέρος των καθυστερούμενων  μισθών των τελευταίων 7 μηνών (μην φαντάζεστε μισθούς ρετιρέ)  καθώς και η "διαβεβαίωση " ότι είχε ολοκληρωθεί η υπαγωγή της Ορχήστρας στην ΕΡΤ, επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι το θέμα είχε παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Η υπαγωγή στην ΕΡΤ δεν θα ήταν χωρίς πολιτικό κόστος για το Υπουργείο. Αναρωτιέμαι- και τούτο είναι αποκλειστικά δική μου σκέψη- ποιά είναι  η θέση της ΠΟΣΠΕΡΤ; Γιατί θα πρέπει να ξέρετε αγαπητοί μου αναγνώστες ότι υπάρχουν  μουσικοί με διπλή ιδιότητα (και  «Χρώματα» και στα Συμφωνικά Σύνολα ΕΡΤ).  Παράλληλα εδώ και μήνες σέρνεται η συζήτηση για την πραγματική εξασφάλιση της  διοικητικής και καλλιτεχνικής αυτοτέλειας της Ορχήστρας.  Λύση που με βαριά καρδιά είχαν αποδεχθεί και το Διοικητικο Συμβούλιο και ο  Συλλόγος των Φίλων της Ορχήστρας.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί επίσης η πονηρή δεύτερη μόλις πρόταση  του Δελτίου τύπου του ΥΠΠΟ: 

«Διαχρονικά όμως οι προϋπολογισμοί της Ορχήστρας ήταν ελλειμματικοί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέρχεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις ούτε απέναντι στους εργαζόμενους μουσικούς και διοικητικούς υπαλλήλους και ταυτόχρονα να έχει συσσωρευτεί έλλειμμα που ξεπερνά τα 2 εκ Ευρώ.»

Λαμπρά. Το ΥΠ.ΠΟ με περισσή υποκρισία «ξεσκεπάζει» την εποπτευόμενη απο αυτό Ορχήστρα των Χρωμάτων!

Για την αποκατάσταση της αληθείας:

Πρώτον τα λειτουργικά έξοδα της Ορχήστρας ήταν χαμηλά σε σχέση με άλλους «αγαπημένους»  πολιτιστικούς  φορείς  του πολιτικο- κομματικού συστήματος. 

Δεύτερον, η Ορχήστρα υφίστατο πολλαπλή αφαίμαξη, αφού  αφενός όταν  έπαιρνε κάποια χρήματα πάντα καθυστερημένα, μεγάλο  μέρος αυτών πήγαινε σε οφειλές προς το ΙΚΑ (με τα πρόστιμα φυσικά), ενώ αφετέρου πλήρωνε αδρό ενοίκιο αίθουσας  στο εγγυημένης οικονομικής βιώσιμότητας απο το Κράτος  Μέγαρο Μουσικής. Και άλλα πολλά.

Και κάτι τελευταίο. Η ψυχική ενότητα της πλειοψηφίας των μουσικών με τον Μαέστρο ήταν επίτευγμα και των δύο πλευρών: και των μουσικών και του Μαέστρου. Ας μην προσπαθούν κάποιοι να εμφανίσουν τους μουσικούς απέναντι στον Μαέστρο!

Όσο για τους μουσικούς, όπως μου είπε ένας εξ αυτών και παλιός φίλος, "Εμείς είμαστε εργάτες της Μουσικής". Ας καταλάβουν λοιπόν κάποιοι, ότι έρχεται η στιγμή που και οι καλλιεργημένοι εργάτες αναγκάζονται να πούνε "ως εδώ".  Στο κάτω κάτω επίσχεση εργασίας κάνουν. Ούτε κανονική απεργία, ούτε απέκλεισαν την Βασ. Σοφίας.

Μακάρι να καταφέρουν να κάνουν την συναυλία που σκέφτονται στα Προπύλαια!

Επιτέλους να ακούσουμε και κάτι άλλο. Όχι μόνο Θεοδωράκη.

 

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

ΥΓ:  Το κείμενο αυτό απηχεί προσωπικές μου απόψεις και μόνο. Βασίζομαι σε αυτά που πληροφορούμαι και τα αξιολογώ αποκλειστικά με προσωπική μου ευθύνη.

 

 

Σχόλια

11/06 00:25  bartok
Πολύ καλό κείμενο. Επίσης, επειδή έχω πληροφόρηση και παρακολουθώ το θέμα από κοντά, μπορώ να σας πω ότι έως αυτή την ώρα που γράφεται αυτό το σημείωμα, τα επιπλέον στοιχεία που στο μεταξύ μπόρεσα να μάθω, επιβεβαιώνουν την παραπάνω εικόνα και εκτιμήσεις.
11/06 00:33  bartok
Επίσης,όσοι θέλετε παραπάνβ πληροφόρηση μπορείτε να διαβάσετε στο blog των μουσικών της Ορχήστρας την απάντησή τους στο σχετικό δημοσίευμα της "Καθημερινής":
http://blog-mousikoichromaton.com/?p=967
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις