Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Η χώρα των επιδομάτων και των κεκτημένων.
891 αναγνώστες
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011
22:15

 

Η είδηση ξάφνιασε. Στο εξώδικο της ΟΜΕ  ΟΤΕ προς την διοίκηση της εταιρίας μεταξύ άλλων αναφέρονται και στην κατάργηση του επδοματος  προθέρμανσης οχημάτων. Απειλούν μάλιστα με προσωπικές μυνήσεις τα μέλη της διοίκησης.  Προθέρμανση οχημάτων! Τι μου θύμισε...Όπως τότε στο στρατό που τα ΡΕΟ παγώνανε και έπρεπε να ανάψεις φωτιά με ένα στουπί απο κάτω απ την μηχανή για να πάρουν μπροστά. Τι κι αν η τεχνολογία προχώρησε. Το επίδομα έμεινε.  

 

Θα είμαι σαφής. Τα επιδόματα δεν ενοχοποιούν κατ΄ανάγκην όλους τους εργαζόμενους που τα έπαιρναν.  Ενοχοποιούν όμως διαχρονικά και απόλυτα τις πολιτικές ηγεσίες αυτού του τόπου που τα έδιναν ή τα πριμοδοτούσαν. Συχνά επιλεγόταν η λύση του επιδόματος προκειμένου να μην τεθεί θέμα Συλλογικής Σύμβασης αλλά και αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Πολύ πιθανά υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις.

 

Η εικόνα όμως είναι  μία. Ανυπαρξία διαχειριστικού πλαισίου. Η εξαγορά των ψυχών έγινε θεσμός και στο τέλος έπαψε να είναι εξαγορά και έγινε μέρος της αντίληψης του κόσμου. Έτσι το επίδομα έπαψε να είναι επίδομα και έγινε μέρος του μισθού. Η έννοια του επιδόματος έχει την έννοια και της μη καταβολής αν δεν παρασχεθούν οι υπηρεσίες που προβλέπει το επίδομα.  Αυτό όμως χάθηκε μέσα στο χρόνο και χτίστηκε μια άλλη αντίληψη της πραγματικότητος.

 

Η εναντίωση των εργαζομένων και των συνδικαλιστών στον εξορθολογισμό είναι κατανοητή αν και απεχθής. Και τούτο διότι ο εξορθολογισμός δεν εξασφαλίζει την ορθολογική αποτίμηση της αμοιβής. Όταν με τα διάφορα επιδόματα διπλασιάζεται το μηνιάτικο είναι έως και  μπαμπέσικο να τους λες οτι δεν σας μειώνω το μισθό αλλά καταργώ ένα άχρηστο επίδομα.Σε τι ύψος  θα ορισθεί εκ νέου ο μισθός και με ποιά ορθολογικά κριτήρια;

 

Κι έπειτα τα επιδόματα των εργαζομένων όπως και τα προνόμια των βουλευτών ήσαν μέρος του δικού μας σύμπαντος, όπως ο ήλιος και η σελήνη. Φαντάζεστε να μην ανατείλει αύριο; Αδύνατον.  Αλλωστε εδώ δεν είναι Χόλυγουντ. Ούτε εμείς Αμερικανάκια...

 

Η ΟΜΕ ΟΤΕ με την διαμαρτυρία της για την κατάργηση του επιδόματος προθέρμανσης μας αποκαλύπτει το συλλογικό παραλογισμό και το βάθος του. Η απεμπλοκή απο τον παραλογισμό θα πονέσει.

 

Είναι εύκολο να είμαστε  χαιρέκακοι και  εύκολοι τιμητές των Φωτόπουλων. Το δύσκολο είναι να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε τον κοινό νου χωρίς εμπάθεια  και με συναίσθηση ότι το ξεσκέπασμα της πλάνης, πως δηλαδή θα είμαστε για πάντα εξασφαλισμένοι, κάνει τους μεν αφελώς πλανηθέντες θυμωμένους, τους δε απο ιδιοτέλεια υποστηρικτές τέτοιων λογικών (βλ επαγγελματίες συνδικαλιστές) επικίνδυνους.

 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι όλοι θα πονέσουμε, είτε σαν θύματα είτε σαν θύτες.

 

Παρακάτω σας παραθέτω μερικά επιδόματα που βρήκα.

Δικαιώματα ελέγχου αποθήκευσης καυσίμων (ΔΕΔΑΚ) - υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Δικαιώματα βεβαίωσης είσπραξης εσόδων υπέρ τρίτων (ΔΙΒΕΤ) - υπουργείο Οικονομικών

Δικαιώματα εκτέλεσης τελωνειακών εργασιών (ΔΕΤΕ) - τελωνειακοί

Δικαιώματα εκτέλεσης χημικών εργασιών (ΔΕΤΕ) - Γενικό Χημείο του Κράτους

Ειδικά επιδόματα υπαλλήλων υπουργείου Εσωτερικών και υπ. Εξωτερικών

Ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης (δικαστικοί, γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίων).

Επίδομα μηχανικών, γεωλόγων, γεωτεχνικών (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης)

Επίδομα «αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων» (υπουργείο Δικαιοσύνης)

Ειδικό επίδομα υπαλλήλων γ.γ. Αθλητισμού

Ειδικό επίδομα υπαλλήλων διαχειριστικών αρχών

Ειδικό επίδομα σωφρονιστικών υπαλλήλων

Ειδικό επίδομα υπαλλήλων Πολιτικής αεροπορίας

Ειδικό επίδομα Ελεγκτών Πολιτικής Αεροπορίας

Ειδικό επίδομα εξεταστών και βοηθών εξεταστών στο υπουργείο Μεταφορών

Επίδομα που καταβάλλεται στους μηχανικούς από ειδικό λογαριασμό.

Ειδική αμοιβή στους διοικητικούς υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας

Επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (εκπαιδευτικοί)

 

ΔΕΚΟ

Επίδομα παραλαβής - παράδοσης λεωφορείων.

Επίδομα διαχειριστικών λαθών.

Χιλιομετρικό επίδομα

Επίδομα οδηγών τρόλεϊ για την τοποθέτηση της «κεραίας»

Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης (ΕΘΕΛ)

 

Και νάταν μόνο αυτά...

Δυστυχώς ο κοινός νους δεν επιδοτείται.

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

Σχόλια

22/06 22:45  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Θα διαφωνήσω φίλτατε Γιώργο.
Αισθάνομαι και ΧΑΙΡΕΚΑΚΟΣ και ΤΙΜΗΤΗΣ.
Όχι για μένα, αλλά εκ μέρους των εργαζόμενων σε εμένα.
Ναι, είμαι εργοδότης... Ναι, δημιούργησα και προσπαθώ να διατηρήσω θέσεις ΕΡΓΑΣΙΑΣ. "Δικό μου λάθος"...
Πως το έλεγε ο "σιδερένιος" <τότε>; Κάπως σε: "ο κόσμος του φωτός κόντρα στον κόσμο του σκότους".
Ε, ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ!
Ο Κόσμος της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, της ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, της (όποιας) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, όπου συμβάλλουν πρωταγωνιστούν οι Σχεδιάστριές "μου" και οι <ΑΛΛΟΙ/ΕΣ>.
Όχι τώρα, από <εξεπανέκαθεν>, όταν τα επιτόκια του <Κεφαλαίου Κίνησης> ήταν +25% για να τις πληρώσω και αγωνιούσαν μαζί μου, γνώριζαν τι σημαίνει "δεν εισπράξαμε" και τι "τραβάω για να πληρωθούνε", τα ΞΕΝΥΧΤΙΑ και τα ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑΤΑ τους.
Την προσπάθεια ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ της ομάδας μας.
Ενώ η "εξαδέλφη" τους στον ΟΤΕ (και τον κάθε ΟΤΕ)...
Θα προσέθετα, εκ μέρους τους "φωτιά και τσεκούρι στους κηφήνες", αλλά δεν τις ρώτησα...
22/06 22:49  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Όταν δε οι κηφήνες επενδύονται και μανδύα "αριστερό και προοδευτικό" ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ!
23/06 00:41  bartok
Αγαπητέ Μαικήνα,

Είναι προφανές ότι "πατησες κάλο" και μάλιστα μέσα σε στενό παπούτσι!
Καταλαβάινω βέβαια το σκεπτικό σου: Ακόμα και σε αυτό το χάος πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχαραιμία μας και την ορθή μας κρίση. Όμως... Το ξέσπασμα του, κατά τα άλλα ψυχραιμότατου και λογικου, Τ. Κ., ίσως δείχνει ότι υπάρχει ένας κόσμος που πλέον έχει εντοπίσει το πρόβλημα για το οποίο -ακόμα - οι πολιτικοί μας και η πλειοψηφία των ΜΜΕ, είναι στο "άλλα λόγια..."
Δείτε σχετικά και την ανάρτηση, με αφορμή το θέμα της "αγανάκτησης" στο blog ks όπου
τίθεται ευθέως το ζήτημα πως υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος του οποίου οι απόψεις (αλλά και τα συμφέροντα), δεν εκφράζονται από κανένα τρέχοντα και ακουόμενο λόγο.
23/06 13:53  Μαικήνας
Τριανταφυλλε και Bartok. Δεν υπερασπίζομαι τους κυφηνες. Αλλά επισημαίνω το πρόβλημα ότι κάποιος που μεγάλωσε σαν κυφήνας πιθανά δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι κυφήνας. Για αυτό και μίλησα για εκ προθέσεως και εν αγνοία. Οι εκ προθέσεως καλύπτονται πίσω απο τους εν αγνοία. Το πρόβλημα είναι ότι και οι δύο δημιουργούν πρόβλημα.
Για τον προοδευτικό και αριστερό μανδύα φίλε Τριαντάφυλλε δεν μπόρώ παρα να συμφωνήσω. Οι ευθύνες της αριστεράς είναι πελώριες. Διαβαζα σήμερα (το έκανα και αυτό) μια εμβρθύ ανάλυση 35 σελίδων του Σύριζα για την οικονομική κρίση. Μην πολυλογώ, πήγα αμέσως στο κεφάλαιο δημόσιο. Εκεί με πολλά λόγια κλπκλπ διατυπώθηκε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των υπαλλήλων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά η ποιότητα της εργασίας. Το ζητούμενο κατ αυτούς δεν είναι η μέιωση αλλά ο ποιοτικός επανασχεδιασμός. Με τέτοια μυαλά καταλαβαίνετε. Ας ελπίσουμε ότι δεν περνάει η μπογιά τους.
23/06 15:54  mdana
Πράγματι, ακόμη και τα πιο μεγάλα εγκλήματα έχουν ηθικό έρεισμα στη συνείδηση του εγκληματία.

Στους κατήγορους δεν αρέσει η παραπάνω διαπίστωση γιατί ενίοτε λειτουργεί ως ελαφρυντικό.
23/06 17:03  ks
mdana συμφωνω με τη διαπιστωση σου. Ας μην δινουμε υποσταση στις συλλογικες συνισταμενες, που θα θελαμε να ειναι το αποτελεσμα των προσπαθειων μας: αυτες μαλλον δεν επιθυμουνται απο κανενα νοημα καμιας συνιστωσας. Ας μην περιμενουμε ηρωικες υπερβασεις απο κανενα.
Αν γινουμε περισσοτεροι και ικανοτεροι οσοι σκεφτομαστε ετσι (ή αλλιως), τοτε και οι αποψεις μας θα γινουν κεντρικο νοημα και θα βαζουν τους στοχους, παντα μεσα απο τη συγκρουση με τους αντιθετους. Η παρουσα ροη εξελιξεων δεν παυει να ειναι μια συγκρουση ποταπων επιδιωξεων, αλλο αν ο μελλοντικος ιστορικος προσδιορισει ηθικες και ηρωικες συνισταμενες. Οι συνισταμενες που σημερα επιδιωκουμε ειναι αυτες που το παρελθον μας εχει υποδειξει ως επιθυμητες και αγαθες. Υπαρχει παντα αυτη η κρισιμη χρονικη καθυστερηση στην ιστορια. ΑΛλο παικτης στο παρον και αλλο παρατηρητης απο το μελλον.
23/06 20:01  Μαικήνας
Αν προσπαθώ να είμαι νηφάλιος δεν είναι επειδή δεν εξανίσταμαι. Απο την άλλη πάλι όπως λέει και ο ΚΣ δεν μπορούμε να περιμένουμε ηρωισμούς απο κανέναν. Και φυσικά η φράση του: <<Αν γινουμε περισσοτεροι και ικανοτεροι οσοι σκεφτομαστε ετσι (ή αλλιως), τοτε και οι αποψεις μας θα γινουν κεντρικο νοημα και θα βαζουν τους στοχους, παντα μεσα απο τη συγκρουση με τους αντιθετους>>

ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.
Αυτο άλλωστε παλευουμε όλοι μας κρατώντας ένα μπλογκ ή σχολιάζοντας
24/06 00:39  cornelsen
Όλη αυτή η ιστορία με τα επιδόματα αφενός "διυλίζει τον κώνωπα" και αφετέρου δημιουργεί εντυπώσεις -και μόνο.

"Μελέτη για τις μισθολογικές εξελίξεις στο δημόσιο"
σελ. 96 Ο μισθός ενός νεοδιοριζόμενου ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥ είναι 984€ μικτά.
σελ. 97 κίνητρο απόδοσης 100€ μικτά
σελ. 102 επίδομα Υπ.Τ.Α. 450€ μικτά
Σύνολο 1534€ μικτά, 1150€ καθαρά

Είναι υπερβολικός ο μισθός των 1150€ για έναν πτυχιούχο;
Ποιόν πειράζει αν τα επιπλέον τού βασικού μισθού χρήματα βαφτίζονται "επίδομα προθέρμανσης"; Μήπως ο εργαζόμενος επέλεξε το όνομα ή μήπως εκείνος επέλεξε την επιδοματική πολιτική αντί των ξεκάθαρων λύσεων; Μπορεί να γίνει κατανοητό ότι η επιδοματική πολιτική γίνεται μόνο και μόνο για να μην είναι μεγάλη η σύνταξη;
24/06 02:16  bartok
Αγαπητέ cornelesen,

Συγχωρέστε μου την αντίρρηση αλλά βλέπω να αθροίζετε νούμερα που υποννοούν "διορισμο στο Δημόσιο". Ο ίδιος ακριβώς πτυχιούχος (αν δεν έχει "βύσμα", "μόρια" ή ότι άλλο "κοινωνικά ευαίσθητο" ή κομματικά αποτελεσματικό), θα πάει - θέλοντας και μη να βρει δουλειά ΑΝ, είναι τυχερός - στον ιδιωτικό τομέα. Τί απ' όλα αυτά που λέτε από πάνω θα βρει εκεί;
Και μην σπεύσετε να μου απαντήσετε (όπως έκανε απόψε το καταδρομικό Κανέλλη στο MEGA), με θεωρίες περί "δίκαιης αμοιβής", καπιταλισμού, παγκοσμιοποίησης και τέτοια.
Αυτή τη στιγμή, της ύστατης κρίσης, το πολιτικό σύστημα επιλέγει να επιχορηγεί με 700 εκατομμύρια ευρώ τις συντάξεις των ΟΤΕτζίδων και των ΔΕΗτζίδων (μέσος όρος μία τριάρα μηνιαίως), δεν έχει κλείσει ούτε μία άχρηστη υπηρεσία ή οργανισμό του Δημοσίου και για να κάνει οικονομία ετοιμάζεται να κόψει από το ΕΚΑΣ.
Ερωτώ λοιπόν ως παλιός (αλλά όχι πλέον) αριστερός: Είναι αυτό κάποιου είδος "σοσιαλιστικό μοντέλο" Greek style;
Σ' αυτά θέλουμε απαντήσεις και ας αφήσουμε αυτούς που ακόμα μιλούν αντιγράφοντας, με το όγδοο καρμπόν, τις -πάλαι ποτέ κραταιές- αριστερόστροφες ή αριστερές θεωρίες. Καλό παράδειγμα αυτής της λογικής, στο οποίο σας παραπέμπω, η πρόσφατη "οικονομική μελέτη" του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πρόβλημα. 36 σελίδες, για να ξέρετε να αντέξετε...
24/06 10:01  cornelsen
Bartok, όλα σε ένα.
Προφανώς δεν έγινα κατανοητός. Η φιλολογία περί επιδομάτων δεν είναι παρά τμήμα της γενικότερης προπαγάνδας που στρέφεται εναντίον του κόσμου της μισθωτής εργασίας. Και το ξαναλέω: τα ποικιλώνυμα επιδόματα (και οι πλασματικές υπερωρίες) δόθηκαν αντί μισθολογικών αυξήσεων. Αντί να δίνει ο ΥΠΟΙΚ μισθούς, έδινε επιδόματα. Τώρα έρχεται να τα κατηγορήσει με την βοήθεια των πληρωμένων κοντυλοφόρων του.

Ένας πρώην αριστερός βλέπει ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία ΔΕΗ, ΟΤΕ παίρνουν επιχορήγηση. Να προσθέσω δε ότι και ο ΟΓΑ (που δεν καλύπτει ασφαλιστικά Δημόσιο ή ΔΕΚΟ) παίρνει επιχορήγηση 4,95 δις€. Ο πρώην αριστερός δεν θυμάται όμως ούτε τις πρόωρες αποχωρήσεις που επέβαλε η κυβέρνηση ούτε τα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν από τα αποθεματικά των Ταμείων στους επιχειρηματίες μας για να τα κάνουν «επενδύσεις» στην Ελβετία. Ούτε έχει ακούσει για δομημένα ομόλογα ή μετοχές που είναι φορτωμένα στους ισολογισμούς των Ταμείων. Ούτε έχει διαβάσει για την ακίνητη περιουσία που έχει μείνει επί χρόνια αναξιοποίητη ώστε να κερδίζουν οι «φίλοι» των κυβερνήσεων που τώρα μας λένε «μαζί τα φάγαμε». Ούτε έχει υπόψη του πως η εισφοροδιαφυγή φτάνει στο 25% ή ότι οι βεβαιωμένες οφειλές προς τα Ταμεία φτάνουν τα 15 δις€. Ούτε πως τα ασφαλιστικά Ταμεία ξοδεύουν τεράστια ποσά για υγειονομική περίθαλψη πολύ πάνω από τον μ.ο. της ΕΕ.

Μήπως ένας πρώην αριστερός μπορεί να εξηγήσει γιατί οι ΗΠΑ έχουν 100% δημόσιο και 350% συνολικό χρέος, γιατί η Ιαπωνία έχει δημόσιο χρέος 200% (με μισθολογικό κόστος δημοσίου 6% του ΑΕΠ) ενώ η Δανία έχει δημόσιο χρέος 50% (με μισθολογικό κόστος δημοσίου 17% του ΑΕΠ); Όταν αρχίσει να απαντά στο ερώτημα θα έχει καταλάβει γιατί δεν είναι ΤΩΡΑ αριστερός.
25/06 14:35  bartok
Αγαπητέ cornelesen,
Είχα αρχίσει προχθές να γράφω μία απάντηση στα παραπάνω, την οποία δυστυχώς έφαγε η "ηλεκτρονική μαρμάγκα". Ενώ την έστελνα η σύνδεση έπεσε, ο υπολογιστής μπλόκαρε και την άλλη μέρα ανακάλυψα ότι δεν έφτασε ποτέ.
Δεν θα αποπειραθώ να απαντήσω και ο λόγος είναι απλός: Τα νούμερα στα οποία αναφέρεσαι τα έχω δει και μάλλονισχύουν, αλλά είναι μόνο μέρος της εικόνας. Για να ετσιάσω στο σημαντικότερο που "ξεχνάς": Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΒΑΣΗ αυτών των χωρών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την περίπου ανύπαρκτη δικιά μας. Θα μπορούσα να επεκταθώ και σε άλλα σημεία, όπως τα "θαλασσοδάνεια" (αλήθεια ποιοι συνδικαλιστές και γιατί τα δέχτηκαν;), όμως δεν θα το κάνω. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να αναπαράγουμε σε ηλεκτρονική μορφή τα πηγαδάκια της Ομόνοιας την εποχή της Μεταπολίτευσης, αλλά ούτε και τις σελίδες "διαλόγου" στο ΑΝΤΙ.
Είναι σαφές και από την συζήτηση που τρέχει τώρα στην επόμενη ανάρτηση, ότι η σκέψη σου καθορίζεται από ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό πλαίσιο, κατά τη γνώμη μου πλήρως παρωχημένο το οποίο χάριν της "ιδεολογικής ορθότητας" άφήνει έξω τεράστια κομμάτια της τρέχουσας πραγματικότητας και επιλεκτικά εστιάζει σε κάποια άλλα.
Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ πλέον να παρακολουθώ τέτοιες λογικές και πιθανά γι' αυτό δηλώνω και "πρώην".
25/06 16:51  cornelsen
Τα "πηγαδάκια τής Ομόνοιας" (τα οποία δεν με ενδιαφέρουν και ούτε συμμετείχα) δεν παραθέτουν στοιχεία. Απλώς αναπαράγουν αστικούς μύθους και την προπαγάνδα τού συστήματος.

Όσο για τα "θαλασσοδάνεια" μπορείς να ρωτήσεις τις "υπεύθυνες" κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που τα έδιναν -και όσους ψήφιζαν τα κόμματα αυτά. Ούτε οι εργατοπατέρες, ούτε οι συνδικαλιστές, ούτε οι εργαζόμενοι (τρεις κατηγορίες που συχέεις) είχαν θεσμικό δικαίωμα να τα παραχωρήσουν. Κάποιοι δε από αυτούς είχαν καταγγείλει την διαδικασία αλλά η κοινωνία μας είχε αλλού το μυαλό της.

"Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΒΑΣΗ αυτών των χωρών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την περίπου ανύπαρκτη δικιά μας."
Αυτό σε τι εμπόδιζε τις κυβερνήσεις να φορολογούν το κεφάλαιο στον μ.ο. τής ΕΕ και όχι στο μισό (15% στην Ελλάδα, 30% στην ΕΕ); Πράγμα που θυμούνται να κάνουν όταν πρέπει να φορολογήσουν την εργασία (35% στην Ελλάδα, 35% στην ΕΕ). Με αποτέλεσμα το 31% τού ΑΕΠ (μισθοί και συντάξεις) να πληρώνει το 52% των άμεσων και το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των έμμεσων φόρων.
26/06 12:33  bartok
Οι αριθμοί που παραθέτεις επιδέχονται και άλλης ανάγνωσης. Όμως εγώ στέκομαι σε κάτι άλλο για μένα πιο ενδεικτικό της αδυναμίας συνεννόησης: Στα "πηγαδάκια της Ομόνοιας" εκείνης της εποχής συμμετείχαν αριστεροί κυρίως, κάθε κοπής και τάσης, καθώς διάχυτη στον ευρύτερο χώρο τότε ήταν η άποψη ότι "επίκειται η Επανάσταση", επειδή -τί άλλο;- το αστικό σύστημα καταρρέε "μέσα από τις αντιφάσεις του". Ακόμα και οι (πρώτοι τότε), Πασόκοι τραβούσαν ζόρι εκεί.
Να εικάσω ότι όλοι αυτοί "αναπαρήγαγαν αστικούς μύθους";
Όμως... Είναι τέτοιες ατάκες αγαπητέ cornelesen που με πείθουν ότι δεν έχει νόημα να κουβεντιάζουμε. Κουραζόμαστε και οι δύο χώρις λόγο και πιθανά κουράζουμε και όσους μας διαβάζουν.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις