Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


2/10/2009 δηλώσεις πριν την επάνοδο / Ποιός φταίει ο ψεύτης ή ο αφελής;
821 αναγνώστες
Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011
12:35

Το να κοιτάζει κανείς πίσω, για άλλους είναι βαρετό και για άλλους ανούσιο, αφου το τώρα έχει σημασία.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που πιστεύουν ότι η αναδρομή στο παρελθόν, μας βοηθάει να καταλάβουμε που κάναμε το λάθος. Όπως και σε μια αποτυχημένη σχέση, καταλαβαίνουμε ότι υπήρχαν σημάδια που δεν τα βλέπαμε τυφλωμένοι απο το πάθος ή την ελπίδα ότι τα πράγματα θα φιάξουν, έτσι στην ψήφο κοιτάζοντας πίσω βλέπουμε αυτό που τότε δεν θέλαμε να δούμε.

Οι Αγγλοσάξωνες λένε "its too good to be true". Απο εκεί ξεκινάει η ηθελημένη πλάνη.

Σας παραθέτω λοιπόν την τελευταία συνέντευξη  τύπου του κου Παπακωνσταντίνου σαν εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στις 2 Οκτωβρίου του 2009, δύο μέρες πριν τις εκλογές.Αν αντέχετε διαβάστε. Είναι μια καλή αφορμή για στοχασμό.  Τα σχόλια δικά σας.

 

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

ΥΓ  Τα bold δικά μου.

 

 

 

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

 

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλό μεσημέρι. Σήμερα ολοκληρώνεται η επίσημη προεκλογική περίοδος. Την Κυριακή, το λόγο πλέον έχουν οι πολίτες.

Σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, το ΠΑΣΟΚ έκανε πολύ συγκεκριμένες επιλογές όσον αφορά την προεκλογική μας εκστρατεία. Είμαστε σε μια συγκυρία όπου έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική, η φερεγγυότητα του πολιτικού συστήματος είναι σε αμφισβήτηση και ταυτόχρονα, βέβαια, δοκιμάζεται η μέση ελληνική οικογένεια, που αναζητεί με αγωνία, ένα παράθυρο ελπίδας για το αύριο.

Με βάση αυτά, το ΠΑΣΟΚ όφειλε -και αυτό έκανε- να προσέλθει μπροστά στους Έλληνες πολίτες, με απολύτως σαφείς θέσεις, με ένα λόγο, που ρίχνει το βάρος στις δικές μας προτάσεις, αλλά και με μια καμπάνια που σέβεται τους πολίτες.

Ξεκινήσαμε με μια δέσμευση, με ένα τρίπτυχο: καθαρά λεφτά, καθαρό περιβάλλον, καθαρές κουβέντες. Χρηματοδότηση μόνο από την κρατική επιχορήγηση και από τα μέλη μας. Σεβασμό στο περιβάλλον στην προεκλογική καμπάνια, με μόνο ένα φυλλάδιο για κάθε υποψήφιο και με τη μόνιμη απόφασή μας να καταργήσουμε τις γιγαντοαφίσες που ρυπαίνουν και ενοχλούν.

Και βέβαια, με την αναβάθμιση του πολιτικού λόγου, με την επιλογή μας να προτείνουμε δύο συζητήσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και να σταθούμε μπροστά στους Έλληνες πολίτες με σαφήνεια πολιτικού λόγου.

Το σύνολο της προεκλογικής μας εκστρατείας έδωσε έμφαση στο σχέδιο που παρουσιάσαμε στους πολίτες. Από τη Δ.Ε.Θ., ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε ένα πολύ φιλόδοξο όραμα για τη χώρα, αλλά κι ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, με αναλυτικά μέτρα, με ένα πρόγραμμα 100 πρώτων ημερών, με νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν, για να βγούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται από την κρίση, αλλά και για να ξαναβρούμε τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και στους πολίτες.

Αυτό ήταν και το περιεχόμενο των διαφημιστικών μας μηνυμάτων, που επικέντρωσαν στις προτάσεις μας και στο θετικό μας λόγο. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί αυτή η εκστρατεία έτυχε πολύ καλής αποδοχής από τους πολίτες. Και αυτό για ένα πολύ απλό λόγο: Απαντούσε με σαφήνεια στα βασικά ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες, πού θέλουμε να πάει η χώρα, με ποιους, γιατί και πώς; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντήσαμε, σε αυτά τα ερωτήματα τοποθετηθήκαμε και προβάλλαμε ένα δρόμο ενότητας όλων των Ελλήνων.

***

Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία διεξήγαγε δυστυχώς μια αμυντική, διχαστική, πολωτική, κινδυνολογική εκστρατεία. Μια εκστρατεία, που επικεντρώθηκε σε αρνητικά μηνύματα. Είναι νομίζω πρωτοφανές για μια κυβέρνηση, να προσέρχεται στις εκλογές όχι  υπερασπιζόμενη το έργο της, όχι παρουσιάζοντας ένα όραμα για τη χώρα, αλλά επιτιθέμενη στην αντιπολίτευση.

Η Νέα Δημοκρατία, ήδη από την προεκλογική εκστρατεία, βρέθηκε στη θέση της αντιπολίτευσης. Ήταν σαφές νομίζω στους πολίτες ότι η θέση της ήταν εξ αρχής υπονομευμένη, ακριβώς γιατί δεν προέβαλε κανένα όραμα, κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη χώρα και γιατί δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει γιατί διεκδικεί μια τρίτη ευκαιρία από τους Έλληνες πολίτες.

Και χαρακτηριστικό βεβαίως αυτής της τακτικής της Νέας Δημοκρατίας και της επιλογής που έκανε, ήταν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διαφημιστικών της μηνυμάτων, είχαν αντιπολιτευτικό χαρακτήρα. Ελάχιστα ήταν τα μηνύματά της που έδιναν ένα θετικό μήνυμα στον πολίτη.

Όμως, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, δεν κερδίζεις ποτέ χωρίς θετικό λόγο. Δεν εμπνέεις εμπιστοσύνη, αν δεν μιλήσεις για λύσεις, αν δεν δείξεις το δρόμο που προτείνεις. Η ρητορική «είμαι υπεύθυνος, σας λέω την αλήθεια, ψηφίστε με» δεν περνάει στους πολίτες, για ένα απλό λόγο: γιατί διαψεύδεται πλήρως από τις πράξεις μιας εξαετούς κυβερνητικής πορείας.

Γι' αυτό, το δίλημμα που έβαλε η Νέα Δημοκρατία περί «υπευθυνότητας ή ανευθυνότητας», δεν μπόρεσε ποτέ να επισκιάσει το πραγματικό δίλημμα των εκλογών, δηλαδή αν θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία τέλματος και παρακμής, ή αν θα ξεκινήσουμε όλοι μαζί μια νέα πορεία. Και με βάση αυτό το δίλημμα, το λόγο έχουν οι πολίτες την Κυριακή.

***

Χθες, παρακολουθήσαμε όλοι μια πραγματικά εντυπωσιακή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ και την ομιλία του Προέδρου στο Πεδίο του Άρεως. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε μια ομιλία πολύ πλούσια σε μηνύματα, απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες, λέγοντάς τους ότι ποτέ στο παρελθόν δεν μας ένωσαν τόσες πολλές αλήθειες, ποτέ δεν μοιραστήκαμε τόσες πολλές αγωνίες, ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο πιεστική η ανάγκη να αλλάξουμε σελίδα.

Απευθύνθηκε σε όλους όσοι πονάνε αυτόν τον τόπο και πληγώνονται βλέποντας την πατρίδα μας αδύναμη, να χάνει ευκαιρίες. Σε όσους δεν έχουν ακόμη αποφασίσει, σε όσους αγωνίζονται για το περιβάλλον, σε όσους ζητούν μια κυβέρνηση αποφασιστική, με σοβαρότητα, με βούληση για νοικοκύρεμα, σε όσους αναζήτησαν τη διαφάνεια από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν την βρήκαν.

Στους νέους, στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους συνταξιούχους, στους επαγγελματίες, στη μέση ελληνική οικογένεια, στους μικρομεσαίους που τα μαγαζιά τους μαραζώνουν, σε όλους αυτούς, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε: «Ελάτε, πάμε μαζί, για να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα». Ένα μήνυμα πολύ δυνατό, που ακούστηκε σε όλη τη χώρα μας.

***

Στον αντίποδα, στη Σύρο ακούσαμε έναν πρωθυπουργό, ο οποίος επανέλαβε το γνωστό ρεφρέν «το ΠΑΣΟΚ φταίει για όλα, το ΠΑΣΟΚ μας εμπόδισε να κάνουμε τη δουλειά μας, το ΠΑΣΟΚ και η διεθνής κρίση είναι ο λόγος για τον οποίο η χώρα μας είναι σήμερα...», ένα μήνυμα, το οποίο δεν περνάει στους Έλληνες πολίτες. Και δεν περνάει, γιατί δεν συνοδεύεται ούτε από αλήθειες, αλλά ούτε κι από ένα πρόγραμμα για τη χώρα, για την επόμενη μέρα.

***

Θέλω να ολοκληρώσω τις τελευταίες δηλώσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, για να επανέλθω σε ένα ζήτημα, το οποίο παρακολουθούμε με προσοχή από τη στιγμή που προκηρύχθηκαν οι εκλογές και που, δυστυχώς, κάθε μέρα έχει και νέα επεισόδια. Μιλώ για το όργιο πελατειακών προσλήψεων και σπατάλης, που γίνεται αυτή τη στιγμή σε όλο το δημόσιο τομέα.

Οι καταγγελίες δεν σταματούν, έχουμε νέες καταγγελίες. Παράδειγμα: «ΤΡΑΜ Α.Ε.», για ληψη σχεδόν 200 ατόμων μετά την προκήρυξη των εκλογών. Αυτό συμβαίνει παντού. Εμείς το λέμε καθαρά: θα ελέγξουμε τη νομιμότητα όλων αυτών των αποφάσεων την επόμενη μέρα. Θα το κάνουμε, γιατί το χρωστάμε στους Έλληνες πολίτες, γιατί είναι ζήτημα ευθύνης.

Είναι ζήτημα ευθύνης, για παράδειγμα στη δημόσια τηλεόραση, να μην υπάρχουν ανανεώσεις συμβάσεων την τελευταία στιγμή, σε ποσά που αντιστοιχούν στους μισθούς ενός γιατρού για 4 και 5 μήνες, για άτομα αμφισβητούμενης αρμοδιότητας και ρόλου. Είναι ευθύνη μας να βεβαιωθούμε ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, μαθαίνουμε ότι το Ecofin πήρε μια απόφαση που λίγο ως πολύ λέει να χαλαρώσουν λίγο τα μέτρα επιτήρησης και ότι θα υπάρχει το ενδεχόμενο να μην είναι τόσο ασφυκτικά τα πλαίσια από τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα για το θέμα, να μπορούν να κάνουν κάποια επιπλέον, να δώσουν περισσότερα χρήματα στους Έλληνες πολίτες.

                        Και θα ήθελα το σχόλιό σας, πώς το σχολιάζετε αυτό;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Γιακουμή, η συζήτηση στο άτυπο ΕCOFIN χθες στην οποία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επέλεξε να μην παραστεί και να μην συμμετάσχει, επιβεβαίωσε αυτό το οποίο εμείς λέμε εδώ και πολύ καιρό, που είναι ότι σε μία κατάσταση ύφεσης, αυτό που προέχει είναι να αντιμετωπιστεί η ύφεση, να αντιμετωπιστεί η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα, να αντιμετωπιστεί η ανεργία και, βεβαίως, να ξεκινήσει και το νοικοκύρεμα, αλλά με πρώτο στόχο να μπει πάλι μπροστά η οικονομία.

                        Εμείς αισθανόμαστε δικαιωμένοι για το γεγονός ότι η συζήτηση είναι σ' αυτή την κατεύθυνση, γι' αυτό και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι, η διαπραγμάτευση την οποία θα κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη μέρα, πάνω σε ένα συγκεκριμένο, απολύτως ρεαλιστικό τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα είναι επιτυχής, για να έχει η χώρα μας το χρόνο και να αναθερμάνει την οικονομία, αλλά και να ξεκινήσει το μεγάλο πρόγραμμα του συμμαζέματος των δημοσίων οικονομικών.

Μ. ΜΙΧΑΗΛ: Ακόμα και τώρα που λίγες ώρες μένουν μέχρι να κλείσει και τυπικά η προεκλογική περίοδος, έχετε εικόνα ποια στοιχεία υπάρχουν επίσημα δοθεί από την Ελλάδα στην Commission; Θα τα ζητήσετε αν δεν τα έχετε επισήμως; Για να μάθουμε κι εμείς τέλος πάντων πριν πάμε να ψηφίσουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται η οικονομία;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι πράγματι πρωτοφανές το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Στατιστική Υπηρεσία γνωρίζουν την εκτίμηση της κυβέρνησης για το πόσο έκλεισε πέρσι ο προϋπολογισμός και την πρόβλεψη της κυβέρνησης για το πόσο θα κλείσει φέτος. Ο Έλληνας πολίτης, που έρχεται σε δυο μέρες στην κάλπη για να ψηφίσει και ο οποίος προσπαθεί να αποφασίσει και να αντιμετωπίσει το δίλημμα που έχει, δεν έχει αυτά τα στοιχεία. Εμείς κάθε μέρα ζητάμε αυτά τα στοιχεία. Και σήμερα, επαναλαμβάνουμε ότι αποτελεί την αυτονόητη υποχρέωση της κυβέρνησης, να ανακοινώσει επίσημα τα στοιχεία που έχει δώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχω τρεις ερωτήσεις. Η πρώτη. Δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα, ότι ο κ. Παπανδρέου έστειλε γράμμα στον Ζαν Κλοντ Τρισέ να του ζητήσει την άδεια να απομακρύνει τον κ. Προβόπουλο.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το διαψεύδω κατηγορηματικά.

Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Το διαψεύδετε. Το δεύτερο. Δεν μας έχετε εξηγήσει πειστικά γιατί αργήσατε τόσο να βγάλετε το πρόγραμμα και το βάλατε στο διαδίκτυο, όπως ξέρετε η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι ανεκπαίδευτη στο διαδίκτυο και δεν τον βγάλατε σε βιβλία και δεν το βγάλατε και πιο νωρίς, ώστε να κριθείτε και να επικριθείτε αν χρειάζεται;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Σιδέρη, το πρόγραμμά μας που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο χθες, δεν είναι κάτι το καινούργιο. Είναι η κωδικοποίηση του συνόλου των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει εδώ και καιρό απέναντι στους Έλληνες πολίτες.

                        Οι δεσμεύσεις μας για την πράσινη ανάπτυξη κυκλοφόρησαν σε βιβλίο, το οποίο μοιράστηκε και συζητήθηκε. Το ίδιο και οι δεσμεύσεις μας για την παιδεία. Επίσης, οι δεσμεύσεις μας για την ανάταξη της οικονομίας είναι πάρα πολύ γνωστές, τις έχει επαναλάβει πολλές φορές ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται στο διαδίκτυο εδώ και πολύ καιρό, έχουν μοιραστεί.

                        Άρα, λοιπόν, αυτό που κάναμε χθες είναι να μαζέψουμε, να κωδικοποιήσουμε και να δώσουμε τη συνοπτική παρουσίαση του κυβερνητικού μας προγράμματος. Αυτό είναι στο διαδίκτυο. Και δεν κρινόμαστε από το χθεσινό κείμενο, αλλά απ' αυτά που έχουμε πει και έχουμε διατυπώσει με μεγάλη σαφήνεια εδώ και πολύ καιρό.

Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Και τρίτο. Είπατε ότι οι πολίτες σάς καταλάβανε. Στο αιώνιο ερώτημα, που θα βρείτε τα λεφτά, πιστεύετε ότι οι πολίτες σάς καταλάβανε;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πιστεύω πως οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι, αυτός που θέλει, βρίσκει τους πόρους για να κάνει τις πολιτικές του σε όφελος των πολιτών. Έχουν καταλάβει ότι λεφτά πετάχτηκαν, λεφτά χαρίστηκαν και μία νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έχει τις σωστές προτεραιότητες για να μπορέσει να βρει χρήματα από την ανάπτυξη, από την πάταξη της φοροδιαφυγής, από τον πλούτο που δεν πληρώνει σήμερα αυτά που θα έπρεπε να πληρώνει, από το συμμάζεμα των δαπανών, από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, από την επανεξέταση μίας σειράς προγραμμάτων που υπάρχουν.   

                        Άρα, οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα χρήματα βρίσκονται και θα βρεθούν.

ΑΝΔΡ. ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Η αυτοδυναμία έχει κλειδώσει;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τίποτα δεν κλειδώνει, πριν κλειδώσει η τελευταία κάλπη, στο τελευταίο χωριό, στην τελευταία γωνιά της χώρας.

Γ. ΜΗΛΙΩΝΗΣ: Στο Ζάππειο ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τους διεθνείς οικονομολόγους. Το ένα που θέλω να διευκρινίσετε είναι τι θα πει, «θα βοηθήσουν»; Είχε πει να βοηθήσουν, τι θα βοηθήσουν; Πώς βοηθάει κάποιος με την έννοια, δεν θα έχει κάποιο θεσμικό ρόλο; Θα είναι άτυπος σύμβουλος; Τι ακριβώς θα είναι;

                        Και το δεύτερο, οι οικονομολόγοι αυτοί προέρχονται από σχολές με πολύ συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό. Είναι σίγουρο ότι με την μεγάλη μάζα των οπαδών σας οι απόψεις τους συμπίπτουν;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κατ' αρχάς, να πάρω το δεύτερο ερώτημά σας. Υπάρχουν διάφορα ονόματα οικονομολόγων, που έχουν δει τη δημοσιότητα. Εγώ δεν επιβεβαιώνω τα ονόματα αυτά, ένας εξ αυτών, όμως, ο καθηγητής Τζόζεφ Στίγκλιτζ, είναι γνωστό ότι συνεργάζεται εδώ και καιρό με τη Σοσιαλιστική Διεθνή και με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Οι απόψεις του είναι γνωστές και είναι προοδευτικές απόψεις, στον αντίποδα πολλών νεοσυντηρητικών οικονομολόγων.

                        Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι υπάρχουν και θα λειτουργήσουν τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας. Θα υπάρξει πρωθυπουργός, υπουργοί που κάνουν τη δουλειά τους, οι συμβουλευτικές επιτροπές που υπάρχουν ήδη στο ελληνικό κράτος. Και λέμε, ότι ακριβώς επειδή εμείς είμαστε ανοιχτοί στον κόσμο, και το έχει αποδείξει αυτό ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διαδρομή του, θέλουμε να μας συνδράμουν και άνθρωποι εκτός της χώρας, οι οποίοι θα έχουν καινούργιες ιδέες, καινούργιες προτάσεις, τις οποίες θα αξιολογήσουμε.

                        Αυτό λέμε. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.

Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχω και μια απορία. Μαζεύετε βιογραφικά για τους κρατικούς οργανισμούς για τα στελέχη που θα καταλάβουν θέσεις Προέδρων, Διοικητών. Ένα πολιτικό προσωπικό που θα καταλάβει την εξουσία πρέπει να έχει ένα συνεκτικό ιστό και αυτό είναι η ιδεολογία.

                        Αν σας έρθει ένα άριστο βιογραφικό ενός ανθρώπου που απλά είναι τεχνοκράτης, κοιτάει αριθμούς και θα είναι αποτελεσματικός, αλλά θα είναι εκτός της ιδεολογίας σας, δεν θα έχει αυτό το κοινωνικό στίγμα, την κοινωνική ευαισθησία, την στόχευση, πώς θα το λύσετε αυτό;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δύο εισαγωγικές παρατηρήσεις, προτού απαντήσω στο ερώτημά σας. Πρώτον, δεν μαζεύουμε ακόμα βιογραφικά. Θα υπάρξει μια επίσημη διαδικασία, η οποία θα ανακοινωθεί, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών την Κυριακή βεβαίως, την επόμενη μέρα.

Δεύτερον, δεν υπάρχει ζήτημα «κατάληψης της εξουσίας», γιατί υποθέτω πως χρησιμοποιήσατε αυτές τις λέξεις, επειδή συνηθίζεται. Δεν είναι αυτή η αντίληψή μας. Όσοι αναλάβουν θέσεις, αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, δεν καταλαμβάνουν την εξουσία.

                        Τώρα, στο ουσιώδες της ερώτησής σας. Είναι προφανές ότι οι επιλογές αφορούν ανθρώπους, οι οποίοι είναι άξιοι και οι οποίοι βεβαίως θα βοηθήσουν για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Όχι κάποιο άλλο πρόγραμμα, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Μ. ΜΙΧΑΗΛ: Μια διευκρίνιση αν μου επιτρέπετε. Ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξη στο Ζάππειο ανακοίνωσε τρεις κινήσεις για το κυβερνητικό σχήμα και αργότερα απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου μίλησε για το Υπουργείο Υποδομών.

                        Θέλω να μου διευκρινίστε το εξής πολύ απλό. Είναι αυτές μόνο που θα γίνουν, εάν και εφ' όσον κερδίσει τις εκλογές ή να περιμένουμε και άλλες; Προφανώς δεν θα μου πείτε ποιες στο δεύτερο σκέλος, αλλά να ξέρουμε περιμένουμε και άλλες ή ό,τι ανακοινώθηκε, ανακοινώθηκε.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα περιμένετε και άλλες.

Δ ΛΑΓΟΥ: Μέσα σ' αυτές τις άλλες αναμένουμε να έχουμε δύο υπουργούς παρά τω Πρωθυπουργώ, ή αλλιώς Επικρατείας όπως είχε πει το 2007;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτή τη στιγμή, εγώ παραμένω σ' αυτά τα οποία είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διακαναλική συνέντευξη. Τα υπόλοιπα, στις επόμενες μέρες.

ΙΟΡΔ. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, τώρα από τις απαντήσεις μια που το συζητάμε εδώ, στην κυβέρνηση ποιος θα διοικεί; Οι υπουργοί, θα διοικούν οι σύμβουλοι, θα διοικούν αυτές οι επιτροπές, το πρωθυπουργικό γραφείο; Ποιος θα χαράσσει αυτή τη γραμμή; Γιατί πολύ θολά είναι όλα αυτά.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Χασαπόπουλε, τίποτα δεν είναι θολό. Στην κυβέρνηση, υπάρχει ένας πρωθυπουργός, ο οποίος είναι υπεύθυνος απέναντι στους Έλληνες πολίτες για να συντονίσει και να κατευθύνει το κυβερνητικό έργο. Υπάρχουν οι υπουργοί, με συγκεκριμένους τομείς ευθύνης και αυτοί είναι υπεύθυνοι και οι οποίοι επικουρούνται αφ' ενός από συμβούλους και βεβαίως, από τη Δημόσια Διοίκηση, η οποία τους στηρίζει στο έργο τους. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα πράγματα και έτσι συγκεκριμένα θα προχωρήσουμε.

ΙΟΡΔ. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή τώρα, έτσι που το συζητάμε, ο σύμβουλος ή όλοι αυτοί που θα είναι τέλος πάντων δίπλα στους υπουργούς, θα είναι πιο πάνω από τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων. Ένας άνθρωπος που είναι 35 χρόνια σε μια δουλειά ας πούμε και είναι στέλεχος του Υπουργείου, δεν ακούσαμε κάτι, ότι το ΠΑΣΟΚ θ' αξιοποιήσει αυτά τα στελέχη των Υπουργείων.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η Δημόσια Διοίκηση έχει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο και εμείς, εάν ο Ελληνικός λαός μάς δώσει την εντολή, θα κυβερνήσουμε με απόλυτο σεβασμό στο ρόλο που έχει η Δημόσια Διοίκηση, αλλά βέβαια με βάση τις αρχές και το πρόγραμμά μας. Είναι σαφές αυτό. 

                        Και πάντα υπάρχει και βρίσκεται ο καλύτερος τρόπος για να συνεργαστούν η Δημόσια Διοίκηση με τη δομή που έχει, με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα, να κινητοποιήσει κανείς τη Δημόσια Διοίκηση, για να πετύχει τους στόχους τους οποίους θέτει πολιτικά και για τους οποίους έχει εκλέξει ο Ελληνικός λαός τη συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Μια απορία θέλω να σας εκφράσω που έχω: Οι σύμβουλοι οι οποίοι θα κληθούν, με βάση τις γνωριμίες του κ. Παπανδρέου από το εξωτερικό, να συμβάλλουν για την ανόρθωση της οικονομίας αλλά και οποιουδήποτε αλλού χρειαστεί, θα αμειφθούν, θα έχουν κάποιο ρόλο συμβουλευτικό απλώς; Πώς ακριβώς;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όλα αυτά θα τα δούμε στο δρόμο. Ας μην προτρέχουμε. Πάντως, σας διαβεβαιώ πως όλους αυτούς τους ανθρώπους για τους οποίους μιλάμε, το τελευταίο πράγμα που τους ενδιαφέρει στη ζωή τους, είναι να πάρουν λίγα χρήματα παραπάνω από το ελληνικό Δημόσιο.

ΑΝΔΡ. ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Από χθες, από τα τηλεοπτικά Μέσα προβάλλεται το 10λεπτο νομίζω βίντεο με την πολιτική διαδρομή του Γιώργου Παπανδρέου και τον περιγράφει ως γόνο μιας μεγάλης πολιτικής δυναστείας στην Ελλάδα, από τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Ανδρέα Παπανδρέου.

                        Και καταλήγει στο τέλος στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και στην ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ χωρίς ν' ανοίξει μύτη, ότι πρωταγωνίστησε σ' αυτή τη φάση και πουθενά δεν υπάρχει ένα πλάνο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για εκείνη την περίοδο.

                        Έχει τελειώσει ο κ. Σημίτης για το ΠΑΣΟΚ; Μπορεί να είναι σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στην επόμενη κυβέρνηση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επανέρχεστε συχνά σε παρόμοιες ερωτήσεις. Όλοι γνωρίζετε τη διαδρομή, την προσφορά του τέως πρωθυπουργού. Η προσφορά αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί κατά κανένα τρόπο.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Χθες υπήρξε μια δήλωση του κ. Σηφουνάκη, σύμφωνα με την οποία αν δεν κάνω λάθος, καταγγέλλει τη σημερινή κυβέρνηση για προσπάθεια να αποκόψει την πρόσβαση κάποιων ψηφοφόρων στα νησιά τους και αυτό το κάνει μέσα από την Υπηρεσία  Πολιτικής  Αεροπορίας που καθιστά μη επαρκή τα αεροσκάφη της Olympic Air. Σήμερα το πρωί με διαβεβαίωσαν από την Olympic Air ότι αυτό το πρόβλημα έχει λυθεί. Είναι έτσι;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν είναι έτσι, χαιρόμαστε ιδιαίτερα. Δεν έχω την σχετική πληροφόρηση.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

ΥΓ 2

Ώρες ώρες αμφιβάλω για την οξύνοια αυτού του λαού.

Σχόλια

26/06 18:59  bartok
αγαπητέ Μαικήνα,

Για μία ακόμα φορά "καις" ένα ενδιαφλερον θέμα για καθαρά τεχνικούς λόγους.
ΕΛΕΟΣ !
Πόσοι νομίζεις από τους -κατά τεκμήριο- κάποιας ηλικίας αναγνώστες σου μπορούν να διαβάσουν τις ψειρούλες με τις οποίες έχεις αναρτήσει το σεντόνι των όντως ενδιαφέροντων δηλώσεων του Γου-παπάκ;
Μήπως είναι δυνατόν να ανέβουνε ξανά με άλλη γραμματοσειρά;
26/06 19:34  Μαικήνας
Σέβομαι τα ηλικιακά προβλήματα και αλλάζω το μέγεθος κατα μια σκάλα.
Νομίζω όμως ότι άλλοι είναι οι λόγοι της δυσκολίας ανάγνωσης.
26/06 23:22  bartok
Αυτό το αρνούμαι μετά βδληγμίας !
Δεν είχα καμία συμπάθεια στον "Γου-Παπακ", την εποχή που ήταν εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, γιατί κάτι στο λόγο του αλλά και στη γλώσσα του σωματός του με "χάλαγε".
Όταν ξεκίνησε να συμμαζέψει τα οικονομικά ασυμμάζευτα του έδωσα κάποια πιστωση χρόνου. Ήρθαν όμως μετά οι αποκαλύψεις για το "μπουκάρισμα" στο γραφέιο του νεοδημοκράτη διοικητή της ΔΕΗ, πίσω από τους τραμπούκους του Φωτόπουλου και μερικά συναφή, όπως ότι έβαλε στο ψυγείο τον Γεωργακόπουλο, ότι ποτέ δεν πήρε ένα τηλέφωνο τον Α. Παπαδόπυλο, κλπ, τα οποία απέδειξαν ότι είναι κάτι ανάλογο με τον φίλο του και "αρχηγό" του:
Ένας φιλόδοξος και επηρμένος ψεύτης και καριερίστας που επιπλέον δεν καταλαβαίνει ως που φτάνουν οι ικανότητές του. Το χειρότερο δηλαδή είναι ότι ήταν εντελώς ακατάλληλος για τη δουλειά.
Εξηγούμαι:
Μπορεί να έχει "καλές σπουδες" και να έχει δουλέψει σε κάποιους διεθνείς οργανισμούς. Να έχει δηλαδή κάποια αντικειμενικά προσόντα που τον πάνε ως το νο 2 το πολύ. Ερωτώ όμως: Ήταν αυτά αρκετά για να μπορεί να ανταπεξέλθει με τσακάλια όπως ο Γιούνκερ, ο Τρισέ, η Λαγκαρντ, ο Στρος-καν και ο Σόιμπλε;
Μόνο καραμαλάκες (συγνώμη αλλά έχω θυμώσει), έλληνες, τυφλωμένοι από τους ενδοκομματικούς "συσχετισμούς" ή ποιός είναι το φιλαράκι μας, μπορεί να φαντάζονται κάτι τέτοιο !
Ως εκ τούτου δεν είναι παράλογο που στις υπογραφές που -μόνος του- έβαλε, "μας πήραν και τα σώβρακα".
26/06 23:40  geokalp
εάν βάλεις ότι έλεγαν προεκλογικά από το 1985 μέχρι σήμερα και τι έκαναν μετεκλογικά, ίσως βρεις ομοιότητες
27/06 10:53  ks
Μην φοβασαι την ελλειψη οξυνειας και την αφελεια. Η μοναδικη ελπιδα μας ειναι οι εναπομειναντες αφελεις και απονηρευτοι, που θα βρουν ελπιδες εκει που οι αλλοι δεν μπορουμε να τις δουμε.
Ο αφελης δεν φταιει, δεν πρεπει να φταιει. Γιατι μαζι του θα φταιει και ο καλοπιστος. Και ριχνοντας στην πυρα τους καλοπιστους, θα γινουμε μια κοινωνια καχυποπτων (παρανοϊκων), ενα ψυχιατρείο δηλαδη, που δεν θα μπορει να πουλησει τιποτα σε κανεναν εκτος απο την τρελα του. Ή μηπως ηδη ειμαστε;
27/06 13:25  Μαικήνας
ks
Συμφωνώ με την επισήμανσή σου πως κινδυνεύουμε να γίνουμε μια κοινωνία καχύποπτων παρανοϊκών. Όπως βλέπεις εγώ έβγαλα την παρένθεση.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις