Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Ο δήμιος, η εγγύηση και το δάνειο
979 αναγνώστες
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011
15:10

 

Γνωρίζω ότι διαβάζοντας τον τίτλο, πήγε το μυαλό σας στις δραματικές ώρες της ελληνικής κοινωνίας. Το είδος του δράματος ακόμα δεν το έχουμε καταλάβει. Η συνεκφορά  των τριών λέξεων στον τίτλο, δήμιος-εγγύηση-δάνειο,μάλλον αγιοποιεί τους δύσμοιρους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της ελληνικής περιφέρειας που βρίσκονται σε δεινή θέση.

Όσοι όμως είστε τακτικοί αναγνώστες, θα έχετε ίσως καταλάβει ότι αποφεύγω εύκολους συνειρμούς, απεχθάνομαι δε την δραματοποίηση, αφού κάθε δράμα έχει «προετοιμασθεί» απο πράξεις ανθρώπων, με εξαίρεση τα πραγματικά εκ Θεού σταλμένα. Ως εκ τούτου δεν μου περισσεύει ίχνος συμπαθείας για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Όπως έχει γραφεί σε αυτό το blog, πολύ συχνά «πληρώνουμε όχι για αυτό που είμαστε, αλλά αυτό που εκπροσωπούμε».

Ο τίτλος του σημερινού σημειώματος, έχει σχέση με το  δάνειο που έχουν πάρει απο την υπερχρεωμένη Αγροτική Τράπεζα, το δύο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ). Ναί, αυτά που διαγκωνίζονται ποιό απο τα δύο θα μας σώσει.

Η Νέα Δημοκρατία χρωστάει 105.000.000 ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα και η σύμβαση λήγει το 2013. Όμως και η Τράπεζα Πειραιώς της έχει δώσει άλλα 15.000.000 ευρώ, λήξεως το 2015.

Το ΠΑΣΟΚ  χρωστάει στην Αγροτική 96.800.000 ευρώ και η σύμβαση λήγει το 2013. Η Marfin Bank εξάλλου του δάνεισε 10.000.000 ευρώ με λήξη προθεσμίας το 2015, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει δώσει και αυτή δάνειο ύψους 5.000.000 ευρώ λήξεως το 2015.

Τα δάνεια αυτά σύμφωνα με τη γνώμη έγκριτων νομικών είναι «για τα σίδερα». Και αυτό, για τον απλό λόγο ότι κόμματα δεν μπορούν να παράσχουν εγγυήσεις. Κι όμως η ΑΤΕ δέχθηκε σαν εγγύηση την κρατική επιχορήγηση που προκύπτει με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα. Η προεξόφληση του μελλοντικού εκλογικού αποτελέσματος στήριξε την προεξόφληση της κρατικής επιχορήγησης, που με την σειρά της θεωρήθηκε ως επαρκής εγγύηση απο το τραπεζικό ίδρυμα.  Αν όμως  ένα κόμμα διαλυθεί, τότε η κρατική επιχορήγηση δεν θα καταβληθεί. Κατ επέκταση το δάνειο δεν θα αποπληρωθεί. Ήδη συζητιέται η επιμήκυνση!

Ο δήμιος που κολλάει;

Το γεγονός τούτο μου έφερε στο διεστραμένο μου νου μια παλιά τανία (1970) με τον Stacy Keach , τον «περιφερόμενο δήμιο» (The Traveling Executioner)  .

Στην ταινία αυτή ο Stacy Keach   υποδύεται τον Jonas Candide, έναν περιφερόμενο δήμιο των αρχών του 20ου αιώνα, ιδιοκτήτη μια φορητής ηλεκτρικής καρέκλας, ο  οποίος γυρνούσε τις ΗΠΑ και χρέωνε 100$ για κάθε εκτέλεση.

Ήταν γνωστός για την ιστορία που έλεγε σε κάθε μελλοθάνατο πριν τον εκτελέσει,  για τις επισκέψεις που δήθεν δεχόταν απο τους εκτελεσμένους του, όπου του περιέγραφαν τα «λιβάδια της Αμβροσίας» στα οποία είχαν πάει.

Κορυφαίο σημείο της υπόθεσης ήταν όταν επισκέφθηκε μία Τράπεζα και ζήτησε να πάρει δάνειο με εγγύηση τις επόμενες εκτελέσεις που είχε στην ατζέντα του.

 

Γυρίζοντας στην τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα, νομίζω ότι οι αναλογίες είναι προφανείς. Τι λέτε;

 

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

 ΥΓ   Του κανόνος τούτου, δηλαδή του "δανεισμού" ανευ ουσιαστικών εγγυήσεων  δεν εξαιρούνται και τα άλλα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ- ΚΚΕ-Οικολογοι Πράσινοι) που πήραν δάνειο απο την  Ε.Τ.Ε.  Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 6.000.000 λήξεως του 2014, το ΚΚΕ 4.402.000 λήξεως 2010 (το εξώφλησαν;) Οι Οικολόγοι Πράσινοι 800.000 το 2010 που εξωφλήθηκαν μέσα στο ίδιο έτος. Λέγεται ότι μόνο το ΛΑΟΣ δεν έχει πάρει. Δεν είναι όμως διασταυρωμένο. Βλέπετε όπως και σε άλλα διακομματικά κεκτημένα (πχ διορισμοί υπαλλήλων στη Βουλή) υπάρχει εθνική συνενόηση. 

Σχόλια

27/06 15:13  ks
Η ιεράρχηση των απαιτούμενων περικοπων: 1) διακοπή χρημάτων στα κόμματα, 2) μετα στο μη αποδοτικό κομμάτι του δημόσιου τομέα και σε μεγαλοφοροφυγαδες ΕΞΙΣΟΥ, 3) μετα αφαιμαξη σε μισθωτούς και μικρολαδοποντικες ελεύθερους επαγγελματίες και 4) τελευταίο και μόνο de facto μπορεί να θιγεί το κοινωνικο κράτος που είναι το μόνο στηριγμα για τον απελπισμενο και η έλλειψη του δημιουργεί την απογνωση και την αγανάκτηση. Όσοι αλλάζουν αυτή τη σειρά απλώς είναι ψευτες ή κλεφτες ή και τα δύο.
27/06 15:21  Μαικήνας
Δεν διαφωνεί κανείς.
Η ομολογία Τσουκατου ήταν ανατριχιαστική
27/06 17:50  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Φίλτατε ΚΣ θα διαφωνήσω.
Θα γράψουν τη ζημιά οι Τράπεζες και πάλι εμείς (μέσω Δημοσίου) θα τα πληρώσουμε! Πάντως ας γίνει "της Τουρκίας" (δραματική υποχώρηση των παραδοσιακών πολιτικών σχηματισμών) και ας το πληρώσω.
Διαβάστε και εδώ: http://www.mqn.gr/phpBB/viewtopic.php?f=18&t=2642&hilit=%CE%88%CE%BE%CF%89+%CF%84%CE%B1+%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1&start=10
για τις δωρεάν εκτυπώσεις από το ΕΜΠ (Θωμαίδιο είναι ο "εκδοτικός του οίκος" του υλικού των (κομματικών) παρατάξεων.
27/06 18:15  nhad
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι τα δάνεια δε θα πληρωθούν. Όταν έχουν το μαχαίρι και κόβουν, μπορούν να καθορίσουν την επιχορήγηση στο ύψος που θέλουν. Κατά κάποιο τρόπο, η εγγύηση είναι ακλόνητη!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η επιχορήγηση προς τα Πανεπιστήμια πχ περιορίστηκε κατά 50% κατά μέσον όρο, η επιχορήγηση προς τα κόμματα για το 2011 είναι όση και το 2010.

Μόνη ελπίδα, να επιβάλλει η τρόικα να φθάσει η επιχορήγηση των κομμάτων στα Γερμανικά επίπεδα, δηλαδή στο 1/14 της σημερινής.
27/06 22:04  Μαικήνας
NHAD
Απο το στόμα και στου Θεού; το αυτί.
Μένει να δούμε ποιός είναι ο Θεός στην περίπτωσή μας.
28/06 00:29  bartok
Φίλοι μου τα έχετε πει ήδη όλα !
28/06 00:34  bartok
Όμως, αγαπητέ Μαικήνα, μπράβο σου για το συνειρμό την αφίσα και γενικώς την ερευνά, (research, βαρβαριστί κατά τον εθνοπα... Βελόπουλο), που οδήγησε στην ανάρτηση!
28/06 07:59  Μαικήνας
Οσον αφορά στο σκέλος του traveling (executioner)νομίζω ότι ταιριάζει στο ΔΝΤ. Δηλαδή το ΔΝΤ έχει την ηλεκτρική καρέκλα και τα κόμματα την χρησιμοποιούν.
Το ΔΝΤ όμως δεν την παραχωρεί, την δανείζει.
Πρέπει να ξαναγυριστεί το έργο.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις