Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Οι Ελληνικές "επταετίες". Μια αναδρομή.
809 αναγνώστες
Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011
17:32

Η φιλολογία του 7

Ο Μαικήνας αν και επισήμως οπαδός του ορθολογισμού, συχνά  υποκύπτει σε  ανεπίτρεπτες νοητικές ακροβασίες.

Έχοντας ακούσει χιλιάδες φορές τον όρο "η επταετία" εννοώντας την Χούντα των συνταγματαρχών, αλλά και μέσω άλλων φιλοσοφικών προσεγγίσεων άρχισα  να αποκτώ μια ιδιαίτερη ευαισθησία στον αριθμό 7.

Είναι αλήθεια πως ο αριθμός 7 με πολλούς τρόπους έχει περάσει στην παγκόσμια συνείδηση σαν δηλωτικός κρίσιμου χρονικού μεγέθους.

Σας θυμίζω την παραβολή του Ιωσήφ, υιού του Ιακώβ, που όντας  το δεξί χέρι του Φαραώ ερμήνευσε το ονειρο με τις επτά ισχνές και τις επτά παχιές αγελάδες, οργανώνοντας ανάλογα τον κρατικό μηχανισμό της Αιγύπτου.

Περιττεύει να κάνουμε αναφορά στου Πυθαγόριους και τις θεωρίες τους για τον αριθμό επτά (επτά σφαίρες, 7 ο μόνος αριθμός που δεν γεννιέται απο άλλους και δεν γεννά άλλους αριθμούς κλπ).

7 χρόνια φαγούρα, 7 χρόνια γρουσουζιά και άλλες τέτοιες εκφράσεις υποστηρίζουν την άποψη ότι για κάποιο λόγο το 7 έχει την τιμητική του σαν μονάδα μέτρησης αξιοσημείωτου χρονικού μεγέθους.

Το  7 στη πολιτική ζωή της Ελλάδας

Ξεκινώντας απο την 7 ετία 1967- 1974  διακρίνουμε μέχρι το 2009 ορισμένες χαρακτηριστικές επταετίες.

1981- 1988 / 1988- 1995/ 1995- 2002/  2002 - 2009

Ξεκίνησα απο μια διεστραμένη περιέργεια να δώ αν υπάρχουν γεγονότα ορόσημα πάνω και κοντά σε αυτές τις  ημερομηνίες.

1974:  Πτώση της Χούντας -τραγωδία της Κύπρου

1981: Άνοδος ΠΑΣΟΚ- Ανδρέα στην εξουσία Τα υπόλοιπα γνωστά.

1988: Αρρώστια Ανδρέα Παπανδρέου - σκάνδαλο Κοσκωτά-αρχή πρώτης κατάρευσης του ΠΑΣΟΚ

1995: Σφαγή στη Σρεμπένιτσα, Καταστροφή Πολυτεχνείου, αποπομπή Σημίτη απο την κυβέρνηση, Εισαγωγή Ανδρέα στο Ωνάσειο και προετοιμασία διαδοχής, προσάραξη τουρκικού αλιευτικού στα ΙΜΙΑ. Μέσα στο Γενάρη έχει ολοκληρωθεί και τυπικά  η εκλογή Σημίτη και κορυφώνεται η  κρίση στα ΙΜΙΑ.

2002: Η ζωή με το ευρώ ξεκινάει. Το δημοσιονομικό έλλειμα ξεφεύγει 106,5% του ΑΕΠ). Το ΔΝΤ το επισημαίνει αλλά η κυβέρνηση διαμαρτύρεται καταγγέλει μεθόδευση. Η  Eurostat ανακοινώνει νέο σύστημα ελέγχου των στοιχείων ώστε να αποφεύγονται αποκλίσεις. Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης παρόλα αυτά δίνουν την υψηλότερη αξιολόγηση που πήρε ποτέ η Ελλάδα. Εν τούτοις  για πρώτη φορά η εποχή Σημίτη φάινεται να φτάνει στο τέλος της. Εμφανίζονται η πρώτες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν την επερχόμενη πτώση.

2009 Εκλογές επάνοδος της οικογένειας Παπανδρέου στην εξουσία. Τα υπόλοιπα γνωστά.

Ξεφεύγοντας απο την αυθαίρετη για πολλούς απο εσας επισήμανση των 7 ετών διαστημάτων, σας επισημαίνω ότι συνήθως σε κάθε περίοδο εξουσίας περίπου στο μέσον υπάρχουν σημαντικά γεγονότα που χαρακτηρίζουν την περίοδο και και τους κρατούντες την εξουσία.

Έτσι στην μεν πρώτη Παπανδρεϊκή επταετία μπορούμε να εντοπίσουμε σαν κορυφαία εκδήλωση ισχύος την αναθεώρηση του Συντάγματος και της απόπειρας να ελέγξει το συνδικαλιστικό κίνημα. Τελικά το συνδικαλιστικό κίνημα επιβάλει του όρους του και γίνεται παράγοντας του παιχνιδιού.

Στην αμέσως επόμενη περίοδο νομίζω το χαρακτηριστικό ήταν η πρώτη αντίσταση του κόσμου στις αλλάγές που προωθούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και η έκπληξή που ένοιωσε όταν διαψεύστηκαν η ελπίδες  ότι ο Παπανδρέου θα εφήρμοζε την παλιά πολιτική. Αναμφίβολα σε αυτή τη ταραχώδη περίοδο (1988- 1995) μπορούμε να επισημάνουμε τα παιχνίδια εξουσίας μεταξύ των συνδικάτων και της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Παράλληλα διέξάγεται ένας αγώνας για την διαμόρφωση κα΄ποιου κυρίαρχου μλοκ εξουσίας τόσο σε κοινωνικό, οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο

Ακολουθεί η περίοδος Σημίτη όπου το 1998 υποτιμάται η δραχμή κατα 14% προκειμένου να καλύπτουμε τα κριτήρια ενταξής της στο ευρωπαίκό μηχανισμό ισοτιμιών (ECU).  To 1999 έχουμε το σκάνδαλο του ΧΑΑ που και αυτό ήταν σύμπτωμα της αλόγιστης χρήσης εξουσίας. Παράλληλα εφαρμόζεται η δημιουργική λογιστική και είχαμε το 2000 το swap με την Goldman Sachs. Βλέπετε όταν οι ηγέτες με το στανιό θέλουν να πετύχουν κάτι...

Ακολουθεί η περίοδος της πτώσης Σημίτη, ανόδου του ΓΑΠ στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ  και η άγονη Καραμανλική πενταετία.

Στο κέντρο αυτής της περιόδου το Euro cup και οι Ολυμπιακοί μας αποκοιμίζουν όλους. Λαό και κυβέρνηση.

Κοιτάζοντας με αυτόν τον τρόπο πίσω βλέπουμε ίσως καλύτερα τα μπλοκαρίσματά μας αλλά και τα χαμένα χρόνια.Η πρώτη μεταπολιτευτική επταετία ήταν μια δειλή πρόβα Δημοκρατίας.

Τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ (η δεύτερη μεταπολιτευτική επταετία) ήταν μια αναγκαία συναισθηματική διόρθωση. Θυμίζω την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης που όμως εκμεταλεύτηκε ο Α Π.

Η τρίτη επταετία (1988-1995) μια προσπάθεια να πορευθούμε στο σκηνικό της κατάρρευσης του υπαρκτού Σοσιαλισμού και το στήσιμο της παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Χαρακτηριζόταν απο την εσωτερική πάλη μεταξύ σχηματισμών εξουσίας λόγω των αγκυλώσεων της κοινωνίας.

Η τέταρτη (1995- 2002) χαρακτηρίζεται  απο την σταδιακή "ανακάλυψη" και διάδοση  των αξιών της αγοράς. Το χρηματιστήριο έπαιξε καθοριστικο ρόλο σε αυτό.

Η πέμπτη 2002- 2009 τα χρόνια της ευφορίας και της ανεπίτρεπτης αβελτηρίας.

Η έκτη, αυτή που διανύουμε αναζητά ακόμα τίτλο αν και πολλοί θα λέγανε της "αιχμαλωσίας".  Εγώ θα ευχόμουνα να ήταν της "περίσκεψης"

Με άλλα λόγια κοντά στο 2015- 16 θα δούμε να αλλάζουν τα χαρακτηριστικά.

Ως τότε υπομονή όπως είπε και ο Όλι Ρεν. (είναι κι αυτός φιλέλλην;)

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

 

Σας παραθέτω την αξιοπερίεργη αναβάθμιση του 2002.

"Greece: A Ratings History"

http://www.lighthouseinvestmentmanagement.com/2010/06/15/greece-a-ratings-history/ 

Σχόλια

06/07 14:07  nhad
Άσχετο με το σημερινό, αλλά σχετικό με το blog: Κλειστή η Επίδαυρος λόγω απεργίας. Το συνηθισμένο βιολί: προετοιμαζόμαστε για μήνες για ένα καλλιτεχνικό πχ γεγονός. Φυσικά, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας καταβάλλονται οι μισθοί. Και μετά απεργούμε δύο ημέρες, και το καλλιτεχνικό γεγονός δεν πραγματοποιείται. Αφήνω τις άλλες επιπτώσεις που έχει το θέμα στην εικόνα της Ελλάδας, τις καλλιτεχνικές κλπ, και μένω μόνο σε δύο θέματα: πρώτον, κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να τους περικοπούν οι αποδοχές για όλη την περίοδο της προετοιμασίας και όχι μόνο για τις ημέρες των παραστάσεων. Και το δεύτερο: απεργούν γιατί περικόπτονται τα εκτός έδρας από 130 Ευρώ σε 71. 130 Ευρώ; Στο δημόσιο τομέα η ημερήσια αποζημίωση είναι 29,60 Ευρώ!
06/07 14:33  Μαικήνας
Αν συνδεθεί η καταβολή του μισθού με την παραγωγικότητα , όχι του υπαλλήλου αλλά του οργανισμού, κόβονται οι αγριάδες ή όχι. Κόβονται βέβαια. Αναζητείται αυτός που θα τις κόψει όχι για ίδιον όφελος (συγκέντρωση εξουσίας και ισχύος ) αλλά χάριν του κοινού καλού
07/07 02:20  bartok
Ποιός ήταν την άλλη φορά που "τα είχε πάρει" και φώναζε με αυτά που διαβασε; Ο Κατσαρέλης αν δεν κάνω λάθος...
Είδατε ότι για μέρες τώρα δεν υπάρχουν εφημερίδες; (Μικρό θα μου πείτε το κακό, αλλά δείχνει τη νοοτροπία.)
Επίσης, είδατε που και οι ΠΑΜΕΔΕΣ θέλουνε να ξανακλείσουνε τις ράμπες στα φέρρυ;
Κατά τα άλλα ο Μαικήνας επιμένει θεσμικά... Και για να απαντήσω στο τελευταίο, θα ήθελα να έχω ένα (1) ιστορικό παράδειγμα που όταν κάποιος "έκοψε τον βήχα" σε μία ισχυρή κοινωνική ομάδα (Μέγας Κωνσταντίνος στους "Εθνικούς", Λένιν στους αστούς και τους αριστοκράτες, Ναπολέων στους επαναστάτες και τους Γιακωβίνους, Κάστρο στους ξενόδουλους Κουβανούς, κλπ, κλπ) δεν έβαλε μέσα και λίγο "ίδιον όφελος".
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις