Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Η "επικήρυξη" των βουλευτών και ο επερχόμενος "νόμος του Λυντς"
749 αναγνώστες
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011
10:30

 

Θα είμαι λιτός.

Η συμμετοχή πολλών στην απονομή δικαιοσύνης δεν εγγυάται καλύτερη δικαιοσύνη. Τουλάχιστον όχι κατ΄ανάγκην.

Κατά συνέπεια οι απανταχού της χώρας αυτοβούλως και αυτοφυώς εμφανιζόμενες επιτροπές αγανακτισμένων πολιτών που δικάζουν και καταδικάζουν βουλευτές που ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο μάλλον πρέπει να μας ανησυχούν παρά να μας χαροποιούν.

Προς άρση κάθε παρεξήγησης, δηλώνω ότι με  ενοχλεί βαθύτατα η καθεστωτική νοοτροπία του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και απο όπου αλλού προέρχεται (Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ κλπ). Ιδίως το τελευταίο έχει καθεστωτική νοοτροπία όσον αφορά το όποιο λαϊκό κίνημα και τα κινήματα κοινωνικής κριτικής.

Εδώ υπάρχει ένα μείζον διακύβευμα.Η δυνατότητά μας σαν κοινωνία να διαχειριστούμε συντεταγμένα τις συνέπειες της κρίσης.  Το δικαιολογημένα υπερχειλίζον συναίσθημα και ο θυμός δεν νομιμοποιούν το όποιο παραγόμενο αποτέλεσμα, τις όποιες πράξεις. Δηλαδή τους ξυλοδαρμούς και πρόσφατα τις επικυρήξεις.

Συγχωρέστε με αλλά θα γίνω δραματικός. Όταν θα πέσει νεκρός ο πρώτος βουλευτής απο τις σφαίρες μια πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης πολλοί θα πούν "Καλά του κάνανε". Όπως τότε με τον Μάλιο, το κατάπιαμε σχετικά εύκολα και αργότερα συνειδητοποιούσαμε ότι η αυτόκλητη λαϊκή δικαιοσύνη δεν είναι αθώα, έτσι θα γίνει και τώρα.

Απο τα λαϊκά τηλεδικαστήρια, το χάϊδεμα του λαϊκού παράπονου απο τα πρωϊνάδικα, την αποδοχή των αγανακτισμένων του Συντάγματος και την αναζήτηση καθαρού κοινού πολιτικού αιτήματος και κοινού παρνομαστή, φτάσαμε σε προχωρημένες μορφές πάλης με ευθύνη και της κυβέρνησης  αλλά και λοιπών δημεγερτών.

Η κυβέρνηση ίσως δεν σκέφτηκε, ίσως όμως και να το ήθελε, ότι η μεγάλη πλατεία όταν εξαφανιστεί θα δημιουργήσει χιλιάδες μικρές ανεξέλεγκτες πλατείες- παρέες. Διότι η μεγάλη πλατεία εν τέλει είχε και στοιχεία εσωτερικού ελέγχου. Πολύ φοβούμαι ότι το ήθελαν. Διότι η διάχυση της οργής μόνο μεθοδεύσεις στο όνομα της τάξης φέρνει.

Αυτό βέβαια βάζει επιτακτική την ανάγκη στις όποιες υγιείς πολιτικές δυνάμεις υπάρχουν στην κοινωνία (και  εκτός κοινοβουλίου) να προστατεύσουν την συντεταγμένη διαχείριση της κρίσης. Συντεταγμένη δεν σημαίνει συνταγματική  νομιμοποιήση αλλά αρχή- μέση- τέλος, συνεννόηση-συμφωνία-συνέργεια, ούτως ώστε να μην οδηγηθούμε στον πόλεμο όλων εναντίων όλων.

Οι πολιτοφυλακές εύκολα γίνονται ομάδες κρούσης.

Και για όσους δεν κατάλαβαν εν κατακλείδι τους λέω : Το αγαθό της Δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και τα παράγωγά τους δεν προστατεύονται με ενέργειες που το μόνο που κάνουν είναι να προσφέρουν μια εφήμερη ικανοποίηση χωρίς σοβαρά και ελέγξιμα πολιτικά αποτελέσματα. 

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

 

Σχόλια

07/07 10:55  Frixos
Συνετός,λογικός, μεστός και προσγειωμένος λόγος.

Συγχαρητήρια!

07/07 11:33  strezov
Καλημέρα
Συμφωνώ και υπογράφω όπως ο Frixos
Πες μου μόνο τι πρεπει να κάνουν οι πολίτες όταν η εκλεγμένη κυβέρνηση εχει απωλέσει την λαική εντολή.
1. Παραμένουν απαθείς
2.Περιμένουν υπομονετικά τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης
3. Διαδηλώνουν τη διαφωνία τους.
4. Προχωρουν σε οργανωμένες η ανοργάνωτες πράξεις βίας.
Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι το 3 οδηγεί τον πολίτη σε ενεργό ρόλο στα πράγματα διαφορετικά θα μοιράζει λευκές επιταγές κάθε 4 χρόνια.
07/07 12:27  ks
Οσο οι καθε λογης αγανακτισμενοι θα αγνοουνται (μη πολιτικο φαινομενο κατα Παγκαλο), θα θεωρουνται αποπροσανατολιστοι (αριστερα κομματα) ξεβολεμενοι (κυβερνητικο κομμα) ή απλως γραφικοι ή θα εξισωνονται με τους κουκουλοφορους παλαβους ή συνομωτες (ελληνικη αστυνομια) με ασκηση περιττης και απροκλητης βιας σε αυτους, τοσο θα ριζοσπαστικοποιούνται και θα απαντουν με απροκλητη και τυφλη βια...Αν παψουν να τους πετουν στα μουτρα φοβο και βια και αρχισουν αν τους ακουνε, υπαρχει και τωρα ελπιδα, αλλιως, ανησυχω κι εγω πολυ, πραγματι.
07/07 12:33  Μαικήνας
Το 3 συμφωνώ
Το 4 ας ειναι ανοργάνωτες. Γιατι οι οργανωμένες γεννούν ερωτήματα α)απο ποιόν β) σε ποιό βαθμό βία και 3) με τι επιδίωξη.
Τουλάχιστον οι ανοργάνωτες πιστοποιούν την οργή. Αρκεί να είναι ήπιες. Πχ άλλο γιαούρτωμα άλλο ξυλοφόρτωμα. Και τα δύο είναι βία. Αλλά έχουν διαφορετικο ειδικό βάρος.
Αν μείνουμε σε αυτό ίσως να μην είναι εντελώς άχρηστες.
Παρόλα αυτά καλό θα ήταν να βρούμε τρόπους οριζόντιου προβληματισμού.
07/07 13:50  nhad
Απόλυτα σωστός.
Σχολιάζω ιδιαιτέρως το "Η συμμετοχή πολλών στην απονομή δικαιοσύνης δεν εγγυάται καλύτερη δικαιοσύνη." Πάγιο αίτημα της αριστεράς στη Γαλλία ήταν η συμμετοχή πολιτών ως ενόρκων στα στρατοδικεία. Όταν λοιπόν έγινε πρόεδρος ο Μιτεράν, αυτό έγινε και τις ποινές καθόριζαν οι ένορκοι. Μετά από λίγο έκαναν τη διαπίστωση: Οι ποινές που έπεφταν ήταν εξοντωτικές! Ενώ οι στρατιωτικοί δικαστές είχαν την εμπειρία και την κατανόηση προς τους φαντάρους που τους έκανε να δικάζουν με μέτρο, οι πολίτες ήταν άτεγκτοι (σύμφωνα με άρθρο της Monde). Δυστυχώς νομίζω ότι κανείς δεν τόλμησε να επαναφέρει το παλιό καθεστώς.
07/07 14:00  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Θα πρότεινα πάνως μια πλέον ολοκληρωμένη διαδικασία για τα γιαούρτια ή / και τα φαπίδια:
Δέκα στον τελικό αποδέκτη, αλλά δέκα να διανέμονται μεταξύ της ομάδας (αλληλοφαπίδωμα).
Τοιουτοτρόπως "κάπως" κατανέμεται και η ευθύνη λαθών ή παραλείψεων επιλογής.
Ειδικότερον εις το πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου πρόσωπα και πράγματα είναι πλέον γνωστά και διάφανα, προτείνεται η αναλογία να είναι δύο προς ένα.
07/07 14:03  Μαικήνας
Εύγε Τριανταφυλλε. Αυτό μου θυμίζει την θεωρητική πρόταση να μαπίνουν οι δικαστές φυλακή για 1 μήνα ώστε να βλέπουν που στέλνουν τους ανθρώπους.
07/07 17:21  σεβαστη
Δεν είναι αυθαίρετο έως επικίνδυνο να συγκρίνεις την χαρά που κάναμε ( και γω δεν μετανοιώνω καθόλου)για τη δολοφονία του Μάλλιου ,με τους προπηλακισμούς που υφίστανται μέλη του Ελληνικού κοινοβουλίου΄;
07/07 17:41  Μαικήνας
Κι εγώ χάρηκα με νεανική αφέλεια τότε. Το σύστημα όμως δεν έγινε πιο δίκαιο ούτε έπαψε να παράγει ΜΑΛΙΟΥΣ.
Εαν εισαστε ανάμεσα στα θύματά του, δικαιολογείστε ακόμα και σήμερα να χαίρεστε. Αν όχι, σκεφτείτε ότι η ποινή που του επεβλήθη ήταν μη αναστρέψιμη.
07/07 18:15  σεβαστη
Σκέψου ,με μια κολοτούμπα,αν δεν του είχε επιβληθεί αυτή η μη αναστρέψιμη ποινή ,να τον βλέπαμε Αρχηγό της Αστυνομίας διπλα στον πρόεδο της Δημοκρατίας να παρακολουθει την παρέλαση.
Δεν θα ήταν ανατριχιαστικό;
Αλλωστε το έργο το είχαμε ξαναδεί, και με τους δωσίλογους.
07/07 21:28  PARAFRON
Δέχεστε τρελούς στην παρέα;
07/07 21:35  Μαικήνας
Παράφρονα είναι δεκτοί αρκεί να λένε σωστά πράγματα

Σεβαστή το τι έγινε ποιός σε αυτό το τόπο... Τότε θα έπρεπε να κάνουμε μαζικές εκτελέσεις.
08/07 01:47  bartok
Σε σχέση με την από πάνω στζήτηση, σας προτείνω να διαβάσετε και την ανάρτηση του φίλου ks. Είναι πολύ κοντά στο ίδιο "μήκος κύματος", αν και πιο πολύ πιστοποιεί το φαινόμενο.
Επίσης, στο blog "Πέμπτος καβαλάρης της Αποκαλύψεως" υπάρχει και οπτικό ντοκουμέντο:
http://www.youtube.com/watch?v=88AxOJJ3074&feature=player_embedded
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις