Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Χαμένες κόκκινες γραμμές : ένα ακόμα εθνικό επίτευγμα
1000 αναγνώστες
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011
18:50

 

Βαδίζω την 6η δεκαετία της ζωής. Δικαιούμαι λοιπόν να ισχυρίζομαι ότι η μακροσκοπική μου ματιά, ο τρόπος δηλαδή που βλέπει κανείς τα πράγματα απο απόσταση, είναι οξυμένη.

Δεν είναι τόσο οι εμπειρίες όσο οι ευκαιρίες που μου έδωσε η ζωή να μάθω να βλέπω τα πράγματα  απο απόσταση περισσότερο σαν παρατηρητής και λιγώτερο σαν υποκείμενο της ιστορικής δράσης, όπως  λέγαμε τα χρόνια της βαριάς κουλτούρας. 

 Η μάθηση αυτή στην αρχή δύσκολη, αφού εμπλέκεσαι συναισθηματικά με αυτά που γύρω σου θα ΄θελες να αλλάξουν.

Σιγά σιγά όμως διαπιστώνεις πως κάποια πράγματα παραμένουν ίδια στις συμπεριφορές και τις νοοτροπίες. Κάποια απο αυτά είναι εθνικά ανακλαστικά.

Ένα τέτοιο εθνικό ανακλαστικό είναι η αδυναμία μας στις κόκκινες γραμμές.

Ξεκινώντας απο τις μεγάλες, όπως η ονομασία Μακεδονία και τα παράγωγά της, και φτάνοντας  στην πιο πρόσφατη κόκκινη γραμμή των πρυτάνεων.

Πληκτρολογείστε στο google "κόκκινη γραμμή" και θα δείτε σε βάθος χρόνου πόσες φορές και πότε ειπώθηκε υπερηφάνως η φράση  "αυτό (το οτιδήποτε) είναι για μας κόκκινη γραμμή".

Τι θλίψη όμως σαν διαπιστώνεις ότι καμία μα καμία δεν κρατήθηκε. Όλες οι κόκκινες γραμμές παραβιάστηκαν εν τοις πράγμασι απο τους εχθρούς μας ή τους άσπονδους φίλους μας ή εγκαταλήφθηκαν απο εμάς σαν καταρρέον στρατιωτικό μέτωπο.

Η προδοσία είναι μια βολική εξήγηση για την απώλεια της κόκκινης γραμμής. Η ασθενής βούληση να είναι τάχα μια άλλη; Η μήπως η έλλειψη οργάνωσης που πιστεύουμε πως και αυτή είναι αποτέλεσμα της υπονόμευσής μας;

Βολικές μα το Θεό εξηγήσεις, που το μόνο που κάνουν είναι να μας μετατρέπουν σε εθισμένους παίκτες μιας εθνικής ή συντεχνιακής πόκας, όπου στο τέλος τα χάνουμε όλα.

Μας μένει στο τέλος, πικρή παρηγοριά, η γοητεία του αθώου θύματος ή  το στεφάνι του προδομένου και του μάρτυρα.

Και εμείς αθεράπευτα συνεχίζουμε τραβόντας την επόμενη κόκκινη γραμμή μέσα στο μυαλό μας.

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

Σχόλια

13/07 19:29  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Μα είναι απλώς "βαμμένες κόκκινες γραμμές"...
13/07 20:16  bartok
Το μόνο που θα είχα να προσθέσω σχετικά με τις αιτίες της μετέπειτα εγκατάληψης των "κόκκινων γραμμών", είναι και η πλήρης άρνηση να υπολογίσουμε τους περιορισμούς της πραγματικότητας, επομένως τις χαράζουμε σε σημείο που να μπορούμε να τις υπερασπιστούμε. (Ίσως αυτό να μπορούσε να προστεθεί στην 8η ή στη 9η παράγραφο.)
13/07 20:16  bartok
Το μόνο που θα είχα να προσθέσω σχετικά με τις αιτίες της μετέπειτα εγκατάληψης των "κόκκινων γραμμών", είναι και η πλήρης άρνηση να υπολογίσουμε τους περιορισμούς της πραγματικότητας, επομένως τις χαράζουμε σε σημείο που να μπορούμε να τις υπερασπιστούμε. (Ίσως αυτό να μπορούσε να προστεθεί στην 8η ή στη 9η παράγραφο.)
13/07 21:01  Μαικήνας
Γιαυτό και επέλεξα τον τιτλο αυτό Τριαντάφυλλε.
Βαμένα κόκκινα μαλιά Βαμένες κόκκινες γραμμές Χαμένες κόκινες γραμμές
Bartik Δεν θέλουμε να τις υπερασπιστούμε. Υποκύπτουμε στη λαγνεία των λέξεων. Τζάμπα μάγκες.
Κανένα μαρουλάκι κανένα καροτάκι λέμε και καμιά ... να περάσει η ώρα
13/07 22:11  bartok
Σωστά αυτά, όμως εγώ νομίζω ότι όντως κάποιες κόκκινες γραμμές θα μπορούσαν να είναι και λειτουργικές αν ελάμβαναν υπ' όψην τους συσχετισμούς, τις συνθήκες, κλπ, ώστε εκεί που μπαίνουνε να είναι και δυνατό να κρατηθούνε. Εκεί που θα συμφωνήσω, καθώς μοιάζει να υπονοείται στην ανάρτηση, είναι ότι τίποτα από αυτά δεν συμβάινει και ότι οι"κόκκινες γραμμές" διακηρυσσονται, απλώς "δια το θεαθήναι".
13/07 22:13  PARAFRON
Πουλάνε τρέλα, ξυπνάτε, μας δουλέυουνε
13/07 22:47  tidiabazw
Ακριβως παραφρονα... Εδω ο κοσμος χανεται και εμεις παιζουμε με τις λεξεις.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις