Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Από τα μανιτάρια των αγορών στα μανιτάρια των βουνών. Η μεταμόρφωση της dealer
1320 αναγνώστες
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011
18:32

 Kαι τα δύο είδη κρύβουν κινδύνους. Και τα μανιτάρια των αγορών και αυτά των βουνών. Τα πρώτα φύονται στα γραφεία των χρηματιστηριακών εταιριών και των τραπεζών, τα δεύτερα στις πλαγιές των βουνών. Η επιλογή και των δύο θέλει τέχνη και ψύχραιμο μάτι. Αλήθεια, η ηρωίδα του αποψινού μου σημειώματος  θα είχε τη γνώση και την ψυχραιμία να προσφέρει υπέροχα πιάτα στο μικρό αλλά πολύ προσεγμένο εστιατόριό της στη Βίτσα Ζαγορίου στην Ήπειρο, αν δεν είχε ζήσει τους εξοντωτικούς ρυθμούς του dealing room μιας μεγάλης τράπεζας; 

Η γνωριμία μας μαζί της  τυπική, στα πλαίσια της λήψης μιας παραγγελίας απο τη μικρή μας παρέα, που ήταν φορτωμένη με όλα τα σουσούμια που κουβαλάμε εμείς οι Αθηναίοι, όταν πάμε στα απομακρυσμένα χωριά και συμπεριφερόμαστε  σαν κακομαθημένα παιδιά, προβληματιζόμενοι μεγαλοφώνως αν θα πάρουμε μανιταρόπιτα ή χορτόπιτα και άλλα τέτοια. Αυτή με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία αλλά και την όρθια στάση της μας καθοδήγησε και όλοι νομίζω ανταμοιφθήκαμε με ένα  ξεχωριστής έμπνευσης πιάτο ο καθένας.Η δοκιμασία επαναλήφθηκε άλλη μια φορά την επομένη, όπου και ο αμοιβαίος πάγος έσπασε βοηθούντων και μερικών υπαινικτικών σχολίων απο πλευράς της, το οποία όμως δεν έμειναν χωρίς το αναγκαίο ειλικρινές ενδιαφέρον απο την ομήγυρή μας.

Ω της συμπτώσεως ο σύντροφός της στο εγχείρημα της Αθηναϊκής αποστασίας των , ήταν γνωστός κάποιου απο εμάς και η εικόνα σχηματίστηκε πληρέστερα στο μυαλό και στην καρδιά μας.  Αυτός απο τον χώρο της εστίασης στην Αθήνα, εκείνη dealer σε ιδιωτική τράπεζα. Η Ήπειρος σημείο αναφοράς λόγω καταγωγής του ενός ή και των δύο. Η τόλμη όμως άφθονη, μια τόλμη εσωτερική που δύσκολα βρίσκεται στους  ανθρώπους, αφού οι περισσότεροι χτίζουν τη ζωή τους ή την καριέρα τους με εξωστρεφή κριτήρια.

Η dealer μας είχε προφανώς άφθονη τόλμη αλλά και καρδιά. Δεν γνωρίζω αν "ανέβλεψε", για να χρησιμοποιήσω μια θρησκευτική έκφραση ή αν ξύπνησε μέσα της ο αναχωρητής. Εμένα πάντως με εντυπωσιασαν και οι δύο.Αυτός αφανής μέσα στην κουζίνα δημιουργουσε, εκείνη στην πρώτη γραμμή, λές και βρέθηκε απο το dealing room στο retail banking. Χωρίς υπερβολές,  χωρίς πόζα και δήθεν, χάρηκα βλέποντας δύο ανθρώπους που άλλαξαν την πορεία της ζωής τους, δίνοντας ένα καινούργιο στίγμα.

Το εστιατόριο των μανιταριών. Το όνομά του "ΚΑΝΕΛΑ και ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ".  Πρωτότυπες γεύσεις, ποικιλία, φαντασία, σεβασμός στην παραξενιά του πελάτη, εγώ λόγου χάριν ήθελα παγωμένο το κόκκινο, οι υπόλοιποι σε θερμοκρασία δωματίου, και οι δύο πλευρές  ευχαριστηθήκαμε ένα εξαίρετο κρασί όπως το θέλαμε.

Κι όταν απο επαγγελματική διαστροφή την ρώτησα  αν αισθάνεται άγχος με την επιλογή των μανιταριών μου εξήγησε με απλά λόγια τη διαδικασία που έχουν υιοθετήσει έτσι ώστε να απολαμβάνεις άφοβα ένα γνήσιο πιάτο μανιταριών, μακριά απο τα πλευρώτους και τα άλλα μπανάλ πιάτα που έχουν παρεισφρύσει στα μενού των απανταχού εστιατορίων, που ακροβατούν ανάμεσα στη χαμένη παραδοσιακή κουζίνα και στην άλλη την πιο σικ αλλά τόσο κακοχωνεμένη και για αυτό αφόρητη.

Επιστέγασμα του υψηλού επαγγελματισμού είναι και η καλλιέργεια μανιταριών απο τους ίδιους, τα οποία μάλιστα στέλνουν και εδώ στα μέρη μας.Αξίζει όμως να τα φάτε εκεί, αγναντεύοντας τα βουνά ή την πανέμορφη Βίτσα, Και μην ξεχάσετε φεύγοντας να πάρετε μαζί σας  ένα λικέρ μανιταριού κι όταν το πίνετε εδώ εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδα των αγορών και της οικονομίας, να σκέφτεστε πώς την λύση την δίνει η καρδιά.

Δεν γνωρίζω τα ονόματά τους. Δεν έχει σημασία άλλωστε. Είναι εκεί και σας περιμένουν.

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

 

Σχόλια

16/08 20:42  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Προσεχώς σειρά αναρτήσεων για της "Φαρμακίδες" της Υπάτης (ανά τους αιώνες) και την αξιοποίηση των μανιταριών :)
20/08 10:09  PARAFRON
Τρελάθηκαν δηλαδή; Της δικής μου συνομοταξίας μου φαίνονται. Γλυκιά τρέλα βέβαια ή καλύτερα εύγευστη
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις