Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Απο ένα Βενιζέλο φιάχτηκε, στα χέρια ενός Βενιζέλου θα ξεψυχήσει;
1446 αναγνώστες
Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011
10:47

Μιλάω για την Ελλάδα προφανώς.

Αθεράπευτα ρομαντικός αρέσκομαι στην αναζήτηση συμβολισμών, τυχαίων κατά το πλείστον, που αναδύουν όμως αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε ειρωνεία της Ιστορίας. Έτσι ακούγοντας  σήμερα το πρωϊ τα νέα για την οργή Βενιζέλου με την υποτιθέμενη ανεξάρτητη επιτροπή της Βουλής αλλά και την σύγκρουση με την Τρόικα,ενώ νωπή είναι ακόμα η γκάφα(;) με τις εγγυήσεις προς τους Φινλανδούς, οδηγήθηκα αθελά μου σε μερικούς αφελείς συλλογισμούς.

Τον Βαγγέλη Βενιζέλο τον γνωρίζω απο τα φοιτητικά χρόνια. Ικανός αλλά φιλόδοξος, είναι η απόλυτη έκφραση του ρητού " δεν είναι η ικανότητα που λείπει αλλά το ελλάτωμα που πλεονάζει".

Ο άλλος Βενιζέλος, ο Ελευθέριος, ήταν και αυτός φιλόδοξος. Και ικανός. Οι σύγχρονοί του επικριτές και όχι κατ ανάγκην βασιλικοί τον επέκριναν για την παράτολμη πολιτική του, η οποία ίσως και να έδειχνε τυχοδιωκτική. Ούτως ή αλλιώς όμως ήταν παίκτης στην διεθνή σκακιέρα. Πηγαίνοντας πιο πίσω απο τη δίκη προθέσεων του Ελευθερίου, μπορούμε να πούμε ότι προσέφερε στον τόπο και ότι ολοκλήρωσε την Ελλάδα, αν και η τελευταία φάση της ολοκλήρωσης δεν μας βγήκε, και μας στοίχισε κανένα εκατομμύριο πρόσφυγες και πολλούς νεκρούς.

Η γιαγιά μου πιστή Βενιζελική αναρωτιόταν "τι τις ήθελε τις εκλογές το 1920;". Ο παπούς μου, πάλι χωρίς να παίρνει θέση έλεγε "έβλεπε το αδιέξοδο. Τις εκλογές τις έκανε για να τις χάσει". 88 χρόνια μετά ειλικρινά  και χρόνια μετά την εκδημία των παπούδων μου τα ερωτήματα αυτά στροβιλίζουν στο μυαλό μου.

Περιττό επιπλέον να πώ ότι πάντα απεχθανόμουν την αγιοποίηση των πολιτικών με την απόδοση του επιθετικού προσδιορισμού "εθνάρχης". Κάτι σαν το Ατατούρκ που κι αυτός ήταν  πατέρας του Τουρκικού  έθνους. Εθνάρχης ο ένας, εθνάρχης ο άλλος, εθνάρχης ο Μακάριος , εθνάρχης ο Καραμανλής, (ευτυχώς η κρίση μας προφύλαξε απο το να κάνουμε εθνάρχη και τον Αντρέα) μέ αυτά και μ' αυτά η Ελλάδα τραβάει το δικό της δρόμο.

Νάμαστε λοιπόν εδώ 2 Σεπτεμβρίου του 2011, με έναν τύποις πρωθυπουργό, με ένα φιλοδοξο αντιπρόεδρο, με ένα διεθνές στερέωμα όπου οι ύαινες και τα τσακάλια γουργουρίζουν, με ταμείο άδειο και με πολυδιασπασμένο εσωτερικό μέτωπο. Ο Βαγγέλης σαν γνήσιος τζογαδόρος είδε την αποτυχία του κόμματός του σαν την προσωπική του ευκαιρία. Τι ειπώθηκε στο κλειστό δωμάτιο το τελευταίο τέταρτο των συνομιλιών; Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Και να σας πώ ειλικρινά : βαρέθηκα. Η λογική μας βιάζεται καθημερινά. Το μόνο που εύχομαι είναι να μην βγεί αληθινός ο τίτλος "Από Βενιζέλο φιάχτηκε, στα χέρια ενός Βενιζέλου θα ξεψυχίσει"

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

ΥΓ: Γνωρίζω ότι το άρθρο μου είναι συναισθηματικό γιαυτό και δεν ελπίζω στην ευνοική σας κρίση

 

 

Σχόλια

02/09 11:39  cell
"Δύο το πολύ εκατομμύρια προσώπων του παλαιού κράτους έκριναν την τύχη έξι εκατομμυρίων Ελλήνων των Νέων Χωρών και του αλύτρωτου Γένους."...
Οι παππούδες κι οι γιαγιάδες ξέρουν κάτι παραπάνω, διαχρονικά.
Είθε να μην ολοκληρωθεί η ...επωνυμική αναλογία με επανάληψη εισήγησης απονομής νομπέλ ειρήνης, ως έπραξε ο senior βενιζέλος αρχές του ΄30 υπέρ του σφαγέα του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Καλημέρα σας.
02/09 12:56  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Ο δικός μου παππούς αγαπητέ Μαικήνα έσταζε φαρμάκι για τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
03/09 01:01  bartok
Τα όσα ακούσαμε στις ειδήσεις απόψε, κάπως ξεκαθάρισαν μερικά ζητήματα, η γενική αρνητική (και ανησυχητική...) εικόνα όμως παραμένει.
Που δεν είναι άλλη από ένα πολιτικό σύστημα πλήρως ανίκανο όχι να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων αλλά έστω να διαχειριστεί στοιχειωδώς επαρκώς τα μεγενθυνόμενα συνεχώς προβλήματα.
Συγχαρητήρια λοιπόν γιατί με τα σχετικά ελλειπή πρωινά στοιχεία έκανες την παραπάνω ανάλυση και σχολιασμό.
03/09 14:19  Nida
Τα άρθρα σας είναι συναισθηματικά σχεδόν πάντα και προσωπικά δεν το θεωρώ καθόλου αρνητικό.
03/09 17:57  Μαικήνας
Προς NIDA

Ευχαριστώ για τον καλό σας λόγο. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές έχω επισημάνει τον κίνδυνο της κυριαρχίας του συναισθήματος. Όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην οικονο μία και στην κοινωνία γενικότερα η κυριαρχία του συναισθήματος πολλές φορές τυφλώνει.
Εγώ την συχνότητα αυτή που υποθέτω πως είδατε την περιγράφω σαν μια προσπάθεια εγκαρδιας νόησης και αντίληψης το κοσμου. Με αφετηρία την ήρεμη παρατήρηση φυσικά. Εχω δρόμο ακόμα αλλά νομίζω ότι ξεπέρασα παλιές συνήθειες που με έκαναν έναν χολερικό τύπο με ξεσπασματα θυμού και συχνά ακραίες τοποθετήσεις είτε γραπτά είτε προφορικά.
Απο όσο τυχόν έχετε διαβάσει πιο θα λέγατε ότι σας ικανοποιεί σαν ύφος και τρόπο γραφής; Αν φυσικά έχετε διάθεση και χρόνο.
Υμέτερος
ΜΑΙΚΗΝΑΣ
03/09 22:18  Nida
Κύριε Μαικήνα δεν μου κάνει εντύπωση που σας ενδιαφέρει η άποψή μου για τα κείμενά σας,έχετε αποδείξει πως σέβεστε τους αναγνώστες σας και επιδιώκετε τον πραγματικό διάλογο κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται γενικότερα.
Δεν θα επιλέξω κάποιο συγκεκριμένο γιατί νομίζω πως δε θα μπορούσα να βρω ένα αντιπροσωπευτικό ,σε όλα φαίνεται πως είστε ευαισθητοποιημένος απέναντι στον συνάνθρωπο και την κοινωνία και προσπαθείτε για ότι καλύτερο.Δε θα ήθελα να νιώσετε πως σας κολακεύω είναι σωστό και απαραίτητο να λέγεται ο καλός ο λόγος όπου αξίζει,έστω και για μια φορά.
Να είστε γερός και να μη σας φοβίζει το συναίσθημα,η λογική απο μόνη της φτιάχνει το τίποτα.
04/09 09:47  Μαικήνας
NIDA
Σας ευχαριστώ και πάλι.
Μια παράκληση όμως... Σκέτο Μαικήνα χωρίς το κύριε, ας ακολουθούμε τον Αρχαιοελληνικό και Ρωμαικό τρόπο προσφώνησης. Αρκεί η κλητική του ονόματος.

Όσο για την ευχή σας θα την αξιοποιήσω δεόντως αφού αύριο μπαίνω στο νοσοκομείο για μια επέμβαση. Ελπίζω να επανέλθω στο μπλόγκ σύντομα
05/09 13:22  Nida
Να πάνε όλα καλά εύχομαι και ταχεία ανάρρωση!
06/09 22:59  bartok
Περαστικά και από εμένα!
07/09 13:44  nhad
Αγαπητέ Μαικήνα, πρωτίστως καλή επιτυχία στην εγχείριση και γρήγορη ανάρρωση!
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις