Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Ποιά μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων; Διαβάστε το Αρθρο 103 παραγραφος 4 του Συντάγματος
1183 αναγνώστες
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011
14:19

Αρθρο 103 παραγραφος 4 του Συντάγματος.

4. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν. 

Τόσα χρόνια ξέραμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι ήσαν μόνιμοι.

Όπως φαίνεται όμως η μονιμότητα εδραζόταν στην ύπαρξη οργανικής θέσης. 

Εκεί πάνω στηρίχτηκε το κοινωνικό συμβόλαιο των κομμάτων με τον κόσμο που αποζητούσε την εξασφάλιση του Δημοσίου.

Αν λοιπόν γίνει δεκτό ότι η εκτέλεση μιας αναγκαίας για το κράτος εργασίας απαιτεί την ιδρυση ενός οργανισμού,  και τα τελευταία χρόνια  αυτό γινόταν δεκτό απο τους εκάστοτε κρατούντες, τότε το κράτος διογκούται και η προστασια των υπαλλήλων που κατέχουν οργανική θέση είναι δεδόμενη. 

Πλην όμως πουθενά δεν λέει ότι συνάπτεται ισόβιος σχέση μεταξύ αφενός του φυσικού προσώπου που προσλαμβάνεται για την πλήρωση της θέσεως και του Ελληνικού κράτους αφετέρου.

Τούτο όμως σημαίνει ότι δεν αρκεί η μείωση εν μία νυκτί των δημοσίων υπαλλήλων αλλά η αναδιοργάνωση του δημόσιου μηχανισμού ώστε να μην χρειάζεται τόσους υπαλλήλους. 

Πολύ φοβάμαι ότι με την ίδια ευκολία που διόγκωσαν το κράτος  οι πολιτικοί μας την τελευταια 30 ετία, με την ίδια ευκολία μπορεί να συρθούν στην μείωσή του χωρίς καν να τηρηθούν τα ποιοτικά κριτήρια που θα νομιμοποιούν την μείωση αυτή. 

Ποιοτικά κριτήρια που θα κάνουν το κράτος υπηρέτη της οικονομίας και τηρητή των νόμων. 

Ετσι ώστε  ούτε η δημόσια διοίκηση θα δρά εις βάρος της πραγματικής οικονομίας, ούτε θα δημιουργεί άτυπο δίκαιο ερνηνεύοντας την εσκεμένη ασάφεια των νόμων. Απο την άλλη όμως θα είναι τηρητής του νόμου και του δικαίου. Και τουτο σημαίνει  όχι νόμους γονατογραφήματα, όχι πολυσέλιδους νόμους , όχι νόμους ευκαιριακούς.

Με άλλα λόγια να κάνουν σοβαρή δουλειά οι βουλευτές κι ότι ψηφίζεται να έχει περάσει απο τη βάσανο και την επίσκεψη πολλών.

Και τότε να δίδεται στην δημόσια διοίκηση να το εφαρμόσει. Και θα εφαρμόζεται απο υπαλλήλους που θα γνωρίζουν γιατί βρίσκονται εκεί που βρίσκονται.


Ολα αυτά όμως σε μια άλλη Ελλάδα, που ακόμα αργεί να φανεί.


ΜΑΙΚΗΝΑΣ

ΥΓ Συμπονώ όλους όσους πληρώνουν τα αίολα "οράματα" και τις απατηλές υποσχέσεις  των πολιτικών μας. Δυστυχώς όμως εμείς τους ψηφίσαμε.

Σχόλια

20/09 14:57  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Αγαπητέ Μαικήνα ... Τί και ποιον ψηφίσατε, αν επιτρέπετε ?
Κρατάει χρόνια αυτή η "κολώνια" της ... μονιμότητας, γιατί από τους Δυτικούς (συμμάχους) ποτέ δεν απελευθερωθήκαμε !
Και ας λένε ότι ήμασταν υποδουλωμένοι στους Τούρκους !
http://discount.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=33536&pg=10000#comment225763
20/09 16:24  Μαικήνας
αγαπητέ φτηνιάρη
Σίγουρα τα τελευταία 30 χρόνια δεν ψήφισα ποτέ κόμμα εξουσίας. Συνειδητά γιατί πα΄ντα ήθελα να υπάρχουν κι αλλες φωνές στο κοινοβούλιο. Μόνο που το ήθελα κοινοβούλιο κι όζι κυνοβούλιο.
Τώρα ζούμε μια δραματική κατάσταση, που μόνο με τον αποδεκατισμό (που ισχυε στο ρωμαίκό στρατό αλλά και πιο πρόσφατα εφαρμόστηκε στον Γαλλικό στρατό στον Α πόλεμο) μπορεί να παρομοιαστεί. Εχω φίλουε δημόσιους υπαλλήλους που τρέμουν αλλά και άνεργους του ιδιωτικού τομέα. Δεν ενοχοποιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά το σύστημα που εξέθρεψε βεβαιότητες. Εκεί η ευθύνες των πολιτικών τεράστιες αλλά να μην πω ότι με εξόργιζε η βολική αφέλεια μερικών φίλων μου που με τις πλάτες του κομματος διορίστηκαν στην Ολυμπιακή; Ζούμε μια δραματική στιγμή σαν κοινωνία και δυστυχώς δεν έχουμε δημιουργήσει ένα εσωτερικό μέτωπο αλληλεγγύης ώστε να βάλουμε τις βάσεις για μια πιο αποτελεσματική και πραγματικά παραγωγική κοινωνία που να μην στηρίζεται στην ιδέα της επιδοτούμενης κατ ουσίαν άχρηστης εργασίας για να λύνει τα κοινωνικά προβληματά της.
20/09 17:52  σεβαστη

Μας βόλευε να διαβάζουμε" Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι μόνιμοι.( τελεία).
Κανείς ποτε δεν διάβασε και το δεύτερο μέρος της φράσης.Και το πρόβλημα λυνόταν απλά .
Κάθε φορά που καταργούσαν μια Υπηρεσία ή Οργανισμό¨:
Οι υπηρετούντες υπάλληλοι παραμένουν σε προσωποπαγείς θέσεις μέχριτη συνταξιοδότηση τους.
Και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
21/09 00:00  bartok
Επιτρέψτε μου να μπω στη συζήτηση "περί ψήφου":
Η βεβαιότης ήταν όπως ακριβώς την περιγράφει ο Μαικήνας και εν πολλοίς παρήγαγε και ψήφο. Γι' αυτό και η τρίτη πρόταση θα πρέπει να αλλάξει λίγο και να γίνει "κόμματα ΕΞΟΥΣΙΑΣ". Κατά τα άλλα, θα θύμισω στον "Μ", κάποιον γνωστό του - πλήρως απολίτικο - που εκεί γύρω στο '81, αφού "κόλλησε πολλές αφίσσες του ΠΑΣΟΚ" (δικά του λόγια), κατάφερε και μεταπήδησε από την Saudia Air του Λάτση στην Ολυμπιακή.
Έχοντας συμμετάσχει (βλακωδώς) σε άπειρες συζητήσεις για σοβαρά πολιτικά και οικονόμικα θέματα με ψηφοφόρους (κυρίως) του ΠΑΣΟΚ, διαπίστωνα πάντοτε ένα "κλείσιμο ματιού" που υπονοούσε ότι όλα όσα λέγαμε ήτανε λόγια του αέρα και αυτό που μετρούσε στο τέλος ήταν ο διορισμός ή το ρουσφέτι, άντε για να μην είναι εντελώς άδικος, καμιά φορά και η ανάγκη θλιβερών ανθρωπάκων να είναι σε κάτι στη ζωή τους "με τον νικητή".
Όμως επί της ουσίας, συγνώμη:
Όλοι εμείς οι άλλοι που δεν επιλέξαμε αυτόν το δρόμο πρέπει τώρα και να τους λυπηθούμε από πάνω;
Αφήνω τους 200.000 και βάλε ανέργους του ιδιωτικού τομέα συν τους διαφόρους μικροεπιχειρηματίες που κλείσανε. Όλοι αυτοί πληρώνουνε ήδη την κρίση αλλά και την ως τώρα κυβερνητική πολιτική. Για αυτούς όμως δεν βλέπω ιδιαίτερη "κοινωνική ευαισθησία", ούτε πολλές φωνές στις παρεμβάσεις των Blogs.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις