Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Ένας Γκαμπρίλο βρε παιδιά... ένας Γκαμπρίλο.
874 αναγνώστες
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011
21:44

 Η Ελλάς βιώνει μια πρωτοφανή κρίση.

Κρίση θεσμών, κρίση νοοτροπίας, κρίση αξιών.  

Αυτό που ζούμε σήμερα είναι η πρώτη πράξη του δράματος.  Η οικονομική κρίση.

Η έλλειψη πόρων, η οικονομική ανέχεια, η αδιέξοδη φορομπηχτική πολιτική που απομονώνει, ελπίζω οριστικά, τους υπάρχοντες πολιτικούς απο τον κόσμο. Τον κοσμο  που αφελώς τους ψήφιζε επι χρόνια πιστεύοντας είτε στην βιωσιμότητα του μοντέλου ζωής που του έταζαν είτε και με μια δόση κυνισμού νομίζοντας ότι το να κοιτάζεις την "πάρτη" σου δεν σε εκθέτει σε συλλογικούς κινδύνους.

Η πρώτη φάση του δράματος, η οικονομική  ίσως αποδειχθεί τελικά ελαφρύτερη αν  δούμε να γενικέυονται τα φαινόμενα κοινωνικής αποδιοργάνωσης. Παραδείγματος χάριν η αυξανόμενη εγκληματικότητα.  Είναι σύπτωμα. Τα συμπτώματα όμως γίνονται αιτίες δευτερογενών και τριτογενών συμπτωμάτων. 

Το κράτος καταρρέει, οι θεσμοί δοκιμάζονται στα όριά τους, η νοοτροπία που συλλογικά μας εφερε εδώ αντιστέκεται πυροδοτώντας τον πόλεμο όλων εναντίων όλων.  Οι αξίες...  Ποιές αξίες;   

Εδώ έχουμε το μεγαλύτερο έλλειμα. 

Η ντροπή, η αιδώς, η τσιπα, η έννοια της ευθύνης ή της συνευθύνης, η φιλλαληλία, η ανυπόκριτη αλληλεγγύη, όλα αυτά είναι εκτός τρέχοντος αξιακού συστήματος.

Το δόγμα "ο σώζων εαυτόν σωθείτω"  νομιμοποιεί ακραίες συμπεριφορές.

Είναι φανερό ότι μόνο μια συντριπτικά υπέρτερη, υπερκείμενη ή εξωκείμενη δύναμη μπορεί να αναδιατάξει το σκηνικό της παράλλησης.

Η υπέρτερη και υπεκείμενη αυτή δύναμη, έστω και χωρίς την νομιμοποιητική βάση μπορεί να αποκτήσει  την ηθική αποδοχή του κόσμου κάτω απο προϋποθέσεις. Υπάρχει όμως  τέτοια; Κατα τη γνώμη μου όχι! 

Δεν απομένει λοιπόν η δεύτερη εκδοχή της εξωκείμενης δύναμης.  Δηλαδή μια δύναμης εκτός των στενών ορίων του παρόντος συστήματος. Ορίων εθνικών η δήθεν υπερεθνικών (δηλαδή Ευρώπης), ορίων γεωγραφικών( Ελλάδας), ορίων πολιτικών (πολιτικού συστήματος).

Σοβαροί αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο της Τουρκίας.   Το έχουμε ξαναπεί. Το Χαλιφάτο (η έδρα δηλαδή όλου του Ισλαμικού κόσμου)  επανεγκαθίσταται στην Τουρκία του Ερντογάν. Η Τουρκία λοιπόν είναι μια εξωκείμενη δύναμη ικανή να ταράξει τα νερά. Όλοι το απευχόμεθα.

Τέλος υπάρχει και το ακραίο, το απρόβλεπτο σενάριο ενός Γκαμπρίλο Πρίντσιπ. Του νεαρού αναρχικού που δολοφόνησε τον Αχιδούκα στο Σεράγιεβο. Κανείς δεν συμφωνεί με τέτοιες πολιτικές ενέργειες. Αν κιόλας  μπορούν να θεωρηθούν πολιτικές. Σίγουρα όμως ταράζουν τα νερά, και προχωράνε την ιστορία. Βίαια αλλά την προχωράνε.

Όσο δεν υπάρχει η πιθανότητα μιας μαζικής αντιδρασης διαφορετικού τύπου απο τις συνήθεις απεργίες που δεν είναι παρά μάχες οπισθοφυλακών,

όσο τα κόματα της αριστεράς θα ασχολούνται μέσα σε όλα με την αποκατάσταση του Ζαχαριάδη (αυτό μας έκαιγε),

όσο το υποτιθέμενο κόμμα της αστικής τάξης  (που δεν είναι αστική αλλά μικροαστική) ασχολείται με τα μείγματα λες και η πολιτική είναι κρέπα  που κερδίζει τις εντυπώσεις μόνο με την εμφάνισή της, γιατί όταν φαγωθεί είναι για φτύσιμο,

όσο θα συνεχίζουμε να αναζητούμε σωτήρα που θα μας δώσει τη λύση,

όσο θα ενθουσιαζόμαστε και θα θυμώνουμε με  σενάρια χρυσών μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής και κοιτάσματα πλουτωνίου στο Καστελόριζο,

όσο λοιπόν αυτά συνεχίζονται, η έλευση ενός Γκαμπρίλο ίσως θα ήταν ο απο μηχανής θεός. (Για την Τουρκία ας μην μιλάμε καλύτερα).

Απομένει  να βρούμε τον Αρχιδούκα και να  καταλάβουμε ποιοί είναι οι Αψβούργοι των ημερών μας. Δεν είναι μόνο εγχώριοι αλλά και ευρωπαίοι.

Εκτός αν η εποχή  ούτε αυτό δεν μας προσφέρει. Το κύρος ενός Αρχιδούκα της Αυστρουγγαρίας και την τρέλα ενός Γκαμπρίλο.

ΜΑΙΚΗΝΑΣ


ΥΓ Τα στοιχεία μου είναι στη διάθεση του εισαγγελέα σε περίπτωση που νομίζει  ότι υποστηρίζω την τρομοκρατία.

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις