Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Η ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ
849 αναγνώστες
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011
12:23

 Η κα Αλέκα Παπαρήγα  εξαιρείται του παρόντος σημειώματος. Και τούτο διότι  είναι συνεπής σε αυτά που λέει.    Οραματίζεται  την ανασύσταση του Σοβιετικού καθεστώτος. Το παράδοξο της αστικής Δημοκρατίας, να βρίσκεται στη Βουλή ένα κόμμα που θέλει να την καταργήσει,  ας μην μας οδηγεί σε μεν σε ακραίες τοποθετήσεις αλλά και να μην το περνάμε ασχολίαστο.  

Ο λόγος σήμερα για τη ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ. Σπεύδω να ξεκαθαρίσω.  Δεν θεωρούμε δημαγωγία καθε άποψη που διεκδικεί περισσότερη συμμετοχή των πολιτών στις διαδιακασίες ή επιδιώκει την αναδιανομή του πλούτου. Δημαγωγία είναι η εξόφθαλμη μοχλευση του συναισθήματος του λαού ή των πολιτών (πείτε το οπως θέλετε) με διαστρέβλωση ή απόκρυψη σημαντικών παραμέτρων του προβλήματος με οποίο ασχολείται ο Δημαγωγός.  

Οι καιροί και τα προβλήματα  προσφέρουν ευκαιρίες στους Δημαγωγούς.  Η τοποθέτηση του Κου Παπαδήμου σαν πρωθυπουργού  είναι λογικό να αποτελέσει πρώτης τάξεως ευκαιρία για δημαγωγία.  Κεντρικός τραπεζίτης και όχι  τραπεζίτης του ιδιωτικού τομέα, αποτελεί ιδανικό στόχο για την καλλιέργεια σκόπιμης συγχυσης.  Η διαφορά ανάμεσα στο τραπεζίτης και το κεντρικός τραπεζίτης και αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είναι αρκετά μεγάλη  αλλά επίσης αρκετά εύκολα εξαφανιζεται δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για προσπορισμό ψήφων όταν έλθει η ώρα.  

Απόδειξη ο τιτλος του Τρωκτικού "Η τοποθέτηση τραπεζίτη σαν πρωθυπουργού είναι το ίδιο με την τοποθέτηση ενός εμπόρου ναρκωτικών σαν διευθυντή Κέντρου Απεξάρτησης".   Στο ίδιο μήκος κύμματος ο ΔΗΜΑΡΑΣ, οχι η ΔΗΜ.ΑΡ (αν και αυτή οφείλει να αποδείξη ότι πράγματι έιναι διαφορετική),  ο Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) και φυσικά αρκετοί  κρυπτολαϊκιστές των κομμάτων εξουσίας που θα παραμένουν κρυφοί  για όσο χρόνο αντέξει αυτή η κυβέρνηση.

Με το καλημέρα ο χορός των διαμαρτυριών εστιάστηκε στην παραβίαση της λαϊκής εντολής. Πρώτοι σύραν το χορό λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Δημαράς.  Το βασικό τους επιχείρημα :  Η νέα κυβέρνηση και ο νέος πρωθυπουργός δεν έχουν εκλεγεί και δεν έχουν λογοδοτήσει στο λαό και αυτό αποτελεί ωμή αλλοίωση της λαϊκής κυριαρχίας

Εύλογα όμως αναρωτιέται κανείς. Η έδρα την οποία κρατάει ο κος Δημαράς μετά τη διαγραφή του  είναι προσωπική ή του κόμματος  με το οποίο εξελέγη;  Αν η ψήφος είναι πολιτική τότε ανήκει στο ΠΑΣΟΚ , αν είναι προσωπική τότε ανήκει στον κο Δημαρά. Ο ίδιος ο κος Δημαράς κινείται πάνω σε μια γκρίζα ζώνη. Προφανώς το ξεχνάει. 

Επι του γενικού τώρα. Τις ενστάσεις για την  παραβίαση ή μη της λαϊκής  κυριαρχίας διευκρίνησε με σαφή και εύληπτο τρόπο ο καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κος Δημήτρης Δημητράκος  συμμετέχοντας σε μια συζήτηση σε ομάδα στο facebook με τίτλο Δημαγωγικό Παρατηρητήριο. Γράφει:

"Πρώτα-πρώτα η κυριαρχία δεν "αλλοιώνεται". Eφόσον είναι πράγματι κυριαρχία είναι απόλυτη: ή υφίσταται ή χάνεται. Πριν κάνει κανείς μεγαλόστομες δηλώσεις, καλό είναι να συμβουλεύεται ένα λεξικό και κάποιο εγχειρίδιο λογικής.

Η λαϊκή κυριαρχία εκφράζεται μέσα από τις εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραβιάζεται όταν π.χ. ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός αναλαμβάνει καθήκοντα κατ ανάθεση από τον πρωθυπουργό. Γίνεται μέλος του υπουργικού συμβουλίου με «κοοπτάτσια», για να χρησιμοποιήσουμε το λεξιλόγιο του ΚΚ.

Δεν βλέπω γιατί, αν υπάρχει ευρύτατη συναίνεση στη Βουλή δεν μπορεί να γίνει μια μεταβατική εξωκοινοβουλευτική κυβέρνηση και να θεωρείται ότι αποτελεί «ωμή αλλοίωση της λαϊκής κυριαρχίας».

Αν είναι τυπικό θέμα, το μόνο όργανο που μπορεί να αποφανθεί κυρίαρχα είναι η ίδια η Βουλή. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει παραβίαση του Συντάγματος, από τη στιγμή που δεν έχουμε Συνταγματικό δικαστήριο, μόνο η Βουλή μπορεί να αποφασίσει για τη νομιμότητά της, εφόσον κριθεί ότι είναι internum corporis της ίδιας. Πράγμα, μάλλον απίθανο."

Τις επόμενες μερες και εβδομάδες  θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά.  Κανείς δεν αρνείται την ύπαρξη κοινωνικου πόνου και θυμού.  Όμως η ύπαρξή τους δεν δικαιολογεί την Δημαγωγία, και την σε υπερθετικό βαθμό  έξαψη του συναισθήματος  στη θέση της λογικής.

Η κοινωνία  έχει  μετατραπεί  σε λιβάδι με ξερά χόρτα. Χρέος μας να πρασινίσει πάλι. Όχι να του βάλουμε φωτιά. 

ΜΑΙΚΗΝΑΣ

Επι του πιεστηρίου 7:30 μ.μ

Το κωμικοτραγικό αποτέλεσμα της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, δεν ακυρώνει την ελπίδα που εξέφρασε η επιλογή του κου Παπαδήμου.  Επιβεβαιώνει την ισχύ του τέρατος της κομματοκρατίας.  Προβλέπω δημαγωγικές κορώνες απο τις πρώτες μέρες. Στην αρχή υπο μορφή φιλικής συμβουλής και αργότερα με τη μορφή διαφοροποίησης δευτεροκλασάτων στελεχών  και των δύο κομμάτων.  Και σιγά σιγά θα επιχειρήσουν να στραγγαλίσουν  τον Παπαδήμο και τους ελάχιστους συνοδοιπόρους του.

Η  δημαγωγία σε κάθε περίπτωση παραμένει κυρίαρχο πρόβλημα του δημοσίου βίου.


Σχόλια

11/11 13:31  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
<Πολιτικό άσυλο σκέφτεται να ζητήσει ο Μ. Ψωμιάδης>
http://www.capital.gr/News.asp?id=1327187
Ίσως κάποιοι Δημαγωγοί να ακολουθήσουν εις την (ακατανόμαστη) βόρεια γείτονα χώρα. Ίσως καταφύγουν σε πανεπιστημιακό άσυλο κατά το "Αφγανικό προηγούμενο".
Υπάρχει και το αυτοδιοικούμενο "'Αγιον Όρος" (δυστυχώς μόνο άνδρες εκεί).
Τέλος ας μην παραβλέψουμε και το "καταδιώκεται κρυπτόμενος από χωρίου εις χωρίον"...
12/11 22:55  bartok
Εδώ και πολλά χρόνια μερικοί εναποθέσαμε κάποιες ελπίδες στον Κ. Σιμήτη, ότι δηλαδή θα μπορούσε, παρά τις εμφανείς ανεπάρκειές του και την εχθρότητα του ίδιου του κόμματος που ηγείτο, να αλλάξει δύο -τρία πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Κάποια χρόνια μετά, κάποιος διαπίστωσε ότι: "οι αδράνειες και οι αντιστάσεις" είναι πιο ισχυρές απ' ότι νομίζαμε".
Σωστό.
Επί της ουσίας αυτό ακριβώς βλέπουμε και τώρα. Αν και ίσως πια οι αδράνειες και οι αντιστάσεις να περιορίζονται στα όρια του παραδοσιακού κομματικού συστήματος (και δεν εννοώ εδώ μόνο τα δύο "κόμματα εξουσίας").
Όπως και νάχει, η απόλυτη ξεφτίλα της περασμένης εβδομάδας, με αποκορύφωμα την πρόταση περί του ανεκδιήγητου προεδρίσκου της Βουλής, έχει και coda (μουσικός όρος που σημαίνει επί λέξει, "ουρά"). Αυτή λοιπόν η coda δεν είναι άλλη από την "κυβέρνηση πενηνταποδαρούσα", όπως την χαρακτήρισε κάποιο έντυπο.
Δεν ξέρω τη συνέχεια, θέλω να ελπίζω για το καλύτερο δυνατό, αλλά οφείλω να διαπιστώσω ότι "το σύστημα" διαθέτει ακόμα και εφεδρείες και γραμμές άμυνας.
Τέλοσπάντων... Με τα παραπάνω θελω να πω ότι δεν είναι μόνο ο λαϊκισμός που μας καταδυναστεύει
13/11 09:49  σεβαστη
" Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις .." πήραμε δείγμα γραφής από την σύνθεση της κυβέρνησης.
13/11 23:11  bartok
Αγαπητή "σεβαστή",
αν και δεν ξέρω σε ποιό "δείγμα γραφής" αναφέρεστε, μάλλον θα διαφωνήσω, εκτός αν εννοείτε το μόνο δείγμα γραφής που έχουμε ως τώρα: Αυτό που περιγράφικε ως "κυβέρνηση πενηνταποδαρουσα".
Σε αυτό συμφωνώ. Άκουσα μάλιστα κάποιους να λένε ότι ο Παπαδήμος ίσως είχε πολύ περισσότερο διαπραγματευτικό περιθώριο να το αρνηθεί και να εκβιάσει ακόμα και αρνούμενος δημοσίως.
Νομίζω ότι αυτά λέγονται μετά το γεγονός και ότι επίσης δεν λαμβάνουν υπ' όψη την απειρία του ως προς τα αμιγώς πολιτικά θέματα και τακτικές.
14/11 17:31  σεβαστη
Ακριβώς σε αυτό αναφέρομαι bartok,"η αρχή είναι το ήμισι του παντός",και
τα υπουργεία μοιράστηκαν με πολλές καραμπόλες.
Ας ευχηθούμε ο θεός της Ελλάδας να βάλει το χέρι του.

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις