Τα χαΐρια μας εδώ.
Πολιτισμικό και κατ'ανάγκη πολιτικό παρατηρητήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Μαικήνας κατά κόσμο Γιώργος Λιγνός προερχόμενος απο τη γεννιά των μπουάτ και των πρώτων μαζικών φοιτητικών συνελεύσεων μετά τη δικτατορία, και ηθικός συναυτουργός σε πολλές απο τις ευγενείς πλάνες που κακοφόρμισαν με ευθύνη άλλων και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε, πιστεύει σε όλα αυτά που μπορείτε να διαβασετε σε τουτο το βλογότοπο. Απεχθάνεται το ανεξέλεγκτο συναίσθημα αν και χολερικός απο φύση και φυσικά την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί τους πάσχοντες στην αγκαλιά των πάσης φύσης ψευδοπροφητών
Σύνδεσμοι


Λογική ψήφος - συναισθηματική ψήφος και τα τερτίπια των πολιτικών
1112 αναγνώστες
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012
09:36

 Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να επιλέγει, είτε πιστεύοντας είτε πράττοντας.

Η ελευθερία της άποψης είναι νομίζω μετά απο 3500 χρόνια πολιτισμού αναγνωρισμένη σαν αξία. Οι επιλογές μας όμως υπόκεινται και στο  συναίσθημα. Δηλαδή τον φόβο, την επιθυμία, την ελπίδα, το θυμό και πολλές άλλες εκφάνσεις του.  Κανείς δεν πράττει με απόλυτα καθαρή λογική πλην ορισμένων περιπτώσεων που κι αυτές έχουν τις εξαιρέσεις τους. Λογου χάριν κανένας οικογενειάρχης  δεν παίζει τα τελευταία του χρήματα στη ρουλέτα στο μαύρο κόκκινο, αλλά ακόμα κι αυτό κάποιοι το κάνουν.  Το συναίσθημα εμπεριέχεται σε ότι κάνουμε.

Ακόμα και στην ψήφο.

Στην περίπτωση της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς μπορούμε να δεχτούμε ότι κυριαρχεί μόνο το συναίσθημα. Οι κοινωνίες κι οι άνθρωποι στατιστικά επιβιώνουν καλύτερα όταν έχουν επιτύχει ένα ισοζύγιο μεταξύ συναισθήματος και λογικής. Μερικές φορές και οι κοινωνίες δρούν αυτοκαταστροφικά. 

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι η βούληση δεν ταυτίζεται με το συναίσθημα. Υπηρετείται και ενισχύεται απο αυτό. Συνθήματα του τύπου "yes we can" ή "Ελλάδα μπορεί" και άλλα τέτοια σαφώς στοχεύουν στην αφύπνιση της κοιμισμένης βούλησης και στον χειρισμό της. Μέχρι την κάλπη φυσικά. Μετά λειτουργεί σαν εν λευκώ επιταγή. 

Η αφύπνιση της βούλησης εύκολα ταυτίζεται με το θάρρος. Αυτό το ξέρουν οι δημηγέρτες. Ξύπνημα βούλησης με όπλο το θυμό ή την ελπίδα και μετατροπή τους σε μια επίφαση θάρρους και ελπίδας. Πάλι με ορίζοντα την κάλπη. 

Η θεωρία της χαμένης ψήφου είναι μία απο τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις συναισθηματικής χειραγώγησης των ψηφοφόρων. 

Θα το ξαναεπαναλάβω : Οι λιγώτερο καταστροφικές επιλογές είναι αυτές στις οποίες ο ανθρωπος που πράττει έχει ένα υποτυπώδη έλεγχο πάνω στα συναίσθήματά του και δεν τα λογικοποιεί. Δηλαδή δεν τα επενδύει με ένα μανδύα λογικής, προκειμένου να καταλήξει εκεί που το συναίσθημα τον οδηγεί. (Λήψη ζητουμένου)

Με βάση τα παραπάνω και αν τα δέχεστε σαν σωστά και λογικά τότε η ψήφος με βάση το φόβο ή το θυμό δεν  οφελεί. Γιατί δεν απαντά στις πρακτικές συνέπειες  έκφρασης του συναισθήματος. Στο μετά την κάλπη τι;

Η ψήφος με βάση μια ασαφή ελπίδα είναι το ίδιο άχρηστη. Διότι είναι μια φαντασιακή προβολή στο μέλλον.

Ένας βαριά άρρωστος οργανισμός δεν μπορεί να τρέξει 100άρι. Μπορεί όμως να τρέξει το δικό του Μαραθώνιο.

Αν πιστέψετε ότι μπορούμε  εύκολα και άκοπα να τρέξουμε Μαραθώνιο και ότι θα μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα παράδεισο επενδύσεων Καταριανών κι Αρειανών κλπ,   τότε ο μόνος που θα τρέξει είναι αυτός που εμφανίζεται σαν ο γιατρός που θα θεραπεύσει τον ασθενή.

Δηλαδή οι πολιτικοί που εύκολα ενθαρρύνουν μια βαριά τραυματισμένη κοινωνία αλλά και απο μόνη της άρρωστη.

Η επιστροφή στις καλές μέρες δεν θα γίνει με μαγικό τρόπο. 

Ο Μαραθώνιος έχει ξεκινήσει.

Δεν σας σας πώ τι να ψηφίσετε.

Μπορείτε όμως να αναρωτηθείτε αν ψηφίζετε με το συναίσθημα  δηλαδή το φόβος, το θυμός και την αόριστη ελπίδα να κυριαρχούν ή ψηφίζετε με επίγνωση των δυσκολιών.

 

Γιώργος Λιγνός (κατα blog  MAIKHNAΣ)


Ραντεβού στην κάλπη και μετά, όταν τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Είμαστε πτωχευμένοι. Αλλοι λένε "μας πτώχευσαν" κι άλλοι "πτωχεύσαμε"
Εκτός απο τα λεφτά τελείωσαν τα ψέματα, τα άλλοθι, τα ελαφρυντικά και οι συμψηφισμοί
Τα θύματα πολλά. Πάνω απ όλα οι άνθρωποι. Ακολουθούν οι θεσμοί και οι δομές.
Είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων;
Είναι όμως θέμα δομών;
Ή είναι θέμα τρόπου σκέψης ;
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις